Facebook Pixel Ήταν στημένο το 6-0; (BINTEO)
| 2011-06-21 10:35:00

Ήταν στημένο το 6-0; (BINTEO)

Ήταν στημένο το 6-0; (BINTEO)

Στις 21 Ιουνίου 1978 γράφτηκε μία από τις πιο «σκοτεινές» σελίδες στο βιβλίο των Μουντιάλ. Η Αργεντινή υποδεχόταν το Περού στον τελευταίο αγώνα του ημιτελικού ομίλου, γνωρίζοντας ότι ήθελε νίκη με τέσσερα γκολ διαφορά για να υποσκελίσει τη Βραζιλία στη διαφορά τερμάτων.

Η «σελεσάο» είχε νικήσει νωρίτερα την Πολωνία με 3-1 και απλώς περίμενε από την ομάδα του Περού, η οποία είχε εντυπωσιάσει στον πρώτο γύρο, να σταθεί αξιοπρεπώς κόντρα στους διοργανωτές.

Οι ελπίδες των Βραζιλιάνων αποδείχθηκαν φρούδες. Ύστερα από το δυναμικό ξεκίνημα και δύο χαμένες ευκαιρίες, το Περού ήταν σαν να μην υπήρχε στο γήπεδο. Πιο απογοητευτικός απ' όλους ήταν ο τερματοφύλακας, Ραμόν Κιρόγα, ο οποίος έμοιαζε να είχε ξεχάσει εκείνο το βράδυ ότι δουλειά του ήταν να εκτινάσσεται για να διώχνει την μπάλα και όχι να την παρακολουθεί ακίνητος να καταλήγει στα δίχτυα του. Η Αργεντινή πέτυχε όχι τέσσερα, αλλά έξι γκολ και προκρίθηκε στον τελικό αφήνοντας τη Βραζιλία στα κρύα του λουτρού.

Κανείς δεν τόλμησε τότε να αμφισβητήσει ανοιχτά την καθαρότητα της νίκης της Αργεντινής, αν και υπήρχαν υπόνοιες. Μετά την πτώση της Χούντας του Βιντέλα, όμως, εκφράστηκαν οι πρώτες αντιρρήσεις. Συγκεκριμένα, ακούστηκε ότι Κιρόγα (ο οποίος ήταν αργεντίνικης καταγωγής και μάλιστα είχε γεννηθεί στο Ροσάριο, όπου πραγματοποιήθηκε το πολυζητημένο ματς) και όλοι οι αμυντικοί του Περού είχαν χρηματιστεί από το καθεστώς, ώστε να «δώσουν» το παιχνίδι στην Αργεντινή. Φήμες έλεγαν ότι στο κόλπο είχε μπει και η κυβέρνηση του Περού, με αντάλλαγμα τη δωρεάν εισαγωγή από την Αργεντινή μεγάλων ποσοτήτων βοδινού κρέατος!

Ό,τι και να συνέβη τελικά, η ουσία ήταν ότι η Αργεντινή είχε προκριθεί στον τελικό. Αντίπαλός της εκεί θα ήταν η Ολλανδία, η οποία σαν σήμερα νίκησε 2-1 την Ιταλία και ήλπιζε ότι -σε αντίθεση με ό,τι είχε πάθει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στη Δυτική Γερμανία- θα κατακτούσε το τρόπαιο κόντρα στη διοργανώτρια.

Αργεντινή - Περού 6-0

(21', 48' Κέμπες, 43' Ταραντίνι, 50', 72' Λούκε, 67' Χούζεμαν)

Αργεντινή (Σέζαρ Λουίς Μενότι): Φιλιόλ, Γκαλβάν, Ολγκίν, Πασαρέλα, Ταραντίνι, Μπερτόνι (65' Χούζεμαν), Γκαζέγκο (86' Οβιέδο), Λαρόσα, Κέμπες, Λούκε, Ορτίς.

Περού (Μάρκος Μεντράνο): Κιρόγα, Ντουάρτε, Μάνσο, Τσούμπιταζ, Ρόχας, Βελάσκες (52' Γκορίτι), Μουνιάντε, Κουέτο, Κουμπίγιας, Κεσάδα, Όμπλιτας.

Πηγή: sday.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags