Facebook Pixel Μονάδες και ψυχή
| 2014-05-24 17:55:00

Μονάδες και ψυχή

Μονάδες και ψυχή

Ας δούμε και λίγο τακτικά τον τελικό, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως ειδικά σε αυτά τα ματς τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνήθως όποιος μπορεί και τρέχει λίγο παραπάνω. Ωστόσο κάποιες τακτικές λεπτομέρειες έχουν πάντα ενδιαφέρον. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Eίχα γράψει το περασμένο καλοκαίρι ότι οι παράγοντες της Ρεάλ Μαδρίτης προσλάβανε τον Κάρλο Αντσελότι, γιατί μετά από τρία χρόνια δικτατορίας του Μουρίνιο η «Βασίλισσα» χρειαζόταν κάποιον που θα αποφορτίσει το μυαλό των παικτών της: έναν προπονητή που να μην είναι πολύ πιεστικός. Είναι αλήθεια ότι ο Αντσελότι είναι περισσότερο διοικητής και λιγότερο κόουτς. Η εξυπνάδα του έγκειται στο ότι επιτρέπει στους παίκτες του πολλές πρωτοβουλίες, επιβάλλοντας ένα είδος διαχειριστικής αυτοδιαχείρισης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και ιδέες.

Περίληψη

Η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα είδος περίληψης κάθε προηγούμενης δουλειάς του Αντσελότι. Δυο ήταν οι μεγάλες καινοτομίες του: η χρησιμοποίηση του Μόντριτς δίπλα στον αμυντικό χαφ και μπροστά από την άμυνα σε ένα ρόλο που θυμίζει πολύ αυτόν του Πίρλο και η χρησιμοποίηση του Κριστιάνο Ρονάλντο πίσω από το φορ -μια χρησιμοποίηση που επιτρέπει στον Αντσελότι να μεταβάλλει το σχήμα από 4-2-3-1 σε 4-4-2 με τον Ντι Μαρία να παίζει ένα σύνθετο ρόλο, λίγο σαν τρίτος χαφ και λίγο σαν ακραίος. Ο Μόντριτς εγγυάται, όπως και ο Πίρλο, που ο Αντσελότι μετέτρεψε σε κόφτη-δημιουργό, τη γρήγορη πρώτη πάσα και το ξεδίπλωμα της αντεπίθεσης. Ο Ρονάλντο σε αυτή τη θέση επιτρέπει την ταυτόχρονη παρουσία στην ενδεκάδα τεσσάρων κυνηγών, αφού μαζί με αυτόν συνυπάρχουν οι Μπενζεμά, Ντι Μαρία και Μπέιλ. Το πρόβλημα της Ρεάλ είναι ότι όλα αυτά γίνονται λίγο σε βάρος της άμυνας: αν ειδικά οι ακραίοι αμυντικοί δεν πάρουν άριστα όπως κόντρα στην Μπάγερν, ο αντίπαλος βρίσκει ευκαιρίες πολλές.

Λάτιν
Η Ατλέτικο του Σιμεόνε παίζει ένα λατινοαμερικάνικο 4-4-2 και θυμίζει πολύ τις ομάδες του κυρίαρχου στην Αργεντινή Κάρλος Μπιάνκι (κυρίως την εκπληκτική Βελέζ Σάρσφιλντ που κέρδισε τη δεκαετία του '90 τα πάντα, ακόμα και το Διηπειρωτικό). Οι γραμμές είναι ευδιάκριτες και το πρέσινγκ, που είναι το σήμα κατατεθέν της ομάδας, γίνεται από όλους καθώς δυο, και καμιά φορά και τρεις παίκτες κυνηγάνε τον αντίπαλο που κατεβάζει την μπάλα! Το πρέσινγκ δεν είναι πολύ οργανωμένο -αλλά το κυνήγι της μπάλας αδιάκοπο. Συχνά η Ατλέτικο μοιάζει να παίζει με τέσσερις Καραγκούνηδες στη μεσαία γραμμή: όλοι οι χαφ ζητάνε μπάλα, όλοι προσπαθούν να κερδίσουν μέτρα, με τον Αρντά να είναι ο καλύτερος σε αυτή τη δουλειά. Και η Ατλέτικο βασίζεται σε αντεπιθέσεις, αλλά έχει και πολύ σετ παιχνίδι -το είδαμε και στο «Καμπ Νόου» το Σάββατο στο δεύτερο ημίχρονο. Οταν πιέζει γεμίζει την αντίπαλη περιοχή και εκμεταλλεύεται εξαιρετικά στημένες φάσεις.

Καλύτερα
Η Ατλέτικο αμύνεται καλύτερα από τη Ρεάλ γιατί στο αμυντικό κομμάτι συμμετέχουν σχεδόν πάντα 8-9 παίκτες, ενώ και οι δυο κυνηγοί πρεσάρουν. Η Ρεάλ βασίζεται κυρίως στις συνεργασίες των κυνηγών (που είναι πολλές, αρκεί η ομάδα να μπορεί να τρέχει), και φυσικά στα σόλα του Μπέιλ και του Ρονάλντο. Η Ατλέτικο περιμένει πάντα πολλά από τον Ντιέγκο Κόστα, που παίζει πολύ και για τους άλλους, αλλά έχει και αρκετούς καλούς σουτέρ που δε φοβούνται να δοκιμάσουν από μακριά, αφού ο Σιμεόνε το απαιτεί. Κάποτε είχε πει πως κάθε επίθεση που δεν τελειώνει με ένα σουτ είναι μια χαμένη επίθεση. Καλοί σουτέρ είναι και ο Αρντά, και ο Κόκε, και ο Ντιέγκο -και πιθανότατα αυτή η έφεση στο σουτ είναι και ο λόγος της δύσκολης προσαρμογής του Βίγια που στην Μπάρτσα έπαιζε άλλου τύπου ποδόσφαιρο.
«Καμπ Νόου»
Και για τις δυο ομάδες θα είναι πρόβλημα οι πιθανές απουσίες κάποιων κυνηγών, όμως αυτές της Ατλέτικο είναι λόγω παιχνιδιού περισσότερο διαχειρίσιμες. Ο Σιμεόνε μπορεί και χωρίς τον Κόστα και τον Αρντά: μην ξεχνάμε ότι έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του έχοντας πουλήσει το καλοκαίρι το «φονικό όπλο» που λέγεται Φαλκάο. Ο Αντσελότι είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσει έναν από τους Ρονάλντο, Μπενζεμά, Μπέιλ: η διαφορά τους από τους αναπληρωματικούς τους είναι μεγάλη -η Ρεάλ ζει και πεθαίνει με τις μονάδες της. Αν αυτοί παίξουν και έχουν την πρέπουσα απόδοση, η Ρεάλ θα κερδίσει -όχι πάντως εύκολα. Αν όχι, ακόμα κι αποδεκατισμένη, η Ατλέτικο έχει το προβάδισμα. Αρκεί να μπορεί να πιέσει για μισή ώρα, όπως στο «Καμπ Νόου», δηλαδή με ψυχή…
Συζητήσεις
Ποτέ δεν θυμάμαι μικρότερη ελληνική αντιπροσωπία σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ: ίσως να οφείλεται και στις εκλογές. Ο μόνος που είδα να είναι εδώ για να εκπροσωπήσει ελληνικό σύλλογο είναι ο άνθρωπος του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ, που πέρασε το χθεσινό πρωινό με τον Μίκαελ Λάουντρουπ, που ήταν ένας από τους πολλούς προτεινόμενους για τη διαδοχή του Σάντος -λέω «ήταν» γιατί ο άνθρωπος, μάλλον ποτέ του, δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για την πρόταση. Ο Καρεμπέ στους τελικούς είναι μια από τις πιο απαραίτητες παρουσίες: χθες ήταν βασικός σε μια ομάδα βετεράνων Ευρωπαίων all stars που αντιμετώπισε μια ομάδα παικτών που μιλάει πορτογαλικά -εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ γιορτάζονται και τα εκατοστά γενέθλια της τοπικής ομοσπονδίας, ας μην το ξεχνάμε. Οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι και για το θέαμα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών, όπου τα κορίτσια της Βόλφσμπουργκ πήραν το δεύτερο σερί Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας τις πρωταθλήτριες Σουηδίας με 4-3! Χάθηκε η μπάλα!

Γίνεται συζήτηση για τις συνθέσεις και τις απουσίες. Ο Σιμεόνε είπε ότι αν ο Κόστα και ο Τουράν είναι στο 50% θα παίξουν και ό,τι γίνει: σε διαφορετική περίπτωση έχει έτοιμο τον Ραούλ Γκαρθία και τον σκόρερ των καθοριστικών γκολ Αντριαν -το μόνο βέβαιο είναι ότι θα παίξει ο Βίγια. Ο Αντσελότι περιμένει τον Μπενζεμά, θα έχει σίγουρα στην επίθεση τους λαβωμένους, αλλά παρόντες Κριστιάνο Ρονάλντο και Μπέιλ και δεν θα έχει τον Πέπε εκτός από τον τιμωρημένο Τσάμπι Αλόνσο. Κυκλοφορεί ως πληροφορία ότι ο Αντσελότι θα χρησιμοποιήσει ως δεύτερο κόφτη τον Ισκο: δεν θέλω να το πιστεύω!

Ο καιρός είναι άστατος, στο ξενοδοχείο της ΟΥΕΦΑ όλοι ψάχνουν τον Θόδωρο Θεοδωρίδη που, όπως μου είπε χθες το βράδυ ένας Γάλλος, λύνει όλα τα προβλήματα. Αλλά αυτό στην Ελλάδα το ξέρουμε χρόνια…

Πού είναι ο Μίτσελ;
Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στη Λισσαβώνα: μόλις κάποιος οπαδός της Ρεάλ που είναι εδώ καταλάβει ότι είσαι Ελληνας, αμέσως ρωτάει πού είναι κι αν θα 'ρθει ο Μίτσελ. Ο Μίτσελ δεν αναμενόταν, καθώς βαφτίζει το εγγόνι του που είναι η αδυναμία του, αλλά δεν αποκλείω την τελευταία στιγμή να ζητήσει αναβολή της βάφτισης και να δώσει το «παρών» το βράδυ: πιστεύω ότι πολλοί φίλοι του θα τον πιέσουν. Το πιο ωραίο είναι ότι κάποιοι Ισπανοί (και δημοσιογράφοι, και παράγοντες) ισχυρίζονται ότι αν ο Αντσελότι χάσει το κύπελλο, η Ρεάλ θα αλλάξει προπονητή και θα κάνει πρόταση στον Μίτσελ! Λέτε;

Πηγή: sday.gr      

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags