Facebook Pixel Αυτά είναι τα τρία σημεία διαφωνίας Κοντονή-UEFA
| 2015-05-05 16:20:00

Αυτά είναι τα τρία σημεία διαφωνίας Κοντονή-UEFA

Αυτά είναι τα τρία σημεία διαφωνίας Κοντονή-UEFA

Την Τετάρτη (06/05) συζητείται στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο, ωστόσο συμφωνία μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με την UEFA δεν έχει επιτευχθεί και αυτό επιχειρείται στο παρά πέντε της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Η ΕΠΟ δημοσίευσε επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, από την οποία προκύπτει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και τα αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό "grexit".

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σταύρος Κοντονής μετέβη εκτάκτως στην Ελβετία τη Δευτέρα (04/05), όπου και είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Νομικού Τμήματος της UEFA.

Eπίσης η ΕΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα τις αλλαγές σε διατάξεις του αθλητικού νομσχεδίου που πρότειναν με επιστολή η FIFA και η UEFA και είναι περισσότερες από αυτές που διέρρευσαν το περασμένο Σάββατο, ωστόσο το χάσμα δείχνει να μην είναι αγεφύρωτο.

Οι διαφωνίες των δύο πλευρών εστιάζονται, βασικά, σε τρία θέματα:

α) Η UEFA δεν δέχεται να υπάρχει δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού να αποκλείει ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις για ακραία περιστατικά βίας. Αντίθετα δεν έχει διαφωνία για το ίδιο δικαίωμα στις εγχώριες διοργανώσεις.

β) Παρά την αντίθετη γνώμη της ΕΠΟ, η UEFA δέχεται τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων αμιγώς με τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς, όμως θέλει τα πρόσωπα αυτά να επιλέγονται και να ορίζονται από την ΕΠΟ και όχι με κλήρωση από το Συμβούλιο Εφετών όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

γ) Στη διάταξη για το αυτοδιοίκητο η UEFA δέχεται την εναρμόνιση του καταστατικού και των κανονισμών της ΕΠΟ με το σύνταγμα και τους νόμους, αλλά προτείνει διατύπωση που δίνει δικαίωμα στην ΕΠΟ να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα, χωρίς επιρροή από τρίτους και σύμφωνα με τους κανονισμούς των FIFA και UEFA.

Αναλυτικά η επιστολή του Ινφαντίνο στην ΕΠΟ:

"Σχέδιο Νόμου "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό και άλλες διατάξεις"

Αγαπητέ κ. Γκιρτζίκη

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το σχέδιο νόμου "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό και άλλες διατάξεις".

Μετά από αίτημα του δικηγόρου του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Παναγιώτη Περάκη, να διεξαχθεί μία νέα συνάντηση στη Γενεύη, εκπρόσωποι του Νομικού Τμήματος της UEFA αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα αυτή συνάντηση. Ο κ. Κοντονής, Υφυπουργός του προαναφερόμενου Υπουργείου ήταν επίσης παρών στη συνάντηση. Σχετικώς, η UEFA επεξήγησε λεπτομερώς και επαναβεβαίωσε με ιδιαίτερη έμφαση τη θέση της και τις τροποποιήσεις που προτείνει όπως διατυπώθηκαν στην κοινή επιστολή των FIFA/UEFA της 2ας Μαΐου 2015.

Η FIFA και η UEFA αναμένουν τώρα έγγραφη επιβεβαίωση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις έχουν ενσωματωθεί πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου στο Κοινοβούλιο, όπως έχει ζητηθεί στην παραπάνω επιστολή.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας στα ανωτέρω και για την κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους φορείς που ήταν παρόντες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29 Απριλίου 2015.

Με εκτίμηση,

UEFA

Gianni Infantino

Γενικός Γραμματέας"

Για να διαβάσετε την κοινή επιστολή των FIFA/UEFA στον κ. Κοντονή πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags