Facebook Pixel Θρυ-Λέων!
| 2015-07-31 13:30:00

Θρυ-Λέων!

Θρυ-Λέων!

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τον Περουβιανό κεντρικό αμυντικό, Κάρλος Σαμπράνο, ο οποίος λέγεται ότι είναι στο μεταγραφικό στόχαστρο του Ολυμπιακού. 

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν κεντρικό αμυντικό που να "δαγκώνει". Και ο Κάρλος Σαμπράνο διαθέτει το "πακέτο".

Το λέει, το εννοεί και το εφαρμόζει. «Έτσι ήμουν από μικρός. Το αίμα μου βράζει και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» ξεκαθαρίζει ο Κάρλος Αουγκούστο Σαμπράνο, ο δυναμικός Περουβιανός στόπερ που βρίσκεται στο στόχαστρο του Ολυμπιακού. Ένας 26χρονος κεντρικός αμυντικός που «δαγκώνει». Και αυτό το χρειάζονται οι «ερυθρόλευκοι».

Ξεκίνησε να παίζει σε τσιμέντο, κάνοντας όνειρα για μια ποδοσφαιρική καριέρα που θα τον βοηθούσε να αγοράσει ένα σπίτι στην φτωχή οικογένειά του. Το πίστεψε, το κυνήγησε, το πέτυχε. Πάντα με «σημαία» τον δυναμισμό και το πάθος του, χαρακτηριστικά που του έδωσαν και το ανάλογο παρατσούκλι. Στο Περού, ο Σαμπράνο είναι γνωστός ως «το λιοντάρι».

«Δεν δίνω ποτέ για χαμένη μια μπαλιά» επισημαίνει ο ύψους 1,86 «Κάιζερ», ο οποίος γεννήθηκε στο Καγιάο, μια πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους στα δυτικά του Περού, όπου όμως έπαιξε μόλις μέχρι τα 17 του, στην ποδοσφαιρική ακαδημία «Καντολάο», η οποία ανέδειξε και άλλα σπουδαία ταλέντα, όπως ο Κλαούντιο Πιζάρο, ο Χουάν Παχουέλο ή ο Μιγέλ Ρεμπόσιο.

"Ο Μάγκατ δεν μας έδινε ούτε νερό"!

Εκεί τον εντόπισε η Σάλκε και, σε νεαρή ηλικία, ο Σαμπράνο δεν είχε κανένα πρόβλημα να διανύσει τα πάνω από δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα που χωρίζουν το Καγιάο από το Γκέλζενκιρχεν. Ήταν αποφασισμένος να κάνει καριέρα και με το «καλημέρα» ο προπονητής του στην ομάδα Κ19 του είπε πως τον υπολογίζει. Στη συνέχεια έφτασε να γίνει αρχηγός στους μικρούς «μπλε» και ανέβηκε στην πρώτη ομάδα όταν έφτασε σε αυτή ο συμπατριώτης του και μετέπειτα καλό του φιλαράκι, Τζέφερσον Φαρφάν.

Στην πρώτη ομάδα, όπου συνέπεσε με Κυριάκο Παπαδόπουλο και Βασίλη Πλιάτσικα, βίωσε την εμπειρία της συνεργασίας με τον «στρατηγό» Φέλιξ Μάγκατ. «Φώναζε πολύ. Ήταν πολύ ζόρικος, πολύ απαιτητικός. Εγώ έφτασα στο σημείο να κάνω εμετό μετά από μια προπόνηση. Μερικές φορές δεν μας έδινε ούτε νερό στις προπονήσεις» θυμάται ο Κάρλος για τα πρώτα του βήματα στην «μεγάλη» Σάλκε, με την οποία έκανε ντεμπούτο σε ηλικία είκοσι ετών, πριν δοθεί δανεικός για δύο χρόνια στην Ζανκτ Πάουλι ώστε να «ψηθεί».

Στην ομάδα του Αμβούργου ωριμάζει, ξεχωρίζει με την παρουσία του στο κέντρο της άμυνας και, το καλοκαίρι του 2012, πείθει την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να ξοδέψει 1,7 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Σάλκε, την φανέλα της οποίας δεν φόρεσε ξανά.

"Δεν αντέχω να χάνω"

Με 63% στις κερδισμένες μονομαχίες, ο Σαμπράνο ήταν ο καλύτερος της Άιντραχτ στην συγκεκριμένη κατηγορία κατά την διάρκεια της περυσινής σεζόν. Εξαιρετικός στο (αμυντικό) ένας εναντίον ενός, τα έβγαλε εις πέρας με παίκτες όπως ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ο Τόμας Μίλερ ή ο Κλας - Γιάν Χούντελααρ.

Όνειρό του, πάντως, είναι να αντιμετωπίσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον οποίο θεωρεί πιο ολοκληρωμένο παίκτη από τον Λιονέλ Μέσι. Τον τελευταίο, άλλωστε, κατάφερε να τον περιορίσει αρκετά αποτελεσματικά, όποτε τον συνάντησε.

"Μου αρέσει να νικάω πάντα, δεν αντέχω να χάνω και γι' αυτό παλεύω σε κάθε φάση με πολλή δύναμη, αλλά ποτέ με βρώμικη πρόθεση" ξεκαθαρίζει ο Περουβιανός, ο οποίος θαύμαζε πάντα Λούσιο, Τζον Τέρι και Μαρσέλο Μπορντόν, αλλά και τον συμπατριώτη του, Αλμπέρτο Ροδρίγες.

"Μια φορά, όταν ήμουν 17, του είπα: 'Θα δεις πως μια ημέρα θα παίξω στο πλευρό σου στην εθνική ομάδα" θυμάται ο Σαμπράνο, ο οποίος το είπε και το έκανε. Με όπλο την τεράστια θέλησή του, αλλά και τα όσα του δίδαξαν στην Γερμανία, τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου.

"Από τους Γερμανούς κρατάω την πειθαρχία και την συνέπειά τους σε κάθε είδος δουλειά. Από μικρός, το μειονέκτημά μου ήταν πως ήμουν υπναράς, αλλά στην Γερμανία όλα είναι διαφορετικά" λέει σχετικά ο 26χρονος στόπερ, ο οποίος στην Φρανκφούρτη έχει την στήριξη του αδελφού και μάνατζέρ του, Μάρκος, ενώ στην μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου δεν βλέπει τα παιδιά του, Λουσιάνο και Τιάγκο, τα οποία μένουν στην Λίμα με την μητέρα τους.

Μαρκαριάν: "Ήσουν λιοντάρι!"

Ένας τραυματισμός στον δεξιό μηρό του στέρησε την συμμετοχή στο Κόπα Αμέρικα του 2011, αλλά έκτοτε, όποτε κλήθηκε, δήλωσε βροντερό παρών στην εθνική ομάδα του Περού, για την οποία «είμαι έτοιμος να πεθάνω», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Σε αυτή, συνέπεσε με τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Η σχέση τους είχε σκαμπανεβάσματα. Ύστερα από μια αδικαιολόγητη αποβολή σε ματς με την Κολομβία, ο Ουρουγουανός τεχνικός είχε πει για τον Σαμπράνο ότι "του έφυγε το κεφάλι και έκανε λάθος. Για να είσαι αστέρι, πρέπει να ξέρεις να ελέγχεσαι, προς το παρόν είναι απλά ένας καλός παίκτης".

Λίγο καιρό αργότερα, σε αγώνα με την Παραγουάη, ο Σαμπράνο έκανε συγκλονιστική εμφάνιση, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα της ομάδας του. Μόλις τελείωσε το παιχνίδι, έτρεξε προς τα αποδυτήρια, όπου δεν άντεξε και ξέσπασε σε λυγμούς. "Κάρλος, εσύ δεν πρέπει να στενοχωριέσαι. Έπαιξες σαν λιοντάρι. Ψηλά το κεφάλι!" του είπε ο «Μάγος», ο οποίος τον εκτιμά ιδιαιτέρως ως ποδοσφαιριστή, αλλά πάντα του έκανε παρατηρήσεις για τον υπερβολικό δυναμισμό του.

"Γαμ@@@ την χώρα μου"!

Στην καριέρα του είχε δύο σοβαρούς τραυματισμούς (τον πρώτο στην λεκάνη και τον πιο πρόσφατο τον περασμένο Οκτώβριο, στο δεξί γόνατο), αλλά βγήκε ακόμα πιο δυνατός. Ξέρει, άλλωστε, να ξεπερνάει τις αντιξοότητες, όπως αυτή που ο ίδιος προκάλεσε, με την αποβολή του στον ημιτελικό του φετινού Κόπα Αμέρικα, κόντρα στην μετέπειτα νικήτρια Χιλή.

Ο υπερβολικός του ζήλος σε μια διεκδίκηση με τον Τσάρλες Αράνγκις είχε ως αποτέλεσμα να χτυπήσει τον Χιλιανό στην πλάτη με τις τάπες και να δει, μόλις στο εικοστό λεπτό, την κόκκινη κάρτα από τον διαιτητή Χοσέ Αργότε από την Βενεζουέλα. Μόλις στο έκτο λεπτό, είχε δει κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Αλέξις Σάντσες.

Ο Τύπος και οι φίλαθλοι, οι οποίοι τον αποθέωναν μέχρι τότε για τις εμφανίσεις του στα γήπεδα της Χιλής, στράφηκαν εναντίον του, ρίχνοντάς του το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας. «Ο Σαμπράνο πρέπει να μάθει από αυτό, είναι ένας πολύ δυναμικός παίκτης» έλεγε ο φίλος του Τζέφερσον Φαρφάν, για μια αποβολή που σημαδεύει μέχρι τώρα την καριέρα μου.

'Ναι, βεβαίως, τώρα είμαι ο κακός της ταινίας. Όπως σαν πονάει όλους, δεν μπορείτε να φανταστείτε πως νιώθω εγώ. Είμαι ο πρώτος που παραδέχομαι πως γαμ@@@ την χώρα, την χώρα μου" ανέφερε ο ίδιος, σε μήνυμά του στο Διαδίκτυο, για να απολογηθεί για την ενέργειά του.

Στην Γερμανία γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον δυναμισμό του. "Ο Σαμπράνο μου αρέσει για το ταλέντο του να υποκρίνεται πως δεν έκανε φάουλ. Είναι ο ιδανικός πρωταγωνιστής για τον ρόλο του κακού σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο κωμικός Χέντρικ Ναχτσχάιμ, με τον Κάρλος να απαντάει πως «εγώ έπαιζα πάντα έτσι και δεν πρόκειται να αλλάξω. Αν θέλεις να διατηρείσαι στην ενδεκάδα, πρέπει να τα δίνεις όλα".

Ο Ρικάρντο Γκαρέκα, προπονητής του στην εθνική ομάδα, λέει πως «είναι ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο». Εκτός από τον Ολυμπιακό, στα υπόψη τους τον έχουν (ή τον είχαν) Λίβερπουλ, Μίλαν, Σεβίλλη, Ίντερ, Γκλάντμπαχ, Γαλατάσαραϊ, Ντιναμό Κιέβου και Τράμπζονσπορ, μεταξύ άλλων. "Μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα" λέει ο προπονητής του στην Άιντραχτ, Άρμιν Φε. Δεν μπορεί, κάτι καλό θα έχουν δει όλοι αυτοί.

Πηγή: sport24.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags