Facebook Pixel Ποδόσφαιρο: Μία κοινωνικά αποδεκτή πάλη
| 2013-12-29 23:00:00

Ποδόσφαιρο: Μία κοινωνικά αποδεκτή πάλη

Ποδόσφαιρο: Μία κοινωνικά αποδεκτή πάλη

Συζητήσεις επί συζητήσεων, δικαιολογημένα, έγιναν στην ποδοσφαιρική Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε, για την ειρωνική διάθεση με την οποία αντιμετώπισε ο Λοράν Μπλαν γυναίκα δημοσιογράφο.

Όταν την ρώτησε, δηλαδή, αν γνωρίζει τη διάταξη 4-3-3 που ακολουθεί η Παρί Σεν Ζερμέν, λες και της αποκάλυπτε κάποιο πανάρχαιο και στοιχειωμένο μυστικό. Που χρειάζεται να περάσουν αιώνες και να ασχοληθούν μαζί του κορυφαίοι διανοητές, για να βρεθεί μία λύση και να γίνει κατανοητό…

Το πιθανότερο είναι πως ο Μπλαν, που αμέσως προσπάθησε να θολώσει τα νερά λέγοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι (;) για να παίξει μία ομάδα στη διάταξη 4-3-3, φανέρωσε το προσωπείο τού σεξιστή, ακόμα και του φαλλοκράτη, που κουβαλάνε τα περισσότερα αρσενικά μέσα τους. Είναι δυνατόν μία γυναίκα να γνωρίζει καλύτερα το ποδόσφαιρο από εκείνον; Αλλά, για να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα, κι από οποιονδήποτε άντρα;

Ασχέτως αν η κοιλιά των περισσότερων έχει κρεμάσει πριν από τα 30 και μπαίνουν στο γήπεδο μία φορά τον χρόνο για να ακούσουν συναυλία και όχι για να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα. Για να εξηγήσουμε τον λόγο που οι άντρες έχουν αυτό το αίσθημα ανωτερότητας απέναντι στις γυναίκες, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, αλλά και γιατί ασχολούνται τόσο έντονα με το άθλημα, θα προδημοσιεύσουμε ένα μέρος από σχετική ανάλυση που θα υπάρχει στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Βαβυλωνία και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου χρόνου:

Στο ποδόσφαιρο εκτονώνονται, ως έναν βαθμό, τα πολεμικά ένστικτα των ανδρών σε καιρό ειρήνης. Κι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που το άθλημα έχει πλατιά αποδοχή από τους άνδρες. Από την άποψη ότι τα αρσενικά δίνουν καθημερινά κάποιες μικρές μάχες, για να επιβεβαιώσουν αντιλήψεις δεκαετιών που υπάρχουν στην κοινωνία (π.χ. επιτυχημένος θεωρείται όποιος έχει σπίτι, αυτοκίνητο, εξοχικό και, γιατί όχι, δύο φιλενάδες) και, μοιραία, μέσα τους να παράγεται οργή. Που ξεχειλίζει και δεν μπορούν να τη διοχετεύσουν κάπου ατόφια. Αλλά την εκφράζουν μέσω μίας κοινωνικά αποδεκτής πάλης.

Και το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα θεσμοποιημένο χώρο για να την αποβάλλουν. Μία συγκρουσιακή δραστηριότητα που βοηθάει για να υπάρξει ισορροπία, λόγω της κοινωνικής αποδοχής του αθλήματος. Ο σύγχρονος πολιτισμένος άντρας, δεν μπορεί να βγει στον δρόμο με ένα όπλο στο χέρι ή με γάντια του μποξ, προκειμένου να ξεφορτωθεί την υπερχείλιση της οργής του. Για αυτό και ένα μεγάλο μέρος, το μεγαλύτερο, των ανδρών στον πλανήτη ασχολείται σε καθημερινή βάση τόσο παθιασμένα με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, από τις μικρές ηλικίες…

Πηγή: othersidefootball.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags