Facebook Pixel Ν. Ασημακόπουλος: Ο Μήτρογλου και ο Μπεργκ
| 2013-12-27 14:20:00

Ν. Ασημακόπουλος: Ο Μήτρογλου και ο Μπεργκ

Ν. Ασημακόπουλος: Ο Μήτρογλου και ο Μπεργκ

Ενώ οι περισσότεροι τους θεωρούσαν αναντικατάστατους, όταν τραυματίστηκαν, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός απέκτησαν πλουραλισμό επιλογών και πέτυχαν περισσότερα γκολ… Γράφει ο Νίκος Ασημακόπουλος.

Και ο Μήτρογλου και ο Μπεργκ είναι καλοί σέντερ φορ και γκολτζήδες. Ο καθένας με τις προδιαγραφές και τα κυβικά του… Μόνο που έχοντας πέσει όλοι πάνω τους, οι «κόκκινοι» από τη μια κι οι «πράσινοι» από την άλλη, θέλουν να τους παρουσιάζουν σαν να είναι… μετά από αυτούς το χάος -ο ένας για τον Ολυμπιακό κι ο άλλος για τον Παναθηναϊκό.

 

Τα πράγματα δεν είναι φυσικά καθόλου έτσι και φάνηκε αυτό με την απουσία τους τον τελευταίο καιρό…

 

Αν ρίξουμε μια ματιά στα κατορθώματα του Ολυμπιακού από την ώρα που τραυματίστηκε ο Μήτρογλου στο εκτός έδρας ματς με την Παρί, θα καταλάβουμε… Απέναντι στον Εργοτέλη, στον Αστέρα Τρίπολης, στην Αντερλεχτ, στον Αρη, στον ΠΑΣ Γιάννινα και στον Απόλλωνα οι υπόλοιποι παίκτες έβαλαν 18 γκολ που σημαίνει 3 ανά παιχνίδι. Εχασαν επίσης και δύο πέναλτι! Μάλιστα, έχουν σκοράρει συνολικά 9 ποδοσφαιριστές σ” αυτά τα παιχνίδια. Πέντε φορές ο Σαβιόλα, 4 ο Ντομίνγκες, 2 ο Κάμπελ και ο Ολαϊτάν και από μία οι Βάις, Μασάντο, Μανωλάς, Σάμαρης και Φουστέρ.

 

Το… πένθος που είχε κηρύξει δηλαδή ο Ολυμπιακός μετά τον τραυματισμό τού τοπ σκόρερ του, έδωσε τη θέση του στον ενθουσιασμό, όσο κι αν η δυναμική των περισσότερων αντιπάλων στο ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται χιλιόμετρα πίσω…

 

Αλλωστε, το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών ομάδων για τον Μήτρογλου δεν ξεπήδησε από τα 14 κατορθώματά του στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά από τα τρία εκτός έδρας γκολ κόντρα στην Αντερλεχτ και τα άλλα τρία που έβαλε με την Εθνική κατά της Ρουμανίας. Εκεί εκτοξεύτηκε το ενδιαφέρον και φυσικά η τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

 

Παρόμοια περίπτωση ο Μπεργκ. Είναι ένας φορ που βγάζει ποιότητα και ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στον φετινό αφερέγγυο Παναθηναϊκό, με βάση και τα στάνταρτ του υποβαθμισμένου ελληνικού πρωταθλήματος. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο… Απόδειξη πως ο Ερικ Χάμρεν, της Εθνικής Σουηδίας, έμεινε παγερά αδιάφορος στις εκκλήσεις κάποιων να τον καλέσει στην ομάδα για τα μπαράζ της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ και τα παιχνίδια κόντρα στην Πορτογαλία, αφού η καλή παρουσία του σ” ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό δεν είναι η καλύτερη εγγύηση πως ξανάγινε ικανός να φορέσει την κίτρινη φανέλα, όσα… θαύματα και να κάνει εδώ.

 

Φυσικά, δεν μπορεί κι αυτός μόνος του (όπως κανένας στο ποδόσφαιρο, πλην του… Μαραντόνα) να καταφέρει πράγματα που είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα ομαδικής λειτουργίας και προσπάθειας, ακόμη και απέναντι στις… κάτι σαν άμυνες που υπάρχουν στις περισσότερες ελληνικές ομάδες.

 

Είδαμε λοιπόν ένα πλήθος «ποδοσφαιρικών αναλυτών» (έτσι τους λέμε για να περνάει η ώρα) να κάνουν τον Μπεργκ… σούπερμαν στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο επειδή, όπως έλεγαν, όσο έπαιζε αυτός ο Παναθηναϊκός νικούσε με 1-0 και μόλις έφυγε τραυματίας… έχασε με 2-1! Δώσ” του κλάμα λοιπόν, μαζί με προβλέψεις για το τι θα απογίνει η ομάδα τώρα που θα λείψει.

 

Ωσπου ήρθε το επόμενο ματς, τρεις μέρες μετά, στο οποίο οι πιτσιρικάδες, που έμειναν… χωρίς τον Σουηδό τους, βρήκαν απέναντί τους χάρτινες αντιστάσεις, έριξαν 4 γκολ στη Λιβαδειά και έγιναν ξαφνικά με τη σειρά τους παικταράδες.

 

Εδώ η αμπαλοσύνη των περισσότερων πρόσθεσε… υπερφυσικές ιδιότητες σε μερικούς νεαρούς, οι οποίοι έγιναν αυτόματα «green devils», «άγρια νιάτα» και «τετράσφαιροι»! Σε δουλειά να βρισκόμαστε, αφού απλά η διαφορά του Ατρόμητου, που νίκησε στη Λεωφόρο, από τον Λεβαδειακό, που έπαθε την πλάκα της ζωής του μέσα στο γήπεδό του, ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη σε σημείο που να εξηγεί σε απόλυτο βαθμό γιατί ο Μπεργκ εκεί που ήταν καθοριστικός στο ένα παιχνίδι, στο άλλο ούτε που τον αναζήτησε κανείς. Το ίδιο έγινε χθες το βράδυ και στο 2-1 με την Ξάνθη. Τον Λαγό (2), τον Κλωναρίδη και τον Δώνη της Λειβαδειάς, τους αντικατέστησε ο Αμπεΐντ με δύο γκολ.

 

Δείγμα όλα αυτά, πως μια ομάδα δεν εξαρτάται σχεδόν ποτέ από έναν και μόνο παίκτη, όσο κι αν αυτός ξεχωρίζει, αλλά χρειάζεται τη βοήθεια από δύο, τρεις ή και περισσότερους για να πάρει ένα ματς.

 

Εκτός αν ο απέναντι είναι απλά καλύτερος, οπότε χάνει επειδή δεν γίνεται διαφορετικά…

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags