Facebook Pixel Δήλωση-βόμβα Ορφανού για ΝΔ-Σύριζα και Κοντονή!
| 2016-04-02 13:00:00

Δήλωση-βόμβα Ορφανού για ΝΔ-Σύριζα και Κοντονή!

του Γιώργου Κτενά
Δήλωση-βόμβα Ορφανού για ΝΔ-Σύριζα και Κοντονή!

Μετά τον πρωθυπουργό και η αντιπολίτευση έχει τη διάθεση να στηρίξει τον υφυπουργό, όπως αποκάλυψε στον sportdog ο Γιώργος Ορφανός. Ατάκες-φωτιά για ΠΑΕ, ΕΠΟ, GREXIT!

Πολύ σοβαρές είναι οι διεργασίες των τελευταίων ημερών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις με το θέμα της ελληνικής παρουσίας στις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο SportDog έχει παρουσιάσει ήδη, για την καλύτερη δική σας ενημέρωση, τις σημαντικές απόψεις του πρώην κομισάριου της FIFA και νυν επίτιμου μέλους της, Μάνου Μαυροκουκουλάκη και τώρα επικοινωνήσαμε με τον άνθρωπο που έχει βρεθεί στη θέση του Σταύρου Κοντονή λίγα χρόνια πριν.

Ο λόγος για τον Γιώργο Ορφανό, πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, που πριν από μία δεκαετία είχε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο έργο του, με τις παρεμβάσεις των FIFA και UEFA.

Ο κύριος Ορφανός ανέλυσε τι είχε συμβεί στη δική του περίπτωση, μίλησε για τον Σταύρο Κοντονή και τις ενέργειές του, ανέλυσε την απροθυμία των ομάδων να σταθούν αρωγοί στις αλλαγές, ενώ αναφέρθηκε με επικριτικά σχόλια για τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΠΟ.

Παράλληλα, αποκάλυψε τη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.  

Κύριε υπουργέ, ποιο είναι το σχόλιό σας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με το θέμα του πιθανού Grexit;

"Η προσπάθεια πάντα γίνεται από την ΕΠΟ, αυτή είναι που προκαλεί την όλη κατάσταση επειδή γίνονται παρεμβάσεις στο έργο της. Κατά τη δική μου οπτική, ο κύριος Κοντονής έκανε λάθος που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του, ουσιαστικά, την δικαστική εξουσία. Πρώτη φορά συμβαίνει και θεωρώ ότι είναι λάθος η κεντρική εξουσία να παίρνει και αποφάσεις δικαστικής εξουσίας. Θα έπρεπε να υπάρχει ανεξάρτητο όργανο για να αποφασίζει για τέτοια θέματα.

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω, είναι ότι δεν έπρεπε να σταματήσει το Κύπελλο. Μία διοργάνωση που ήθελε τρία παιχνίδια για να ολοκληρωθεί. Δεν οδηγεί πουθενά. Θα καταλάβαινα το πνεύμα του κυρίου Κοντονή, αλλά να γίνει η σύγκρουση πριν αρχίσει το νέο πρωτάθλημα. Να ζητήσει να αλλάξουνε συγκεκριμένα πράγματα που θεωρεί ότι δεν βοηθούν για να υπάρξει καλύτερος αθλητισμός: θέματα για τη βία, να κερδίζει ο καλύτερος ή ο τυχερότερος κ.λπ. Θα ήταν κατανοητό να τελειώσει πρώτα το πρωτάθλημα και μετά να πει ότι δεν ξεκινάει το καινούργιο αν δεν γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Θα δεχόμουν και τη σύγκρουση με την ΕΠΟ, τη FIFA και την UEFA, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η FIFA και η UEFA συμπεριφέρονται ως εξής: Στηρίζουν τις τοπικές Ομοσπονδίες, γιατί είναι ψηφόροι τους. Δεν τους νοιάζει η κεντρική εξουσία. Οι λόγοι της σύγκρουσης στη δική μου εποχή, ήταν γιατί FIFA και UEFA θεωρούσαν ότι μπορούσαν να παρεμβαίνουν και στο Σύνταγμα της χώρας. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμένα, αλλά και από πολλούς άλλους. Το να διοργανώσουν τα διεθνή πρωταθλήματα, Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Μουντιάλ κ.λπ, είναι κατανοητό. Αλλά τα θέματα ασφάλειας, οικονομικού ελέγχου, νομιμότητας ενεργειών, ανήκουν στο κράτος. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις, είμαι υπέρ της σύγκρουσης με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ λάθος τον χρόνο και το γεγονός ότι ο κύριος Κοντονής δεν είναι περισσότερο προετοιμασμένος. Τι ακριβώς ζητάει δηλαδή;".

Ποια είναι η άποψή σας για τον Κοντονή; Είναι σωστό που δείχνει τόση επιμονή στις θέσεις του;

"Μαζί του έχω κάνει μία συζήτηση τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη του 2015 και φάνηκε ότι έχει καλά κίνητρα. Αλλά στον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα, γίνονται λάθη. Ίσως υπάρχουν σύμβουλοι που τον οδηγούν σε αυτές τις αποφάσεις. Εγώ θα έλεγα ότι θα ήταν πιο σωστό να γίνει μετωπική σύγκρουση πριν αρχίσει το νέο πρωτάθλημα, με τα θέματα που θέλει να αλλάξουν. Να έχει και τη στήριξη από τις ομάδες, τον κόσμο, τα κόμματα. Κάνει λάθη ο Κοντονής, αλλά ο καθένας κάνει λάθη όταν είναι σε θέση εξουσίας".

Με επίσημη θέση, μόνο ο ΠΑΟΚ δείχνει να στηρίζει τις κινήσεις του υφυπουργού.

"Θα απανήσω με ένα παράδειγμα: Όταν έκανα εγώ τη σύγκρουση για να εφαρμοστούν οι κανόνες (δηλαδή να ψηφίζουν 4 - 5 χιλιάδες σωματεία για να βγαίνει η διοίκηση στην ΕΠΟ, να επιλέγουν οι ίδιοι οι αθλητές την ηγεσία τους κ.λπ.), αυτή η διαδικασία ευνοούσε τις ομάδες και τους έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τους στόχους τους επί ίσοις όροις. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε στήριξη σε αυτή την ενέργειά μου από τις ομάδες! Υπάρχουν και παιχνίδια επιρροής στη μέση: η μικρότερη ομάδα κολλάει στη μεγαλύτερη, για να έχει όφελος της επιρροής της. Τι θέλω να πω; Ότι ενώ οι ομάδες φαίνεται να διεκδικούν, ότι υπάρχουν ιδέες για αλλαγή κ.λπ., τους ενδιαφέρει ποιος θα γίνει Βεζύρης στη θέση του Βεζύρη".

Η σημερινή κατάσταση κατά πόσο θυμίζει τη δική σας περίπτωση, με τον Γκαγκάτση τότε στην προεδρία της ΕΠΟ;

"Τότε ήταν μία συνολική σύγκρουση, που είχε νομοθετικό υπόβαθρο. Σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση. Ο υφυπουργός λέει ότι θέλει να αλλάξει την κατάσταση, αλλα είναι αλλαγή αν πούμε ότι θα έρθουν ξένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα; Το δοκιμάσαμε και παλιότερα αυτό. Το μόνο που τους νοιάζει, η προσπάθεια που κάνουν οι διοικούντες την ΕΠΟ, είναι να μείνουν δεμένοι στην εξουσία. Κι αυτό ισχύει διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα".

Στην περίπτωσή σας υπήρξε πολιτικό κόστος για την απόφαση να εφαρμόσετε τις θέσεις σας.

"Πλήρωσα την επιμονή μου να υπάρχει ασφάλεια στα γήπεδα. Στράφησαν εναντίον μου οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων. Αλλά αυτοί είναι στην μία πλευρά. Στην άλλη υπάρχουν οι διοικήσεις των ομάδων που υποστηρίζουν ότι θέλουν να απαλλαγούν από τη βία στα γήπεδα, οι φίλαθλοι που θέλουν να πάρουν την οικογένειά τους και να πάνε στο γήπεδο κ.λπ. Πού ήταν όμως οι διοικήσεις των ομάδων να βοηθήσουν, όταν έδωσα αυτή τη μάχη και πήρα το πολιτικό κόστος; Άρα μήπως ζούμε σε ένα παραμύθι; Στο στιλ είναι ωραίο να είχαμε έναν γενναίο να αλλάξει τα πράγματα, αλλά ποτέ δεν τον βοηθάμε για τις αλλαγές. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τον αθλητισμό, αλλά ευρύτερα.

Είχα δώσει λύση, απάντηση στο πρόβλημα, είχα προσαρμόσει τη σχέση που είχε κάθε ομάδα με τους οργανωμένους της: Σε ποιον επιτρέπει ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Ηρακλής, κάθε ομάδα, να χρησιμοποιεί το όνομά τους; Πώς μπορεί να διατηρηθεί ένας σύνδεσμος ανοιχτός; Πώς μπορεί να διαλυθεί; Είχα πάει στο εξωτερικό και είχα μιλήσει με τον υπουργό Αθλητισμού της κυβέρνησης Θάτσερ. Πώς έφτιαξαν το θέμα της ασφάλειας στα γήπεδα κ.λπ. Κάναμε διαγωνισμούς για τις κάμερες, τα κιγκλιδώματα, τα πάντα. Υπήρχε εκείνη την εποχή, δέκα χρόνια πριν, ένα σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που υπήρχαν. Το σύστημα Financial Fair Play της UEFA, το είχα βάλει έξι χρόνια νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Από το 2006 είναι νόμος στην Ελλάδα. Γινόταν δηλαδή ένα συμμάζεμα στην όλη διαδικασία. Όταν ακούω τώρα για προτάσεις που αφορούν την ανακατανομή στα οικονομικά, βλέπω ότι δεν μπαίνουν βαθιά στο πρόβλημα. Απλώς κοιτάζουν τι θα κερδίσει ο καθένας. Η ουσία τέλος πάντων είναι ότι αν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να έχει και συμμάχους στο πλευρό της. Με τους υπεύθυνους της ΝΔ που συζήτησα σχετικά, έχουν διάθεση να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά να υπάρξει μία σειρά από μέτρα, που θα οδηγήσουν το ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, στη σωστή κατεύθυνση".

Υπάρχει η αντίληψη ότι αν αλλάξει η συγκεκριμένη διοίκηση της ΕΠΟ, θα αλλάξει στο σύνολό του το ελληνικό ποδόσφαιρο. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

"Με τον τρόπο που εκλέγεται η διοίκηση της ΕΠΟ, υπάρχουν περιορισμένες αλλαγές που μπορούν να γίνουν. Δηλαδή, όταν 57 εκπροσωπήσεις ουσιαστικά βγάζουν διοίκηση. Τις 30 από αυτές να ελέγχει κάποιος, παίρνει τη διοίκηση. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να διευρυνθεί η βάση που εκλέγει, γιατί κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει 4 - 5 χιλιάδες σωματεία και να κατευθύνει την ψήφο τους. Θα είχαμε άλλα αποτελέσματα. Και όποιος ήταν στη διοίκηση της ΕΠΟ, θα το σκεφτόταν πώς θα αντιδρούσε. Μία άλλη διοίκηση, χωρίς επιρροές, θα είχε άλλα αποτελέσματα. Αλλά πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες.

Εκείνο το οποίο καταλαβαίνω, είναι πως μία ενδεχόμενη έξοδος του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν θα βοηθήσει. Αλλά αν έβλεπα έναν συγκροτημένο σχεδιασμό στο τραπέζι, ενδεχομένως να έμπαινα στη σκέψη ότι αξίζει να κάνουμε τη θυσία και να μείνουμε εκτός για κάποια χρόνια. Αρκεί τα αποτελεσματα που θα είχαμε από μία τέτοια διαδικασία, να ήταν θετικά. Γι΄ αυτό υποστηρίζω ότι χρειάζεται συγκροτημένος σχεδιασμός". 

 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags