Facebook Pixel Ο Χ. Σωτηρακόπουλος σχολιάζει την Τσέλσι!
| 2014-04-11 10:20:00

Ο Χ. Σωτηρακόπουλος σχολιάζει την Τσέλσι!

Ο Χ. Σωτηρακόπουλος σχολιάζει την Τσέλσι!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για την Τσέλσι, που διεκδίκησε τον έβδομο της τελικό σε έντεκα χρόνια, έχοντας ξανά προπονητή, αυτόν που δεν έχει αποκλειστεί σε προημιτελική φάση.

Υπάρχουν βραδιές που για να προκριθείς, δεν αρκούν οι πανάκριβοι ποδοσφαιριστές, οι καλές τακτικές και οι εξαιρετικοί προπονητές, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζονται καρδιά και εμπειρία. Όταν κοντράρονται λοιπόν μια ομάδα που χτίστηκε δέκα χρόνια τώρα μπαίνοντας στην ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή ελίτ με τα χρήματα ενός Ρώσου ολιγάρχη, με το πιο καινούργιο μέλος αυτού του κλαμπ που μόλις σε δύο χρόνια έχει ξοδέψει 300 εκατ. ευρώ με τα χρήματα που επενδύθηκαν από το Κατάρ, τότε καταλαβαίνει κανείς πως οι λεπτομέρειες στις οποίες θα κριθεί η τιτανομαχία είναι οριακές.

Η Τσέλσι σε αυτό το επίπεδο έχει το know how! Προχτές διεκδικούσε τον 7ο ημιτελικό της σε 11 χρόνια, στο Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας ξανά προπονητή, αυτόν που δεν έχει αποκλειστεί ποτέ στην καριέρα του σε προημιτελική φάση. Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι η Παρί θα χρειαζόταν περισσότερα πράγματα από το σημαντικό αβαντάζ του 3-1, για να καταφέρει να είναι εκείνη που θα πάει για πρώτη φορά από το 1995 στους «4», αφήνοντας εκτός το συγκρότημα του Ζοσέ Μουρίνιο.

Και όταν της λείπει ο άνθρωπος των 40 γκολ σε μια σεζόν - που κακά τα ψέματα την ανέβασε επίπεδο –ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τότε η τύχη είναι απαραίτητο να σου κλείσει το μάτι στις φάσεις που σχεδόν πάντα σε τέτοιου τύπου παιχνίδια σου παρουσιάζονται. Όμως ο Εντινσον Καβάνι των 50 εκατ. και ο Εζεκίελ Λαβέτσι του εκπληκτικού πρώτου αγώνα, ξαναέζησαν τον εφιάλτη του 2012, όταν είχαν αποκλειστεί με τη φανέλα της Νάπολι στο ίδιο γήπεδο, υπερασπιζόμενοι ίδιο σκορ!

Η Τσέλσι αν και έχασε νωρίς τον Εντεν Αζάρ, τον σημαντικότερο ίσως παίκτη της στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της, ήταν αυτή που επιστράτευσε όλες τις παλιές αρχές του αγγλικού ποδοσφαίρου. Την καρδιά, την υπερπροσπάθεια και τελικά αυτό που βάρυνε σε τελική τη ζυγαριά της πρόκρισης, τη συσσωρευμένη εμπειρία των σημαντικών ποδοσφαιριστών της σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη και ο δαντελένιος Οσκαρ έτρεχε και πάλευε σαν θεριό, δείγμα αλλαγής νοοτροπίας που σίγουρα υπάρχει επί Μουρίνιο όπως επίσης ο Γουιλιαν που γύριζε και γινόταν μπακ όταν το απαιτούσε η περίσταση!

Από το μυαλό που είχε όσο άντεχαν τα πόδια του ο Φρανκ Λαμπάρντ, μέχρι το κορυφαίο παιχνίδι της σεζόν του Τζον Τέρι, την απόκρουση του Πετρ Τσεχ στο τελευταίο λεπτό, όλες τις επιλογές των Κέιχιλ, Ιβάνοβιτς και Λουίζ στις κρίσιμες στιγμές του ματς, οι «μπλε» ευτύχησαν να προκριθούν, αν και προς το τέλος του ματς, το στιλ τους θύμισε περισσότερο ομάδα του Τόνι Πιούλις!

Ε και; Πού γράφει πως δεν επιτρέπεται; Ο Σίρλε με γκολ βγαλμένο από τα εγχειρίδια των πλαγίων άουτ της Στόουκ και ο ξεχασμένος Ντεμπά Μπα, με γκολ από τις εποχές της δεκαετίας του ’70 στο αγγλικό ποδόσφαιρο, υπενθύμισαν πως δεν υπάρχει μόνο το παιχνίδι κατοχής, η κυκλοφορία της μπάλας, το τίκι-τάκα, αλλά η ουσία είναι η μπάλα να μπει στα δίχτυα.

Τώρα, τι μπορεί να κάνει αυτή η Τσέλσι στα ημιτελικά παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό όμως κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αυτή η συγκεκριμένη ομάδα έχει μέσα στο DNA της ριζωμένο το να παλεύει και κόντρα στις αντιξοότητες. Το έκανε το 2012 με πολύ πιο δύσκολες συνθήκες απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν και τώρα που στον πάγκο της είναι ξανά ο Μουρίνιο, όποιος θελήσει να ποντάρει χωρίς να το ξανασκεφτεί εναντίον της, είναι πολύ πιθανό να το μετανιώσει. Εμφανίσεις που δίνουν δικαίωμα στο όνειρο!

Εμφανίσεις που δίνουν δικαίωμα στο όνειρο!

Με το Μουντιάλ να πλησιάζει, κάθε καλή είδηση που ακούμε από Έλληνα παίκτη στο εξωτερικο είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη! Ο Γιάννης Φετφατζίδης βρίσκει ολόενα και περισσότερο τα πατήματά του στη Γένοβα και η απόδοσή του στο ματς με τη Μίλαν ήταν ένα χαρμόσυνο νέο για το τεχνικό τιμ της Εθνικής ομάδας! Ο Φερνάντο Σαντος που όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε πως δεν βλέπει όπως έκανε ο Ρεχάγκελ μόνο συγκεκριμένα πρωταθλήματα, παρακολουθεί στενά τους Ελληνες που βγάζουν τα προς το ευ ζην στην επίπονη Serie Α! Και επειδή τα δυσεύρετα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Φέτφα» τον κάνουν υπολογίσιμο κεφάλαιο για την Εθνική, η απόδοσή του είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε στο περιβάλλον του Σάντος!

Όταν λοιπόν μετά το δύσκολο για όλους διάστημα προσαρμογής της αρχής, ο Φετφατζίδης κατάφερε και έχει πια γίνει σημαντικό γρανάζι της μηχανής της Τζένοα ο Σάντος ρώτησε ξανά για νέες πληροφορίες! Η πολύ καλή εμφάνισή του σε αυτό το ματς κόντρα στους «ροσονέρι» ανέβασε και άλλο τις οποίες πιθανότητες είχε να βρίσκεται ανάμεσα στους παίκτες που θα επιβιβαστούν στο αεροπλάνο με προορισμό την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ για τα φιλικά και μετά για το κυρίως πιάτο που είναι το Μουντιάλ της Βραζιλίας!

Ένα από τα μεγάλα κλειδιά για την καλή εικόνα που βγάζει ο πρώην άσος του Ολυμπιακού στη βορειοδυτική Ιταλία είναι η ικανότητά του να αφομοιώνει γρήγορα τις τακτικές υποχρεώσεις που πηγάζουν για κάθε παίκτη που φτάνει στο Καμπιονάτο! Ο Φετφατζίδης έχει την ικανότητα να δημιουργεί φάσεις στο ένας με έναν όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις κλειστές άμυνες ή όταν κυνηγάς το σκορ, διαθέτει και το προσόν- ικανότητα να κρατήσει μπάλα όταν προηγείται η ομάδα και χρειάζεται να χαμηλώσει ο ρυθμός! Έτσι αυτές οι καλές εμφανίσεις τον διατηρούν πάντα μέσα στα πλάνα του Φερνάντο Σάντος κρατώντας του ανοιχτή την πόρτα για το όνειρο! Η εικόνα του σε τόσο σημαντικά ματς με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Πηγή: SportFM.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags