Facebook Pixel Καλώς ήλθε το δολάριο!
Ποδόσφαιρο
| 2011-04-25 14:20:00

Καλώς ήλθε το δολάριο!

Καλώς ήλθε το δολάριο!

Διαστάσεις ...επιδημίας λαμβάνει η ανάμειξη βαθύπλουτων Αμερικανών στα διοικητικά των αγγλικών συλλόγων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Άρσεναλ.

Οι "κανονιέρηδες" έγιναν η πέμπτη ομάδα της Premier League, μετά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα και Σάντερλαντ, που πέρασε σε αμερικανικά χέρια, καθώς ο Σταν Κρόενκε αύξησε το ποσοστό του επί του μετοχικού κεφαλαίου του συλλόγου στο 62,89% έναντι περίπου 275 εκ. ευρώ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.

Ο 64χρονος μεγιστάνας, με περιουσία που εκτιμάται στα 2,1 δισ. ευρώ και τον κατατάσσει στην 130ή θέση της σχετικής λίστας του "Forbes", λατρεύει τα σπορ γι' αυτό και το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει ομάδες από το ΝΒΑ (Ντένβερ Νάγκετς), το αμερικανικό φούτμπολ (Σεντ Λούις Ραμς), το αμερικανικό ποδόσφαιρο (Κολοράντο Ράπιντς) και το επαγγελματικό χόκεϊ (Κολοράντο Άβαλανς).

Η αμερικανική ...απόβαση στο Νησί χρονολογείται από το 2005 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βροντοφώναξε "καλωσόρισε το δολάριο" με τον Μάλκολμ Γκλέιζερ να γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος της δημοφιλέστερης ομάδας στον πλανήτη έναντι 1,25 δισ. ευρώ.

Τότε μερίδα οπαδών αποχώρησε από την Γιουνάιτεντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση της ομάδας. Στο πέρασμα των χρόνων και μέχρι σήμερα, οι αντιδράσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της εκτίναξης των χρεών από δάνεια και τόκους.

Στον αντίποδα, η Λίβερπουλ ακόμα μετράει τις πληγές της από το πέρασμα των αμερικανικής καταγωγής Τομ Χικς και Τζορτζ Τζιλέτ, οι οποίοι ανέλαβαν την ομάδα το 2007 εν μέσω θετικών αντιδράσεων και τρία χρόνια αργότερα υποχρεώθηκαν σε άτακτη φυγή, αφήνοντας έναν σύλλογο στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

Εδώ και λίγους μήνες στο τιμόνι των "Reds" βρίσκεται ο αυτοδημιούργητος Αμερικανός επιχειρηματίας, Τζον Χένρι. Το παζλ των Αμερικανών στο Νησί συμπληρώνεται από τις Άστον Βίλα και Σάντερλαντ. Οι "χωριάτες" ανήκουν στον Αμερικανό Ράντι Λέρνερ από το 2006 και οι "μαυρόγατες" γύρισαν σελίδα το 2009 όταν ο Έλις Σορτ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Πέρα από τους Αμερικανούς μεγιστάνες, το αγγλικό ποδόσφαιρο προσελκύει κι επενδυτές από άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άφιξη του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Νησί για λογαριασμό της Τσέλσι το 2003.

Ο Ρώσος κροίσος του πετρελαίου επένδυσε ασύλληπτα ποσά στους "μπλε" με απολογισμό τρία πρωταθλήματα (αυτό του 2005 ήταν το πρώτο μετά από 50 χρόνια), ισάριθμα Κύπελλα και μία συμμετοχή σε τελικό Champions League.

Ιδιοκτήτη από τα ξένα έχει και η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τον Αύγουστο του 2008 πέρασε στο μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μανσούρ, με περιουσία που υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ.

Άρωμα ανατολής ...μυρίζει στο Μπέρμιγχαμ από τον Οκτώβριο του 2009, όταν την ομάδα της πόλης ανέλαβε ο επιχειρηματίας Κάρσον Γέουνγκ από το Χονγκ Κονγκ.

Η Φούλαμ από την άλλη διατηρεί την πιο μακρόχρονη σχέση με ξένο επενδυτή, αφού ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Μοχάμεντ αλ Φαγέντ βρίσκεται στην ηγεσία της ομάδας από το 1997.

Τις τάσεις της εποχής ακολούθησε και η Μπλάκμπερν, που από τον Νοέμβριο του 2010 ανήκει στον Ινδό επιχειρηματία Μπαλατζί Ράο.
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags