Facebook Pixel Δήλωση Τσιάρτα για Χολέμπας - Τι είπε για Τζιόλη, Μανιάτη!
| 2016-10-11 14:52:00

Δήλωση Τσιάρτα για Χολέμπας - Τι είπε για Τζιόλη, Μανιάτη!

Δήλωση Τσιάρτα για Χολέμπας - Τι είπε για Τζιόλη, Μανιάτη!

Πολύς ντόρος έχει δημιουργηθεί από την χθεσινή απόφαση του Χοσέ Χολέμπας να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα...

Διαβάστε τι δήλωσε για αυτό, αλλά και για τις περιπτώσεις των Γιάννη Μανιάτη και Αλέξανδρου Τζιόλη, ο Βασίλης Τσιάρτας.

Αναλυτικά όσα είπε στον Sport24 Radio 103,3:

Για την εικόνα που του έχει αφήσει η εθνική στους τρεις αγώνες των προκριματικών: "Στα θετικά είναι ότι η εθνική έχει κάνει ένα πάρα πολύ καλό ξεκίνημα όσον αφορά τα αποτελέσματα. Χωρίς να παρουσιάσει όμορφο ποδόσφαιρο, κοίταξε την ουσία και έφτασε στις τρεις νίκες. Το σοκ που υπέστη όμως η ομάδα μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Η ομάδα δημιουργείται και πάλι, όπως και το καλό κλίμα σε αυτή. Οι νίκες αυτές είναι ψυχολογίας. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας ανταπεξέρχεται καλά. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει σταθερότητα και με την καλή φόρμα των παικτών να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο.

Στα αρνητικά είναι ότι η ομάδα δείχνει να κινδυνεύει χωρίς να υπάρχει λόγος. Χθες έχασε δύο βασικούς συντελεστές, κάτι που άλλαξε τα πλάνα του προπονητή. Παίκτες όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ανταποκρίθηκαν καλά. Ο Ταχτσίδης στο κέντρο δημιούργησε μία αναστάτωση στην ομάδα. Πιστεύω ότι η ποιότητα του Ταχτσίδη δεν πρέπει να του επιτρέπει να κάνει τόσα πολλά λάθη. Πρέπει να διαχειριστείς με μεγαλύτερη ηρεμία το παιχνίδι. Σε καλή βραδιά ήταν ο Καρνέζης που κράτησε την ομάδα. Η εθνική έχει περιθώρια βελτίωσης και θα τα βγάλει στο γήπεδο."

Για την μεσαία γραμμή της εθνικής: "Αυτή την στιγμή ο Τζιόλης με τον Μανιάτη δεν προπονούνται καν με τις ομάδες τους. Ο Μανιάτης έβγαλε τα παιχνίδια σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν επιτρέπεται αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, οι παίκτες να μην προπονούνται με την ομάδα. Είναι απαράδεκτο οι παίκτες να σέβονται τα συμβόλαια οι παίκτες και να μην τα σέβονται οι ομάδες. Από εκεί και πέρα και οι παίκτες θα πρέπει να βοηθάνε και την εθνική ομάδα."

Για την αμυντική λειτουργία της εθνικής και την αποχώρηση του Χοσέ Χολέμπας από την εθνική: "Ανέκαθεν είχαμε καλή αμυντικά λειτουργία. Για τον προπονητή παίζει ρόλο η διαθεσιμότητα των παικτών και η διαχείριση. Όπως μάθαμε χθες ο Χολέμπας έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας. Η εθνική είναι πάνω από τον οποιοδήποτε και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν έχει θέση σε αυτή. Εμείς έτσι το ζήσαμε, παρόλο που μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες με τον προπονητή. Ενα παράδειγμα είμαι και εγώ με τον κύριο Ρεχάγκελ. Είχαμε διαφωνίες, όμως πάντα έμπαινε από πάνω η εθνική.

Κανένας ποδοσφαιριστής δεν θέλει να μην παίζει. Από εκεί και πέρα η διαχείριση γίνεται από τον προπονητή. Όμως η διαχείριση δεν γίνεται μόνο κατά την διάρκεια του αγώνα. Έχει να κάνει και με αυτούς που δεν παίζουν. Ένα μυστικό του 2004 είναι ότι οι 23 ποδοσφαιριστές που ήμασταν μαζί, κάποιοι δεν έπαιξαν καθόλου, αλλά δεν «άνοιξε» μύτη.

Ημασταν ένα και δεν βάλαμε τον εαυτό μας πάνω από την ομάδα. Οι σημερινοί ποδοσφαιριστές έχουν ζήσει την επιτυχία ή κάποιοι από αυτούς έχου ζήσει αυτό το κλίμα και το έχουν μεταφέρει. Εφόσον έχουν την διάθεση να παίξουν στην εθνική ομάδα, οφείλουν να πορεύονται με αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και οφείλεται να υπάρχει οικογενειακό κατάσταση στην ομάδα. Ο καθένας θα πρέπει να κοιτάει το σύνολο. Αν έπαιζε κάποιο από τα παιδιά τένις ίσως να τα πήγαιναν καλύτερα. Μάγκας είναι ο ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει από το σύνολο. Οτιδήποτε άλλο είναι ψευτομαγκιά".

Για τον Χοσέ Χολέμπας: "Ο Χολέμπας δεν είναι σε μία ηλικία για να αφήσει την ομάδα στο ξεκίνημα της φάσης και έπειτα απ” ότι έχει περάσει. Τον καταλαβαίνω γιατί δεν είναι Ελληνας, έγινε. Ένας που είναι Έλληνας την πονάει πιο πολύ την ομάδα, αλλά αυτός είχε ελληνικές ρίζες. Από το να δημιουργεί πρόβλημα καλά έκανε και αποχώρησε. Δεν υπάρχει χώρος για προβληματικούς. Η εθνική έκανε ένα restart και τους χρειάζεται όλους. Για παράδειγμα ο Πικέ είναι Ισπανός, έκοψε τα μανίκια για να αγωνιστεί καλύτερα, έπεσαν να τον φάνε, όμως είπε μετά το Μουντιάλ του 2018 θα αποχωρήσει. Είπε θα βοηθήσω. Το να μηδενίζεις οπουδήποτε έναν ποδοσφαιριστή είναι πέρα από την πραγματικότητα. Αν ο Πικέ είναι τόσο Καταλανός όσο λέγεται δεν θα έπαιζε στην εθνική Ισπανίας. Τόσο ανάγκη την έχει; Από την στιγμή που φοράει το εθνόσημο οφείλεις να τον σέβεσαι".

Για το τι θα θεωρήσει αποτυχία για την εθνική: "Μετά την Βραζιλία, η εθνική καταστράφηκε και μηδένισε για μία διετία. Εκεί που πήγαμε να καθιερωθούμε ήρθαν κάποιοι και κατέστρεψαν ότι καταφέραμε. Δεν θα είναι αποτυχία ο αποκλεισμός, αλλά η εθνική πρέπει να διεκδικήσει μέχρι τέλους την πρόκριση της. Αν γίνουν σωστές επιλογές και διαχείριση, υπολογίστε ότι θέλουμε δύο με τέσσερα χρόνια, δηλαδή δύο διοργανώσεις, για να καθιερωθείς πάλι. Ξεκινήσαμε καλά, απλά επειδή είμαστε Ελλάδα και μηδενίζουμε εύκολα, περιμένω να δω τι θα γίνει σε μία ήττα. Επιθυμητό είναι να κάνει η ομάδα όσο καλύτερη πορεία γίνεται. Και την Βοσνία εφόσον είμαστε καλοί μπορούμε να την κοντράρουμε στα ίσα. Και μην ξεχνάτε ότι το Βέλγιο πήγε ως φαβορί στην Γαλλία και δεν έφτασε στην τελική φάση".

Για το αν υπάρχει ομοιότητα σε Σκίμπε – Ρεχάγκελ και αν τελικά η εθνική θέλει τον… Γερμανό της: "Δεν είναι ότι θέλει τον Γερμανό της (σ.σ. είπε χαριτολογώντας). Είναι η διάθεση του ποδοσφαιριστή και ότι ο προπονητής πρέπει να πάριε το 100% από κάθε παίκτη. Βλέπουμε παίκτες από τον άξονα να παίζουν σαν εξτρέμ, όπως ο Μάνταλος ή ο Μπακασέτας. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο βλέπουμε ότι όποιος έχει καλά εξτρέμ έχει τα αποτελέσματα. Βλέπουμε μία ομάδα που ξεκινάει με 4-2-3-1, αλλά πάνε προς τον χώρο που νιώθουν άνετα. Υπάρχει μία διστακτικότητα κυρίως από τα αριστερά μπακ, για να ανέβουν. Ο Τοροσίδης είναι από την φύση του φουλ μπακ. Είναι σημαντικό ότι ο Χολέμπας έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας, γιατί θα τον χρειαζόμασταν. Ο Σκίμπε δείχνει να έχει καταλάβει κάποια πράγματα. Μπορεί να αντεπεξήλθε ως δεξιός μπακ, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, αλλά δεν ήξερε ότι ο Μανιάτης ξεκίνησε ως δεξί μπακ, ή ότι ο Οικονόμου πέρσι έπαιζε δεξί μπακ. Πρέπει να γνωρίζει κάθε παίκτης που μπορεί να αντεπεξέλθει".

Για το ποιος παίκτης πιστεύει ότι θα μπορούσε να κληθεί στην εθνική: "Με παίκτες που δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους και λόγω της θέσης, πιστεύω ο Τσουκαλάς του Αστέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει. Δεν ξέρω κατά πόσο ο Μανιάτης με το καθεστώς αυτό θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα πιο δύσκολα παιχνίδια της εθνικής. Το ίδιο και ο Τζιόλης που είμαι βαρύ κορμί. Και ο Σιώπης θα μπορούσε να βοηθήσει. Πιστεύω ότι και ο Ταχτσίδης θα βελτιωθεί. Ο Σταφυλίδης δυσκολεύεται να παίξει χαφ, παρότι έχει την ποιότητα. Δεν είναι όλες οι θέσεις για όλους τους ποδοσφαιριστές".

Για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική ενώ ήταν μάνατζερ ποδοσφαιριστών: "Από τότε που σταμάτησα την καριέρα μου υπήρχε η σκέψη να ασχοληθώ με την προπονητική. Ηθελα λίγο να ξεκουραστώ. Σιγά – σιγά και θέλοντας να μπω στον χώρο, όπως ο μάνατζερ ποδοσφαιριστών, ήθελα να δω την διαχείριση. Πως να παρακολουθώ ποδοσφαιριστές. Παρακολούθησα το UEFA Α” και τις δύο φάσεις. Πέρασα επιτυχώς και κάθε Γιούρο ή Μουντιάλ, υπάρχει η φάση του UEFA Pro. Φέτος αποφάσισα να το παρακολουθήσω. Μέσα από τα σεμινάρια μορφώνεσαι και βάζεις τα πράγματα όπως πρέπει στο μυαλό σου, με βάση και την εμπειρία σου ως ποδοσφαιριστής".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags