Facebook Pixel «Προκάλεσαν τη φυγή μου, δεν έφυγα εγώ»
| 2011-04-09 22:17:00

«Προκάλεσαν τη φυγή μου, δεν έφυγα εγώ»

«Προκάλεσαν τη φυγή μου, δεν έφυγα εγώ»

Για την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό Βόλου μίλησε μεταξύ άλλων στην ΟΠΑΠ TV ο Σάκης Τσιώλης.

Ο νυν τεχνικός του Άρη αναφερόμενος στο «διαζύγιο» του με τη θεσσαλική ομάδα, είπε χαρακτηριστικά: «δεν ήμουν εγώ αυτός που έφυγα από τον Ολυμπιακό Βόλου».

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την συνέντευξη του Τσιώλη στο OΠΑΠ TV:

Προσαρμοστήκατε στον Άρη; «Το σημαντικότερο είναι πως γνωρίζω τον Άρη εδώ και 35 χρόνια. 20 χρόνια ως παίκτης και άλλα 15 ως προπονητής. Αυτό με βοήθησε στην προσαρμογή μου. Ήξερα το βάρος της ομάδας και της φανέλας αλλά και το τι σημαίνει για τον σύλλογο ο κόσμος. Ήταν το ερέθισμα για το κάτι παραπάνω στην προπονητική μου καριέρα».

Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Έχετε προλάβει να σκεφτείτε τι έγινε φέτος και πως βρεθήκατε από τον Βόλο στην Θεσσαλονίκη; «Όπως είπα όταν προκάλεσαν τη φυγή μου, γιατί δεν ήμουν εγώ αυτός που έφυγα από τον Ολυμπιακό Βόλου, σίγουρα δεν ήταν και το πιο ευχάριστο γιατί απολάμβανα την ομάδα. Απολαμβάναμε όλοι τους κόπους μας. Θα ήθελα να τελειώσει αυτή η χρονιά και να ολοκληρώσω εκεί τη διετία μου στην ομάδα, και ο καθένας να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί. Τα πράγματα, όμως, στη ζωή δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Το θέμα είναι πως η αγάπη, η εκτίμηση, ο τρόπος παιχνιδιού και το γεγονός ότι έφυγα αφήνοντας την ομάδα στην 5η θέση και στα ημιτελικά του Κυπέλλου μου έδινε μια βαθιά ικανοποίηση ότι αν μη τι άλλο αυτή η προσπάθεια είχε στεφθεί με επιτυχία».

Χώρος υπάρχει μόνο για έναν. Στην Ευρώπη θα βγει ή η πρώην ομάδα σας ή η νυν. Τα συναισθήματα σας πως είναι αυτές τις μέρες; «Προσπαθώ να δω την ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων και να πω ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Γιατί; Έτσι και αλλιώς μια από τις ομάδες μου θα συμμετέχει στα Κύπελλα Ευρώπης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Μακάρι να γινόταν να συμμετέχουν και οι δύο στην Ευρώπη».

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει ο Άρης τον αγώνα κόντρα στην πρώην ομάδα σας; «Το ματς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ηρεμία και με συγκέντρωση. Σαν Άρης θα έπρεπε να είχαμε εξασφαλίσει πιο νωρίς την συμμετοχή στην Ευρώπη γιατί ο Άρης πρέπει πάντα να αγωνίζεται στην Ευρώπη. Όμως, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι κάναμε μια προσπάθεια το τελευταίο διάστημα και βρεθήκαμε σε θέση να διεκδικούμε την συμμετοχή στην Ευρώπη».

Ποιά τα δυνατά σημεία του Ολυμπιακού Βόλου; «Πρώτα απ’ όλα ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μια ομάδα-highlight στη φετινής σεζόν. Παίζει με αυτοματισμούς και κλειστά μάτια. Επίσης, είναι μια ομάδα που δεν είναι μονότονη. Επιτίθεται με τρεις τρόπους. Και από τα δεξιά, και από τα αριστερά αλλά και από τον άξονα. Βεβαίως, ρόλο παίζει και η άμυνα. Ο Άρης για παράδειγμα αμύνεται πολύ καλά. Και όχι με έναν μόνο τρόπο».

Είναι καλό ή κακό για τον αγώνα της Κυριακής το γεγονός ότι στον Ολυμπιακό Βόλου ξέρουν τον τρόπο σκέψης σας; «Ο Άρης έχει τη δική του δυναμική, τη δική του ποιότητα και το δικό του πλέον στιλ παιχνιδιού. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να παίξουμε στο Χαριλάου την Κυριακή. Η αντίπαλη ομάδα θα έχει την μπάλα στην κατοχή της, εμείς πρέπει να είμαστε αγωνιστικά πειθαρχημένοι και από την ώρα που θα πάρουμε την μπάλα στα πόδια θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τον τρόπο που μας ευνοεί ώστε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε».

Τελικά, πιστεύετε ότι θα καταφέρει ο Άρης να βγει στα πλέι-οφ; «Οι παίκτες του Άρη πρέπει να πάρουν το απόλυτο για να πετύχουν. Οφείλουν να το κάνουν για τους εαυτούς του. Για να έρθουν στον Άρη πάει να πει ότι το αξίζουν. Και πράγματι είναι καλοί παίκτες και πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν».

Είσαστε από τους προπονητές που επιλέγουν τον τρόπο παιχνιδιού ανάλογα με τους παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ ή σε οποιοδήποτε ρόστερ προσπαθείτε να προσαρμόσετε μια συγκεκριμένη τακτική; «Πριν από μερικά χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μπόμπι Ρόμπσον. Αυτός ο άνθρωπος, όταν του είχαν ζητήσει στο σεμινάριο το ασκησιολόγιο του, είχε πει το εξής: τι το θέλετε το δικό μου ασκησιολόγιο αφού είναι πλέον παλαιάς κοπής. Αυτό που πρέπει να σας δώσω παρακαταθήκη είναι το στιλ και η κουλτούρα που πρέπει να αντιλαμβανόμαστε εμείς οι προπονητές στις ομάδες που πάμε. Εγώ, λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω από την πρώτη στιγμή είναι να εκφράζω τον Άρη ανάλογα με την ιστορία, την κουλτούρα και αυτό που ζητάει ο κόσμος του. Σίγουρα παίζει ρόλο και το τι παίκτες βρίσκεις σε μια ομάδα. Αν, όμως, χτίσουμε μια ομάδα από την αρχή θα πρέπει να την χτίσουμε πάνω στην κουλτούρα που έχει ο Άρης και τα θέλω του κόσμου του».

Είναι εύκολο να προσαρμόσετε την επιθετική τακτική σας στον Άρη; «Ο Άρης πρέπει να έχει επιθετική τακτική και στρατηγική. Αυτό, βέβαια, δεν έχει να κάνει με το πόσους επιθετικούς παίζεις. Μπορεί να παίζεις με τρία σέντερ φορ, αλλά μπορεί να παίζεις και με ένα και να βγάζεις άλλους 5 παίκτες πίσω από το φορ. Ο Άρης δεν πρέπει να μπαίνει σε τακτική κλεφτοπόλεμου».

Ποιά ήταν η πιο έντονη στιγμή που ζήσατε φέτος; «Το ματς που ο Ολυμπιακός Βόλου πιστοποίησε την ταυτότητα του ήταν αυτό με τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αυτή η στιγμή ήταν πολύ έντονη. Όπως και η νίκη επί της ΑΕΚ. Σε ό,τι αφορά τα συναισθήματα μου στο ματς με την ΑΕΛ στο Αλκαζάρ, ήταν ανάμικτα. Όπως είχα πει και τότε, και παρεξηγήθηκα από κάποιους καλοθελητές που ήθελαν να παρουσιάσουν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο, είμαστε άνθρωποι και έχουμε και ψυχή. Εγώ, λοιπόν, για μια ομάδα που ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά, δεν ένιωσα ευτυχής όταν σφύριξε ο διαιτητής και είδα την στεναχώρια στα πρόσωπα του κόσμου. Όμως, ένιωσα ευτυχής για την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου και την πολύ σημαντική νίκη».

Επειδή τα όνειρα για κάθε άνθρωπο δεν σταματούν ποτέ, η επόμενη μεγάλη προοπτική θα ήταν η Εθνική Ελλάδας; «Ως Έλληνας μπορείς να πεις ότι κλείδωσες αν γίνει αυτό! Βέβαια μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα. Έχω να δώσω ακόμα πολλές αποδείξεις για να πούμε ότι μπορώ να πάω σε αυτό το κορυφαίο αξίωμα για έναν Έλληνα προπονητή. Η Εθνική Ελλάδας έχει καταξιωμένο προπονητή, όπως βέβαια το ίδιο συνέβαινε και πριν, με τον Ότο Ρεχάγκελ. Ωστόσο, είναι καλό να υπάρχει Έλληνας προπονητής στην Εθνική γιατί ο Έλληνας θα πάει στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη για να ασχοληθεί και με την Εθνική Νέων, την Εθνική Ελπίδων και να δει την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και των παιδιών στην Ελλάδα. Βέβαια, για να υπάρξει Έλληνας προπονητής στην Εθνική θα πρέπει να πάρουμε και περισσότερες ευκαιρίες από τους παράγοντες των ομάδων αλλά και εμείς να προσπαθήσουμε περισσότερο για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags