Facebook Pixel "Καρπετ": Η υποχρέωση της νίκης
| 2016-10-29 08:57:00

"Καρπετ": Η υποχρέωση της νίκης

"Καρπετ": Η υποχρέωση της νίκης

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος λίγο πριν την 9η «στροφή» της Σούπερ Λιγκ γράφει για τα στοιχεία που χρειάζεται μία ομάδα στην Ελλάδα για να κάνει πρωταθλητισμό και όχι μόνο.

Για να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα χρειάζεσαι τρία πράγματα. Το πρώτο είναι μια επίθεση που να σκοράρει πολύ στα ματς κόντρα στους μικρούς γιατί οι εύκολες νίκες εκτός από βαθμούς δημιουργούν και δυναμική. Το δεύτερο είναι κάτι πιο δυσεύρετο: αναφέρομαι στον περίφημο «χαρακτήρα», δηλαδή στην ικανότητα να κερδίζεις κάποια ματς ακόμα κι αν δεν είσαι πολύ καλός. Το τρίτο είναι οι εύκολες επαγγελματικές νίκες εκτός έδρας, δηλαδή οι νίκες στην οποία παίζοντας σωστή άμυνα ακυρώνεις τον αντίπαλο και κερδίζεις κάνοντας απλά τη δουλειά σου. Ο Ολυμπιακός έχει πιο αποτελεσματική επίθεση από τους διώκτες του χωρίς να παίζει και σούπερ ποδόσφαιρο. Αλλά ακόμα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει επαγγελματικές νίκες εκτός έδρας: αν καταφέρει να κάνει μια τέτοια στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο η διαφορά του από τους διώκτες του θα γίνει και ουσιαστική: τώρα είναι απλώς βαθμολογική. Οφείλεται δε, κυρίως στο ότι η ομάδα του Μπέντο έχει χαρακτήρα.

Χαρακτήρας αλλά και αδυναμίες

Χάρη στο χαρακτήρα του, ο Ολυμπιακός κέρδισε το ματς με τον ΠΑΟΚ, γυρίζοντας ένα ντέρμπι το οποίο βρέθηκε να χάνει στο 5΄ με ένα γκολ του Βαρέλα. Το γύρισε με ένα γκολ του Μιλιβόγεβιτς πέντε λεπτά πριν το τέλος ενός αγώνα, στον οποίο δεν ήταν καλύτερος. Ο πρωταθλητής είχε τεράστια προβλήματα στην άμυνα, αφού ούτε ο Βιάνα κατάφερε ν ανταποκριθεί στη θέση του αριστερού μπάκ, αλλά ούτε κι ο Ομάρ που τον αντικατέστησε ήταν έτοιμος ν αγωνιστεί κι αυτό φάνηκε. Παρότι έπαιξε σχεδόν ολόκληρο το ματς σαν να βρισκόταν στο γήπεδο με δέκα παίκτες, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Βαρέλα και αν κάτι εξηγεί τη νίκη του αυτό είναι η τεράστια πίστη του ό,τι μπορεί να κερδίσει: το καλύτερό του διάστημα στο ματς ήταν το τελευταίο τέταρτο. Ο ΠΑΟΚ που ήταν τακτικά κυρίως καλύτερος, και γκρίνιαξε πολύ για μια δυο δύσκολες φάσεις στις οποίες ο Αρετόπουλος έπαιξε έδρα, ουσιαστικά πέταξε τη νίκη μόνος του: το γκολ που χάνει ο Τζάλμα Κάμπος στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου είναι η εικόνα του προβλήματός του όχι αυτή την αγωνιστική, αλλά συνολικά μέχρι τώρα στη σεζόν του. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλά στημένος στην άμυνα, είχε ένα εκπληκτικό Ροντρίγκες, αλλά συμπιέστηκε στο τέλος καθώς το πέρασμα του Μπίσεσβαρ δεν έδωσε τίποτα: ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος για 70΄λεπτά, αλλά δεν του έφταναν για να φύγει νικητής. Οι δυο πρωταγωνιστές της προηγούμενης Κυριακής έχουν δυο διαφορετικές αποστολές μπροστά τους: ο Ολυμπιακός πρέπει να περάσει από το Περιστέρι επαγγελματικά, δείχνοντας βελτίωση στην άμυνα – το λέω γιατί έχοντας μπροστά του το «ματς – πρόκριση» με την Αστάνα βρίσκω δύσκολο να κάνει στο Περιστέρι μια σούπερ εμφάνιση. Άλλωστε εκτός έδρας φέτος δεν έχει παίξει πολύ καλά και ο Ατρόμητος του Κορακάκη μοιάζει σκληρό καρύδι. Από την άλλη κι ο ΠΑΟΚ πρέπει κόντρα στην ΑΕΚ ν αποδείξει ότι οι επιθετικές του αδυναμίες οφείλονται περισσότερο σε συγκυρίες παρά σε ανικανότητα: η άμυνα της ΑΕΚ προσφέρεται για ένα ακόμα δύσκολο τεστ.

Ένα μεγάλο μυστήριο

Η ΑΕΚ είναι λίγο μυστήριο πάντως. Υποτίθεται ότι όταν μια ομάδα αλλάζει προπονητή ζει ένα μικρό ηλεκτροσόκ: στο πρώτο ματς του νέου τεχνικού οι παίκτες δίνουν κάτι παραπάνω για να εντυπωσιάσουν τον νεοφερμένο. Αν ακόμα δεν έχει βρεθεί ομάδα ν αλλάζει κάθε εβδομάδα προπονητή, ώστε κάθε εβδομάδα οι παίκτες να δίνουν κάτι παραπάνω, είναι γιατί συχνά συμβαίνει και ότι είδαμε στο ΑΕΚ – Πανιώνιος του Σαββάτου: οι παίκτες της ΑΕΚ έμοιαζαν να παίζουν χωρίς οδηγίες, αφού ο νεοφερμένος Μοράις δεν είχε κάνει στην ομάδα ούτε δυο προπονήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι πιο πολλοί περισσότερο έψαχναν την ατομική ενέργεια παρά τη συνεργασία με κάποιο συμπαίκτη: η ΑΕΚ έκανε κάμποσες τελικές προσπάθειες, ελάχιστες ευκαιρίες και δεν σούταρε ποτέ στην αντίπαλη εστία – ο Γιαννιώτης, ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου έκανε μια επέμβαση, εύκολη μάλιστα, μόλις στο 87΄. Με την Κέρκυρα στο κύπελλο η ΑΕΚ ήταν καλύτερη καθώς πέτυχε τρία γκολ και τελείωσε το παιγνίδι με ένα επιθετικό κρεσέντο, όμως στην Τούμπα, κόντρα στον Ροντρίγκες και τους υπόλοιπους θα χρειαστεί να κάνει πολλά περισσότερα. Πολλοί λένε ότι την υποχρέωση της νίκης την έχει στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ: ισχύει. Ωστόσο και η ΑΕΚ οφείλει να μην χάσει την Κυριακή. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει οι αποδοκιμασίες κατά των παικτών που ακούστηκαν στο τέλος του ματς με τον Πανιώνιο (τελείως λογικά), να εξελιχτούν σε γκρίνια τεράστια: ειδικά αν ο Ολυμπιακός έχει περάσει από το Περιστέρι ο χαμένος στο ντέρμπι της Τούμπας κινδυνεύει να βυθιστεί στην εσωστρέφεια πολύ νωρίς.

Χωρίς δεδομένη εικόνα

Η ισοπαλία δεν μοιάζει να εξυπηρετεί κανένα και η εικόνα του παιγνιδιού δεν είναι δεδομένη. Ο ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο φαβορί, παρόλο που δεν σκοράρει όσο εύκολα θα έπρεπε. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί πολύ στην επίθεση και η αστοχία του είναι εν μέρει ανεξήγητη. Αυτή δεν οφείλεται τόσο στο ότι υπάρχουν πολλοί στην επίθεση που δεν είναι οι καλύτεροι σκόρερ (ακόμα και ο υπέροχος Ροντρίγκες δεν βάζει πολλά γκολ...), όσο στο ότι δεν υπάρχουν πολλές συνεργασίες και η ομάδα δεν παίζει πολύ για το φορ της. Στον τωρινό ΠΑΟΚ ο Αθανασιάδης πχ παίζει με σκοπό συνήθως να ανοίγει χώρους στους δυο πλάγιους κυνηγούς και παίρνει λίγες τελικές προσπάθειες. Επίσης οι χαφ του ΠΑΟΚ ενώ δημιουργούν και πιέζουν, φτάνουν σπάνια σε θέση για σουτ: μόνο ο Μπίσεσβαρ και ο Πέλκας, που δεν είναι μεγάλοι σκόρερ, φτάνουν σε θέση βολής. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα τι πλάνο θα ακολουθήσει η ΑΕΚ του Μοράις. Με τον Κετσπάγια θα υπήρχε μεγάλη προσοχή στην άμυνα – ο Μοράις έχει ήδη πει ότι θέλει μια ομάδα δημιουργικά παραγωγικότερη και θα έχει αυτή τη φορά ετοιμοπόλεμους και τον Πατίτο και τον Χριστοδουλόπουλο. Για να δούμε τι μπορεί να καταφέρει.

Ήδη μιλάει για το ντέρμπι

Θα είναι μια ενδιαφέρουσα αγωνιστική αυτή που θα δούμε στα κανάλια Novasports γιατί οι υποχρεωμένοι να κερδίσουν είναι πολλοί και η διαχείριση της υποχρέωσης δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση. Ο ΠΑΟ θέλει νίκη κόντρα στον ψυχωμένο Ηρακλή για να πάει με ηθικό στα ματς με τη Σταντάρ και τον Ολυμπιακό: ο Στραματσόνι ήδη μιλάει για το ντέρμπι. Νίκες θέλουν και η ΑΕΚ (κόντρα στον Πανιώνιο), και ο Αστέρας (κόντρα στο Λεβαδειακό), και η Ξάνθη που θέλει να συνεχίσει το σερί κόντρα στη Βέροια κερδίζοντας για πρώτη φορά εντός έδρας. Η προσοχή όλων είναι στο Περιστέρι και στην Τούμπα, αλλά εύκολα ματς στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν... 

Πηγή: Novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags