Facebook Pixel Όταν οι αγώνες κρίθηκαν στα χαρτιά
| 2011-05-25 13:43:00

Όταν οι αγώνες κρίθηκαν στα χαρτιά

Όταν οι αγώνες κρίθηκαν στα χαρτιά

ΑΕΚ - ΠΑΟ και ΠΑΟΚ - Βόλος παίζουν για το... σεντόνι, στη σκιά της ένστασης που κατέθεσε η Ένωση. Θυμηθείτε τα ματς που έληξαν στις δικαστικές αίθουσες.

Οι αναµνήσεις από τη σεζόν 2007-08 δεν έχουν ξεθωριάσει. Οι περισσότεροι θυµούνται ότι ο τίτλος του Ολυµπιακού επικυρώθηκε ουσιαστικά στο... CAS -στο ευρωπαϊκό αθλητικό δικαστήριο-, µε την ΑΕΚ να δηλώνει ηθική πρωταθλήτρια.

Ηταν τότε που ο Ρόµαν Βάλνερ στην πρώτη και τελευταία συµµετοχή του στην ελληνική Super League καθόρισε την έκβαση του πρωταθλήµατος, αφού έπαιξε αντικανονικά στον αγώνα Απόλλων Καλαµαριάς - Ολυµπιακός.

Αν ανατρέξουµε πάντως πιο πίσω -επ' ευκαιρία της ένστασης που κατέθεσε η ΑΕΚ κατά του κύρους του αγώνα µε τον Ολυµπιακό Βόλου- µπορούµε να «ανασύρουµε» από τη λήθη και άλλα παιχνίδια που κρίθηκαν στα χαρτιά. Παιχνίδια που καταδίκασαν οµάδες σε υποβιβασµό ή απλώς κατέδειξαν ότι δεν είχαν προσαρµοστεί στο πνεύµα του επαγγελµατισµού.

Να διευκρινίσουµε πάντως ότι παραθέτουµε αναµετρήσεις που έληξαν ή δεν άρχισαν (όχι άλλες που διακόπηκαν). Η πιο πρόσφατη βέβαια ήταν αυτή της 3ης Φεβρουαρίου 2008.

Ο Ρόµαν Βάλνερ αγωνίστηκε για 78 λεπτά στο µατς Καλαµαριά - Ολυµπιακός, ο Γιώργος Μπάρκογλου που τον αντικατέστησε χάρισε τη νίκη 1-0 στους Πόντιους, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν 0-3 στα χαρτιά, λόγω αντικανονικής συµµετοχής του Αυστριακού επιθετικού.

Βλέπετε, είχε αγωνιστεί εκείνη την περίοδο σε αγώνες της Φόλκερκ και της Χάµιλτον, οπότε δεν είχε δικαίωµα να παίξει και σε τρίτη οµάδα.

Το θέµα έφτασε µέχρι τη Λωζάννη, όπου το CAS απέρριψε τα ασφαλιστικά µέτρα του Απόλλωνα Καλαµαριάς (µε παρεµβαίνοντα µέλη ΑΕΚ και Παναθηναϊκό) και ο τίτλος βάφτηκε κόκκινος.

Η συµµετοχή του τιµωρηµένου Γκένα στο µατς Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός διέλαθε της προσοχής των σχεδόν υποβιβασµένων φιλοξενούµενων, αλλά ασχολήθηκαν οµάδες που είχαν έννοµο συµφέρον: Βέροια, Διαγόρας, Λεβαδειακός.

Στην πρεµιέρα του πρώτου επαγγελµατικού πρωταθλήµατος (1979-80) Απόλλων Αθηνών και Καστοριά ήρθαν ισόπαλοι 0-0, ωστόσο εκ των υστέρων οι φιλοξενούµενοι µηδενίστηκαν, έχασαν 2-0 το µατς στα χαρτιά και τους αφαιρέθηκε 1 βαθµός επειδή χρησιµοποίησαν τον Ουρουγουανό επιθετικό Ροµπέρτο Μπάρτσιο χωρίς να έχει έρθει η µπλε κάρτα. Ο ερασιτεχνισµός σε όλο του το µεγαλείο.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟ

Σε πρεµιέρα την... πάτησε και η Παναχαϊκή. Οι Αχαιοί κέρδισαν 1-0 τον Ηρακλή την πρώτη αγωνιστική της σεζόν 1985-86, αλλά ο Πολωνός τεχνικός Γιάνους Πεκόφσκι είχε χρησιµοποιήσει τον τιµωρηµένο Γιώργο Παναγιωτίδη (ο Κιλκισιώτης αµυντικός έπαιξε σε όλο το 90λεπτο). Κατά συνέπεια έχασαν στα χαρτιά 0-2 και τους αφαιρέθηκε ένας βαθµός.

ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

Η γκάφα των παραγόντων του Αρη την περίοδο 1996-97 ήταν µνηµειώδης. Η εκτός έδρας αναµέτρηση µε τον Αθηναϊκό δεν ξεκίνησε ποτέ επειδή οι «κίτρινοι» ξέχασαν να προσκοµίσουν τα δελτία των παικτών τους µε συνέπεια ο διαιτητής Γιώργος Μπίκας να κλείσει το φύλλο αγώνα µε υπαιτιότητα των φιλοξενούµενων.

Ο Αρης µηδενίστηκε και του αφαιρέθηκαν 3 βαθµοί, µία ποινή µάλιστα που κόστισε στο σύλλογο, αφού εκείνη τη σεζόν υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η υπόθεση είχε εκδικαστεί στο µονοµελές δικαιοδοτικό όργανο της τότε ΕΠΑΕ.

Ο αθλητικός δικαστής Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου απουσίαζε και ανέλαβε την εκδίκαση ο αναπληρωτής Χάρης Γρηγορίου (ο γνωστός δικηγόρος). Επειτα από πολύωρη ακροαµατική διαδικασία και εφαρµόζοντας το γράµµα του νόµου είχε κατακυρώσει το µατς στον Αθηναϊκό.

ΗΜΕΡ. ΑΓΩΝΙΣΤ. ΜΑΤΣ ΑΠΟΤΕΛ. ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

* 30-9-1979 1η Απόλλων Αθ. - Καστοριά 0-0 2-0
* 8-9-1985 1η Παναχαϊκή - Ηρακλής 1-0 0-2
* 24-4-1988 28η Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός 4-2 0-2
* 26-1-1997 18η Αθηναϊκός - Αρης -* 2-0
* 3-2-2008 19η Καλαµαριά - Ολυµπιακός 1-0 0-3

*Δεν ξεκίνησε

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags