Facebook Pixel "Φωτιές" Καζαντζόγλου για ΑΕΚ: "Αυτά έγιναν μετά τον Ολυμπιακό - Τι συμβαίνει με Ντούσκο - Ποιοι θα φύγουν από την ομάδα"!
| 2016-12-26 11:00:00

"Φωτιές" Καζαντζόγλου για ΑΕΚ: "Αυτά έγιναν μετά τον Ολυμπιακό - Τι συμβαίνει με Ντούσκο - Ποιοι θα φύγουν από την ομάδα"!

Sportdog Team
"Φωτιές" Καζαντζόγλου για ΑΕΚ: "Αυτά έγιναν μετά τον Ολυμπιακό - Τι συμβαίνει με Ντούσκο - Ποιοι θα φύγουν από την ομάδα"!

Ένας έμπειρος δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ, ο Σταύρος Καζαντζόγλου, φιλοξενείται στο SportDog και απαντάει... χωρίς φόβο και πάθος σε όλα τα καυτά θέματα της Ένωσης μέσα στο 2016.

Γιατί η ΑΕΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της κατάκτησης του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό; Ποια ήταν τα λάθη που έγιναν στο μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιρού και ποιοι ευθύνονται γι΄ αυτά; Τι λέει για Κετσπάγια, Μοράις, Μαϊστόροβιτς και Μπάγεβιτς; Ποιοι παίκτες αποχωρούν και ποιοι έρχονται στη θέση τους; Πώς μπορεί η ΑΕΚ να σώσει τη χρονιά; Ποια είναι η αλήθεια για την "Αγιά Σοφιά";

Όλες οι καυτές απαντήσεις παρακάτω...

Μιας και θα συζητήσουμε για τα πεπραγμένα της ΑΕΚ μέσα στο 2016, ας γυρίσουμε το χρόνο αρκετά πίσω, στις 17 Μαϊου, όταν η Ένωση επέστρεψε στους τίτλους, κερδίζοντας δίκαια τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου. Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν η αρχή τότε για να ξαναχτίσει η ΑΕΚ κάτι μεγάλο. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Γιατί ο σύλλογος δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή τη σημαντική επιτυχία;

Νομίζω, πως η απάντηση είναι απλή. Το κύπελλο, ακόμα και ένα κύπελλο έπειτα από χρόνια, έστω και με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, είναι ελάχιστο μπροστά στο μέγεθος της ΑΕΚ. Οντως, το κύπελλο αποτέλεσε μια σημαντική επιτυχία της περυσινής περιόδου, μια έμπρακτη επιβεβαίωση πως η ΑΕΚ ήρθε. Το λάθος αφορούσε τον χρόνο που άφησαν να περάσει μέχρι να προετοιμάσουν το σκηνικό της νέας χρονιάς και την αδυναμία που υπήρξε σε στρατηγικές αποφάσεις, ενώ η ΑΕΚ δεν είχε χρόνο για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη. εγιναν λάθη και η ΑΕΚ πλήρωσε πανάκριβα μία προς μία κάθε λανθασμένη κίνηση, έχοντας πέρα από λάθος επιλογές και μεγάλη ατυχία.

Ακολούθησαν τα λάθη στο σχεδιασμό το καλοκαίρι. Πρώτα απ' όλα, Κετσπάγια. Ήρθε με πολλή γκρίνια από τον κόσμο και έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Μήπως από εκεί ξεκίνησαν όλα; Έβαλε ο Γεωργιανός "φρένο" στις βλέψεις της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν που -υποτίθεται- ότι στόχος ήταν το πρωτάθλημα;

Δεν συμφωνώ με την άποψη πως η επιλογή του Κετσπάγια ήταν λάθος. Αποδείχθηκε λάθος, από τη στιγμή που η ΑΕΚ δεν πίστεψε αυτήν τη λύση και ζήτησε πράγματα που ο Κετσπάγια δεν μπορούσε να υπηρετήσει. Συνολικά, υπάρχει ζήτημα φιλοσοφίας στην ΑΕΚ, που θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ομάδα που θα παίζει θεαματικά, ομάδα με βάση από Ελληνες, ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό. Ιδανικά, αυτά γίνονται και όλα μαζί, αλλά πολλές φορές πρέπει να θυσιάσεις κάτι. Ο Κετσπάγια είχε μια διαφορετική θεώρηση, πίστευε πως οι παίκτες ήταν έτοιμοι και εκείνος λειτουργούσε ως εκλέκτορας, δεν κατάφερε ποτέ να πείσει πως είναι η επιλογή που ήθελε η ΑΕΚ και το πλήρωσε μετά το κάζο στο Φάληρο. Εχει μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος για την αποτυχία στο πρωτάθλημα.

Προφανώς, όμως, έγιναν κι άλλες λάθος κινήσεις στο μεταγραφικό κομμάτι. Ο Μιλοβάνοβιτς αποχώρησε 15 Ιουλίου και ο αντικαταστάτης του, Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ήρθε στις αρχές Σεπτέμβρη. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έγιναν "εγκλήματα". Ενδεκτικά αναφέρω: μία σημαντική, όπως αποδείχθηκε, αποχώρηση της τελευταίας στιγμής (Μπαρμπόσα) και μεταγραφές στο παραπέντε ανέτοιμων (Χριστοδουλόπουλος, Αλμέιδα) ή "ευαίσθητων" (Λέσκοτ) παικτών.

Υπήρξαν αναμφίβολα λάθη και δεν λέω κάτι νέο. Βέβαια, προκειμένου να φέρεις παίκτες αξίας και σημαντικά ονόματα δίχως να κάνεις μεγάλες οικονομικές υπερβάσεις, θα πρέπει να περιμένεις και την κατάλληλη χρονική στιγμή. Η ΑΕΚ άλλαξε αρκετές φορές προτεραιότητες στις μεταγραφές. Βέβαια, με τον Μπαρμπόσα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, από τη στιγμή που ο παίκτης είχε εξαιρετική οικονομικά πρόταση και αξίωνε παραχώρηση ή άμεση ανανέωση με παρόμοια ποσά, που δεν υπάρχουν για την ΑΕΚ. Το μεγάλο ζήτημα για την ΑΕΚ ήταν πως δεν βγήκε καμία καλοκαιρινή μεταγραφή πλην του Τσιγκρίνσκι και δεν έχει καταφέρει ακόμα και τώρα να αποκτήσει συνοχή ως ομάδα και να παίξει με όλο το δυναμικό της διαθέσιμο.

Ποιος είναι το μερίδιο ευθύνης του Μπάγεβιτς σε όλες αυτές τις επιλογές; Έπαιξε κάποιο ρόλο για τις αποφάσεις του καλοκαιριού; Επίσης, για να φτάσουμε σιγά σιγά και στο σήμερα, με τον Ντούσκο τι πραγματικά συμβαίνει; Μένει, φεύγει και πώς δραστηριοποιείται στην ΠΑΕ;

Ο ρόλος του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ είναι αυτός του αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είχε και έχει ενημέρωση και άποψη για τις κινήσεις που αφορούν την ομάδα και προφανώς φέρει και εκείνος ευθύνη για επιλογές που έγιναν. Είναι γεγονός, πως ο Μπάγεβιτς έχει την πάγια άποψη πως δεν πρέπει να αλλάζεις προπονητή ανά δίμηνο και πίστευε πως ο Κετσπάγια μπορούσε να βελτιώσει πράγματα. Κράτησε αποστάσεις από κάποιες επιλογές των τελευταίων μηνών, αλλά ποτέ δεν τέθηκε ουσιαστικό θέμα αποχώρησης του. Αντίθετα, στις κινήσεις που γίνονται ενόψει Ιανουαρίου και καλοκαιριού, συνεχίζει να έχει σημαίνοντα ρόλο.

Πάντως, όπως ακούγεται, ο Μπάγεβιτς είχε σοβαρές ενστάσεις για τον Μοράις. Όπως και πολλοί οπαδοί άλλωστε. Ο Τίγρης το πήρε πάνω του όμως. Πώς τον βλέπεις τον Πορτογάλο μέχρι τώρα; Μπορεί να σταθεί; Μπορεί να γυρίσει την κατάσταση τη νέα χρονιά;

Είναι αλήθεια πως ο Μπάγεβιτς είχε την πεποίθηση πως η ΑΕΚ έπρεπε να συνεχίσει με τον Κετσπάγια. Για τον Μοράις υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα: είναι ένας προπονητής που δουλεύει με βασικές αρχές, έχει βελτιώσει την ομάδα σε αρκετά στοιχεία, αλλά εμφανίζει μεγάλη αδυναμία στο κοουτσάρισμα. Ενδεχομένως αυτό προκύπτει λόγω απειρίας, αλλά η κατάσταση παραμένει προβληματική. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά τι θα συμβεί. Νομίζω, πως όλα θα αποτελούν συνάρτηση της πορείας που θα έχει μέσα στη χρονιά. Με τα τωρινά δεδομένα πάντως, δεν δίνω πολλές πιθανότητες.

Το βάρος, πλέον, για τον από εδώ και πέρα σχεδιασμό πέφτει στον Μαϊστόροβιτς. Έχει ο Σουηδός τα κατάλληλα "κονέ" για να φέρει παίκτες που θα ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας; Έχεις αίσθηση, ή πληροφορία, πού θα "χτυπήσει" το Γενάρη;

Αν έχει γνωριμίες, επαφές και πόσο δικτυωμένος είναι στην αγορά, θα αρχίσει να εμφανίζεται στην πορεία. Οι δύο πρώτες κινήσεις (Αϊντάρεβιτς, Βράνιες) δείχνουν πως έχει εύρος επιλογών. Ο Σουηδός είναι παίκτης που ήξερε καλά και τον χαρακτήρισε ως έναν εκ των καλύτερων της Σκανδιναβίας, για τον Βόσνιο δεν είχε ενδοιασμό. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και για τις άλλες επιλογές που θα αφορούν διορθωτικές κινήσεις τον χειμώνα. Για το καλοκαίρι πάντως, να περιμένετε αρκετές προσπάθειες και από την εγχώρια αγορά.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης προανήγγειλε αποχωρήσεις και μεταγραφές. Μπορούμε να πούμε αρχικά ποιοι φεύγουν και ποιοι είναι υπό κρίση; Για παράδειγμα, τελειώνει, όπως όλα δείχνουν, ο Αραβίδης που ήταν "σημαία" τα τελευταία χρόνια. Και μετά ποιοι είναι στόχοι; Από την ελληνική αγορά έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά ονόματα. Ανσαριφάρντ, Γιακουμάκης κ.λπ.

Ηδη, άνοιξε την πόρτα της εξόδου ο Πλατέλλας. Ο Αραβίδης βρίσκεται σε δυσμένεια και είναι εξαιρετικά απίθανο να μείνει στην ΑΕΚ. Ηδη, ψάχνεται – κυρίως στο εξωτερικό – ώστε να υπάρξει άμεση αποχώρηση. Θεωρώ πως θα τον ακολουθήσει ο Ντίας, είναι εξαιρετικά πιθανό να φύγει και ο Βάργκας, ενώ πιθανότατα θα οδηγηθούν σε δανεισμό οι Τζανετόπουλος και Μανωλάς. Υπάρχουν επιλογές από την ελληνική αγορά, αλλά η ΑΕΚ θέλει άμεσες κινήσεις τον Γενάρη. Γιακουμάκης και Λάμπρου είναι επενδύσεις για το μέλλον, για τον Ανσαριφάρντ και τον Τουράμ υπάρχει καλή άποψη, αλλά πρόκειται για μπερδεμένες υποθέσεις.

Αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, μπορεί η ΑΕΚ να "σώσει" τη χρονιά; Κι αν ναι, πώς θα θεωρηθεί "πετυχημένη" η σεζόν; Δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και Κύπελλο; Είναι, όμως, αυτά αρκετά για τον κόσμο;

Αν και βρισκόμαστε ακόμα αρκετά νωρίς και πιστεύω πως ο Ολυμπιακός θα χάσει πόντους, η εικόνα της ΑΕΚ δεν πείθει πως μπορεί να επανέλθει. Αρα, η χρονιά είναι αποτυχημένη αφού δεν καταφέρνει ούτε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ενώ επίσης δεν είχε επιτυχία στην Ευρώπη. Η κατάκτηση της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ και η διατήρηση του κυπέλλου προφανώς και θα είναι οι επόμενοι στόχοι. Βέβαια, ο κόσμος δεν μπορεί να αρκείται σε αυτούς. Θα γλυκάνει πολύ την κατάσταση, εφόσον συνδυαστεί με την έναρξη των εργασιών για το γήπεδο.

Πάμε να κλείσουμε με το φλέγον θέμα που καίει όλους τους οπαδούς. Τι συμβαίνει με το γήπεδο; Πρόσφατα είχαμε ακόμα μία θετική εξέλιξη, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια μόνο ...εξελίξεις έχουμε και οι μπουλντόζες ακόμα δεν έχουν μπει. Πιστεύεις ότι το 2017 μπορεί να ξεκινήσει το έργο; Κι αν ναι, πότε θα ολοκληρωθεί και τι θα πρέπει να περιμένουν οι ΑΕΚτζήδες από εκεί και πέρα;

Φαίνεται πως η ΑΕΚ ξεπερνά και το τελευταίο εμπόδιο και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει βάσιμες ελπίδες να εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια και να έχει το ελεύθερο για να ξεκινήσει έργα. Βέβαια, μέχρι να συμβεί αυτό κάθε πρόβλεψη είναι επίφοβη και όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν πέσει έξω. Εφόσον ξεκινήσει, εκτιμώ πως θα ανακτήσει δυναμική και δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το διάστημα των 18 μηνών που έχει αναφερθεί ως απαιτούμενο για την ολοκλήρωση του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags