Facebook Pixel Αλλαγές στο σύστημα των μεταγραφων προτείνει η FIFpro
| 2013-12-27 23:13:00

Αλλαγές στο σύστημα των μεταγραφων προτείνει η FIFpro

Αλλαγές στο σύστημα των μεταγραφων προτείνει η FIFpro

«Η FIFPro δεν θα κάθεται... στον πάγκο και θα παρακολουθεί να μην γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών σε όλον τον κόσμο και η βιομηχανία ποδοσφαίρου να τα διαλύει», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFPro, Φιλίπ Πιάτ.

Η FIFPro, η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών έχει ξεκινήσει μια νομική διαδικασία, η οποία στοχεύει ξεκάθαρα στο σύστημα μεταγραφών και το τρέχον οικονομικό στάτους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Δίνεται έτσι συνέχεια στις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων της FIFPro σε θέματα μεταγραφών, η οποία παραδόθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της FIFPro, το οποίο με τη σειρά του ενέκρινε μια στρατηγική για τη διαχείριση της ελεύθερης μετακίνησης ποδοσφαιριστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των νόμων περί ανταγωνισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η FIFPro ετοιμάζει όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και νομικής δράσης, προκειμένου να επαναφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ως εργαζομένων.

Ο Πιάτ τόνισε επίσης ότι: «Το σύστημα μεταγραφών ήταν πάντα -και συνεχίζει να είναι- με ορισμούς που θεσπίζονται στις πλάτες των δικαιωμάτων των μελών μας, τόσο ως εργαζόμενοι, όσο και ως άνθρωποι.

Οι κανονισμοί της FIFA και η πρακτική εφαρμογή τους, συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την ελευθερία των παικτών να μετακινούνται. Η αποζημίωση κατάρτισης υπολογίζεται -εις βάρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (με την απόφαση Μπέρναρντ)- σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είναι το πραγματικό της κόστος. Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται σημαντικά η τιμή ενός ποδοσφαιριστή στη μεταγραφική αγορά.

Επίσης, στους ποδοσφαιριστές επιβάλλονται υπέρογκες αποζημιώσεις για παραβάσεις της σύμβασης, αδιανόητο για οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία. Έτσι, η απειλή των αθλητικών κυρώσεων για παράβαση της σύμβασης -κατά την προστατευόμενη περίοδο- διατηρείται αέναα μέσω της ανανέωσης των συμβολαίων.

Αυτό δεν προβλέφθηκε το 2001, όταν η FIFA, η UEFA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία σχετικά με τις αρχές του συστήματος μεταγραφών.

Αυτά τα νομικά και νομισματικά δεσμά για τους ποδοσφαιριστές (τους εργαζόμενους), που τους κρατούν... δεμένους στους συλλόγους τους (τους εργοδότες) δεν μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτά, τονίζει η FIFPro.

«Το σύστημα μεταγραφών αποτυγχάνει στο 99% των περιπτώσεων των παικτών σε όλο τον κόσμο. Κάνει αποτυχημένο το ποδόσφαιρο ως βιομηχανία και κατ’ επέκταση μεταφέρει την αποτυχία στο πιο επιτυχημένο άθλημα παγκοσμίως».

«Τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου, τα σωματεία και οι ποδοσφαιρικοί όμιλοι υποστηρίζουν ότι το μεταγραφικό σύστημα είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ισορροπίας του ανταγωνισμού. Η οποία στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο οικονομικής και αθλητικής ανισορροπίας, από την οποία ωφελείται μόνο το 1% των πλουσιότερων συλλόγων και μάνατζερ ποδοσφαιριστών.

Οι ποδοσφαιριστές είναι εργαζόμενοι και μόνο όταν είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον νόμο και απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα είναι ευχαριστημένη η FIFPro», πρόσθεσε ο Πιάτ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σύστημα μεταγραφών είναι η βασική του προτεραιότητα, όταν εξελέγη ως πρόεδρος της FIFPro τον Οκτώβριο.

Η Ευρώπη -ιστορικά- έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών (όπως με το ορόσημο της απόφασης Μποσμάν) και η FIFPro προσδιορίζει τη Γηραιά Ήπειρο ως το πεδίο όπου αυτή η μάχη θα δοθεί. Η FIFPro θα θέσει υπόψη τις συστάσεις και τις καταγγελίες της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της FIFPro, Μπόμπι Μπέιμς, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο απολαμβάνει ρεκόρ εσόδων, το κανονιστικό και οικονομικό σύστημά του αποτυγχάνει παταγωδώς σε πολλά μέτωπα. Και οδηγεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προς την αυτοκαταστροφή. Καταστροφή μέσω συστηματικής έλλειψης σεβασμού για αυτούς που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο . Καταστροφή μέσω μιας αποτυχίας να επιτευχθεί ανταγωνιστική ισορροπία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Καταστροφή μέσω της απουσίας υπεύθυνης διακυβέρνησης, η οποία καλεί τους εγκληματίες να κάνουν κατάχρηση στο παιχνίδι μας.

Χιλιάδες ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο δεν πληρώνονται στην ώρα τους, ή και καθόλου, ενώ το 28 % της παγκόσμιας αγοράς μεταγραφών (κατ’ εκτίμηση 750 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) καταβάλλεται στους ατζέντηδες. Κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την εικόνα».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Οι απλήρωτοι παίκτες είναι ευάλωτοι στόχοι των συνδικάτων του εγκλήματος, που είναι ηθικοί αυτουργοί στημένων αγώνων και απειλούν την ύπαρξη αξιόπιστων ποδοσφαιρικών αγώνων. Το τρέχον βιομηχανικό μοντέλο του ποδοσφαίρου σε γενικές γραμμές είναι ανίκανο να εξασφαλίσει μια επαγγελματική διαχείριση και μια παιδεία που μπορεί να προφυλάξει το παιχνίδι μας εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών κακοποιών στοιχείων.

Αντίθετα, ελλείψει ανταγωνιστικής ισορροπίας ενισχύονται κερδοσκοπικές, μη βιώσιμες, ανήθικες και παράνομες επενδύσεις και μοντέλα όπως η ιδιοκτησία παικτών από τρίτους».

Η FIFPro περιμένει από τη FIFA και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς να ανταποκριθούν εγκαίρως, αναγνωρίζοντας ότι οι παίκτες και η FIFPro είμαστε μια ισχυρή και ενιαία φωνή.

Ο Τέο φαν Στέγκελεν, Γενικός Γραμματέας της FIFPro επεσήμανε: «Η FIFPro κάθεται στο ίδιο τραπέζι, όπως και η FIFA -της οποίας οι κανονισμοί διέπουν το υφιστάμενο σύστημα μεταγραφών-, την UEFA, τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), τα Πρωταθλήματα Ευρωπαϊκού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (EPFL), και θα παραμείνει σε αυτό το τραπέζι.

Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν μια ειλικρινή βούληση να αμφισβητήσουν επί της ουσίας το υπάρχον status quo και τη θέληση να εφαρμόσουν άμεσα θεμελιώδεις αλλαγές. Όμως, η FIFPro δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα δικά της μέσα για να φέρει την αλλαγή».

ΠΗΓΗ: Soccerplus.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags