Facebook Pixel Τα (ακατάρριπτα) ρεκόρ των Δομάζου, Μαύρου και Μπάγεβιτς
| 2016-09-10 12:25:00

Τα (ακατάρριπτα) ρεκόρ των Δομάζου, Μαύρου και Μπάγεβιτς

Τα (ακατάρριπτα) ρεκόρ των Δομάζου, Μαύρου και Μπάγεβιτς

Οι κορυφαίοι σε συμμετοχές και γκολ στην ιστορία της Α` Εθνικής/Superleague, αλλά και οι πολυνίκες προπονητές

Άπιαστος ο «στρατηγός»

Τα πράγματα αλλάζουν στο ποδόσφαιρο διαρκώς, αυτή όμως που παραμένει απαράλλακτη είναι η πρωτιά του Μίμη Δομάζου στον πίνακα των συμμετοχών σε αγώνες Α' Εθνικής.

Ο μεγάλος «στρατηγός», που έγραψε ιστορία με Παναθηναϊκό αλλά και ΑΕΚ από το 1960 έως το 1980, παραμένει μέχρι και σήμερα ο πρώτος των πρώτων σε συμμετοχές, έχοντας καταγράψει 536, με απολογισμό 139 γκολ.

Μόλις 26 συμμετοχές λιγότερες έχει ο Νίκος Νιόπλιας (510), ο οποίος...όργωσε τα γήπεδα από το 1982 έως το 2004 με ΟΦΗ, Παναθηναϊκό και Χαλκηδόνα, πετυχαίνοντας συνολικά 70 γκολ.

Τρίτος στην λίστα ειναι ο μεγάλος Γιώργος Κούδας με 504 συμμετοχές από το 1963 έως το 1984, όλες με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, έχοντας σκοράρει 133 φορές.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Θωμάς Μαύρος (501, ΑΕΚ, Πανιώνιος), Σάββας Κωφίδης (493, Ηρακλής, Ολυμπιακός, Άρης), Μίμης Παπαϊωάννου (480, ΑΕΚ), Στάθης Χάιτας (480, Πανιώνιος, Λάρισα), Γιώργος Σκαρτάδος (478, Ρόδος, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Ολυμπιακός), Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (476, Δόξα Δράμας, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ηρακλής) και Ντίνος Κούης (474, Άρης).

Ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός...

Όσον αφορά τους σκόρερ, αξεπέραστο παραμένει το ρεκόρ του Θωμά Μαύρου, ο οποίος αποτελεί και σήμερα τον μεγαλύτερο «μπόμπερ» στην ιστορία της Α' Εθνικής, με 261 τέρματα με τις φανέλες των Πανιωνίου και ΑΕΚ.

Τον ακολουθεί ο αρχισκόρερ του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα με 244 τέρματα, ενώ την τριάδα κλείνει ο Μίμης Παπαϊωάννου με 234 γκολ.

Ακολουθούν οι Γιώργος Σιδέρης (224, Ολυμπιακός), Δημήτρης Σαραβάκος (188, Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), Αντώνης Αντωνιάδης (187, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός), Αλέξης Αλεξανδρής (186, Βέροια, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Καλλιθέα), Νίκος Αναστόπουλος (181, Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Ιωνικός), Γιώργος Δέδες (181, Πανιώνιος, ΑΕΚ) και Μιχάλης Κρητικόπουλος (175, Παναιγιάλειος, Εθνικός Π., Ολυμπιακός, Απόλλων Σμύρνης).

Kυρίαρχος «Ντούσκο»

Από την άκρη των πάγκων, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μπορεί να κοιτά τους συναδέλφους του αφ' υψηλού, καθώς έχει τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα από κάθε άλλον προπονητή.

Συγκεκριμένα, ο Σερβοέλληνας τεχνικός έχει αναδειχτεί πέντε φορές πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό (μία από αυτές, το 2000, είχε αποχωρήσει στο μέσο της σεζόν) και άλλες τέσσερις με την ΑΕΚ.

Στους πέντε τίτλους βρίσκεται ο Κάζιμιρ Γκόρσκι (3 με τον Ολυμπιακό και 2 με τον Παναθηναϊκό), ο Λάκης Πετρόπουλος (3 με τον Ολυμπιακό και 2 με τον Παναθηναϊκό) και ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος κατέκτησε 5 πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, τους 4 όμως έχοντας μείνει στον πάγκο λιγότερο από μία σεζόν.

Από τρεις τίτλους έχουν οι πρώην «ερυθρόλευκοι» προπονητές Αλκέτας Παναγούλιας, Ερνέστο Βαλβέρδε και Μίτσελ, αν και μόνο ο δεύτερος είχε όλες τις σεζόν «γεμάτες». 

Πηγή: Novasports

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags