Facebook Pixel Δυο λόγια για τον ΠΑΟΚ…
| 2011-05-27 01:19:00

Δυο λόγια για τον ΠΑΟΚ…

Δυο λόγια για τον ΠΑΟΚ…

Ο Γιώργος Κουβεντίδης κάνει τον απολογισμό της σεζόν που έληξε για τον ΠΑΟΚ

Μετά από μία μεγάλη σεζόν, με πολλά παιχνίδια, πολλές συγκινήσεις και τίνγκα στο συναίσθημα και κυρίως στις εναλλαγές του, το ερώτημα είναι πως βλέπει κανείς το ποτήρι. Μισογεμάτο ή μισοάδειο; Προσωπικά, ανέκαθεν άνηκα στην πρώτη κατηγορία.

Λένε ότι αυτό, που μετράει είναι το αποτέλεσμα, αν και πολλές φορές σημασία έχει και το ίδιο ταξίδι. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στους 32 της Ευρώπης, στους 4 του Κυπέλλου και για έναν βαθμό έχασε τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για ένα γκολ οφσάιντ, θα πει κανείς, αν και όπως έγραψα και στο προηγούμενό σχόλιό μου, νομίζω ότι εντέλει ο φετινός ΠΑΟΚ δεν το άξιζε.

Η πραγματικότητα είναι πως για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, ο ΠΑΟΚ είναι δευτεροτρίτος στην Ελλάδα, μια καταξιωμένη δύναμη. Κι αυτό είναι μια κατάκτηση. Στα 39 έφτασα, δεν θυμάμαι πότε ξανάγινε αυτό. Τελευταία πρέπει να ήταν κάπου στη δεκαετία του ‘70.

Μεγαλώνοντας στην Αγία Μαρίνα, κάπου στα τέλη των 70′s μέσα των 80′ s, θέλοντας και μη έπαιρνες κάθε Κυριακή την κατηφόρα που σε έβγαζε στο γήπεδο. Θυμάμαι την Τούμπα να ξεχειλίζει από κόσμο και παιχνίδια, που ήταν τρεις κι ο κούκος. Θεωρώ τυχερά τα σημερινά παιδιά, που μεγαλώνουν μ΄ αυτή την Τούμπα της χαράς και μ’ αυτόν τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ φέτος θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα πράγματα, γιατί είχε καλύτερο ρόστερ από πέρσι. Δεν τα πέτυχε γιατί τον περασμένο Μάρτιο δεν φρόντισε να βρει προπονητή και ξέφυγε από έναν δρόμο, που τον ακολουθούσε πιστά τρία χρόνια. Και σ΄ αυτό το θέμα, η ευθύνη έχει ένα όνομα, Θόδωρος Ζαγοράκης. Και τα καλά και τα κακά, πιστώνονται στον επικεφαλής, αν και στον ΠΑΟΚ πολλές φορές, του χρεώνονται μόνο τα κακά.

Μάκης Χάβος… Πολλές φορές τον χαρακτήρισα μέσα στη σεζόν “κανονικό προπονητή”, γιατί πιστεύω ότι είναι κανονικός προπονητής. Είναι καλός προπονητής ή τουλάχιστο μπορεί να γίνει, διαχειρίστηκε καλά το καράβι, δεν το πήγε με αυτόματο πιλότο, έκανε παρεμβάσεις, τόλμησε, είχε ιδέες, διάβασε τα παιχνίδια. Μετά τον Ιανουάριο το έχασε λίγο με τα συνεχόμενα παιχνίδια. Στο τελευταίο 1/3 του πρωταθλήματος (και στα κρίσιμα παιχνίδια των πλέι οφ), έκανε λάθη, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση σε συνθήκες μεγάλης πίεσης γι΄ αυτό και η απόφαση για το διαζύγιο πάρθηκε μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Στο τέλος ο Χάβος έβγαλε τα κουσούρια του μέσου Έλληνα προπονητή. Έχουν την εντύπωση ότι ο Θεός τραβάει κανένα ζόρι με το ποδόσφαιρο κι ότι οι κακοί δημοσιογράφοι θέλουν να τους καταστρέψουν. Ίσως δούλεψε στον ΠΑΟΚ 2-3 χρόνια νωρίτερα, απ΄ ότι θα έπρεπε. Τα 80 χιλιαρικάκια του τα δούλεψε με το παραπάνω.

Δεν μπορώ να πω ότι “δεν θα του φορτώσουμε του Χάβου την κακή χρονιά”, γιατί όπως έγραψα και στην αρχή, για μένα το ποτήρι είναι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Βέβαια, το να το βλέπεις “μισοάδειο” πολλές φορές πουλάει, γιατί η δημοσιογραφία της άρνησης σου προσφέρει το εφήμερο συναίσθημα της ικανοποίησης, γιατί ακριβώς πατάς στο συναίσθημα της κοινής γνώμης, που θέλει να ακούσει και να διαβάσει αυτό, που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Όπως έχετε διαπιστώσει, οι τρεις μας ποτέ δε λειτουργήσαμε έτσι, γι΄ αυτό πολλοί σας από σας, “λιβανιστήρια” μας ανεβάζετε, “συνδιοικούντες τον ΠΑΟΚ” μας κατεβάζετε. Δεν τρέχει τίποτα…

Καταλήγοντας, η σεζόν τελείωσε, θα ξεκινήσει μια καινούρια. Πολλά πρέπει να γίνουν, σε δύσκολες συνθήκες είναι η αλήθεια, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να συνεχίσει να ανταγωνίζεται με σφεντόνες, αυτούς που κυνηγά. Στα οικονομικά ποτέ δεν μπλέχτηκα, γιατί δεν τα ξέρω, είμαι όμως βέβαιος ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να χαράξει πολιτική, να κατασταλάξει στο τι θέλει να κάνει. Χρειάζεται έναν προπονητή, που θα δώσει το αίσθημα της ασφάλειας, πρέπει να διαχειριστεί το διαθέσιμο μπάτζετ του καλύτερα από τις τελευταίες δύο σεζόν, στις οποίες έκανε επιλογές, που τον έφεραν φέτος σε σημείο να πληρώνει σε πολλές περιπτώσεις τον κούκο για αηδόνι. Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα μάθουμε πράγματα και θα έχουμε μια ένδειξη για το που θα πάει το καράβι. Πολλοί περιμένουν από τον Ζαγοράκη να βγει και να μιλήσει. Εγώ περιμένω ΝΑ ΚΑΝΕΙ.

Προπάντως, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να καταπολεμήσει το μεγάλο του πρόβλημα, που κατά την άποψή μου, είναι η (ώρες- ώρες παντελής) έλλειψη ρεαλισμού, γιατί όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι, δεν θα γίνεις ποτέ αυτός που θέλεις να είσαι. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, το σύστημα του ΠΑΟΚ το βοήθησε πολύ ο Σάντος, που νομίζω ότι μας βοήθησε όλους, και τον Τύπο και τον κόσμο. Όταν κατάλαβε ότι το παιχνίδι είναι χαμένο, πήρε το καφέ του δερμάτινο κι έφυγε (έστω κι αν όποτε χρειάστηκε και φέτος, τον ΠΑΟΚ τον βοήθησε). Και το δίδαγμα, που άφησε πίσω του, σιγά – σιγά φθίνει κι αυτό είναι το άσχημο.

Πηγή: paok24.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags