Facebook Pixel «Εφικτό το γήπεδο στην Μίκρα»
| 2014-07-23 21:08:00

«Εφικτό το γήπεδο στην Μίκρα»

«Εφικτό το γήπεδο στην Μίκρα»

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ορφανός φιλοξενήθηκε στον Arena Fm 89,4 και μίλησε για το αν ο Ηρακλής μπορεί να κάνει στη Μίκρα γήπεδο αλλά και για το αν ρυθμιστούν τα χρέη.

Διαβάστε αναλυτικά

Για την δήλωση του Παπαθανασάκη ότι μπορεί να κάνει ο Ηρακλής γήπεδο στη Μίκρα τόνισε: «Η άποψή μου είναι ότι μπορεί, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις γιατί κάθε φορά πρέπει να λέμε ότι αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι και να θέλουμε να το κάνουμε. Φαίνεται στην προηγούμενη φάση η οικογένεια του Ηρακλή δεν ήταν έτοιμη. Έχασε τα πέντε χρόνια από τον Αύγουστο του 2007 ως τον Αύγουστο του 2012 στα οποία θα έπρεπε να ολοκληρώσει το σχέδιό της, να πραγματοποιήσει δηλαδή την κατασκευή του γηπέδου. Ακόμη και στη μέση να ήταν τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα, θα έπαιρνε την παράταση για να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Συνεπώς χωρίς να έχει να έχει κάνει τίποτα η Γενική Γραμματεία, απλώς αναφέρεται η ημερομηνία. Δηλαδή ότι μέχρι το 2012 είναι στον Ηρακλή για τη μεταχρησιμοποίηση στην κατασκευή και μετά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για πάντα».

Για να προσθέσει: «Ο Ηρακλής χρειάζεται όπως σε όλα τα θέματα που τον απασχολούν είναι μια σοβαρή διοίκηση. Παρακολουθώ τον κ. Παπαθανασάκη, δεν θα τον κρίνω, είναι πάρα πολύ νωρίς και ούτε δικός μου ρόλος. Εφόσον όμως αποφάσισε απ’ ότι φαίνεται, θα πρέπει να οργανώσει τις δικές του κινήσεις. Τώρα όσον αφορά το γήπεδο αφού είναι έτοιμος, αφού έχει δει τα κατασκευαστικά, τα οικονομικά το πώς θα το προσεγγίσει, αν μπορεί να δανειοδοτηθεί τότε πιστεύω πως πολύ εύκολα τα στρέμματα αυτά επιστρέφουν. Πάλι μεν με μία προθεσμία και γι’ αυτό λέω αν είναι καλά προετοιμασμένος».

Για το πόσες χιλιάδες θέσεις μπορεί να έχει το γήπεδο στη Μίκρα εφόσον κατασκευαστεί απάντησε: «Θυμάμαι κάποιος συνάδελφό μου αρχιτέκτονας είχε κάνει μια προσέγγιση με το πανεπιστήμιο της Φλορεντίας και έφτανε σχεδόν τις 20.000. Ένα γήπεδο εξαιρετικό είχε πολλές απαιτήσεις, είχε παρκινγκ, όλα εκείνα που θέλει ένα σύγχρονο γήπεδο και δυνατότητα για εμπορικές χρήσεις όπως προβλέπονται μέσα στους όρους δομήσεως της ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς πιστεύω ότι με μία συντονισμένη και ετοιμασμένη συνταγή εύκολα ξανά παίρνει ο Ηρακλής τα στρέμματα αυτά. Έχει τα δικά του περίπου 30 και είναι αυτά άλλα 28 και η όλη έκταση φτάνει τα 60 περίπου και είναι ικανή για ένα σύγχρονο γήπεδο που καλύπτει και τις δυνατότητες του Ηρακλή. Αν ο Ηρακλής έχει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι και θέλει να πάει σε ένα γήπεδο που χωράει 30.000, το Καυταντζόγλειο κοντά είναι. Θα πηγαίνει εκεί για ένα-δύο παιχνίδια το χρόνο. Μακάρι να είναι τόσο ψηλά που θα έχει κόσμο παραπάνω από 20.000».

Για το αν το γήπεδο στην Μίκρα θα είναι του Ηρακλή υπογράμμισε: «Είναι δικό σου, έχεις τις υποχρεώσεις προς τον ΓΣ, γιατί ξέρουμε ποιο είναι το καθεστώς κατασκευής τον γηπέδων στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι η ίδια οικογένεια. Ξέρεις ότι τα χρήματα πάνε στο εσωτερικό, θα πάνε στα 17 τμήματα που έχει ο Ηρακλής. Δεν είναι μόνο το να το χτίσει, αλλά κυρίως τα οικονομικά, πως θα το χρηματοδοτήσει. Υπενθυμίζω ότι η Λάρισα είχε πάρει δανεικά και είναι ένα μοντέλο περίπου ίδιο, είχανε βάλει και κάποια χρήματα και κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Να υπενθυμίσω ότι μόνο η Λάρισα κατάφερε να αξιοποιήσει την παρουσία μου. Ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ σε εκείνη τη φάση, ούτε ο Ηρακλής βέβαια που κάναμε τις μεγαλύτερες προσπάθειες».
Στη συνέχεια ανέφερε: «Να υπενθυμίσω ότι ο Ηρακλής είχε μια ιδιοκτησία η οποία ήταν κομμένη σε δέκα κομμάτια. Ένα ήταν πάνω από τον δρόμο, ένα ήταν κοντά στη θάλασσα, το άλλο ήταν κάτω από τον χώρο της γυμναστικής «Μελισσανίδης». Ήταν τόσο ατάκτως ειρημένα που εμείς τα ενοποιήσαμε όλα αυτά, κάναμε τις ανταλλαγές. Ανταλλαγές σημαίνει κόστος και ότι σημαίνει αγοραπωλησία. Όλα αυτά δεν πλήρωσε τίποτα ο Ηρακλής. Φροντίσαμε το 3ο κτίσμα που είχε γίνει επί Μυτιληναίου και ανήκε στην ΠΑΕ, να το νομιμοποιήσουμε και πάλι χωρίς να πληρώσει τίποτα ο Ηρακλής. Του τα κάναμε όλα να είναι του κουτιού. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να σχεδιάσει το γήπεδο πως θέλει να το κατασκευάσει και τότε ήταν μια εποχή το 06’, το 05’, το 07’ που η περιοχή είχε μεγάλη πέραση εμπορικά. Άρα μπορούσε να βρει λύση κάποιος να το κατασκευάσει, να αξιοποιήσει κάποιους εμπορικούς χώρους για ένα χρονικό διάστημα και μετά όλα να μείνουν στα χέρια του. Πέρασε η εποχή, σήμερα καινούργιες συνθήκες και πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα με πολύ προσοχή. Μια δεύτερη αποτυχία θα δυσκολέψει την κατάσταση. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε στην αναγέννηση του Ηρακλή. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης και της χώρας χρειάζεται έναν ισχυρό Ηρακλή, αρκεί οι άνθρωποι του να το θέλουν. Να το βάλουν με σοβαρότητα κάτω. Ακροβατισμοί δεν βοηθάνε».

Για την τροπολογία εξήγησε: «Η τροπολογία είναι έτοιμη. Την έχουν συντάξει, την έχουν εγκρίνει οι νομικοί σύμβουλοι των δύο υπουργείων. Δύο λέω γιατί το ένα είναι το Υπουργείο εσωτερικών και η δεύτερη ομάδα είναι του ΥΠΕΚΑ. Του ΥΠΕΚΑ γιατί σε νομοσχέδιο δικό του, το υπουργείο κτηματικής αλλαγής. Άρα έχει κατατεθεί και η τροπολογία από τους βουλευτές της Βορείου Ελλάδος για το συγκεκριμένο θέμα και περιμένουμε πότε η συνδιάσκεψη των προέδρων θα ορίσει τη συζήτηση για το ρυθμιστικό στη Βουλή πλέον, την ολομέλεια. Στην ουσία στο δεύτερο τμήμα. Αυτό το τμήμα ξεκίνησε χθες και μας καθυστερεί λιγάκι εγώ όπως το εκτιμώ. Είναι τα μέτρα αυτά που αφορούν τους τροικανούς. Είναι κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να τελειώσουν και να πάρουμε το επόμενο δις και να μπει η διαδικασία για τη ρύθμιση του χρέους. Ο κ. Μανιάτης είναι έτοιμος. Υπήρξαν και οι απαντήσεις στη καινούργια συζήτηση για το ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης. Άρα λοιπόν στην πρώτη γρήγορη ευκαιρία που θα δοθεί να μπει το θέμα, θα το βάλουν στη Βουλή. Μπορεί να είναι και η ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί να είναι η μεθεπόμενη. Η συνάντηση είναι αυτό το πολυνομοσχέδιο που θα ακούσατε για τα τελευταία μέτρα που είναι απαραίτητα έτσι ώστε να έχει κάνει η Ελλάδα τα προαπαιτούμενα για να μας δώσουν και αυτοί την τελευταία δόση».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να ρυθμιστούν τα χρέη: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχει, αλλά αυτό θα είναι μια συνολική ρύθμιση που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Μια γενικότερου χαρακτήρα λύση μέσα στην οποία θα ενταχθεί ο ΠΑΟΚ αλλά και άλλες ομάδες που με έχουν προσεγγίσει και θα ήθελαν, που δεν έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εφάπαξ το ποσό αλλά μπορούν να δώσουν μια καλή προκαταβολή και ένα αριθμό δόσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την ιστορία με τη τρόικα. Η ίδια έχει αποφασίσει περίπου τη μέθοδο που θα ακολουθήσει. Εγώ και με τον κ. Στουρνάρα είχαμε κάνει τις τελικές επαφές. Τώρα ο νέος υπουργός πρέπει να προλάβει να κλείσει τα θέματα αυτά τα οποία θέλουν και χρήμα και μετά θα ασχοληθεί με το θέμα των χρεών. Πάντως είναι απαραίτητη λύση για να κυλήσει η οικονομία. Άρα δεν είναι μόνο να κυλήσει η μπάλα και η οικονομία μαζί».

Για το αν προλάβει μέχρι τον Αύγουστο δήλωσε: «Είναι πιθανόν αν προλάβει να τελειώσει με τα μέτρα. Είναι από τα θέματα που τον αφορούν πάρα πολύ και μας ενδιαφέρουν όλους. Για να αλλάξει η πορεία πρέπει να βοηθήσεις τον επιχειρηματία, αυτόν που χρωστάει να του ρυθμίσεις τα χρέη, να του δώσεις μια ανάσα».

Για τις 120 δόσεις που είχε κάνει απάντησε: «Υπάρχουν πάρα πολλοί που με βλέπουνε και λένε πίνουμε στην υγειά σου. Γιατί μπήκαμε σε μια μέθοδο και με τη μέθοδο αυτή εξοφλούμαι τα χρέη μας, δεν πιεζόμαστε πάρα πολύ, είμαστε ενήμεροι. Η τρόικα λέει πως αν κάνεις τέτοιες προτάσεις τους κακομαθαίνετε. Αφού δεν πληρώνανε μέχρι τώρα, άμα δουν ότι μπορούν πάλι με πολλές δόσεις θα αρχίσουν να μην πληρώνουν. Όταν όμως τους λες ότι στη δική σου λογική εισπράξαμε τα μισά από εκείνα που εισπράτταμε δεν έχουν απάντηση».

Για τους αθλητικούς χώρους και αν υπάρχει περίπτωση βελτιώσεων έργων κατέληξε: «Το υπουργείο που εγώ προίσταμαι δεν έχει τέτοια κονδύλια. Είμαι όμως σε συζήτηση με τον υπουργό αθλητισμού, τον κ. Αδριανό και όποιες ιδέες έχει με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο συν ότι συγκεντρώνω εγώ να βλέπουμε κάποιες γρήγορες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags