Facebook Pixel Ο Β. Βέργης γράφει για τον Παναθηναϊκό
Ποδόσφαιρο
| 2014-10-03 14:38:00

Ο Β. Βέργης γράφει για τον Παναθηναϊκό

Ο Β. Βέργης γράφει για τον Παναθηναϊκό

Γιάννη μου, το μαντήλι σου…

Αν δεν σεβόμουν τους αναγνώστες του coppa.gr ομολογώ ότι σήμερα θα έβγαζα ξεκούραστα το μεροκάματο.

Απλά θα αναδημοσίευα μια σειρά κομματιών μου για τον Παναθηναϊκό και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει από το ξεκίνημα της σεζόν, καθώς κι εκείνο που γράφτηκε για τον ΠΑΟΚ, την επομένη του αγώνα με τον ΟΦΗ, όταν έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι από τον Άγγελο Αναστασιάδη η ατάκα περί «κατάκτησης του πρωταθλήματος τον Μάιο».

Αισθάνομαι ότι στην προσπάθεια να σχολιάσουμε τα μαύρα χάλια και των δύο ομάδων στις ήττες από Εστορίλ και Γκινγκάμπ αντίστοιχα πέφτουμε πάνω σε «γνωστές φυσιογνωμίες». Σε θέματα που έχουμε αναδείξει και αυτονόητες επισημάνσεις οι οποίες αναγκαστικά επαναλαμβάνονται.

Απορώ, πραγματικά, πότε θα έρθει η ώρα που ο Γιάννης Αναστασίου θα καθίσει μπροστά στους δημοσιογράφους και θα τους πει με ειλικρίνεια: «Ναι, κύριοι, παραδέχομαι ότι φέτος έκανα λάθη. Σοβαρά λάθη στην ποιοτική διαμόρφωση του ρόστερ. Κι αυτά πληρώνει τώρα η ομάδα μου».

Αντί όμως μιας καθαρής εξήγησης, συνεχώς στις δηλώσεις του ο προπονητής του Παναθηναϊκού είναι σα να πλέκει πουλόβερ. Έπειτα από κάθε παιχνίδι «εφευρίσκει» διάφορα. Μόνο όταν ευθύνεται η διαιτησία έχει «λυμένο» το πρόβλημά του. Χθες έχασε από τη «μισή» Εστορίλ (προσέξτε: την Εστορίλ όχι την Ντιναμό Μόσχας του υψηλού μπάτζετ όπως μας είχε πει έπειτα από το 1-2 της Λεωφόρου), με κάτω τα χέρια, με άθλια εμφάνιση της ομάδας του και έσπευσε να δηλώσει ότι η ανάλυση είναι… εύκολη όταν «5-6 παίκτες σου είναι κάτω από τα στάνταρ τους». Ούτε στο… χημείο τέτοια «ανάλυση»!

Η άμυνά του από την αρχή της σεζόν θυμίζει σουρωτήρι, αλλά είναι… πληρέστατη. Δέχεται γκολ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Κι ο Αναστασίου λέει ότι «δυστυχώς παίρνουμε μαθήματα αλλά δεν δείχνουμε να μαθαίνουμε». Εντάξει. Την επόμενη φορά να συμπληρώσεις κόουτς ότι στον έλεγχο του πρώτου τριμήνου κινδυνεύετε να πάρετε βαθμό κάτω από τη βάση!

Η μεσαία γραμμή του δεν μπορεί να περάσει μια κάθετη μπάλα, αλλά… είναι πληρέστατη. Και η επίθεση χωρίς τον Μπεργκ αγκομαχάει για να σκοράρει (όταν σκοράρει) αλλά ενίσχυση δεν χρειαζόταν! Κι αυτή… πληρέστατη!

Και ποιος φταίει για όλα τούτα, αγαπητέ; Έχει όνομα; Ή μόνο τις επιτυχίες πιστώνεται ο προπονητής και στις ήττες ευθύνονται οι ποδοσφαιριστές; Ποιος ΑΦΗΣΕ τον Παναθηναϊκό να πάει γυμνός στην Ευρώπη;

Ποιος είπε ότι η ομάδα του είναι «πλήρης»; Ποιος αρνήθηκε να δεχθεί μεταγραφικές εισηγήσεις για ενίσχυση; Ποιος έχει «φάει» 13 γκολ σε 11 παιχνίδια Ελλάδας και Ευρώπης; Ποιος προπονητής πίστεψε ότι με ρόστερ που υπολείπεται του περσινού (δίχως Αμπέιντ και με τον Μπεργκ τρεις μήνες έξω) -χωρίς ουσιαστικές προσθήκες- μπορεί φέτος να βγάλει τρεις διοργανώσεις με την ίδια επιτυχία που το έπραξε πέρυσι για δύο;

Ποιος… πόνταρε σε «μεταγραφή Μπαϊράμι»; Ποιος βλέπει την ομάδα του να «πισωγυρίζει», να αποκλείεται από την 2η κιόλας αγωνιστική του ομίλου κι αντί να παραδεχθεί δημόσια τις τεράστιες ευθύνες του το έχει γυρίσει στις… φιλοσοφικές αναλύσεις; Κι αφού είπε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου «οφείλουμε όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας», ε, ας ξεκινήσει από τον εαυτό του ο Γιάννης Αναστασίου…

Τουλάχιστον ο Αγγελος Αναστασιάδης είχε τα κότσια να πει «εγώ φταίω» για τα περιφερόμενα χάλια της ομάδας του στη Γαλλία. Αυτό πράττει πάντα ο Αγγελος. Παίρνει πάνω του όλη την ευθύνη.

Ασπίδα για τους παίκτες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, έτσι κι αλλιώς φταίει. Γιατί από εκείνον ξεκίνησε, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ένα γαϊτανάκι ακατανόητης αλαζονείας το οποίο μόνο κακό έκανε στον Δικέφαλο. Το συνέχισε ο Μακ που ως σύγχρονη Πυθία είπε «δεν χάνουμε από τον Ολυμπιακό», το ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος με την ατάκα «αν δεν πάει ο ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα, ποιος πάει;».

Μόνο που ο ΠΑΟΚ πήγε στη Γαλλία κι έχασε τα αβγά και τα καλάθια από την τελευταία ομάδα του πρωταθλήματός της. Καλό θα του κάνει αυτή η σφαλιάρα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αφού τουλάχιστον θα τον προσγειώσει.

Την ώρα που ο Αστέρας Τρίπολης –τον οποίο, τρομάρα μας, όλοι είχαμε «αποκλείσει» την ημέρα της κλήρωσης- δίνει ρεσιτάλ σοβαρότητας και είναι απόλυτα ανταγωνιστικός σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ οφείλουν να κάνουν ουσιαστική αυτοκριτική. Και να δουν την πραγματικότητα στον καθρέφτη τους.

Οι «πράσινοι» να παραδεχθούν (και να διορθώσουν έστω και τον Ιανουάριο) την «εγκληματική» αμέλεια του περασμένου καλοκαιριού η οποία ΗΔΗ τους κοστίζει με ευρωπαϊκό κάζο, οι Θεσσαλονικείς να μην απλώνουν τα πόδια τους πέρα από το πάπλωμα αλλά να συνεχίσουν τη δουλειά χωρίς πολλά λόγια.

Επιτέλους, η αυτογνωσία δεν έβλαψε κανέναν. Ο ταπεινός Αστέρας του Βεργέτη δίχως φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, με εξαιρετικό σκάουτινγκ, επιλογές καλών ξένων παικτών και χαμηλό μπάτζετ προχωράει.

Πηγή: coppa.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags