Facebook Pixel Κάτι έμαθε από το Μου ο Μοράις...
| 2016-10-31 23:29:00

Κάτι έμαθε από το Μου ο Μοράις...

Κάτι έμαθε από το Μου ο Μοράις...

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος μέσω του blog του κάνει τον απολογισμό της 9ης αγωνιστικής 

Παρότι τα γκολ ήταν σχετικά λίγα – συμβαίνει όταν στο πρόγραμμα υπάρχουν ντέρμπι αλλά και παιγνίδια μεταξύ ομάδων που βολεύονται με την ισοπαλία – ωστόσο δεν πλήξαμε το Σαββατοκύριακο: η ένταση που υπήρξε σε αρκετά ματς σε αποζημίωνε για το μέτριο σχετικά θέαμα. Ματς έντασης ήταν πρώτα από όλα το ντέρμπι των δικεφάλων στην Τούμπα.

Διαβασμένη αλλά αργή

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με ένα γκολ στις καθυστερήσεις μια ΑΕΚ που εμφανίστηκε πολύ διαβασμένη. Ο Μοράις, δείχνοντας τι έμαθε κοντά στο Μουρίνιο, έστησε ένα ολόκληρο μηχανισμό για να μην βρουν χώρους οι ακραίοι του ΠΑΟΚ που είχαν αναστατώσει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και στο πρώτο ημίχρονο το πράγμα δούλεψε πολύ καλά: ο γηπεδούχος δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός γιατί ο Μοράις ζήτησε πολύ στενά μαρκαρίσματα στους ακραίους του ΠΑΟΚ από τον Γκάλο και τον Ντίντακ και απέκτησε να δίνονται βοήθειες σε αυτούς και από τα στόπερ (κυρίως από τον Λαμπρόπουλο στο μαρκάρισμα του Ροντρίγκες) αλλά και τους κόφτες – ο Σιμάο πίεσε πολύ τον Κάμπος και τον εκνεύρισε μάλιστα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να παίξει πιο πολύ από τα αριστερά – η ΑΕΚ αμύνθηκε ακόμα καλύτερα και αν ο Χριστοδουλόπουλος στο 73΄ ήταν λίγο τυχερός θα είχε προηγηθεί: η καταπληκτική του προσπάθεια σταμάτησε στο δοκάρι. Όταν η άμυνα της ΑΕΚ κουράστηκε ο Ροντρίγκες βρήκε λίγο χώρο, ο ΠΑΟΚ, που είχε στις τάξεις του τον Μπίσεσβαρ μετά το 70΄ πίεσε και στο τέλος κέρδισε, όπως έχασε στο Καραϊσκάκη: χάρη σε ένα γκολ από ένα παίκτη που η άμυνα της ΑΕΚ έχασε, πιθανότατα γιατί δεν συγκαταλέγετε στους επικίνδυνους σκόρερ – μιλάω για το Μάτος. Οι δυσκολίες των δυο στην Τούμπα απαιτούν αυτοκριτική: η ΑΕΚ ήταν επιθετικά αργή και ο Μοράις πρέπει να ξαναδεί τη συνύπαρξη Μπακασέτα, Αλμέιδα, Μάνταλου. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει να ρισκάρει κάτι παραπάνω: η ΑΕΚ έδειξε πως μπορεί να περιορίσει κάποιος τους ακραίους του.

Ο ΠΑΟ είναι σε φόρμα

Ντέρμπι θα έχουμε στα κανάλια της Nova και την επόμενη Κυριακή. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δείχνουν μια εβδομάδα πριν το μεταξύ τους ραντεβού σε τελείως διαφορετική κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός έχασε εννέα ευκαιρίες πριν καταφέρει ν ανοίξει την άμυνα του Ηρακλή με ένα γκολ του Λέτο στο 58΄: ανάλογα πολλές ευκαιρίες ο ΠΑΟ είχε χάσει και την περασμένη Δευτέρα στη Βέροια, αλλά και κόντρα στον Ηρακλή την Πέμπτη στο ματς του κυπέλλου. Η αδυναμία του ΠΑΟ στην τελική προσπάθεια ωστόσο ήταν το μοναδικό ψεγάδι της ομάδας του Στραματσόνι σε αυτά τα ματς. Ο ΠΑΟ παίζει καλό ποδόσφαιρο, παρά τις απουσίες, πιέζει πολύ και ενόψει δυο παιγνιδιών στα οποία παίζει τη μισή χρονιά του (με την Σταντάρ την Πέμπτη και τον Ολυμπιακό την Κυριακή) μοιάζει φορμαρισμένος. Ο Στραματσόνι είδε την Κυριακή να βοηθά την ομάδα και ο Εμποκού, που σημείωσε το γκολ του τελικού 2-0 και ήταν για πρώτη φορά χρήσιμος και αποτελεσματικός: όλοι χρειάζονται. Σημαντικό για τον ΠΑΟ είναι ότι κέρδισε ένα παιγνίδι στο οποίο ο Μπεργκ είχε μέτρια απόδοση: ο Μπαρτολίνι τον εκνεύρισε και τον έβγαλε από το ματς. Ως γνωστόν ο Σουηδός άσφαιρος σε τρία ματς στη σειρά δύσκολα μένει.

Συνέπεια στο σκοράρισμα δείχνει φέτος και ο Ιντέγιε τα γκολ του οποίου εκτός έδρας μασκαρεύουν διάφορα προβλήματα του Ολυμπιακού, που αντίθετα από τον ΠΑΟ δημιουργεί ελάχιστες ευκαιρίες και βρίσκει γκολ χωρίς να κάνει πολλές τελικές προσπάθειες. Ο Μπέντο παραδέχτηκε ότι ο Ατρόμητος ήταν η ομάδα που δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό εκτός έδρας πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη, αλλά πέρα από διαπιστώσεις πρέπει να κοιτάξει και τι θα κάνει για να βελτιώσει την εικόνα του Ολυμπιακού, που, μακριά από το Καραϊσκάκη χάνεται. Στο Περιστέρι, εκτός από τις συνηθισμένες πλέον αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού, φάνηκαν και προβλήματα στην επίθεση. Ο Κορακάκης μπλόκαρε το Μιλιβόγεβιτς με τον Κεϊτά, ο Μάρτινς υποχρεώθηκε να γυρίζει πολύ πίσω για να πάρει μπάλα, οι ακραίοι αμυντικοί δεν βοήθησαν δημιουργικά κι ο Ολυμπιακός κέρδιζε μέτρα μόνο χάρη στις ενέργειες του Ελιονούσι και του Φορτούνη, που έφτιαξε το γκολ του Ιντέγιε. Κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά από όλους και με δεδομένο ότι υπάρχει και το ταξίδι στην Αστάνα το ντέρμπι μοιάζει ήδη το δυσκολότερο ματς της σεζόν.

Εφυγε ο Αγγελος

Κατά τα άλλα στην αγωνιστική υπήρξαν δυο μεγάλες νίκες και δυο λευκές ισοπαλίες απολύτως όμοιες. Η Ξάνθη και η Κέρκυρα έφεραν την τέταρτη ισοπαλία με 0-0 στη σειρά στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Η Βέροια και ο Πλατανιάς επίσης δεν σκόραραν: και τα δυο ματς είχαν ελάχιστες φάσεις γιατί ο γηπεδούχος δεν πήρε κανένα ρίσκο και ο φιλοξενούμενος ήταν ευχαριστημένος με την ισοπαλία. Από την άλλη, ανέπνευσαν χάρη στις εντός έδρας νίκες τους ο Αστέρας και η ΑΕΛ: και οι δυο προηγήθηκαν πολύ νωρίς. Στην Τρίπολη το πολύτιμο 1-0 στο 9’ πέτυχε ο σχεδόν ξεχασμένος Φερνάντες, αλλά ο καθοριστικότερος παίκτης ήταν ο τερματοφύλακας Ντοναρούμα, που έκανε στο 40΄ σε σουτ του Μάντζιου την επέμβαση της αγωνιστικής. Στη Λάρισα οι ψυχωμένοι γηπεδούχοι κέρδισαν τον Πανιώνιο πιο δύσκολα από όσο δείχνει το τελικό 2-0: κι εδώ καθοριστικό το γκολ πέναλτι του Βαρέλα στο δεκάλεπτο. Εντυπωσιακή η σκηνή του πανηγυρισμού όλων των παικτών της ΑΕΛ, μετά το 2-0, με τον Αγγελο Αναστασιάδη που είχε φτιάξει τις βαλίτσες του. Τελικά την απόλυση δεν την γλύτωσε αφού τα νεύρα της διοίκησης για την εμφάνιση στα Γιάννινα ήταν μεγάλα.

Τα ριπλέι χαλάνε καριέρες

Ηταν μια αγωνιστική που είδαμε πολλά σημαντικά διαιτητικά λάθη. Στο Περιστέρι οι επόπτες εκτίμησαν λάθος τουλάχιστον τέσσερις φάσεις: τα σοβαρότερα λάθη του Δελφάκη και των συνεργατών του ήταν σε βάρος του Ατρόμητου. Υπήρξαν συνολικά είκοσι ένα περιπτώσεις με υποδείξεις οφσάιντ, αλλά αυτό δεν προσμετράτε στις κρίσεις: καλώς η κακώς τα ριπλέι της Nova είναι αμείλικτα και οι γραμμές που βγαίνουν στα οφσάιντ φτιάχνουν η καταστρέφουν καριέρες. Η ΑΕΚ γκρινιάζει για μια δυο φάσεις στην Τούμπα: αν υπάρχει λάθος του Ευθυμιάδη στο τέλος είναι καθοριστικό. Το χειρότερο πάντως όπου ήταν η ρίψη φωτοβολίδας που κατέδειξε για μια ακόμα φορά την αδυναμία να υπάρξει σοβαρός έλεγχος στις εξέδρες. Στην Ελλάδα είναι εύκολο να καταγγείλεις: το δύσκολο είναι ως γνωστόν να κάνεις ομελέτα δίχως να σπάσεις αυγά...  

Novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags