Facebook Pixel Football Manager 2014: Οι ρόλοι – Μέρος Α’
| 2014-04-05 16:42:00

Football Manager 2014: Οι ρόλοι – Μέρος Α’

Football Manager 2014: Οι ρόλοι – Μέρος Α’

Ανάλυση των ρόλων και των καθηκόντων κάθε παίκτη στις τακτικές. Διαβάστε τα «μυστικά» από την στήλη «Στον Πάγκο» του sportdog!

Σήμερα στον Πάγκο του Sportdog αναλύουμε έναν πολύ βασικό τομέα του Football Manager 2014. Τους ρόλους στις τακτικές. Η ανάθεση σωστού ρόλου και καθήκοντος σε κάθε παίκτη είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αποδίδει το 100% των δυνατοτήτων του, πάντα υπό ιδανικές συνθήκες. Οι ρόλοι εξαρτώνται από το σύστημα που παίζετε, τα προσόντα των ποδοσφαιριστών, το σύστημά σας και τις οδηγίες της ομάδας, το σύστημα του αντιπάλου και πολλούς ακόμη παράγοντες. Σήμερα όμως θα εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο στο τι σημαίνει κάθε ρόλος.

Κάθε θέση έχει 2-8 ρόλους. Όσο προχωράμε από το τέρμα στην επίθεση οι ρόλοι αυξάνονται. Από τα δύο είδη ρόλων του τερματοφύλακα και τα τρία έως τέσσερα των αμυντικών φτάνουμε στα οκτώ του επιθετικού. Στόχος σας είναι από την μία να χρησιμοποιείτε κάθε παίκτη σας στον καλύτερο δυνατό ρόλο του και από την άλλη να συνεργάζονται όλοι σωστά μεταξύ τους. Όσον αφορά το δεύτερο για παράδειγμα, αν οι δύο καλύτεροι επιθετικοί σας έχουν τον ίδιο καλύτερο ρόλο (π.χ. περιφερειακοί επιθετικοί) τότε ο ένας θα πρέπει να αναγκαστικά να πάει σε διαφορετικό ρόλο, όπως για παράδειγμα
Poacher που θέλει να βγαίνει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Αλλιώς δεν θα είχατε κάποιον φουνταριστό στην ομάδα και θα πετυχαίνατε γκολ πιο δύσκολα.

Παρακάτω αναλύουμε τους ρόλους (
Roles) και τα καθήκοντα (Duties) που αντιστοιχούν σε κάθε ρόλο. Μπορείτε επίσης να τα δείτε κάνοντας κλικ σε μία θέση παίκτη στις τακτικές. Μην ξεχνάτε να κοιτάτε με το μάτι τα στατιστικά του παίκτη σας και ποια χρειάζονται για κάθε ρόλο, καθώς αυτά θα παίξουν καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή του. Καθένας πρέπει να παίζει εκεί που ταιριάζει καλύτερα.

Τερματοφύλακας
Goalkeeper: Η κλασική θέση τερματοφύλακα.

Sweeper Keeper: Τερματοφύλακας ο οποίος προωθείται σε ρόλο λίμπερο και μοιράζει μπαλιές, ενώ σε ματς που φτάνουν στις καθυστερήσεις και χρειάζεται η ομάδα του γκολ, δεν θα διστάσει να φτάσει στο αντίπαλο τέρμα σε στημένη φάση.

Κεντρικοί αμυντικοί
Sweeper/Libero: Ο τελευταίος παίκτης της άμυνας. Η διαφορά είναι ότι ο λίμπερο θα ανέβει μερικές φορές μέχρι το κέντρο για να κυκλοφορήσει μπάλα. Στο "Duty" έχουμε τις επιλογές "Support" και "Attack" που καθορίζουν κατά πόσο ο αμυντικός θα μένει πίσω ή θα ανεβαίνει.

Central Defender: Κεντρικός αμυντικός που έχει στόχο να αμυνθεί, να κλέψει την μπάλα και να την μεταβιβάσει.

Ball playing defender: Δεν αρκείται μόνο στην άμυνα αλλά και στο να κάνει μπαλιές στην επίθεση ώστε να βοηθήσει σε πιθανή αντεπίθεση.

Limited Defender: Το μόνο που κάνει είναι να ανακόπτει τους αντίπαλους αμυντικούς και να καθαρίζει την μπάλα. Δεν παίρνει πρωτοβουλίες για μπαλιές και δεν προωθείται.

Duties: Για τους κεντρικούς αμυντικούς έχουμε τρία καθήκοντα για να επιλέξετε. Με το Defend θα παίξει άμυνα στην ίδια γραμμή με τους συμπαίκτες του, με το Stopper βγαίνει και μαρκάρει πιέζοντας τον αντίπαλο ώστε να κλέψει την μπάλα και τέλος με το Cover μένει τελείως πίσω, τελευταίος στην άμυνα και καλύπτει χώρους.

Ακραίοι αμυντικοί
Full Back: Πλάγιος αμυντικός που προωθείται μόνο για να βοηθήσει και όταν η ομάδα του χρειάζεται επιπλέον παίκτη στην επίθεση.

Wing Back: Θέση που χρειάζεται πνευμόνια, ο Wing Back παίζει συνήθως σε 3-5-2 ή 5-3-2 παίρνοντας ολόκληρη την πτέρυγα. Προωθείται, βγάζει σέντρες, κυκλοφορεί την μπάλα και πρεσάρει όταν δεν την έχει για να την κερδίσει. Στην άμυνα θα πρέπει να επιστρέφει πίσω και να αναλαμβάνει τα ανασταλτικά του καθήκοντα ώστε να μπλοκάρει αντίπαλους αμυντικούς, σέντρες κτλ.

Limited Full Back: Πλάγιος αμυντικός με τελείως περιορισμένες δυνατότητες. Αμύνεται και μόνο. Τίποτε άλλο. Κλασικό παράδειγμα ο Τάκης Φύσσας στα νιάτα του.

Complete Wing Back: Εκτός του ότι έχει όλη την πτέρυγα, η διαφορά του με τον Wing Back είναι ότι ο Complete Wing Back δεν αμύνεται τόσο, αλλά αντίθετα προωθείται συχνά και συμμετέχει πιο ενεργά στην επίθεση.

Duties: Στις θέσεις Full Back και Wing Back σας δίνονται οι εντολές Defend, Support, Attack και Automatic. Με το Defend δίνετε εντολή στον αμυντικό σας να βοηθάει στην άμυνα. Με το Support στηρίζει αρκετά το κέντρο και τους συμπαίκτες του, στο Attack ανεβαίνει κι επιτίθεται ότι οδηγίες κι αν έχει και τέλος με το Automatic ο παίκτης κινείται με βάση την στρατηγική που έχετε ορίσει από το Team Tactics.

 

Μείνετε συντονισμένοι καθώς σε επόμενο άρθρο της στήλης θα αναλύσουμε το Μέρος Β’ με όλα τα υπόλοιπα Roles.



Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο manos@gameworld.gr]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags