Facebook Pixel Τα μάθατε για τον… Μαθία;
| 2011-04-25 22:40:00

Τα μάθατε για τον… Μαθία;

Τα μάθατε για τον… Μαθία;

Ο sportdog σας παρουσιάζει τον νέο τεχνικό διευθυντή του Ολυμπιακού, Εδουάρδο Μαθία και περιμένει με ενδιαφέρον τη συνεργασία του με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Άνθρωπος του ποδοσφαίρου ναι, ποδοσφαιριστής όχι!

Πείτε τον τεχνικό διευθυντή, τεχνικό σύμβουλο, σκάουτερ, αρχισκάουτερ αλλά μην πείτε ποτέ τον Μαθία… ποδοσφαιριστή! Ο 37χρονος (7/5/74) Ισπανός… θρυλείται πως έπαιξε κάποτε ποδόσφαιρο μέσα στη δεκαετία του `90 στη Βαλένθια, αλλά η καριέρα του αγνοείται!

Ανθρωπος-κλειδί

Ελάχιστη σημασία έχει βέβαια αυτό για έναν ποδοσφαιράνθρωπο, ο οποίος θήτευσε για πολλά χρόνια στο σχολείο που λέγεται «Βαλένθια» και «Primera Division» δίπλα στον πρώην μεγαλομέτοχο και πρόεδρο της ομάδας, Χουάν Σολέρ.

Η τετράδα Σολέρ (μεγαλομέτοχος)-Ορτί (πρόεδρος)-Μπενίτεθ-Μαθία από το 2001 ως το 2004 που συνεργάστηκαν «πάτησε» πάνω στην ομάδα που είχε φτιάξει ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ και έφερε 2 πρωταθλήματα Ισπανίας (2002, 2004) κι ένα Κύπελλο UEFA (2004) στις «νυχτερίδες».

Τι έκανες ρε Μαθία;

Ο ρόλος του Μαθία στην πετυχημένη εκείνη ομάδα ήταν κομβικός. Έγινε το «δεξί χέρι» του Χάιμε Ορτί, προέδρου της ομάδας την τριετία 2001-04, ο οποίος τον εμπιστευόταν με κλειστά μάτια, όσο και του Μπενίτεθ, με τον οποίο θα συνεργαζόταν και μετά στη Λίβερπουλ.

Από τα χέρια του πέρασαν και ανδρώθηκαν παίκτες όπως οι Μαρτσένα, Αλμπέλδα, Μπαράχα, Ανγκούλο και άλλοι πολλοί.

Μετά την αποχώρηση του Ισπανού τεχνικού για τους «ρεντς» το καλοκαίρι του 2004, ο τότε μεγαλομέτοχος της ομάδας Χουάν Σολέρ ανέλαβε και την προεδρία και φυσικά διατήρησε τον Μαθία στη θέση του από τη θέση πλέον, ξεκάθαρα, του τεχνικού διευθυντή. Μάλιστα, στον Μαθία πιστώθηκε το καλοκαίρι του 2005 η απόκτηση του Εντού από την Αρσεναλ, από την οποία είχε μείνει ελεύθερος.

«Θέλω να βελτιωθώ επαγγελματικά»

Το καλοκαίρι του 2006 αποδείχτηκε εξίσου κομβικό για την καριέρα του Μαθία. Η ανάληψη της θέσης του τεχνικού διευθυντή στη Βαλένθια από τον Αμεντέο Καρμπόνι, αναπόφευκτα έφερε και την αποχώρηση του, την οποία ανακοίνωσε συγκινημένος στις 6 Ιουνίου.

«Είναι μια δύσκολη προσωπική απόφαση, επειδή πρέπει να αφήσω ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα επί μακρόν και με τους οποίους μεγάλωσα», είχε πει, ενώ αναφορικά με το μέλλον είχε σχολιάσει λακωνικά: «Θέλω να βελτιωθώ επαγγελματικά».

Η αλήθεια είναι πως στη Βαλένθια, αφότου έχασε τη θέση του ως τεχνικός διευθυντής, του προτάθηκε διοικητικό πόστο, αλλά ο ίδιος είχε άλλα σχέδια…

Μέλος της Rafa-lution!

Tα… αηδόνια (Μαθία-Μπενίτεθ) ξαναέσμιξαν λοιπόν στη Λίβερπουλ, καθώς στις 15 Ιουνίου του 2006 οι «ρεντς» ανακοίνωσαν την πρόσληψη του Μαθία στη θέση του αρχι-σκάουτερ (chief scout) του συλλόγου.

Από τον… Χριστοδουλόπουλο στον Τόρες

Μοιάζει… απίστευτο ίσως, αλλά μία από πρώτες περιπτώσεις που είχε ανακαλύψει κι εξετάσει ο Μαθία το καλοκαίρι του 2006 ήταν ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, αλλά για διάφορους λόγους τότε η απόκτηση του δεν προχώρησε.

Ματσεράνο, Βορονίν, Κάουτ, Αρμπελόα, Μπάμπελ, Μπεναγιούν, Σκρτελ, Πέναντ, Λέιβα, ο Φερνάντο Τόρες αλλά και ο… Κρίστιαν Νέμεθ ήταν κάποιοι από τους παίκτες που ήρθαν κατόπιν εισηγήσεως του Μαθία σε συνεργασία με τον Μπενίτεθ φυσικά.

«Δεν έχουμε τόσα χρήματα, όσο κάποιες άλλες ομάδες. Ο κόσμος εκτιμά μόνο τους ποδοσφαιριστές που έρχονται, αλλά όχι τις πωλήσεις παικτών που μας παρέχουν τους πόρους για να αγοράζουμε νέους παίκτες», είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Μαθία, εξηγώντας τη φιλοσοφία του.

Ο Σαμαράς και ο… Σίλβα

Πριν από δύο χρόνια, ο Μαθία είχε πάει στη Βαλένθια με σκοπό να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του Νταβίδ Σίλβα, η οποία ως γνωστόν δεν προχώρησε. Ο Μπενίτεθ τότε για το «ναυάγιο» της μεταγραφής είχε καλύψει τον συνεργάτη του, ρίχνοντας το φταίξιμο στη Βαλένθια, αλλά ο βρετανικός Τύπος είχε διαφορετική άποψη, αφήνοντας αιχμές κατά του Μαθία.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Νοέμβριο, λίγο πριν ο Ισπανός φύγει από το «Άνφιλντ» είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση του Γιώργου Σαμαρά-προτού ο τελευταίος ανανεώσει με τη Σέλτικ πρόσφατα, κίνηση που δεν προκάλεσε και… κύματα ενθουσιασμού στους φίλους της ομάδας…

Οι τίτλοι τέλους

Παρότι ο Μαθία είχε υπογράψει εκ νέου με τη Λίβερπουλ για άλλα δύο χρόνια, όταν και ο Ράφα Μπενίτεθ το 2009 είχε επεκτείνει ως το 2014 το συμβόλαιο του με τους «ρεντς, δεν έμελλε να μακροημερεύσει περισσότερο στην ομάδα.

Ο Μπενίτεθ έφυγε το καλοκαίρι του 2010 για να αναλάβει την Ίντερ και όταν τον Νοέμβριο ο Νταμιάν Κομολί ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στη Λίβερπουλ ο Εδουάρδο Μαθία περίσσευε, οπότε και στις 31/12 οι δρόμοι του με τους «ρεντς» χώρισαν.

Ο Μαθία με δικά του λόγια

Σε μία συνέντευξη του στην επίσημη ιστοσελίδα της Λίβερπουλ τον Ιούλιο του 2008 είχε αναλύσει τον τρόπο της δουλειάς του και τη φιλοσοφία του.

Ιδού κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Φέραμε πολλούς νεαρούς παίκτες τα τελευταία χρόνια. Παιδιά ηλικίας 16, 17, 18 ετών και όλοι έχουν τη νοοτροπία που θέλουμε. Γι` αυτό πήραν το πρωτάθλημα Νέων (σ.σ εννοεί τη σεζόν 2007-08). Παιδιά όπως ο Νέμεθ, ο Σαν Χοσέ, ο Μπρούνα, ο Σπίρινγκ, ο Ντάρμπι, ο Ινσούα, ο Γκαλάτσι (…) Αυτό που θέλουμε είναι να δίνουμε στην πρώτη ομάδα παίκτες για το μέλλον, ώστε όταν φτάσουν τα 20, 21, 22 να είναι έτοιμοι για την Πρέμιερ Λιγκ.

Ένας άλλος τύπος παίκτη που θέλουμε είναι σαν τον Λούκας Λέιβα που είναι ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες στη Βραζιλία και υπάρχει και ο Ράιαν Μπάμπελ. Στο επόμενο επίπεδο είναι οι Ματσεράνο, Τόρες, Σκρτελ και Άγγερ. Είναι ακόμα νέοι αλλά έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πρώτη ομάδα και πρέπει να μείνουν εδώ για πολλά χρόνια.

Αυτό που θέλουμε είναι στο μέλλον να παρέχουμε πολλούς παίκτες στην πρώτη ομάδα, ώστε ο προπονητής το καλοκαίρι να πρέπει να παίρνει έναν ή δύο παίκτες, να μην πρέπει να παίρνει 4-5 παίκτες. (…) Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε κάθε καλοκαίρι 200 εκ. λίρες για να πάρουμε το πρωτάθλημα».

Ενδιαφέρουσα προοπτική

Το πώς ένας άνθρωπος αυτής της φιλοσοφίας θα ενταχθεί σε όλο το σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και δη του Ολυμπιακού, θα περιμένουμε να το δούμε. Ένα ζήτημα είναι βέβαια πως ο Μαθία όπου εργάστηκε ήταν άμεσος συνεργάτης και της διοίκησης και του προπονητή. Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη φέρεται να βρήκε κώδικα επικοινωνίας, κατ` αρχάς τουλάχιστον, μένει να δούμε τι θα γίνει με τον Βαλβέρδε…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags