Facebook Pixel Κάτι λείπει απ'το παζλ...
| 2013-12-27 23:27:00

Κάτι λείπει απ'το παζλ...

Κάτι λείπει απ'το παζλ...

Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Ή μάλλον σε πρώτη όμως αυτό αποδείχθηκε λίγο δύσκολο φέτος.

Σε βάθος χρόνου πολλά μπορούν να συμβούν όμως τώρα ο ΠΑΟΚ έδειξε έμπρακτα πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό.

Εντός συνόρων

Ο ΠΑΟΚ είναι δεύτερος με 10 βαθμούς απόσταση από τον πρώτο. Και 7 από τον τρίτο. Βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Όχι τόσο καλός ώστε να κυνηγάει επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα αλλά όχι και τόσο κακός ώστε να απογοητεύει και να παλεύει για την δεύτερη θέση. Άλλωστε οι αριθμοί για τους ασπρόμαυρους θα ήταν καταπληκτικοί αν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός. Υπάρχει όμως, και ο ΠΑΟΚ τον κυνηγάει.

Πως τον κυνηγάει; Καταρχήν με τον ερχομό ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα προπονητών που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα. Ο Χούμπ Στέφενς ήρθε για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Φέτος αυτό είναι πολύ δύσκολο, την επόμενη χρονιά όμως θα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερα προετοιμασμένος. Δεύτερον, με την έλευση ικανών ποδοσφαιριστών ώστε να αλλάξουν το επίπεδο της ομάδας. Οι Στοχ, Λούκας, Τζαβέλας και Τζιώλης έχουν βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση όμως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα το ρόστερ του Δικεφάλου.

Μέχρι τώρα ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει αρκετά πράγματα στο πρωτάθλημα. Έχει δείξει πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση αν και μάλλον ήταν νωρίς για κουβέντες περί πρωταθλήματος. Ο κ. Στέφενς δείχνει να άργησε αλλά να προσαρμόζεται σιγά σιγά στο Ελληνικό πρωτάθλημα κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό. Η χρονιά που θα κριθεί το έργο του άλλωστε είναι η επόμενη και όχι η φετινή.

Στα θετικά της παρουσίας του Ολλανδού συγκαταλέγεται σίγουρα το πνεύμα νικητή που έχει πια η ομάδα αλλά και ορθολογική ανάπτυξη στο χορτάρι. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και ο Δικέφαλος δείχνει να μην παρατάει κανένα παιχνίδι. Το σύστημα της ομάδας από 4-4-2 αλλάζει συχνά σε 4-3-3 και δείχνει με σταθερά βήματα να αφομοιώνεται όλο και περισσότερο από τους παίκτες της ομάδας.

Ένα από τα κύρια επιτεύγματα του Ολλανδού είναι και η τοποθέτηση του Κίτσιου σε ρόλο δεξιού μπακ. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής από τα Δυτικά της Θεσσαλονίκης είναι πολύ θετικός φέτος και φαίνεται πως στο πρόσωπο του ο Δικέφαλος βρήκε ένα εργαλείο για τα επόμενα χρόνια. Το μόνο που θα καταφέρνει κατά την διάρκεια των χρόνων ο νεαρός είναι να γίνεται καλύτερος και αυτό από μόνο του είναι μία τεράστια επιτυχία για τον Ολλανδό. Επιπρόσθετα, το παράδειγμα του Κίτσιου δίνει κίνητρο αλλά και κουράγιο στους υπόλοιπους νεαρούς του Δικεφάλου να πιστέψουν πως μπορεί να είναι οι ίδιοι οι επόμενοι «Κίτσιου». Άλλωστε στις Ακαδημίες του Δικεφάλου γίνεται εξαιρετική δουλειά και μένει να δούμε τα αποτελέσματα της στο χορτάρι της Τούμπας. Η παρουσία του 17χρονου Στέλιου Πόζογλου αποδεικνύει περίτρανα τα παραπάνω.

Εκτός συνόρων

Στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ φέτος είχε την τεράστια ευκαιρία να φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που θα του άλλαζε επίπεδο μία για πάντα. Τα χρήματα της συμμετοχής στους χρυσοφόρους ομίλους θα τον ενίσχυαν σε βαθμό που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερη άνεση τον άμεσο αντίπαλο του στην Ελλάδα. Με την Ουκρανική Μέταλιστ δεν τα κατάφερε αλλά τελικά προκρίθηκε. Με την Σάλκε τα κατάφερε (έπαιξε πολύ καλά και στα δυο παιχνίδια) αλλά τελικά κατέληξε στο φτωχό πλην τίμιο Γιουρόπα Λιγκ.

Εκεί ο ΠΑΟΚ απέδειξε για ακόμα μία χρονιά πως διαθέτει το DNA που χρειάζεται για να προκριθεί στους 32 της διοργάνωσης. Όμως η επιπολαιότητα αλλά και η προχειρότητα που έδειξε στον «τελικό» με την Ολλανδική Άλκμααρ τον έφεραν αντιμέτωπο με την περσινή φιναλίστ Μπενφίκα. Τα πράγματα έγιναν δύσκολα όμως ο Δικέφαλος δεν έχει τίποτα να χάσει και έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν πως είναι προτιμότερο να αγωνίζεται με αντιπάλους τέτοιου βεληνεκούς και να θεωρείται αουτσάιντερ παρά να κατεβαίνει ως το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση.

Το γεγονός ότι δεν έχασε σε κανένα παιχνίδι του εκτός έδρας για ακόμα μία φορά τον έκανε μία από τις πιο δυσκολοκατάβλητες ομάδες του θεσμού και η Μπενφίκα θα δεινοπαθήσει για να τον περάσει. Μπορεί η κλήρωση να μην χαμογέλασε στον ΠΑΟΚ όμως οι ασπρόμαυροι διαθέτουν πολύ καλή νοοτροπία στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια και σε συνδυασμό με την παρουσία του κ. Στέφενς έχουν την δυνατότητα να προκριθούν και να κάνουν την ζημιά στους Πορτογάλους αιώνιους φιναλίστ.

Τι λείπει από το πάζλ

Αυτό που λείπει είναι και το μεγαλύτερο ελάττωμα της ομάδας. Πριν λίγα χρόνια το είχε, τώρα πια εκλείπει. Η συσπείρωση και το όραμα. Αυτά τα δυο σε συνδυασμό με την παρουσία του οικονομικά εύρωστου Ρώσου στο τιμόνι της ομάδας έχει φέρει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει συνηθίσει στην παρουσία κάποιου μεγαλοπαράγοντα από το εξωτερικό και μέχρι στιγμής αυτό που διαφαίνεται είναι μία ψυχρότητα στις σχέσεις του κόσμου με τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη. Είναι δύσκολο για τους φιλάθλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής. Θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο επαφής και ο Σαββίδης να μιλάει στην ψυχή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

Στα αγωνιστικά αυτό που λείπει είναι η παρουσία κάποιων ποδοσφαιριστών μεγάλης κλάσης δίπλα στους ήδη υπάρχοντες. Ποδοσφαιριστών που θα προκαλέσουν πάταγο με τις εμφανίσεις τους και όχι μόνο με την παρουσία τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Πέρα από την ενίσχυση του βάθους της ομάδας ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και παίκτες εξαιρετικής ποιότητας για να «κοντράρει» τον Ολυμπιακό.

ΠΗΓΗ: overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags