Facebook Pixel Χ. Σωτηρακόπουλος: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΟΥΕΦΑ
| 2014-09-15 11:52:00

Χ. Σωτηρακόπουλος: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΟΥΕΦΑ

Χ. Σωτηρακόπουλος: Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΟΥΕΦΑ

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για την UEFA που θεωρεί κάποιους πιο... ίσους από τους υπόλοιπους, με αφορμή την απόφαση για την Μάντσεστερ Σίτι.

Υποτίθεται πως το Financial Fair Play δημιουργήθηκε για να υπάρξει επιτέλους ένας φραγμός στην αλόγιστη σπατάλη των χρημάτων και οι σύλλογοι να λειτουργούν στον διεθνή ανταγωνισμό με συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού! Η αλλαγή των δεδομένων στην τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι έφερε μούδιασμα σε άλλες ομάδες. Οι «πολίτες» που είχαν (μαζί με την Παρί Σεν Ζερμέν) πληρώσει τη σπάταλη πολιτική των τελευταίων ετών και έτσι η ΟΥΕΦΑ τους τιμώρησε με περιορισμούς ποσών στις μεταγραφές και μικρότερο ρόστερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, είδαν τελικά την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να τους «κλείνει» πονηρά το μάτι και να τους επιτρέπει να χαλαρώσουν την εφαρμογή των κανόνων. Ηταν κάτι που συνέβη τελικά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και των πλέον αισιόδοξων φίλων της, δημιουργώντας ερωτηματικά στο ίδιο το ποδόσφαιρο, τα οποία θα ζητήσουν απαντήσεις άμεσα!

Η τιμωρία της αγγλικής ομάδας ήταν σχεδόν δεδομένη και η επισημοποίησή της πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, δεν προξένησε εντύπωση σε κανέναν. Εκτός από το χρηματικό πρόστιμο, το γεγονός ότι θα έπρεπε να δηλώσει 21 ποδοσφαιριστές στη λίστα της ΟΥΕΦΑ για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις (αντί για 25) με τους οκτώ απ' αυτούς να είναι γηγενείς, δημιουργούσε τον μεγαλύτερο προβληματισμό.

Το ρεπορτάζ άμεσα έψαχνε ποιο από τα μεγάλα αστέρια της Σίτι, θα έμενε εκτός λίστας με τους Κολάροφ και Γιόβετιτς να δείχνουν οι επικρατέστεροι. Και φυσικά ένα τέτοιο γεγονός δημιουργούσε προβληματισμούς και σε όποιους άλλους σταρ ήταν σε κουβέντα με τη Σίτι. Γιατί κακά τα ψέματα, το κίνητρο του να αγωνιστείς στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι μεγάλο για κάθε παίκτη και μία τιμωρία γίνεται αιτία να περιβάλλει αρνητικό κλίμα τα αποδυτήριά της...

Τα πάντα όμως άλλαξαν ξαφνικά. Η ΟΥΕΦΑ μείωσε τον αριθμό των γηγενών παικτών από οκτώ σε πέντε, εκ των οποίων μάλιστα μόνο ο ένας είναι υποχρεωτικό να έχει αναδειχθεί από τα φυτώρια του συλλόγου. Και ουσιαστικά αυτό έγινε κυρίως για να ευνοηθεί η Σίτι (που δήλωσε μόνο τον Μπογιάτα), την ίδια στιγμή που οι άλλες τρεις ομάδες που αγωνίζονται από το αγγλικό πρωτάθλημα στο Τσάμπιονς Λιγκ τήρησαν τον κανόνα επακριβώς!

Αυτή η ελαστικότητα στην ποινή και κυρίως η διαφοροποίησή της μόλις 100 μέρες μετά την αρχική απόφαση, δίνει τροφή για πολλές σκέψεις. Κυρίως βάζει ένα μεγάλο σύννεφο αμφισβήτησης να αιωρείται πάνω από την όποια δυναμική του Financial Fair Play, το οποίο παρεμπιπτόντως, ορθώς επιθυμεί να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ.

Ουσιαστικά, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο με διαφορετικά κριτήρια. Είναι μία μόνιμη ιστορία τελικά που έχει ευνοημένους τους ισχυρούς (όπως σε κάθε έκφανση της ζωής ) και αδικημένους τους υπόλοιπους! Η ΟΥΕΦΑ θυμίζοντας τον Οργουελ στη «Φάρμα των Ζώων» που έγραφε πως όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι σε αυτή τη ζωή είναι πιο... ίσοι από τους υπόλοιπους, με την απόφαση για τη Σίτι έπληξε μόνη της την αξιοπιστία των διοργανώσεών της! Τις παρενέργειες δεν μπορούμε να τις διαπιστώσουμε τώρα, αλλά θα φανούν εν καιρώ... Σε μία τέτοια σοβαρή υπόθεση η ΟΥΕΦΑ δεν μπορεί να ενεργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά πλέον το έκανε και τις όποιες συνέπειες πρέπει στη Νιόν να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν!

Πάνε για ρεκόρ!

Πέρασε στα ψιλά αυτή την εβδομάδα των διεθνών αγώνων, αλλά το Λουξεμβούργο έμεινε αήττητο για τρίτο σερί ματς ύστερα από το 1-1 με τη Λευκορωσία (που παρεμπιπτόντως είχε 29 τελικές προσπάθειες περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην πρώτη αγωνιστική) ισοφαρίζοντας το αντίστοιχο από τον Σεπτέμβριο του 1995.

Αν μείνει η ομάδα του Λουκ Χολτζ αήττητη σε ακόμη δύο παιχνίδια, θα πιάσει την all time επίδοση που είναι τα πέντε ματς από τη σεζόν 1963-64 όταν τότε είχε κερδίσει την Πορτογαλία του Εουσέμπιο με 4-2, την Ολλανδία 2-1 στο Αμστερνταμ και είχε πάρει ισοπαλία στη ρεβάνς πριν διεκδικήσει την πρόκριση κόντρα στη Δανία για τα προημιτελικά του τότε Κυπέλλου Εθνών, όπως λεγόταν το σημερινό EURO.

Μετά από δύο ισόπαλα ματς η πρόκριση κρίθηκε σε τρίτο παιχνίδι που οι Δανοί κέρδισαν σε ουδέτερο έδαφος με 1-0. Φυσικά η τωρινή φουρνιά δεν μπορεί να κάνει τις ίδιες επιτυχίες αλλά και πάλι ένα τέτοιο αήττητο σερί προκαλεί το ενδιαφέρον!

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags