Facebook Pixel Ο Τσάρλυ για το Παναθηναϊκός-Αϊντχόφεν
Ποδόσφαιρο
| 2014-11-06 10:54:00

Ο Τσάρλυ για το Παναθηναϊκός-Αϊντχόφεν

Ο Τσάρλυ για το Παναθηναϊκός-Αϊντχόφεν

Ο Παναθηναϊκός σήμερα θα τιμήσει τον Γιόνας Κόλκα. Η παρουσία του θυμίζει μία ένδοξη εποχή στον Παναθηναϊκό.

Ο Φινλανδός ήρθε το καλοκαίρι του 2001 να δώσει στον Παναθηναϊκό την ταχύτητα από τα άκρα που του έλειπε για πολλά χρόνια εκείνη την εποχή.

Εφυγε το καλοκαίρι του 2003 μετά τον αγώνα της Ριζούπολης. Παρότι έπαιξε μόνο δύο σεζόν, η παρουσία του συνδυάστηκε με μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη και οι μνήμες από εκείνη τη διετία είναι έντονες. Από την ημέρα που έφυγε ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει κάποιον ανάλογο αριστερό εξτρέμ που να ξέρει πώς να κινηθεί στα άκρα της αντίπαλης άμυνας, να δώσει πλάτος και ταχύτητα στο παιχνίδι του.

Σήμερα ο Παναθηναϊκός δεν έχει την αίγλη που υπήρχε την εποχή που αγωνιζόταν ο Κόλκα. Προέρχεται από συνεχόμενες άσχημες ευρωπαϊκές σεζόν, έχει φτάσει σε σημείο να γνωρίζει αποκλεισμούς και ταπεινωτικές ήττες από ομάδες επιπέδου Κοπεγχάγης, Οντένσε, Μακάμπι, Μάριμπορ, Σταντάρ Λιέγης, Εστορίλ. Ο σημερινός αγώνας με την Αϊντχόφεν δίνει μία τελευταία ευκαιρία στον φετινό Παναθηναϊκό να σώσει την ευρωπαϊκή του χρονιά. Η ισοπαλία στο «Φίλιπς Στάντιον» του δίνει το δικαίωμα με νίκη σήμερα να μπει γερά στη μάχη της πρόκρισης.

Σκοράρει ασταμάτητα ο Ντεπάι

Η Αϊντχόφεν σήμερα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση απ' ό,τι πριν δύο βδομάδες. Ο Ντεπάι που είναι το αστέρι της ομάδας είχε ταλαιπωρήσει και στο πρώτο αγώνα τον Τριανταφυλλόπουλο. Σήμερα θέλει ακόμα περισσότερη προσοχή. Θυμίζω πως ο Ντεπάι στον πρώτο αγώνα προερχόταν από τραυματισμό, έπαιξε συντηρητικά για 68 λεπτά, η κλάση του βέβαια είναι τόσο υψηλή που η παρουσία του έκανε τη διαφορά. Από εκείνη την ημέρα έχει αγωνιστεί σε άλλα τρία παιχνίδια. Σε όλα έχει σκοράρει.

Ο Τριανταφυλλόπουλος πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός, αλλά συνολικά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν υπάρχει περίπτωση να τον μαρκάρει από μόνος του. Θα χρειαστεί για ακόμα μία φορά ο Ζέκα να πάει σε σύνθετο ρόλο. Εχουμε πει πολλές φορές πως ο Παναθηναϊκός δημιουργήθηκε λες και ο Ζέκα είναι υποχρεωμένος σε κάθε παιχνίδι να κάνει τον σούπερμαν. Πάντως είναι ο μόνος που μπορεί να κυνηγήσει τον Ντεπάι. Αν ο Ντεπάι απομονώσει τον Τριανταφυλλόπουλο, το παιδί θα εκτεθεί και είναι αμαρτία.

Χρειάζεται σκληράδα στον άξονα

Πέρα από τον Ντεπάι σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι έχει επιστρέψει ο Βαϊνάλντουμ και έχει δέσει καλύτερα με την ομάδα ο Γκουαρδάδο. Ο άξονας πλέον της PSV με εσωτερικούς μέσους τους Βαϊνάλντουμ, Γκουαρδάδο είναι υψηλού επιπέδου, ενώ και ο Ντεπάι που παίζει αριστερά κατεβαίνει χαμηλά για να δημιουργήσει με το τρέξιμό του με την μπάλα.

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να είναι ανταγωνιστικός πρέπει να βγάλει σκληράδα στο κέντρο και να μην πιαστεί κορόιδο ανεβάζοντας τις γραμμές του. Ο στόχος είναι η νίκη, αλλά ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο παιχνίδι χωρίς μπάλα.

Πρόβλημα στο αριστερό εσωτερικό μέσο

Απέναντι στον Ατρόμητο λειτούργησε καλά η παρουσία του Πράνιτς σε ρόλο δημιουργού. Η PSV βγάζει πολύ ανάπτυξη από τις πλευρές, οπότε η λογική λέει πως ο Αναστασίου θα ακολουθήσει το 4-3-2-1 που παρέχει περισσότερο πλάτος στην άμυνα. Σε αυτήν την τακτική περιμένω ο Πράνιτς να αγωνιστεί ψηλά αριστερά. Με τον Πράνιτς στην τριάδα του άξονα ο Παναθηναϊκός χάνει πολύ σε δύναμη. Σε τρία παιχνίδια για τη διοργάνωση του Europa παίζοντας σε χώρο που απαιτείτε σκληράδα, συνολικά έχει κάνει 4 τάκλιν.

Απέναντι στους Βαϊνάλντουμ, Γκουαρδάδο χρειάζονται ποδοσφαιριστές που να μπορούν να δίνουν μάχες. Ο Λαγός έχει τις αδυναμίες του αλλά τουλάχιστον είναι δυνατό παιδί και πάει στη μονομαχία, ο Ζέκα παίζει μόνιμα για δύο και ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος ο Παναθηναϊκός είναι πως παίζει με τριάδα χαφ και δεν υπάρχει κάποιος καλός αριστερός εσωτερικός μέσος. Το τελευταίο διάστημα παίρνουν χρόνο οι Μπούι, Δώνης αλλά απλά κρατάνε τον χώρο τους. Για να έχει τύχη ο Παναθηναϊκός είναι απαραίτητο, όποιος εκ των Δώνη, Μπούι η Πράνιτς χρησιμοποιηθεί ως εσωτερικός αριστερός μέσος, να κάνει ένα γεμάτο παιχνίδι. Σαν ευχή μοιάζει περισσότερο, αλλά για το σημερινό παιχνίδι είναι σημαντικός ο συγκεκριμένος ρόλος.

Η επιστροφή του παικταρά

Η μεγάλη ελπίδα βέβαια είναι η παρουσία του Μπεργκ να δώσει ενέργεια και πίστη. Ο Σουηδός παικταράς επανέρχεται και ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει ξανά να κρατήσει την μπάλα ψηλά. Ο Μπεργκ δεν προσφέρει μόνο γκολ. Είναι ο ιδανικός φορ συμπαίκτης. Με τον τρόπο που υποδέχεται την μπάλα και με τον αλτρουισμό που δείχνει κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Μπορεί να κρατά την μπάλα ψηλά και να συνεργαστεί με τους παίκτες που έχει κοντά του. Αποδείχτηκε και στην Ολλανδία πως το κέντρο άμυνας της Αϊντχόφεν δεν μπορεί να αντέξει την πίεση. Οπότε δεν μπορεί να αντέξει τον καλό Μπεργκ. Το ζητούμενο είναι να είναι καλά ο Σουηδός.

Επαναλαμβάνω, το παιχνίδι θέλει υπομονή και να μην ανοίξει ο Παναθηναϊκός τις γραμμές του. Οι Ολλανδοί ξέρουν να παίζουν στον χώρο, χρειάζεται προσοχή στις επιστροφές όταν ο προσπαθεί να επιτεθεί, βοήθειες στον Τριανταφυλλόπουλο στο μαρκάρισμα στον Ντεπάι, δύναμη στις μονομαχίες στον άξονα, ταχύτητα και ενέργεια από τον ποδοσφαιριστή που θα επιλεγεί να παίξει δεξιά του Μπεργκ, να βγάλει ποιότητα ο Πράνιτς και φυσικά να φτάνει όσο πιο συχνά γίνεται η μπάλα στον Μπεργκ. Αν όλα αυτά συμβούν υπάρχει η πιθανότητα μετά από πολλά χρόνια ο Παναθηναϊκός να ξαναπάρει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αποτέλεσμα.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags