Facebook Pixel Τα τρομερά μωρά, θέλουν και τρομερή προσοχή
| 2013-12-25 23:45:00

Τα τρομερά μωρά, θέλουν και τρομερή προσοχή

Τα τρομερά μωρά, θέλουν και τρομερή προσοχή

Ο Παναθηναϊκός είναι σε μία περίοδο ανασύνταξης. Τα πράγματα στον οικονομικό τομέα έχουν αλλάξει και η αλήθεια είναι ότι ζει πρωτόγνωρες για αυτόν καταστάσεις.

Και στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό όταν μία ομάδα δεν μπορεί να αγοράσει ή να προσελκύσει ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας που κοστίζουν, δίνει τόπο στα νιάτα. Μόλις λοιπόν ένας νεαρός κάνει έστω και μία εντυπωσιακή ενέργεια ή απλά σκοράρει γίνεται αυτόματα το next best thing. Και όταν κάνει μία κακή εμφάνιση, λέμε πως ήρθε η ώρα να φύγει δανεικός και ίσως να μην είναι τόσο καλός τελικά (βασικά ανίκανος). Ο Παναθηναϊκός με την δυναμική του ίσως να μπορεί να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία.

Προπονητής

Πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τους πράσινους είναι ο «Ολλανδός» Γιάννης Αναστασίου. Είναι ένας προπονητής που δεν δείχνει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και πίσω από δικαιολογίες όταν η ομάδα του δεν αποδίδει όπως ο ίδιος θέλει. Επίσης, πολύ σπουδαία είναι και η έως τώρα δουλειά του στο κομμάτι της πειθαρχίας. Το παράδειγμα με το σούπερ ταλέντο Στέφανο Καπίνο είναι ενδεικτικό. Μπορεί ο Κοτσόλης να μην είχε αγωνιστεί για πάρα πολλούς μήνες όμως από την στιγμή που ο κ. Αναστασίου διέκρινε δείγματα υπεροψίας αλλά και χαλάρωση στην αγωνιστική συμπεριφορά του νεαρού τερματοφύλακα τον έθεσε εκτός ενδεκάδας.

Κάπως έτσι ξεχωρίζουν τα ταλέντα από τους απλά προικισμένους ποδοσφαιριστές.

Εκτός από τις ατομικές τεχνικές ικανότητες αλλά και την πνευματική δύναμη που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής, χρειάζεται και σωστή μεταχείριση από το τεχνικό τιμ. Χρειάζεται στήριξη όταν δεν αποδίδει με γνώμονα το επίπεδο που μπορεί, χρειάζεται ειδική μεταχείριση στις μεγάλες δόξες ώστε να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα και σίγουρα χρειάζεται και σωστή τακτική καθοδήγηση.

Το πρόβλημα είναι τι γίνεται αν οι νεαροί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές είναι η πλειοψηφία στην ομάδα και δεν υπάρχει το στοιχείο της εμπειρίας σε αυτήν; Ο ΠΑΟ αυτή την στιγμή βιώνει κάτι αντίστοιχο αν και στο ρόστερ υπάρχουν κάποιοι έμπειροι ποδοσφαιριστές που όμως οφείλουν να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Οι Μέντεζ, Σιλντενφελντ και Πράνιτς έχουν την ποιότητα αλλά και την εμπειρία να «τραβήξουν» και τους υπόλοιπους νεαρούς του Παναθηναϊκού μπροστά.

Αυτός είναι και ο τρόπος να μειωθούν και οι μεταπτώσεις της ομάδας. Φέτος είδαμε πολλές φορές τους πράσινους να έχουν εξαιρετική απόδοση σε ένα παιχνίδι και στο αμέσως επόμενο να καταρρέουν. Ή αντίστοιχες μεταπτώσεις κατά την διάρκεια ενός αγώνα όπως στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Η ποιότητα και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά δίνουν την θέση τους στην εμπειρία και στην σωστή διαχείριση των δυνάμεων. Ο προπονητής είναι αυτός που έχει την ευθύνη για να διαχειριστεί το ρόστερ και αν δεν παίρνει αυτό που θέλει από τους έμπειρους θα πρέπει ίσως να κοιτάξει αλλού κατά την διάρκεια των μεταγραφών του Ιανουαρίου.

Ποδοσφαιριστές

Ο Παναθηναϊκός ήταν πάντοτε μία ομάδα που «έβγαζε» ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Είτε αποκλειστικά από τις Ακαδημίες του είτε από μεταγραφή σε νεαρή ηλικία που όμως βίωνε την Παιανία για ένα χρονικό διάστημα με τους Νέους. Έτσι και φέτος. Μπορεί οι συνθήκες να το επιτάσσουν όμως ο ΠΑΟ έχει καταφέρει να διαθέτει στην ενδεκάδα του κάποιους πραγματικά πολύ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ο Λαγός στο κέντρο (πέρα από τα δυο γκολ απέναντι στον Λεβαδειακό) είναι ένας σύγχρονος χαφ που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στο μέλλον. Το κακό είναι πως αν δεν καταφέρει να πιάσει σούπερ απόδοση φέτος, το Ελληνικό σύστημα θα τον καταπιεί. Ακόμα και στον Παναθηναϊκό. Είναι πολύ δύσκολο για μία ομάδα που πάντα έχει ως στόχο το πρωτάθλημα να έχει στην σύνθεσή της και ιδιαίτερα στην νευραλγική θέση του κεντρικού μέσου, ένα νεαρό πλην ταλαντούχο ποδοσφαιριστή και όχι ένα μεγάλο όνομα από το εξωτερικό. Ή από την Ελλάδα αρκεί να είναι «φτασμένος».

Στην άμυνα οι Ρισβάνης και Τριανταφυλλόπουλος συν τον Μαρινάκη έχουν προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον Ευρωπαϊκών συλλόγων. Μάλιστα για τον πρώτο το ενδιαφέρον μπορεί να πάρει και επίσημη μορφή την περίοδο του Ιανουαρίου καθώς έχει εντυπωσιάσει πολύ με τα αθλητικά του προσόντα. Βέβαια, αν δίπλα σε αυτούς τους νεαρούς και αξιόλογους ποδοσφαιριστές ο Παναθηναϊκός δεν τοποθετήσει κάποιον με μεγαλύτερη εμπειρία, το έργο των νεαρών θα είναι δυο φορές πιο δύσκολο. Δίχως τις παροτρύνσεις και τις νουθεσίες από κάποιον μεγαλύτερο και πιο έμπειρο παίκτη θα δυσκολευτούν να μάθουν την θέση. Ή τουλάχιστον θα αργήσουν να την μάθουν.

Στην επίθεση υπάρχουν οι Κλωναρίδης και Καρέλης που έχουν αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά τους για να μπορέσουμε να πούμε πως θα γίνουν η κινητήρια δύναμη των πρασίνων. Είναι και οι δυο εκρηκτικοί και πολύ απειλητικοί όμως ακόμα δεν έχουν αποδώσει αυτό που μπορούνε. Έχουν φυσικά τον Μπέργκ δίπλα τους ο οποίος είναι ο απόλυτος killer φέτος. Μετά την αποχώρηση του Λουτσιάνο Φιγκερόα, ο δρόμος προς την καθιέρωση τους στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού έχει ανοίξει αρκεί να αποδείξουν πως αξίζουν.

Συμπέρασμα

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει ταλέντο και ποιότητα στο ρόστερ του όμως η εμπειρία που λείπει από την ομάδα του στερεί την δυνατότητα να κάνει ένα μεγάλο σερί. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και σίγουρα όλο αυτό το ταλέντο βρίσκεται στα σωστά χέρια. Αρκεί να μην εμφανιστεί η Ελληνική νοοτροπία. Η ποδοσφαιρική λαίλαπα, που επιτάσσει άπειρες μεταγραφές και αλλαγές πλάνων κάθε τρίμηνο.

ΠΗΓ: overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags