Facebook Pixel Ο Ερνάνι και τα «φτερά» του νέου Θρύλου
| 2016-03-22 21:51:00

Ο Ερνάνι και τα «φτερά» του νέου Θρύλου

Ο Ερνάνι και τα «φτερά» του νέου Θρύλου

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για τον αναγεννημένο Πορτογάλο άσο και τις καλοκαιρινές προοπτικές για τα επιθετικά άκρα των πρωταθλητών

Πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει λόγος και γόνιμο έδαφος για να κάνουμε εκτεταμένη συζήτηση για τον Ερνάνι. Παίκτες αυτού του τύπου για μένα δεν στεριώνουν πουθενά. Πρέπει να «μεταλλαχθούν»… νοητικά, να σοβαρευτούν δηλαδή, να απαρνηθούν την ετεροχρονισμένη εφηβεία που τα κατατρέχει τα «παλιόπαιδα» ώστε να προκύψει έδαφος ποδοσφαιρικής προκοπής.

Με την εμφάνιση που έκανε ο Πορτογάλος στην Τρίπολη δεν εξέπληξε κανέναν. Επιβεβαίωσε τις πραγματικά μεγάλες δυνατότητες του, τις οποίες θεωρώ πως όλοι γνωρίζαμε. Έχει πάρα πολλά στοιχεία για να φτιάξει όνομα και να παίξει μπάλα, όχι μόνο στον Ολυμπιακό, στην Πόρτο μελλοντικά αλλά και ψηλότερα.

Τεχνίτης «προχωρημένων» προδιαγραφών, με σπριντ αξιοζήλευτα και ντριμπλαδόρος, με διεμβολισμούς σε ένα πακέτο προσόντων, τα οποία φυσικά και δύνανται να τον καταστήσουν ως έναν σύγχρονο κλασικό winger, «οδοστρωτήρα» της πτέρυγας.

Το πρόβλημα με τον Ερνάνι είναι η απειθαρχία του στο γήπεδο. Όσα έχει δείξει στους μήνες που φοράει τα ερυθρόλευκα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ο παίκτης που δεν «καλουπώνεται» σε συστήματα. Δεν τηρεί εντολές, ξεχνιέται, παρασύρεται, φαίνεται πως στερείται συγκρότησης πνεύματος προσαρμογής στις τακτικές του προπονητή. Κάνει «κοκορόμυαλο» παιχνίδι. Κι αυτό δεν γίνεται να αρέσει σε κανέναν τεχνικό ηγέτη και δεν αφορά μόνο τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος κυμάνθηκε στο ίδιο πνεύμα επιμονής με τη διοίκηση του Ολυμπιακού, επιμένοντας μαχητικά στη διεκδίκηση του ολόκληρο το περασμένο καλοκαίρι.

Πέρασε σχεδόν μια σεζόν και ο Ερνάνι δεν κατάφερε να παρουσιάσει τις πολλές δυνατότητές του, κάτι που σίγουρα υποχρεώνει σε προβληματισμό και τους «δράκους» του Οπόρτο στους οποίους ανήκει και σκέφτηκαν τον δανεισμό του στην Ελλάδα ώστε να κερδίσουν – κι αυτοί και ο παίκτης – το μέλλον του.

Με τη βασική φιλοσοφία του Σίλβα στην επιθετική ανάπτυξη από τα άκρα, ο Ολυμπιακός αγόρασε την καλοκαιρινή περίοδο τρία εξτρέμ. Ο Σεμπά ουσιαστικά δεν έπεισε, ο Πάρντο έχει τα σκαμπανεβάσματα του και ο Ερνάνι παραμένει κινούμενος μεταξύ εφεδρείας και αλλαγής. Ο πιο φερέγγυος ακραίος κυνηγός έμελλε να προκύψει στους πρωταθλητές ο Τζίμι Ντουρμάζ, ως ευχάριστη έκπληξη αναμόρφωσης ενός διεθνή παίκτη, που κατά την πρώτη του χρονιά στην ομάδα είχε όπως αποδείχθηκε ζήτημα γρήγορη εγκλιματισμού.

Ο Ερνάνι είναι που είναι δανεικός, δεν είναι διόλου φτηνός, άρα οι ερυθρόλευκοι δεν νομίζω ότι έχουν την πολυτέλεια να πιεστούν και να πιέσουν για εκείνον την Πόρτο. Χρειάζονται πιο ασφαλείς επιλογές από τον απρόβλεπτο Πορτογάλο επιθετικό, ο οποίος όσο και να παίξει με το χρόνο, η κλεψύδρα πια έχει ελάχιστη άμμο για να ανατρέψει το όλο κλίμα των συμπερασμάτων και να καλλιεργήσει ελπίδες τέτοιες για να ποντάρει πάνω του για την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός.

Όσο για τον άλλη «μεταγραφή του Σίλβα», τον Σεμπά, άχρηστο δεν τον λες, δεν μου κάνει όμως και πολύ παραπάνω από… λίγος για τις ερυθρόλευκες απαιτήσεις. Ο Βραζιλιάνος είναι το άκρως αντίθετο του Ερνάνι στα ζητήματα τακτικής και ρόλων, ευπροσάρμοστος στις ανάγκες κάθε ματς ξεχωριστά όπως τις ορίζουν οι συνθήκες και οι σχεδιασμοί του προπονητή, όμως… ως εκεί. Τίποτα περισσότερο. Παίκτης του «κιλού».

Ο Ολυμπιακός κατά τη γνώμη μου, προφανώς και θα κινηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι σε ενέργειες ενίσχυσης του στα επιθετικά «φτερά» με δύο νέους παίκτες, που θα μπουν προσθετικά στους Ντουρμάζ και Πάρντο, ώστε να έχει τις ανάλογες εναλλακτικές επιλογές για τις συγκεκριμένες ακραίες θέσεις της γραμμής πυρός.

Παράλληλα οι πρωταθλητές, αδειάζοντας τη θέση του Σεμπά, έχουν λυμένα τα χέρια τους για να προχωρήσουν στην ανανέωση του συμβολαίου του Σαλίνο που εκπνέει, αφού μεταξύ των δύο Βραζιλιάνων, μη κοινοτικών, ο ακραίος μπακ είναι πολύ πιο χρήσιμος από τον συμπατριώτη του. Καλός, τίμιος «στρατιώτης», μαχητής, παίζει με αυταπάρνηση και όπως διαπιστώθηκε φέτος δίνει μια χαρά λύσεις και στην αριστερή πλευρά παρότι είναι δεξιοπόδαρος.

* Για τον Κώστα Φορτούνη θα ακούσουμε και θα γραφτούν πάρα πολλά το προσεχές διάστημα. Όρεξη να έχετε. Το παιδί έχει ζήτηση και ο Ολυμπιακός καλά κάνει και είναι ακριβός στ’ αλεύρι του. Τα 20 εκατομμύρια που λέγεται ότι κοστολογεί τον επιτελικό μέσο το πειραϊκό «στρατηγείο» πάντως δεν είναι απαγορευτικό νούμερο για συλλόγους της Premier, της Bundesligaή την Γιουβέντους, που αποδεδειγμένα ενδιαφέρονται για τον διεθνή Θεσσαλό επιθετικό μέσο.

Η αίσθηση μου όμως είναι αυτή που πληροφορούμαι ότι έχει πρόθεση ο Ολυμπιακός: Να κρατήσει ακόμα ένα χρόνο τον Φορτούνη, να πάρει και την επόμενη σεζόν τις σπουδαίες βοήθειες του και, γιατί όχι, να ανεβάσει κι άλλο το κασέ πώλησης του στο άμεσο μέλλον, το μεθεπόμενο καλοκαίρι.

Έτσι κι αλλιώς οι ερυθρόλευκοι είναι αναγκασμένοι από τώρα να προσανατολίζονται στην εξεύρεση ακόμα ενός «δεκαριού», αφού ο Τσόρι στα 35 του είναι ήδη (και σωστά) αποτελεί «παλιά ιστορία» για την τεχνική ηγεσία. Συχνοί τραυματισμοί, μικρότερα πνευμόνια, το βιολογικό ρολόι έχει σημάνει…

Πηγή: sportit.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags