Facebook Pixel Τα προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ
Ποδόσφαιρο
| 2016-08-26 17:24:00

Τα προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Τα προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις αντιπάλους του Δικεφάλου στον 10ο όμιλο του Europa!

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ

Η Φιορεντίνα ιδρύθηκε το 1926 και είναι ιστορικά μία από τις πιο δυνατές ομάδες της Ιταλίας. Έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα (1955-56, 1968-69), 6 κύπελλα, ενώ έχει πάρει και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1960-61.

Η ιστορία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεκίνησε το μακρινό 1956-57, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έκτοτε είχε 5 συμμετοχές στο Κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο όπως είπαμε κατέκτησε το 1961, ενώ την αμέσως χρονιά έφτασε μέχρι τον τελικό όπου και ηττήθηκε.

Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών είχε συνολικά 2 συμμετοχές, στο Κύπελλο UEFA 13, στο Champions League έχει αγωνιστεί 3 φορές, με πιο επιτυχημένη την περίοδο 2009/10 όπου έφτασε μέχρι τους «16».

Στο Europa League τις τελευταίες 3 χρονιές μετράει καλές παρουσίες, καθώς το 2014 αποκλείστηκε στους «16», το 2015 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ πέρυσι αποκλείστηκε στους «32».

Η ΕΔΡΑ:
Το Αρτέμιο Φράνκι αποτελεί μία από τις παραδοσιακά δύσκολες έδρες του ιταλικού πρωταθλήματος, με τους οπαδούς των «βιόλα» να δημιουργούν «καυτή» ατμόσφαιρα σε κάθε παιχνίδι. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1931 και αρχικά ονομαζόταν «Κομουνάλε», στο οποίο έγιναν ορισμένα μεγάλα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Το 1990 το Αρτέμιο Φράνκι ανακαινίστηκε κι έκτοτε η χωρητικότητα του είναι στις 47.290 θέσεις.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ:
Ο αρχηγός της Φιορεντίνα, Μπόρχα Βαλέρο, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της αντιπάλου του ΠΑΟΚ, ο οποίος με την εμπειρία του στον χώρο του κέντρου μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό ενός αγώνα. Τον Ιανουάριο θα κλείσει τα 32 αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να «καταπίνει» αρκετά χιλιόμετρα σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου.

Ο Ισπανός μέσος ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στην πρώτη ομάδα δεν αγωνίστηκε ποτέ. Έχει αγωνιστεί σε Μαγιόρκα, Βιγιαρεάλ, Γουέστ Μπρομ, και από το 2012 έχει «παντρευτεί» με την Φιορεντίνα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ:
Όλοι γνωρίζουν τον Πάολο Σόουζα από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό και όλοι θυμούνται το απίστευτο γκολ που πέτυχε απέναντι στη Γιουβέντους το 2000. Πόσοι όμως γνωρίζουν την προπονητική θητεία του;

Ο Πορτογάλος τεχνικός βρίσκεται στον πάγκο της Φιορεντίνα από το καλοκαίρι του 2015, στην οποία έχει προσδώσει την δική του ταυτότητα. Από την περσινή του θητεία στη Serie A φαίνεται πως του ταιριάζει το ιταλικό στυλ ποδοσφαίρου, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Γενάρη έφτασε κοντά στην αποχώρηση λόγω διαφωνιών με τη διοίκηση της ομάδας.

Πριν αναλάβει τους «βιόλα» ο Σόουζα είχε κοουτσάρει τις Βασιλεία, Μακάμπι Τελ Αβίβ (σ.σ. κατέκτησε το πρωτάθλημα και με τις δύο), Βιντεοτόν, Λέστερ, Σουόνσι και ΚΠΡ, ενώ είχε ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα από την U16 της εθνικής Πορτογαλίας, ενώ είχε διετελέσει και ως βοηθός προπονητή της ανδρικής ομάδας το 2008.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΦΕΤΟΣ:
Όπως είπαμε, η Φιορεντίνα πέρασε απευθείας στους ομίλους του Europa League και το μοναδικό επίσημο παιχνίδι που έχει δώσει μέχρι τώρα είναι για την πρεμιέρα του ιταλικού πρωταθλήματος, όπου ηττήθηκε δύσκολα με 2-1 από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ:
Τερματοφύλακες: Λετζερίνι, Ταταρουσάνου, Ντραγκόφσκι

Αμυντικοί: Ροντρίγκες, Ντε Μάιο, Αστόρι, Ντικς, Ζιλμπέρτο, Αλόνσο, Μίλιτς, Τόμοβιτς, Σαλσίδο

Μέσοι: Σαλίφου, Μπαντέλι, Σάντσες, Βεσίνο, Τολέδο, Φερνάντες, Τέγιο, Βαλέρο, Χάτζι, Κιέσα, Ίλιτσιτς, Μινέλι

Επιθετικοί: Ζάρατε, Κάλινιτς, Μπερναντέσκι, Τζιουζέπε Ρόσι, Μπαμπακάρ  

ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ

Η Σλόβαν μόνο αμελητέα αγωνιστική ποσότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί (παρά το γεγονός πως δεν έχει ξεκινήσει καλά το φετινό πρωτάθλημα: είναι 14η με 2 ήττες και 2 ισοπαλίες).

Η ομάδα του Λίμπερετς, την οποία ίδρυσαν πίσω στο 1919 Γερμανοί Ναζιστές οι οποίοι ήταν κατακτητές της πόλης, έχει κερδίσει την τελευταία 20ετία 3 πρωταθλήματα Τσεχίας, ενώ έχει βάλει στην τροπαιοθήκη της άλλα δύο κύπελλα- κάτι που αν μη τι άλλο καταδεικνύει τη δυναμική της.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα την Σλόβαν.

Η ΕΔΡΑ: Το “Stadion u Nisy”- το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τον ποταμό Νίσα που διασχίζει την πόλη και περνάει πίσω ακριβώς από το γήπεδο- είναι χωρητικότητας 9.900 θεατών. Κατασκευάστηκε το 1933 με αρχική χωριτηκότητα 5.000 θεατών, ωστόσο μετά τις συνεχείς «διορθώσεις» (1995 και 1998) διπλασίασε, σχεδόν, τον αρθιμό θεατών που μπορεί να φιλοξενήσει.

Πέραν της Σλόβαν, το συγκεκριμένο στάδιο φιλοξενεί ακρετά παιχνίδια και της εθνικής Τσεχίας.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Μίλαν Μπάρος. Μπορεί ο 35χρονος, πλέον, Τσέχος να πλησιάζει στη δύση της καριέρας του, όμως με βιογραφικό που περιλαμβάνει μια ολόκληρη 5ετία στην Premier League (2002-2007 σε Λίβερπουλ, πρώτα, και Άστον Βίλα μετά) και 93 συμμετοχές- με 41 γκολ- στην εθνική ομάδα της χώρας του, μόνο «αμελητέα ποσότητα» δεν μπορεί να θεωρείται.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γίντριχ Τπρσόφσκι. Ο 40χρονος τεχνικός αντικατέστησε πέρυσι το καλοκαίρι τον Νταβίντ Βαβρούσκα και οδήγησε την ομάδα στην 3η θέση του τσεχικού πρωταθλήματος, οδηγώντας την, έτσι, στα προκριματικά του Europa League.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΥΡΟ: Στον 3ο προκριματικό γύρο απέκλεισε με... συνοπτικές διαδικασίες την Αντμίρα (1-2 εκτός έδρας και 2-0 εντός) και στα playoffs του Europa κέρδισε την ΑΕΚ Λάρνακας δυο φορές με 1-0 και 0-3.

Κάπως έτσι, βρέθηκε στο δρόμο του ΠΑΟΚ. 

ΚΑΡΑΜΠΑΓΚ

Οι Αζέροι, τα τελευταία χρόνια, είναι σχεδόν μόνιμοι πρωταθλητές στο πρωτάθλημα της χώρας τους.

Πέρυσι συμμετείχε και πάλι στους ομίλους του Europa League, χωρίς να καταφέρει και πολλά, αφού αποκλείστηκε ως τελευταία στον όμιλο με Μονακό, Τότεναμ και Αντερλεχτ.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από την εγχώρια κυριαρχία της στους τίτλους. Βέβαια και γι' αυτό βοηθούν τα πολλά χρήματα που έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια στους Αζέρους.

Στο ρόστερ των Αζέρων, υπάρχει και ένας παλιός γνώριμος για το ελληνικό κοινό, ο Μίτσελ, που τη σεζόν 2010-2011, είχε αγωνιστεί στην ΑΕΚ.

Δείτε αναλυτικά το προφίλ της Καραμπάχ.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Ρεινάλντο Ντο Σάντος. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί το μεγάλο αστέρι και τον ηγέτη της Καραμπάχ. Γεμάτες χρονιές και πολλά γκολ, με τον ίδιο να έχει βρει την δική του… Ιθάκη στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Κουρμπάν Κουρμπάνοφ. Ο Αζέρος τεχνικός είναι ο πρωτομάστορας της επιτυχίας της Καραμπάχ. Ο 44χρονος τεχνικός, βρίσκεται στο «τιμόνι» της ομάδας, από το 2008, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια κερδίσει 3 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.

H EΔΡΑ: Το Azərsun Arena είναι η έδρα της Καραμπάχ. Το γήπεδο της πρωταθλήτριας Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται μέσα στο Μπακού και μάλιστα είναι προσφάτως ανακαινισμένο, αφού το 2015 έγιναν τα εγκαίνια του.

Πάντως η χωρητικότητά του είναι αρκετά μικρή, αφού μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 5.800 θεατές. Παρόλα αυτά, στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια χρησιμοποιεί για έδρα το Τόφικ Μπαχράμοφ, χωρητικότητας 32.000 θεατών.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΥΡΟ: Η Καραμπάχ για να φτάσει μέχρι και τους ομίλους του Europa League, χρειάστηκε να αποκλείσει την Ντούντελανζ, την οποία κέρδισε με 2-0 στο Μπακού, ενώ το 1-1 στον επαναληπτικό τις χάρισε μία σχετικά άνετη πρόκριση.

Η κληρωτίδα έφερε ως αντίπαλο της Καραμπάχ στην επόμενη φάση την Βικτόρια Πλζεν. Το κίνητρο ήταν μεγάλο, αφού μία πιθανή πρόκριση θα έφερνε την ομάδα από το Μπακού για πρώτη φορά στα πλέι οφ του Champions League. Οι Τσέχοι, ωστόσο με δύο ισοπαλίες (0-0 στην Τσεχία) και 1-1 στο Αζερμπαϊτζάν, πήραν την πρόκριση.

Παρόλα αυτά, η Καραμπάχ είχε μία ακόμα ευκαιρία. Να αποκλείσει την Γκέτεμποργκ και να μπει στους ομίλους του Europa League. Κάτι που τελικά και κατάφερε, αφού αν και ηττήθηκε με 1-0 στη Σουηδία, στον χθεσινό επαναληπτικό, επικράτησε με το… ευρύ 3-0 και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags