Facebook Pixel Ένα βράδυ στις φαβέλες…
| 2013-12-30 23:00:00

Ένα βράδυ στις φαβέλες…

Ένα βράδυ στις φαβέλες…

Μόλις έξι μήνες απομένουν για την έναρξη της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Η Βραζιλία είναι έτοιμη να φορέσει τα καλά της για να υποδεχτεί τα μεγαλύτερα αστέρια του αθλήματος, στην χώρα στην οποία το ποδόσφαιρο είναι σαν θρησκεία.

Την ώρα όμως που οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 600.000 τουρίστες στην χώρα του καφέ, η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη….

Από τις πορείες κατά τις κυβέρνησης μερικούς μήνες νωρίτερα, οι οποίες αργότερα οδήγησαν σε εκτεταμένα επεισόδια ανά τη χώρα, στους θανάτους εργατών κατά την κατασκευή ενός σταδίου στο Σάο Πάουλο και από τους θανάτους οπαδών σε συμπλοκές εντός και εκτός γηπέδων, στις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς των αρχών στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα ενόψει Μουντιάλ.

Τα παράπονα για τις τιμές των εισιτηρίων, δίνουν σιγά σιγά την θέση τους στην αγανάκτηση των τουριστών όσων αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων οι οποίες έχουνε ήδη εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με τους New York Times, μόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο – όπου θα διεξαχθεί και ο τελικός της διοργάνωσης – αναμένονται γύρω στους 300.000 τουρίστες την ώρα που η χωρητικότητα των ξενοδοχείων ανέρχεται στα 55.400 κρεβάτια.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές για ένα βράδυ αγγίζουν τα 460 δολάρια με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας στο Ρίο, Αλφρέδο Λόπες, να δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό.

«Η εικόνα του Ρίο έχει εξυψωθεί σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Θα ήταν παράλογο να προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τις τιμές του ξενοδοχείου, όταν υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πληρώσουν ό,τι καθορίζει η αγορά ως σωστή τιμή.»

«Κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν τα τριπλά λεφτά για μια Χάρλεϊ-Ντάβιντσον από ότι για μία απλή μηχανή και υπάρχει ένας λόγος που γίνεται αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το Ρίο.»

Η επιχειρηματική κοινότητα της Βραζιλίας βλέπει το Μουντιάλ περισσότερο ως μια εφήμερη πηγή κέρδους παρά ως την απόλυτη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Την ίδια στιγμή όμως οι άνθρωποι που μένουν στις φαβέλες είναι έτοιμοι να προσεγγίσουν τους τουρίστες προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους διαμονής, νοικιάζοντας τα ίδια τους τα σπίτια στα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν άτομα από όλο τον κόσμο σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ότι τα ξενοδοχεία.

«Μπορούμε να παρέχουμε ένα επίπεδο ανθρώπινης ζεστασιάς και αυθεντικότητα, κάτι το οποίο μέρη που βρίσκονται εκεί κάτω δεν μπορούν», δηλώνει η Μαρία Κλάρα Ντος Σάντος δείχνοντας παράλληλα την θέα, από το σπίτι της στην φαβέλα της Χοσίνγια, στο κέντρο του Ρίο.

Η Μαρία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει δέκα επισκέπτες για το Μουντιάλ σε ένα σπίτι με τρία δωμάτια έναντι του ποσού των 50 δολαρίων την βραδιά.

Την ώρα που οι φαβέλες της Βραζιλίας έχουν αποκτήσει την χειρότερη φήμη, με τις αρχές τις Βραζιλίας να προσπαθούν να εξαλείψουν το έγκλημα και να τις περιφρουρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, οι κάτοικοι των φτωχογειτονιών αυτών έχουν διαφορετική άποψη.

Για αυτούς οι φαβέλες αντικατοπτρίζουν την πραγματική Βραζιλιάνικη κουλτούρα. Οι μουσικές εκδηλώσεις, το παραδοσιακό φαγητό, η φιλοξενία και η ζεστασιά που προσφέρουν οι άνθρωποι εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί για πολλούς με αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν οι υπεύθυνοι του Μουντιάλ ως «πραγματική Βραζιλία».

Την ίδια άποψη έχει και ο Ίσομ Χάιταουερ, ο οποίος βρέθηκε από το Σαν Φρανσίσκο σε έναν ξενώνα της Χοσίνγια, πληρώνοντας 11 δολάρια την βραδιά για μια κουκέτα.

«Ήθελα να μάθω περισσότερα για την καρδιά της Βραζιλίας, παρά για την πρόσοψη…»

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags