Facebook Pixel Ο Ράφα μπορεί να κάνει τη Νιούκαστλ ανταγωνιστική!
Ποδόσφαιρο
| 2016-05-01 11:13:00

Ο Ράφα μπορεί να κάνει τη Νιούκαστλ ανταγωνιστική!

Ο Ράφα μπορεί να κάνει τη Νιούκαστλ ανταγωνιστική!

Ο Ράφα Μπενίτεθ ανέλαβε την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του όταν δέχτηκε να αντικαταστήσει τον Στιβ Μακλάρεν στη Νιούκαστλ πριν μερικές εβδομάδες. Με την ομάδα να βαδίζει ολοταχώς προς την Τσάμπιονσιπ έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ωστόσο η νίκη επί της Κρίσταλ Παλας σε συνδυασμό με τους βαθμούς που πήρε απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξαν πλήρως το σκηνικό!

Ήδη εδώ και μερικές ώρες για πρώτη φορά από τα μέσα Φλεβάρη οι " καρακάξες"είναι έξω από την ζώνη του υποβιβασμού! Ήδη και μόνο που το συζητάμε μοιάζει απίθανο. Η ομάδα ήταν σε ελεύθερη πτώση και τίποτα δεν έδειχνε ικανο να τη κρατήσει ιδιαίτερα όταν δεχόταν με ευκολία γκολ και πετούσε ακόμα και σε περιπτώσεις που είχε στα χέρια της ένα καλό αποτέλεσμα, τα πάντα από το παράθυρο!

Η περίπτωση, σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια με τον Ράφα στον πάγκο, εκείνο με τη Νόριτς εκτός έδρας είναι χαρακτηριστική: το 2-2 που θα ήταν ενα έξοχο αποτέλεσμα γλίστρησε οπως το νερό φεύγει μεσα απο τη χούφτα, απο τους παίκτες της Νιουκαστλ που δέχτηκαν στις καθυστερήσεις το τρίτο τερμα!

Ο νεος τεχνικός ταυτόχρονα επρεπε να διατηρήσει τον κορμό της ομάδας, να τους πείσει πως είναι καλύτεροι παίκτες από αυτό που ειχαν δείξει μέχρι τώρα στο γήπεδο αλλά και ταυτόχρονα να αλλάξει μία παγιωμένη νοοτροπία που υπήρχε από τον προκάτοχό του στο πως η ομάδα πρέπει να κινείται ανασταλτικά! Απο το πρωτο βραδυ που κάθισε στον πάγκο στο εκτός έδρας ματς με τη πρωτοπόρο Λεστερ φάνηκε πως κατι θα άλλαζε ωστόσο πηρε τρεις εβδομάδες για να αρχίσει να φαίνεται η οποια δουλειά γινεται καθημερινά πια στο προπονητικό κέντρο!

Προσωπικά θεωρώ πως για την ίδια την premier league θα είναι τεράστια απώλεια να πέσει αυτό το κλαμπ, των 50.000 και πλέον κάθε εβδομάδα στο γήπεδο και της τεράστιας δημοτικότητας που έχει ο σύλλογος στην βορειοανατολική Αγγλία! Ειναι μια ομάδα με οπαδούς που ο πήχης είναι πολύ πιο ψηλά από αυτο που τους προσφέρει η αγωνιστική εικονα του συλλόγου!

Εαν αναλογιστούμε πως δεν έχει κατακτήσει αυτή η ομάδα ένα τρόπαιο από το 1969 και δεν εχει αναδειχτεί πρωταθλήτρια απο το 1927 πραγματικά σε πιάνει τρέλα! Είναι ένα στάδιο το Σεν Τζέιμς Παρκ στο οποίο πραγματικά απολαμβάνεις να βρίσκεσαι μέσα και να βλέπεις ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, με το κοινό να ζει κάθε στιγμή και την πόλη ολόκληρη την εβδομάδα να βρίσκεται στο ρυθμό της οποίας αναμέτρησης!

Ήδη τα τελευταία χρόνια βίωσαν στο Νιούκαστλ το πως είναι να υποβιβάζεται η ομάδα το 2009. Ωστόσο η δυναμική του κλαμπ ήταν τέτοια που επέστρεψε την επόμενη σεζόν άμεσα και ως πρωταθλήτρια και στην πρώτη κιόλας χρόνια πίσω στη μεγάλη κατηγορία η πεμπτη θεση και η παρολιγον έξοδος στο Τσαμπιονς Λιγκ έδωσαν στον Άλαν Παρντιου τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς! Ωστόσο ποτέ δεν αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, διχάζοντας πολλές φορές την εξέδρα.

Την δημοτικότητα του απόλαυσε κάποτε εκεί ο Κέβιν Κίγκαν πριν από δύο δεκαετίες, ή ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον αργότερα δεν μπόρεσε ο Παρντιου να την αποκτήσει ούτε στο ελάχιστο οπως δεν πλησίασε ποτε ούτε εκείνη του Τζο Χάρβεϊ που στη δεκαετία του ´60 και στα πρώτα χρονια της δεκαετίας του '70 ηταν σαν θεος στο Tyneside! Τοτε που για τελευταία φορά η ομάδα πήρε έναν τίτλο, το κύπελλο διεθνών εκθέσεων που είναι το σημερινό Europa league με τις δυο νίκες απο της ουγγρικής Ουιπεστ το 1969 Έχοντας ως αρχηγό τον εμβληματικού Μπομπ Μονκιουρ και παίκτες της αξίας του γκολκιπερ Μακφόλ του Κρέγκ και του Φρανκ Κλαρκ (που εμελλε να γίνει πρωταθλητής Ευρώης με την Φόρεστ του Μπραιαν Κλάφ) και το δίδυμο στην επίθεση του Ποπ Ρόμπσον με τον Γουίν Ντέιβις!

Αργότερα προστέθηκε ο Μάλκολμ Μακντοναλντ που έγινε...εικόνισμα απο τους οπαδούς και φυσικα ξεπεράστηκε μονο απο τον τεράστιο Άλαν Σίρερ που στα 11 χρονια που φόρεσε τη φανέλα των magpies έσπασε καθε ρεκόρ! Η Νιούκαστλ έχει κοινό και αυτο ειναι το μεγαλύτερο της ατού και παρά το ότι για όλους αυτούς που αναφέραμε, θα έπρεπε να έχει και αναλόγως περισσοτερους τίτλους το να μην ειναι στην Πρεμιερ Λιγκ θα ειναι μια απωλεια για το ίδιο το αγγλικό ποδόσφαιρο! Και ο Ράφα Μπενίτεθ είναι σε καλό δρόμο και αν μπορέσει να κρατήσει την ομάδα θα ειναι ενα βήμα! Αν το καταφέρει μετά πραγματικά, επειδή είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο το Νιούκαστλ, μπορεί εκεί να χτίσει μία ομάδα που τα επόμενα χρόνια να είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και διαφορετική!

Πηγή: england365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags