Facebook Pixel Κάποτε ήταν μια εθνική ομάδα
| 2015-09-04 15:05:00

Κάποτε ήταν μια εθνική ομάδα

Κάποτε ήταν μια εθνική ομάδα

Αξίζει να διαβάσετε το σχόλιο του Καίσαρη... 

ΕΧΩ ξαναγράψει ότι είναι ανεπίτρεπτο να αποδοκιμάζεται καλλιτέχνης και αθλητής. Τόσο μπορεί, τόσο αποδίδει. Εάν δεν σου γουστάρει, αν δεν σου κάνει, μην πας να τον ξαναδείς. Αυτά σαν πρόλογος, γιατί στη συνέχεια θα αναφέρω κάποια ονόματα ποδοσφαιριστών.

Χωρίς καμιά διάθεση να τους κράξω ή να τους υποτιμήσω. Ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν από τον Τσάνα, για τα δυο προσεχή ματς της εθνικής ομάδας: Βελλίδης, Κίτσιου, Γιαννούλης, Τζιόλης, Πέτσος, Φετφατζίδης, Πλατέλλας, Αραβίδης, Καρέλης, Φούντας. Να γυρίσουμε, λοιπόν, τον χρόνο πίσω. Οχι κάποια χρόνια. Μόλις 14 μήνες. Στις 29 Ιουνίου του 2014, όταν είχε γίνει το Ελλάδα-Κόστα Ρίκα. Τότε που η εθνική ομάδα δεν πήγε στους «οκτώ» του Μουντιάλ, για ένα πέναλτι. Να σου λέγανε, λοιπόν, τότε, ότι αυτή η ομάδα ύστερα από 14 μήνες θα έχει για προπονητή τον Τσάνα και παίχτες σαν τον Αραβίδη, τον Πλατέλλα και τον Φετφατζίδη. Αν σου πει κάποιος ότι αύριο δεν θα ανατείλει ο ήλιος, υπάρχει μια περίπτωση να βγει αληθινός.

Ποτέ δεν ξέρεις. Ασε που κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό. Γιαννούλης και Φούντας στην εθνική ομάδα, δεν θα μπορούσες να το πιστέψεις ποτέ. Κι επαναλαμβάνω, χωρίς να βάζω στο στόχαστρο τους ποδοσφαιριστές. Που κάποιοι απ' αυτούς, μάλιστα, είναι και ταλαντούχοι. Αλλο είμαι «καλός ποδοσφαιριστής» κι εντελώς διαφορετικό «είμαι στην Εθνική ομάδα».

Στην εθνική ομάδα, που για μια δεκαετία ήταν μέσα στις δέκα πρώτες της παγκόσμιας κατάταξης. Φετφατζίδης στην εθνική ομάδα, είναι ανέκδοτο. Οταν έχει φτάσει 25 χρόνων κι ένα 90λεπτο στην καριέρα του, δεν έχει. Είτε μπαίνει σαν αλλαγή είτε γίνεται αλλαγή όταν ξεκινάει. Ενενήντα λεπτά ολόκληρα, δεν έχει παίξει ακόμα. Ενα ζήτημα, λοιπόν, είναι τα τεράστια, τα εγκληματικά λάθη, στη μετά-Σάντος εποχή. Οταν η Εθνική ομάδα, με τους Ρανιέρι, τους Μπεθάνηδες, τους Καζιάνηδες και τους Πουρουπουπού, είχε καταντήσει καφενείο. Οταν διαλύθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα που είχε χτιστεί με ιδρώτα και αίμα. Οταν έγραφα ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δικαστούν, για εσχάτη ποδοσφαιρική προδοσία. Αυτό, όπως είπαμε, είναι το ένα ζήτημα που το κρατάμε και το βάζουμε στην άκρη. Υπάρχει όμως και η καθαρά ποδοσφαιρική πλευρά. Το τρένο του Γιούρο 2016, έτσι ή αλλιώς χάθηκε.

Είσαι υποχρεωμένος να κοιτάξεις μπροστά. Το σήμερα και το αύριο. Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές που θα βασιστείς; Ποιοι θα πάρουνε τις φανέλες που φοράγανε ο Καραγκούνης κι ο Κατσουράνης; Ποιοι θα αντικαταστήσουνε, Σαλπιγγίδη και Σαμαρά; Ποιος επιθετικός θα φτάσει τα 24 γκολ του Φάνη Γκέκα (φωτό);

Δεν έκανε τελικά μεταγραφή επιθετικού η ΑΕΚ κι ο κόσμος ξεσηκώθηκε κι άρχισε το κράξιμο στα οπαδικά σάιτ: «Είναι δυνατόν, εμείς που λέγαμε -ερχόμαστε-, να επιστρέφουμε στη Σούπερλιγκ με βασικούς, Πλατέλλα και Αραβίδη; «Κι όμως. Πλατελλας και Αραβίδης, που οι Αεκτζήδες θεωρούν λίγους, είναι στην αποστολή της Εθνικής για τα δυο επόμενα παιχνίδια: Σήμερα Παρασκευή, με τη Φινλανδία και τη Δευτέρα στη Ρουμανία. Ο Αραβίδης, που σε οκτώ σεζόν στη Σούπερλιγκ έχει 25 γκολ. Δύο σεζόν στον Αρη 2009-11, σε ηλικία 23ων ετών, είχε 14 συμμετοχές και μηδέν γκολ. Αυτό είναι το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην Εθνική κι ο Φούντας, που πριν πάει στον Πανιώνιο, η Σάλτσμπουργκ τον είχε δώσει δανεικό σε ομάδα της Βήτα Αυστρίας. Συμπέρασμα: Κάποτε ήταν μια εθνική ομάδα. Αυτά.

Η χώρα χρειάζεται σταθερή πορεία. Δεν έχει ανάγκη από μαγκιές.

- Φώφη Γεννηματά

Υπάρχουν και χειρότερα

ΠΑΝΤΟΥ τα πάντα. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα όπου έχει κατακλυσθεί το πολιτικό προσωπικό από διάφορους σαλτιμπάγκους. Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό. Είναι παγκόσμιο. Δεν είναι μόνο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην Αγγλία έχει εμφανιστεί ένας Τζέρεμι Κόρμπιν. Δήθεν αριστερός, σαν τον Τσίπρα. Που θέλει να δικάσει τον Μπλερ για εγκλήματα πολέμου. Στην Αμερική σπάει τα ταμεία ο Ντόναλντ Τραμπ. Με 20% διαφορά προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ενα κράμα Βασίλη Λεβέντη και Νίκου Μιχαλολιάκου. Με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα ότι θα απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες. Κι ότι μόλις εκλεγεί πρόεδρος, η πρώτη του δουλειά θα είναι να σηκώσει τοίχο σε όλο το μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Για να μη λερώνουνε τα άγια χώματα της Αμερικής οι κοντοπόδαροι οι Μεξικάνοι. Ενας Ντόναλντ Τραμπ που δέχεται χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αλλά δεν κολώνει με τίποτα. Με τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον συκοφαντούν ότι φοράει περουκίνι. Γι' αυτό και τις προάλλες, σε μία από τις ομιλίες του, φώναξε μια κοπέλα να του τραβήξει τα μαλλιά για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι είναι αληθινά. Οπερ και εγένετο. Υπάρχουν δηλαδή ακόμα χειρότερα.

Αποσπάσματα από έκθεση μαθητή δημοτικού σχολείου

ΜΙΑ ζέστη, μία κρύο. Σχετικά δηλαδή με τις εκλογές. Από τη μία έχεις συγκλονιστεί από το γεγονός της επικείμενης εισόδου του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή. Εχεις συγκινηθεί. Ετοιμος είσαι να κλάψεις: Επιτέλους. Ο ελληνικός λαός ξεστραβώθηκε. Ανοιξε τα μάτια του. Στέλνει στη Βουλή έναν αυθεντικό, έναν ορίτζιναλ γραφικό. Φτάνει πια με τους ιμιτασιόν. Τις δευτεράντζες σαν τον Παύλο Χαϊκάλη, τον Μιχελογιαννάκη, τον Αδώνι Γεωργιάδη και τόσους άλλους, ων ουκ έστιν αριθμός. Ταυτόχρονα όμως, είναι ιδιαίτερα σοβαρές οι απώλειες. Δεν κατεβαίνει η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου (φωτό). Πώς θα αντέξει η δημοκρατία αυτή την τεράστια απουσία; Δεν κατεβαίνει ο Γιωργάκης Παπανδρέου. Δεν κατεβαίνει επίσης ο μεγάλος Ελληνας, ο εθνικόφρων και βαθιά θρησκευόμενος, Γεώργιος Καρατζαφέρης. Εξίσου σημαντική η απουσία του Αλέξη Μητρόπουλου: Του εργατολόγου. Του καθηγητή. Του έντιμου αγωνιστή της δημοκρατίας. Του αριστερού.

Του αντιστασιακού, την περίοδο της επταετούς δικτατορίας. Του πολιτικού που κατά δήλωσή του όταν το 2010 Αλαβάνος και Κουβέλης είχαν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας τον παρακαλούσε να μπει στα ψηφοδέλτια. Και τώρα τον πετάει σαν το σκυλί στους πέντε δρόμους. Για να επιβεβαιωθεί αυτό που έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Ταράς Μπούλμπα: «Ο καλός καλό δεν βρίσκει». Ευτυχώς όμως, που κρατάει γερά η Φώφη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Κάθε φορά που μιλάει η Φώφη, όλοι οι άλλοι τρέχουνε να κρυφτούνε: «Ηρθε η ώρα για αλλαγή πορείας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε. Να πάμε όλοι μαζί... Οι Ελληνες όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την ελπίδα. Η εποχή της λεηλασίας τελείωσε». Αποσπάσματα από έκθεση μαθητή δημοτικού σχολείου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία συμπεριλαμβάνονται Βουλγαράκης και Παναγιώτης Ψωμιάδης, που δώσανε το «παρών» στην ομιλία του Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης;

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags