Facebook Pixel Με συνέντευξη Πλατινί απαντά η ΕΠΟ στον νέο αθλητικό νόμο...
| 2014-11-27 17:29:00

Με συνέντευξη Πλατινί απαντά η ΕΠΟ στον νέο αθλητικό νόμο...

Με συνέντευξη Πλατινί απαντά η ΕΠΟ στον νέο αθλητικό νόμο...

Με μία συνέντευξη του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, στην επίσημη ιστοσελίδα της στις 4/10 θέλησε να απαντήσει η ΕΠΟ στο περιεχόμενο του νέου αθλητικού νόμου, που βγήκε σε διαβούλευση την Τρίτη (25/11) και αλλάζει τα πάντα στον ελληνικό αθλητισμό.

Το μήνυμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι ότι η UEFA δεν θα δεχθεί νομοθετικές παρεμβάσεις σε θέματα ποδοσφαιρικών οργάνων και γενικότερων λειτουργιών.

Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από την συνέντευξη του κ. Πλατινί:

Ενα θέμα της επικαιρότητας είναι οι σχέσεις Ομοσπονδίας-Πολιτείας, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης νέος αθλητικός νόμος. Ποια είναι η θέση σας;

"Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι μια και καλή: Δεν είναι καν στο χέρι της ΕΠΟ και καμιάς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που είναι μέλος της FIFA και της UEFA να παρεκκλίνει έστω και στο ελάχιστο από τον εξής δρόμο: Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Άρα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να λειτουργεί (σε διοικητικό επίπεδο) πλήρως εναρμονισμένη με το καταστατικό της FIFA και της UEFA. Θέλω να είμαι σαφέστατος. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για καμία Ομοσπονδία! Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία. Ισχύει για όλες τις Ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης των κανονισμών και των διατάξεων της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σημαίνει αυτομάτως τιμωρία της Ομοσπονδίας. Αυτό -επαναλαμβάνω- είναι αδιαπραγμάτευτο. Και συνιστά άμεσο μήνυμα όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς όλους όσοι διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη σε όλον τον κόσμο. Λόγου χάριν, οι εκλογικές διαδικασίες για το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι μέχρι σήμερα και οφείλουν να συνεχίσουν να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το καταστατικό και τις διατάξεις μας. Με δυο λόγια: σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας και η ΕΠΟ (όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίες σε όλον τον κόσμο) οφείλει να αυτορυθμίζεται με βάση όσα ισχύουν για τα μέλη της FIFA και της UEFA. Αυτό δεν αλλάζει και δεν αυτοκαθορίζεται από κάθε μέλος μας".

Και με ποιον τρόπο θα συνδιαλέγεται η Ομοσπονδία με το κράτος;

"Εχετε κοινοβουλευτική δημοκρατία και Σύνταγμα. Τα σεβόμαστε απολύτως. Η πολιτεία έχει το ρόλο της και σε θέματα που αφορούν το Ελληνικό κράτος προφανώς έχει λόγο. Δεν θα σας πω εγώ πως θα συνδιαλέγεστε με τηνπολιτεία. Στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της βίας και της ασφάλειας λόγου χάριν, προφανέστατα και η Ελληνική κυβέρνηση έχει λόγο και ρόλο κι επιθυμούμε (επιδιώκουμε μπορώ να πω) συνεργασία. Τα θέματα φορολογικής και ασφαλιστικής επάρκειας των ομάδων σε σχέση με τις υποχρεώσεις σαφέστατα και αφορούν το κράτος! Στα θεσμικά θέματα του ποδοσφαίρου όμως η ΕΠΟ (όπως και όλες οι Ομοσπονδίες παγκοσμίως) αυτοκαθορίζεται-αυτοδιοικείται με βάση τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θέτουν η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα που οφείλουν να είναι σεβαστά απ' όλους. Ο καθένας (Ομοσπονδία και κράτος) έχει το ρόλο του, αλλά και τα όρια του που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ούτε το κράτος μπορεί να επεμβαίνει στη λειτουργία του ποδοσφαίρου, ούτε το ποδόσφαιρο σε θέματα που αφορούν στο ελληνικό κράτος. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι σαφή τα όρια. Αυτά τα θέματα είναι λυμένα παγκοσμίως. Επαναλαμβάνω ότι με όλα αυτά χάνουμε την ουσία του ποδοσφαίρου". 

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags