Facebook Pixel Βόμβες Αλαφούζου για διαιτησία, Στραματσόνι, Ολυμπιακό, «μαφία στο ποδόσφαιρο» και Σαββίδη!
| 2016-11-09 18:57:00

Βόμβες Αλαφούζου για διαιτησία, Στραματσόνι, Ολυμπιακό, «μαφία στο ποδόσφαιρο» και Σαββίδη!

Βόμβες Αλαφούζου για διαιτησία, Στραματσόνι, Ολυμπιακό, «μαφία στο ποδόσφαιρο» και Σαββίδη!

Ο Γιάννης Αλαφούζος πήρε θέση για τις τελευταίες εξελίξεις. Τι είπε για τον Μπίκα και την αναστολή των πρωταθλημάτων, την διαφορά στη βαθμολογία, την φετινή διαιτησία και τον Σαββίδη.

Για όσα έχουν συμβεί στο χώρο του ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες αλλά και στα όσα θα πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός για να πάρει το πρωτάθλημα στάθηκε ο Γιάννης Αλαφούζος μιλώντας στο Metropolis της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού στο «Metropolis 95.5»:

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα της ημέρας, τον εμπρησμό στο σπίτι του κ. Μπίκα. Ένα πρώτο σχόλιο σας;

"Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότερο φόβοι ότι διολισθαίνουμε όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση… κολομβιανή να πω. Ίσως αδικούμε την Κολομβία που έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μια Μαφία η οποία ελέγχει το ποδόσφαιρο, κερδοσκοπεί κάποια ομάδα εις βάρος άλλων ομάδων.

Απειλούνται διαιτητές διότι πέστε μου όταν έχουν κάψει το σπίτι ενός αρχιδιαιτητή ποιος διαιτητής δε θα φοβηθεί αύριο μεθαύριο σε συγκεκριμένα παιχνίδια".

Θα είναι όλοι φοβισμένοι, είναι ανθρώπινα πράγματα;

"Είναι και λογικό, έτσι είναι δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν και αυτό έγινε επειδή ήταν έτοιμη όπως ακούγεται η ΚΕΔ να αποβάλλει πάρα πολλούς κακούς διαιτητές από τους οποίους έχουμε υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια".

Το ζήτημα είναι πως ενώ φαινόταν ότι όλο αυτό το αντιμετωπίζουμε με τις ενέργειες που έκανε ο κ. Κοντονής, μοιάζουμε να είμαστε ακριβώς όπου ήμασταν και πριν μερικά χρόνια;

"Να σας θυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια είχαν ανατινάξει τον φούρνο του κ. Κωνσταντινέα. Μετά είχαν δείρει πολλούς δημοσιογράφους, ακόμα και ανθρώπους του ΣΚΑΙ. Θέλω να σας πω ότι η βία είναι συνεχής, νομίζω ότι τα φαινόμενα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδας είναι φαινόμενα επειδή τους έχει στριμώξει η κυβέρνηση.

Ότι και να λέμε και εμάς ο κ. Κοντονής μας έχει φερθεί πάρα πολύ σκληρά στον Παναθηναϊκό και κατά τη γνώμη μου άδικα ή υπερβολικά. Όχι ότι δεν είχε την αφορμή αλλά ο τρόπος που μας αντιμετώπισε ήταν πολύ αυστηρός κατά την δική μου την εκτίμηση.

Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι έχει σταθερή γραμμή και προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το ποδόσφαιρο. Άλλαξε τους δικαστές που είναι μεγάλη αλλαγή γιατί παλιά γίνονταν απίθανα πράγματα στις επιτροπές. Εμείς τις έχουμε υποστεί στο πετσί μας.

Το δεύτερο είναι με τη FIFA και τη UEFA. Με δική του πρωτοβουλία στρίμωξε την ΕΠΟ και υποχρεώθηκε μετά τις δικαστικές περιπέτειες που είχαν πολλά μέλη να παραιτηθούν και έφερε η FIGFA μια δική της επιτροπή. Όλα αυτά είναι θετικά και έχει γίνει μεγάλο έργο. Ελπίζω ο εκφοβισμός του κ. Τσαχιλείδη και ακόμα περισσότερο ο εμπρησμός στο σπίτι του κ. Μπίκα το οποίο η πολιτεία πρέπει να κοιτάξει και πως θα καλύψει τον άνθρωπο, νομίζω πως είναι αντιδράσεις ενός πληγωμένου θηρίου επειδή ακριβώς βλέπει πώς κινδυνεύει να τελειώσουν οι μέρες του. Δεν λέω ότι κερδίσαμε τη μάχη αλλά ότι είναι αρκετά στριμωγμένοι αυτό το οποίο με τον γενικό όρο αποκαλούμε εγκληματική οργάνωση. Είναι δεδομένο".

Θέλω να ελπίζω ότι έχετε δίκιο και μακάρι να υποκύψει και στα τραύματα της. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι σε ποιο βαθμός εσείς οι μεγάλες ομάδες μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα και να το αντιμετωπίσετε από κοινού;

"Οι μεγάλες και μεσαίες ομάδες εκτός από μία συνεννοούμαστε. Δεν υπάρχει συμμαχία με την έννοια της συμμαχίας. Έχουμε δει και οι άνθρωποι της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και εμείς ότι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε αυτά τα κοινά πράγματα όλοι μαζί. Και αυτό υπάρχει, δεν είναι όμως κάτι συνολική για τους λόγους που ξέρουμε όλοι. Εμείς οι τρεις ομάδας και μιλάω σαν Παναθηναϊκός πάντοτε θα ήμασταν διατεθειμένοι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε τα θέματα του ποδοσφαίρου αλλά δεν γίνεται ο ένας να θέλει και να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".

Λέτε για τον Ολυμπιακό προφανώς;

"Από εκεί ξεκινάει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σαφές".

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μια κατάσταση καχυποψίας, δεύτερων σκέψεων, μπορεί να ζήσει με τους φιλάθλους να το παρακολουθούν έχοντας δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους; "Καταρχήν τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλες τις ομάδες εκτός από μία και μια-δυο άλλες περιφερειακά που αλλάζουν και δεν είναι πάντα ευνοούμενες. Όταν υπάρχει ένα σύστημα και κάθε χρόνο μία ομάδα παίρνει 30 εκατομμύρια από όλους τους άλλους και συνολικά σε έξι χρόνια έχει πάρει 200 εκατ. ευρώ παραπάνω από ότι έχει πάρει ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός. Όπως καταλαβαίνετε αν κάποιος έχει βγάλει 200 εκατ. παραπάνω υπάρχουν οικονομικές ανισότητες. Υπήρχε και το θέμα της ευνοϊκής μεταχείρισης οπότε υπάρχει τεράστια καχυποψία. Έχουν φύγει και οι φίλαθλοι μας από το γήπεδο, τους απογοητεύουμε και εμείς οι ίδιοι. Ιδιαίτερα εμείς ο Παναθηναϊκός είχαμε μια μεγάλη περιπέτεια πρόσφατα".

Ισχύουν αυτά που λέτε και κάποιος θα μπορούσε να σας πει ότι η ομάδα σας είναι ήδη επτά βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και δεν το πάω παραπάνω, θα μπορούσα να πω και το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός "κάντε επενδύσεις" και ενδεχομένως να γελάσατε;

"Κάναμε εκτεταμένες επενδύσεις φέτος όπως και ο ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός μας κέρδισε δίκαια, με την έννοια ότι ο διαιτητής ήταν κανονικότατος, άψογος. Στα προηγούμενα παιχνίδια είχαμε ένα δυο παράπονα διαιτητικά και κάποιο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, αλλά ξέρετε κάτι όλες οι ομάδες έχουν τέτοια. Κάνει ένας διαιτητής λάθος και δεν δίνει ένα πέναλτι στον Παναθηναϊκό, στον ΠΑΟΚ. Αυτό συμβαίνει.

Οι επτά βαθμοί που είμαστε πίσω από τον Ολυμπιακό δεν οφείλονται στην κακή διαιτησία, οφείλονται στα λάθη που κάναμε εμείς".

Είναι προς τιμήν σας που το παραδέχεστε αυτό;

"Έτσι είναι. Να σας πω και κάτι άλλο δεν θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ομάδα από εμάς. Με δικά μας λάθη και με κακή συγκυρία γεγονότων, ξεκινώντας από διάφορες λανθασμένες δικές μας εκτιμήσεις, ήμασταν και άτυχοι και πήγαμε στο "Γ. Καραϊσκάκης", ο Παναθηναϊκός δεν είχε δεχθεί γκολ από στημένες φάσεις και τα λάθη που έγιναν για να δεχθούμε τα δυο γκολ από στημένες φάσεις έγιναν από τους καλύτερους μας παίκτες οι οποίοι ήταν άψογοι κατά τα άλλα. Έτσι είναι η μπάλα όμως και σας λέω ότι ήταν δίκαιη η νίκη του Ολυμπιακού. Νομίζω το αποτέλεσμα αδικεί λίγο την ομάδα, το 3-0 αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι ποτέ δεν θα πω ψέμματα".

Τον προπονητή σας, τον κ. Στραματσόνι, τον στηρίζετε;

"Βεβαίως. Θα σας πω με τον προπονητή πέρυσι τέτοια εποχή έφυγε ο κ. Αναστασίου, που ήταν εξαιρετικός προπονητής, αλλά για κάποιο λόγο είχαν τελειώσει οι σχέσεις του με ποδοσφαιριστές και ακόμα περισσότερο με τους φιλάθλους και υπήρχε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Και κάναμε μια μεγάλη αλλαγή φέραμε έναν μεγάλο προπονητής, είχε εμπειρία από ιταλικό πρωτάθλημα και κάναμε πολλές μεταγραφές και τον Ιανουάριο και το καλοκαίρι. Φέραμε τον Μολέδο που είναι ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος αμυντικός στην Ελλάδα. Φέραμε τον Χουλτ το καλοκαίρι, τον Λεντέσμα, τον Ιμπάρμπο, τον Γουακάσο.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια με πολύ καλούς παίκτες και είχαμε ένα πολύ καλό σύνολο και παίξαμε καλό ποδόσφαιρο στην αρχή. Τον τελευταίο μήνα πάθαμε καθίζηση και φάνηκε στα αποτελέσματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαλάσω αυτό που χτίζουμε, θα είναι λάθος.

Ξέρω ότι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θέλουν γρήγορες λύσεις και "αίμα" κ.τ.λ. οι φίλαθλοι, αλλά δε θα διαλύσουμε αυτό που στήσαμε. Ο κ. Στραματσόνι έχει αποδείξει ότι στήνει καλά την ομάδα, έχουμε κάνει αξιόλογες μεταγραφές και έχουμε μπροστά μας πολλούς αγώνες για να πετύχουμε το στόχο μας, το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο που είναι μονόδρομος για όλες τις ελληνικές ομάδες".

Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε πρωτάθλημα βεβαίως να διεκδικήσετε γιατί ακούω φωνές ότι θέλουν να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα. Συμφωνείτε;

"Από το να μας εκβιάζει η Μαφία στα γήπεδα και να αλλοιώνει το ελληνικό πρωτάθλημα συστηματικά, διότι ναι μεν φέτος μας κέρδισε δίκαια, σε άλλα παιχνίδια ειδικά της προηγούμενης σεζόν έχουμε αδικηθεί κατάφωρα όπως ο ΠΑΟΚ και οι άλλες ομάδες, δεν είναι μόνο φαινόμενο δικό μας. Το πιο καθαρό παράδειγμα είναι ο τελικός Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης που ακόμα και οι οπαδοί του Ολυμπιακού έφυγαν όταν είδαν αυτά τα αίσχη. Θέλω αντί να μας εκβιάζει, ναι, να μην έχουμε ποδόσφαιρο και να ξεκινήσουμε από το μηδέν, από υγιείς βάσεις. Γιατί και η Μαφία είναι στο ποδόσφαιρο γιατί έχει βγάλει λεφτά, έχει βγάλει πάρα πολλά λεφτά από το ποδόσφαιρο η Μαφία. Δεν έχει βάλει, αυτά τα παραμύθια που λέγονται περί επενδύσεων. Για βάλτε πόσοι παίκτες έχουν πουληθεί γενικά και τι έσοδα έχουν εισπραχθεί. Αν δεν υπάρχει αυτό το πράγμα και η Μαφία δεν θα έχει αυτό το ενδιαφέρον που έχει σήμερα".

Το θέμα όμως είναι τι πλήγμα θα υποστείτε και οι υπόλοιπες ομάδες αν δεν έχουμε ποδόσφαιρο; "Οπωσδήποτε θα υπάρξει μεγάλη ζημιά, μεγαλύτερη ζημιά απ' αυτή που έχουμε πάθει. Θα απογοητεύσουμε περισσότερο τους οπαδούς μας αλλά από την άλλη πλευρά, από το να έχουμε ένα άρρωστο πρωτάθλημα όπου δεν παίζεται τίμιο παιχνίδι αλλά ένα στημένο παιχνίδι που ξέρουμε πάντα το νικητή καλύτερα να το κόψουμε και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε από την αρχή".

Άρα δεν θα είχατε αντίρρηση να πάμε ακόμα και σε αυτό το ακραίο σενάριο;

"Όχι, καμία".

Έχετε κουβεντιάσει με ομολόγους σας για αυτό το θέμα;

"Να σας πω. Με έναν άνθρωπο μίλησα και η αντίληψη είναι κοινή, συμπίπτει αλλά νομίζω ότι σε οποιονδήποτε παράγοντα ή οπαδό σκέφτεται υγιώς αν ον ρωτήσεις αν προτιμάει να έχει ένα στημένο πρωτάθλημα από το να καθαρίσει για έξι μήνες θα πει το δεύτερο. Σε αυτό βέβαια έχει μεγάλη ευθύνη και η ελληνική δικαιοσύνη η οποία έχει σοβαρές υποθέσεις και έχει καθυστερήσει από το 2011, το 2012. Έχουν περάσει πέντε-έξι χρόνια και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη".

Κ. Αλαφούζο μήπως αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα. Αν υπήρχε ένας τρόπος να ολοκληρωθούν οι δίκες αυτές θα ήταν η λύτρωση;

"Επειδή η πλειοψηφία των δικαστών είναι άνθρωποι υψηλού ήθους και ανεξάρτητοι. Κάτι το οποίο πιστεύω βαθύτατα και πρέπει να το πιστεύουμε όλοι μας γιατί αν δεν πιστεύουμε και στην δικαιοσύνη χαθήκαμε. Δεν είναι όλοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης ίδιοι, υπάρχουν και καλοί και κακοί. Επειδή υπάρχουν πολλοί σοβαροί άνθρωποι πιστεύω η ηθική πίεση που αισθάνεται πλέον και η δικαιοσύνη για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γιατί και οι δικαστές παρακολουθούν τα γεγονότα και βλέπουν τις τραγικές εξελίξεις. Σε λίγο θα έχουμε και θύματα. Το επόμενο στάδιο είναι να σκοτώσουμε και ανθρώπους για να πετύχουμε τον σκοπό μας και πιστεύω αυτή η ηθική πίεση που υπάρχει συνολικά πια ελπίζω να ωθήσει και άλλο τους δικαστές να κινηθούν πιο γρήγορα γιατί ακούω και άλλα περίεργα πάλι, κάποια κόλπα για να υπάρξει καθυστέρηση. Και τώρα μαθαίνω ότι κάποια κόλπα χρησιμοποιούνται. Και το Coriopolis και η επόμενη υπόθεση έχει κάποια προβλήματα. Στο τέλος της ημέρας εμπιστευόμαστε τους δικαστές".

Υπάρχει ένα Δ.Σ. στην Super League και υπάρχει περίπτωση να αναλάβει ως διευθύνων σύμβουλος ο Βασίλης Γκαγκάτσης, το ξέρετε αυτό και αν το ξέρετε, συμφωνείτε;

"Αν ο κ. Γκαγκάτσης δουλεύει υπό κάποιες προυποθέσεις και παρόλο το παρελθόν του που ήταν σύνθετο και σε μια άλλη εποχή και αν μπορεί να δώσει τις διασφαλίσεις που θα του ζητήσουν οι ομάδες για τη διαφάνεια, έχει τις ικανότητες και την εμπειρία να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Επαναλαμβάνω είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχοντας κάνει και λάθη ο ίδιος, ξέρει την κατάσταση και μπορεί να την αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά από έναν καινούριο άνθρωπο ο οποίος μπορεί να πετύχει ή να μην πετύχει. Πιστεύω πως οι άνθρωποι αλλάζουν και μαθαίνουν από τα λάθη τους και θεωρώ ότι μπορούμε να προτιμήσουμε ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και έχουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις από έναν τελείως άσχετο άνθρωπο. Για να αντιμετωπίσει και μια βρόμικη κατάσταση όπως αυτή. Χρειαζόμαστε ειδικό άνθρωπο και νομίζω ότι ο κ. Γκαγκάτσης έχει αυτές τις προϋποθέσεις".

Να θεωρώ ότι είναι κοινή απόφαση δική σας, του κ. Σαββίδη και του κ. Μελλισανίδη;

"Αυτό δεν μπορώ να σας το πω γιατί δεν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση. Εγώ μίλησα για εμάς. Δεν έχει συζητηθεί αλλά υποθέτω ότι και οι άλλες ομάδες αισθάνονται όπως εγώ. Είναι ικανός και από την εμπειρία του ξέρει πως παίζονται και τα βρώμικα παιχνίδια και ξέρει πως να τα θεραπεύσει".

Και κάτι τελευταίο, επειδή προσφάτως είχαμε και αυτή την ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες, δόθηκε η εντύπωση ότι έρχεστε σε αντιπαράθεση με τον κ. Σαββίδη και υπήρχαν και κάποια σχόλια από τον ΣΚΑΙ. Υπήρξε κάποια κόντρα μεταξύ σας; Και το ρωτώ γιατί το προηγούμενο διάστημα υπήρξε η εντύπωση πως είχατε κάποιες κοινές απόψεις;

"Όπως σας είπα και στην αρχή η κάθε ομάδα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Ο κ. Σαββίδης, όπως είχε κάθε δικαίωμα να πράξει, ήθελε να μπει στο χώρο της τηλεόρασης και να γίνει ανταγωνιστής μας. Δε σημαίνει ότι επειδή είχαμε μια καλή σχέση στο ποδόσφαιρο και στην τηλεόραση θα λέγαμε περάστε χωρίς να λέγαμε το παραμικρό.

Δεν κάναμε κάτι τραγικό, ιδιαίτερα αιχμηρό. Μία δύο περιπτώσεις με κάποιες πληροφορίες τις αναμεταδόσαμε, μία ή δύο φορές το πολύ. Δεν υπήρξε πολεμική από τον σταθμό μας. Θέλω να πω ότι υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντα μας γιατί ο κ. Σαββίδης ήταν επικίνδυνος ανταγωνιστής και έμπαινε στα δικά μας χωράφια. Δείξαμε και αλληλεγγύη στα παλιά κανάλια. Ήταν πολύ άδικο ασχέτως αν μετά την απόφαση του ΣτΕ άλλαξαν τα πράγματα. Γιατί κάποιες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν μόνιμα ερχόταν το κράτος και έκλεινε επιχειρήσεις, οπότε βλέπαμε με κακό μάτι οποιονδήποτε "εισβολέα" έμπαινε στον χώρο".

Άλλαξε κάτι στην σχέση σας;

"'Όχι από μένα όχι".

Σας παραπονέθηκε ποτέ ο κ. Σαββίδης;

"Όχι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το καμένο σπίτι του Μπίκα - Την... πλήρωσαν άλλες τρεις κατοικίες!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags