Facebook Pixel Δολοφονίες και ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο
| 2011-01-04 02:28:00

Δολοφονίες και ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο

Δολοφονίες και ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο

Στημένοι" αγώνες, δολοφονίες, νονοί της νύχτας, ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίες διαιτητών στο βουλγάρικο ποδόσφαιρο. Εμπλέκονται Σλάβια Σόφιας , Τσέρνο Μόρε, Λοκομοτιβ, Λιτεξ, ΤΣΣΚΑ και άλλες ομάδες. Στοιχεία που φαντάζουν απίστευτα, αλλά είναι αληθινά!

H ιστοσελίδα wikileaks αποκάλυψε έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια που αναφέρει ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιοκτήτες ομάδων είναι εγκληματίες ή πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για ξέπλυμα χρήματος. Τρεις πρόεδροι έχουν δολοφονηθεί, απίστευτα ποσά έχουν παιχτεί στο στοίχημα, και η επιτροπή διαιτησίας της χώρας συμμετείχε στο κύκλωμα προκειμένου να... φέρνει αποτελέσματα.

Το αμερικάνικο έγγραφο αποκαλύπτει εμπλοκή ομάδων με στημένα παιχνίδια, για τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα η Βουλγαρική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έπειτα από υπόδειξη της UEFA.

Αναλυτικά τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σόφια, σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες και αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφθορά σε μια πλήρη μετάφραση 1500 λέξεων:

Το ιστορικό

"Από την πτώση του Κομμουνισμού και μετά, το βουλγάρικο ποδόσφαιρο έγινε το σύμβολο του οργανωμένου εγκλήματος όσον αφορά την διαφθορά του και την επιρροή του σε διάφορα σημαντικά ιδρύματα. Οι ομάδες της Βουλγαρίας θεωρούνται άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να νομιμοποιείται και να ξεπλένει μαύρα χρήματα. Παρά τις μεγάλες φήμες τόσο για στημένους αγώνες όσο και για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγής, υπήρξαν ελάχιστες συλλήψεις ή επιτυχημένες διώξεις. Αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει το κοινό την εμπιστοσύνη του στην νομιμότητα του πρωταθλήματος, όπως αποδεικνύεται από την πτώση της θεαματικότητας των αγώνων που δείχνει η τηλεόραση.

Τα πρόσφατα σκάνδαλα που αφορούν τις πιο δημοφιλείς ομάδες και η μαζική απόλυση των μελών της επιτροπής διαιτησίας για δεύτερη συνεχή χρονιά έχουν εμβαθύνει την αποστροφή του κοινού. Η νέα κυβέρνηση άρχισε να κάνει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για την φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος εναντίον ορισμένων ποδοσφαιρικών συλλόγων, αλλά το οργανωμένο έγκλημα είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, που αυτό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Η εξυγίανση του βουλγαρικού ποδοσφαίρου θα είναι μια δημόσια ένδειξη της σοβαρότητας του Πρωθυπουργού (ο ίδιος είναι φανατικός με το ποδόσφαιρο) όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η πτώση ενός "όμορφου παιχνιδιού"

Η Βουλγαρία είναι χώρα του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα και παρά τα σκάνδαλα και την φυγή πολλών ταλαντούχων παίκτες για πλουσιότερους ευρωπαϊκούς συλλόγων στο εξωτερικό, οι Βούλγαροι εξακολουθούν να βλέπουν ποδόσφαιρο με πάθος. Το αποκορύφωμα για το βουλγάρικο ποδόσφαιρο ήταν στο Μουντιάλ του 1994, όταν η Βουλγαρία νίκησε τη Γερμανία και προκρίθηκε στα ημιτελικά, για να τερματίσει τέταρτη τελικά. Μέχρι και σήμερα, πολλοί Βούλγαροι αστειευόμενοι αναφέρονται σε αυτή την πορεία ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας μετά την πτώση του κομμουνισμού. Μετά τη μετάβαση προς τη δημοκρατία, οι δημοφιλείς ομάδες που ανήκαν κράτος και σε διάφορους θεσμούς του όπως ο στρατός ή η αστυνομία πωλήθηκαν σε μια νέα επιχειρηματική ελίτ πασίγνωστη για τους στενούς δεσμούς της με το οργανωμένο έγκλημα.

Οι εμπειρογνώμονες και οι δημοσιογράφοι που μας έδωσαν συνέντευξη ισχυρίζονται ότι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος κατέκτησαν το βουλγαρικό ποδόσφαιρο σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τα παράνομα κέρδη και να δημιουργήσουν μια "καθαρή" εικόνα. Σήμερα, σχεδόν όλες οι ομάδες ανήκουν ή έχουν συνδεθεί με το οργανωμένο έγκλημα.

Διαβάστε όλο το άρθρο με όλες τις λεπτομέρειες: http://www.soccerplus.gr/article/apokalypseis-wikileaks-gia-podosfairo

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags