Facebook Pixel Πέντε αναδιαρθρώσεις σε έξι χρόνια στο πρωτάθλημα - "ακορντεόν" της Football League!
| 2014-01-19 18:10:00

Πέντε αναδιαρθρώσεις σε έξι χρόνια στο πρωτάθλημα - "ακορντεόν" της Football League!

Πέντε αναδιαρθρώσεις σε έξι χρόνια στο πρωτάθλημα - "ακορντεόν" της Football League!

Στη σκιά των αναταράξεων που προκαλεί η στάση του Δ.Σ. της ΕΠΟ να μην αποφασίσει έγκαιρα τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και θα προβιβαστούν από αυτό της Φούτμπολ Λιγκ, λαμβάνονται οι αποφάσεις αυξομείωσης του αριθμού των ομάδων που αγωνίζονται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. 

Σύγχυση επίσης προκάλεσε και η επόμενη απόφαση της Ομοσπονδίας να παραπέμψει το θέμα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό της όργανο (Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο), αποφεύγοντας τις -από τους κανονισμούς- προσδιορισμένες αρμοδιότητές της.

Μόνο που αυτές οι αποφάσεις, όπως αποδεικνύεται από τη συχνότητα με την οποία ανακοινώνονται και κατόπιν αλλάζουν, δεν αποτελούν αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και μακρόπνοου σχεδιασμού, αλλά βιαστικές και άτσαλες κινήσεις που υπαγορεύονται από τις «συνθήκες» και τα συμφέροντα.

Προς επίρρωση των παραπάνω η ΕΠΟ μέσα στο 2013 ανακοίνωσε δύο αναδιαρθρώσεις που εκτείνονται από τη Σούπερ Λιγκ μέχρι την πρώην Δ΄ Εθνική. Η πρώτη αναδιάρθρωση ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και η δεύτερη που ανέτρεψε την πρώτη τον περασμένο Δεκέμβριο!

Η διαφορά στο επικοινωνιακό σκέλος είναι ότι η αναδιάρθρωση του περασμένου Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε από την ΕΠΟ σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου ως αποτέλεσμα «πολυετούς σχεδιασμού» και ως «τελική μορφή των πρωταθλημάτων» ως προς τον αριθμό των ομάδων που θ’ αγωνίζονται σε αυτά. Αντιθέτως, η δεύτερη αναδιάρθρωση ανακοινώθηκε μέσω δελτίου Τύπου, ανάμεσα σε άλλες αποφάσεις του Δ.Σ. και χωρίς καμία αιτιολογία.

Το πρωτάθλημα που έχει καταστεί «ακορντεόν», αφού σε αυτό εφαρμόζονται όλοι οι πειραματισμοί της ΕΠΟ η οποία αντί να δρομολογεί εξελίξεις, τρέχει πίσω από αυτές, είναι της Φούτμπολ Λιγκ. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα αναδιαρθρωθεί, βάσει των αποφάσεων της ΕΠΟ, πέντε φορές μέσα σε διάστημα έξι ετών, κάτι που μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία:

- Την περίοδο 2011-12 το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ διεξήχθη με 18 ομάδες.

Την περίοδο 2012-13 διεξήχθη με 21 ομάδες. Η απόφαση ελήφθη μη νόμιμα προκειμένου να «αποκατασταθούν» (sic) οι Ολυμπιακός Β., Καβάλα και Ηρακλής οι οποίοι «αποβλήθηκαν» για διαφορετικούς λόγους από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, αλλά αντί να επιστρέψουν σε αυτό τοποθετήθηκαν στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ.

- Την περίοδο 2013-14 το πρωτάθλημα διεξάγεται με 28 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14. Η απόφαση που βαπτίστηκε «σχέδιο αναδιάρθρωσης» ελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο και η «μικρή λίγκα» κλήθηκε να απορροφήσει επτά επιπλέον ομάδες, λόγω της συγχώνευσης της Γ΄ με τη Δ΄ Εθνική.

- Την περίοδο 2014-15 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- επίσης με 28 ομάδες. Αλλωστε όπως προαναφέρθηκε και σύμφωνα με όσα υποστήριζε η ΕΠΟ και τα βάσιζε σε «σχέδιο βιωσιμότητας», αυτός επρόκειτο να είναι ο τελικός αριθμός των ομάδων στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια.

- Ομως την περίοδο 2015-16 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 20 ομάδες. Αυτό που η ΕΠΟ ανακοίνωσε ως «τελικό σχέδιο» τον περασμένο Φεβρουάριο, το ανακάλεσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο αφαιρώντας ουσιαστικά τον αριθμό των ομάδων που πριν από λίγους μήνες πρόσθεσε στην κατηγορία!

- Την περίοδο 2016-2017 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 18 ομάδες κατόπιν της απόφασης που έλαβε η ΕΠΟ τον περασμένο Δεκέμβριο και με την οποία επαναφέρει το μέγεθος της συγκεκριμένης κατηγορίας στα επίπεδα της περιόδου 2011-12.

Μικρότερες αυξομειώσεις

Οσον αφορά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ οι αυξομειώσεις είναι μικρότερες. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διεξαγόταν με 16 ομάδες έως την περίοδο 2012-13. Στη φετινή περίοδο οι ομάδες αυξήθηκαν σε 18 ως αντιστάθμισμα στη Φούτμπολ Λιγκ για να δεχθεί στις τάξεις της τους Ολυμπιακό Βόλου, Καβάλα και Ηρακλή και με μια γενναία αύξηση της επιχορήγησης από το κρατικό τότε ΟΠΑΠ που στήριξε με τον τρόπο του το εγχείρημα του οποίου η νομιμότητα αμφισβητείται. Με 18 ομάδες θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν, ενώ από την περίοδο 2015-16 προβλέπεται η επιστροφή στο... φυσιολογικό μέγεθος που είναι οι 16 ομάδες.

Ολα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα τα δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα και ως προς τον αριθμό των ομάδων που υποβιβάζονται και προβιβάζονται προκειμένου να επιτευχθεί ο προκαθορισμένος αριθμός των ομάδων που πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε πρωτάθλημα.

Το «ασανσέρ» των κατηγοριών

Στις 9 Δεκεμβρίου η ΕΠΟ ανακοίνωσε τον «διετή προγραμματισμό όσον αφορά το ζήτημα ανόδου και υποβιβασμού όλων των Εθνικών Κατηγοριών».

Σύμφωνα με αυτόν στο επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ (2014-15) θα υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες, ενώ από το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ που θα διεξαχθεί με 28 ομάδες θα προβιβαστούν μόλις δύο, ώστε η Σούπερ Λιγκ από την περίοδο 2015-16 να επιστρέψει στις 16 ομάδες.

Από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ την περίοδο 2015-16 θα υποβιβαστούν στη Φούτμπολ Λιγκ δύο ομάδες. Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως τάση παγιοποίησης της μείωσης του αριθμού των ομάδων που θα υποβιβάζονται από τη Σούπερ Λιγκ στη Φούτμπολ Λιγκ από τρεις που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σε δύο.

Επίσης από την επόμενη σεζόν που κατά πάσα πιθανότητα η ΑΕΚ θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, θα μπορεί να διεκδικήσει ένα από τα δύο εισιτήρια ανόδου σ’ ένα πρωτάθλημα 28 ομάδων, αφού αντιστοίχως μειώνεται ο αριθμός των ομάδων που θα προβιβάζονται από τη Φούτμπολ Λιγκ.

Από το επόμενο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ θα υποβιβαστούν στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική 14 ομάδες και θα προβιβαστούν τέσσερις, ώστε τη σεζόν 2015-16 η Φούτμπολ Λιγκ να διεξαχθεί με 20 ομάδες.

Ασφαλώς ένα πρωτάθλημα όπως το επόμενο της Φούτμπολ Λιγκ για το οποίο προβλέπεται ότι από τις 28 ομάδες οι μισές θα πέσουν στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, πέραν του ότι αποτελεί παραδοξότητα, εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία του. Εκ των πραγμάτων αρκετές ομάδες που θα μείνουν πίσω στη βαθμολογία θα χάσουν το ενδιαφέρον τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρωτάθλημα που έχει πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες διοργανώσεις από τη μάστιγα των προσυνεννοημένων αγώνων για στοιχηματικούς λόγους.

Από το πρωτάθλημα της περιόδου 2015-16 θα υποβιβαστούν στη Γ΄ Εθνική έξι ομάδες και θα προβιβαστούν από αυτήν τέσσερις ώστε το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ την περίοδο 2016-17 να διεξαχθεί με 18 ομάδες.

Τέλος, το ερασιτεχνικό πλέον πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής που αποτελεί το αποτέλεσμα της ένωσης της πρώην Γ΄ Εθνικής με τη Δ΄ Εθνική που υλοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και προβλέφθηκε με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο διεξάγεται φέτος με 96 ομάδες και έξι ομίλους, αλλά από του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει με 64 ομάδες και τέσσερις ομίλους.

Από το εν εξελίξει πρωτάθλημα θα ανέλθουν στη Φούτμπολ Λιγκ έξι ομάδες, θα υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα των ποδοσφαιρικών ενώσεων 46 και θα παραμείνουν στην κατηγορία 50 ομάδες.

H οικονομική κρίση όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Παιδείας ήταν αυτή που οδήγησε στην εξαφάνιση της Τρίτη τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας, η κρίση και η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα των ομάδων -παρότι δεν ομολογούνται- είναι αυτές που όψιμα οδηγούν στην απότομη μείωση των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ.

Πηγή - αναδημοσίευση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags