Facebook Pixel Για τον Ατρόμητο είναι Φεβρουάριος και ζέστη δεν έχει!
Ποδόσφαιρο
| 2015-07-31 16:20:00

Για τον Ατρόμητο είναι Φεβρουάριος και ζέστη δεν έχει!

Για τον Ατρόμητο είναι Φεβρουάριος και ζέστη δεν έχει!

O Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τον σωρό δικαιολογιών που κατέρριψε η ομάδα του Περιστερίου σε ενενήντα αγωνιστικά λεπτά ευρωπαϊκής αναμέτρησης, Ιούλιο μήνα στη δροσερή Σουηδία. 

Η ΑΪΚ Στοκχόλμης έχει δώσει δεκαεπτά παιχνίδια σουηδικής Allsvenskan, χώρια τα υπόλοιπα σε εγχώριο Κύπελλο κι Ευρώπη. Του Ατρόμητου ήταν το πρώτο επίσημο για τη νέα σεζόν. Εντός έδρας στο Πρωτάθλημά της μετρά οκτώ νίκες και μία ισοπαλία: Δέχεται περίπου ένα γκολ ανά αγώνα, μα σκοράρει κατά μέσο όρο τρία! Εφόσον αγωνίστηκε στη βασική ενδεκάδα ο βασικός αριστεροπόδαρος μέσος Οφόρι και μπήκε αλλαγή ο γκολτζής Γκόιτομ, η ΑΪΚ παρατάχθηκε πλήρης απέναντι στον ελληνικό σύλλογο.

Μάλιστα στην ενδεκάδα του αγώνα, στο πολυτελές γήπεδο της Στοκχόλμης, έπαιξε και ο θεωρούμενος βασικός τερματοφύλακας Κάλγκρεν αντί του Ελληνοκαναδού Κένι Σταματόπουλου, ο οποίος έμεινε στον πάγκο. Ο 42χρονος προπονητής Αντρέας Αλμ βρίσκεται από το 2010 στην καθοδήγηση των πρωτευουσιάνων, σε αντίθεση με τον Μιχάλη Γρηγορίου που φέτος έκανε το άλμα στον Ατρόμητο δίνοντας με τη νέα ομάδα του το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της προπονητικής του καριέρας!

Ο Ατρόμητος, την ερχόμενη Πέμπτη, θα υποδεχθεί σε μία, λογικά, ζεστή Αθήνα την αντίπαλό του, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, με το πολύτιμο 1-3 πολεμοφόδιο. Δεκαεπτά ημέρες πριν την επίσημη σέντρα στη Σούπερ Λιγκ κι ένα βήμα πριν την παρθενική ευρωπαϊκή πρόκριση στην ιστορία του. Έχοντας σπάσει ένα αήττητο δώδεκα σερί αγώνων στο «σπίτι» της ΑΪΚ, η οποία στο διάστημα αυτό μέτρησε έντεκα νίκες και μία ισοπαλία έχοντας να ηττηθεί από έναν αγώνα Κυπέλλου τον περασμένο Μάρτιο (1-2 από τη Χάμαρμπι στις 7 του προαναφερθέντος μήνα).

Όποιος νομίζει πώς το σουηδικό Πρωτάθλημα είναι πολύ κατώτερο από το δικό μας, ας ρίξει μία ματιά στα ρεπορτάζ των Ελλήνων απεσταλμένων για τη «Friends Arena» ή ας δει ένα ματς της Έρεμπρο κι ένα του Πλατανιά, για παράδειγμα, ώστε να εντοπίσει τις αποστάσεις. Στο 0-1 ο Βραζιλιάνος Μαρσελίνιο περνά σαν σταματημένο τον συμπατριώτη του Περέιρα και δίνει έτοιμο γκολ στον Ναπολεόνι. Στο 0-2 του 15΄ «χορεύει» τον Σάντμπεργκ, τον οποίο αναγκάζει σε αποβολή στο πέναλτι του 79΄ που κάνει γκολ ο Ούμπιντες.

Ο Βραζιλιάνος έτρεχε Ιούλιο μήνα σαν να οδηγούσε σκουτεράκι και οι υπόλοιποι να πηγαίνουν με τα πόδια! Κάτι που σημαίνει πώς ένας άπειρος προπονητής σε ευρωπαϊκό επίπεδο ετοίμασε μία ομάδα απαιτήσεων μέσα στο καλοκαίρι, με τακτική, στόχο και προσανατολισμό, ώστε να παρουσιαστεί στοιχειωδώς ανταγωνιστική και να μπορεί να τα βάλει μ΄ έναν, ας πούμε, ισοϋψή αντίπαλο, ξεπερνώντας την οποιαδήποτε δυσκολία. Σαν το κάλπικο πέναλτι που δόθηκε στην ΑΪΚ, το εκτέλεσε ο Πέιβι και το έδιωξε ο Γκορμπούνοφ!

Ο Ατρόμητος μέσα σε ενενήντα αγωνιστικά λεπτά μπόρεσε να καταρρίψει τις αέναες δικαιολογίες μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων, με περισσότερη εμπειρία, με πιο βαθιά ρόστερ και βαριά πορτοφόλια περί ανετοιμότητας, σφιγμένων ποδιών, ελλείματος ρυθμού, για να μην το προχωρήσουμε σε απειρία και λοιπές καβάτζες αποτυχίας. Όχι πώς όλα αυτά δεν ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά όχι για να γίνονται κάθε χρόνο μαξιλαράκια ασφάλειας και να καλύπτουν σκουπιδάκια κάτω από το χαλάκι κακών προγραμματισμών.

Μπορεί ο Ατρόμητος όταν θα έρθει ο Φλεβάρης – εκεί που ξεχωρίζουν οι καλές από τις κακές ομάδες, σύμφωνα με τους προπονητές – αλλού να πατάει κι αλλού να βρίσκεται. Για τώρα, και ειδικά αν περάσει την ΑΪΚ μέσα στον αθηναϊκό καύσωνα (εσχάτως χρήσιμο άλλοθι) της επόμενης εβδομάδας, έχει καταφέρει ν΄ αποδείξει με εμφατικό τρόπο πώς ακόμη και τον μήνα Ιούλιο ένας σωστός προγραμματισμός και ορθή αξιοποίηση των «υλικών» από τον προπονητή καθιστούν όλη την αναζήτηση δικαιολογιών απλή… οδοντόκρεμα!  

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags