Facebook Pixel Ατάκες - φωτιά από τον Ζήκο, σε συνέντευξη που θα συζητηθεί!
| 2017-02-08 16:30:00

Ατάκες - φωτιά από τον Ζήκο, σε συνέντευξη που θα συζητηθεί!

Ατάκες - φωτιά από τον Ζήκο, σε συνέντευξη που θα συζητηθεί!

Ο παλαίμαχος άσος σε συνέντευξη που θα συζητηθεί...

Αναλυτικά, όσα είπε στους Αλέξη Σπυρόπουλο και Βάιο Τσούτσικα:
Για την συνεργασία του με τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: «Η ενασχόληση με τα παιδιά είναι το πιο υγιές κομμάτι που έχω ασχοληθεί, όπως και οι ακαδημίες της ΑΕΚ. Ό,τι έχει να κάνει με παιδιά είναι ευχάριστο, με γεμίζει. Είναι κάτι που αξίζει να κάνεις, ειδικά όταν έχεις να δώσεις πράγματα και, πόσω μάλλον, στην Ελλάδα, που χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό».

Για το πώς ακριβώς λειτουργεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης: «Θεωρούμε δεδομένο πως ένα παιδί με ταλέντο και φιλοδοξίες, έχει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμά που δυσκολεύει τις πιθανότητες να καταφέρει να προχωρήσει σε υψηλό επίπεδο. Το πρωί θα πάει στο σχολείο, θα κάνει προπονήσεις, θα πάει φροντιστήριο... Στην πρώτη γυμνασίου, με μια και μιάμιση ώρα προπόνησης είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που υπάρχουν στο σύγχρονο αθλητισμό.

Υπάρχει η ανάγκη ενός σχολείου που να μπορεί να τα υποστηρίξει, να βελτιώσει το πρόγραμμα τους και την διαχείριση του χρόνου τους, να εκπαιδευτή στην πρόληψη τραυματισμών και να ακολουθεί διατροφή. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν τέτοιο μηχανισμό που τα παιδιά θα ενισχύουν την τεχνική τους και θα παίρνουν μεγάλη ώθηση, ενώ παράλληλα θα κερδίζουν χρόνο.

Πρόσφατα έμαθα πως οι κολυμβητές ξυπνούν 4 ή 5 τα ξημερώματα για να πάνε στις προπονήσεις. Τώρα έρχονται σχολείο και γίνονται όλα. Το πρόγραμμα λειτουργεί για τέσσερα αθλήματα, τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ και κολύμβηση».

Για το δίλημμα που τίθεται ανάμεσα στο διάβασμα και τον αθλητισμό: «Συμφωνώ ότι είναι πολύ δύσκολο, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πέρα από το δίλημμα εμείς του δίνουμε μια τρίτη λύση. Να εκπαιδευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διεκδικήσει αθλητικές υποτροφίες στην Αμερική. Αν κάποιο παιδί διεκδικήσει και πάρει την υποτροφία, συνεχίζει να εκπαιδεύεται στο υψηλότερο επίπεδο. Εμείς δημιουργούμε τον μηχανισμό για το τι πρέπει να κάνουν για να το καταφέρουν».

Για το ποιοι κάνουν την αξιολόγηση: «Γίνεται από τους προπονητές του εκάστοτε αθλήματος. Συνεργαζόμαστε με μια εταιρία από την Αμερική, που προμοτάρει τα παιδιά, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους για να συγκριθούν με τους υπόλοιπους αθλητές. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε ένα δοκιμαστικό με προπονητές από την Αμερική και έχουν επιλεχθεί ήδη 22 ποδοσφαιριστές. Θα κάνουν προπονήσεις και φιλικά και το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα διοχετευτεί σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Φυσικά, κάτι τέτοιο δείχνει ότι οι προπονητές έχουν ανάγκη από ποδοσφαιριστές και ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο. Δεν είναι πυρηνική φυσική, απλώς δεν υπάρχει ο χρόνος και η εξειδίκευση για να μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο».

Για το τι συμβαίνει όταν επιλεχθεί ένα παιδί: «Ή θα ακολουθήσει, ή μπορεί, ακόμα, και να συνεχίσει να παρακολουθείται από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Οι ομάδες αυτές λειτουργούν όπως μια κανονική ομάδα. Αν τους λείπει ένα δεξί μπακ θα το ψάξουν».

Για το αν η Αμερική μπορεί να βοηθήσει έναν ποδοσφαιριστή: «Είναι επαγγελματίες προπονητές και δείχνουν ότι έχουν επίπεδο και εμπειρίες».

Για το αν πιστεύει πως στην Ελλάδα θα μπορεί να λειτουργήσει κάποια στιγμή σε ιδανικά επίπεδα η αθλητική εκπαίδευση: «Το θεωρώ απαραίτητο. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένα παιδί θα καταφέρει να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να πάρει βάσεις. Να παίξει κάποια παιχνίδια είναι κάπως πιο εύκολο, αλλά όχι να καθιερωθεί. Εκτός από το ταλέντο χρειάζεται τουλάχιστον μια τριετία, που να σου δώσει αθλητική βάση. Αν δεν τα πάρεις σε αυτή την ηλικία γίνεται πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό βλέπεις και παιδιά να παθαίνουν θλάσεις, ακόμα και οι χιαστοί μπορεί να είναι θέμα κόπωσης. Βέβαια πριν φτάσουμε εκεί πρέπει να εξετάσουμε ότι δεν έχουμε γήπεδα. Τα παιδιά ψάχνουν για να κάνουν προπόνηση έστω μισό γήπεδο, όπως κάναμε κι εμείς στην ηλικία τους. Δεν υπάρχει εξειδίκευση, δεν υπάρχουν βασικά πράγματα. Μεγάλο ρόλο, βέβαια, παίζει και η οικογένεια».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν έχω πάει στο γήπεδο και δεν βλέπω παρακολουθώ. Αφενός γιατί δεν είναι ελκυστικό και αφετέρου γιατί δεν ξέρεις πότε αρχίζει και πότε τελειώνει. Χάνεις τον ρυθμό σου. Έχω την εντύπωση πως έχουμε πιάσει πάτο .Φέτος ειδικά έγιναν τρομερά πράγματα που δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να του δώσουμε άλλο όνομα, δεν γίνεται να λέγεται ποδόσφαιρο αυτό».

Για το ότι ακούστηκε πως επιστρέφει στις ακαδημίες της ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ διαθέτει μια πολύ οργανωμένη ακαδημία σε όλα τα επίπεδα. Φαίνεται ήδη πως γίνεται δουλειά, αφού εκτός από τον Γαλάνόμπουλο υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν πάρει λεπτά συμμετοχής. Η ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει μια ακαδημία νομίζω πως πρέπει να είναι ο στόχος κάθε ομάδας, γιατί θα είναι προς δικό της όφελος. Νομίζω πως προς αυτό τον δρόμο κινείται και η ΑΕΚ».

Για την Μονακό: «Έχω δει κάποια παιχνίδια της Μονακό, φυσικά εντυπωσιάζει. Αποδεικνύεται πως όταν στηρίζεις τον προπονητή που έχεις επιλέξει με σωστά κριτήρια και κάνεις υπομονή θα ανταμειφθείς. Αυτή η ομάδα έχει μια δυσκολία που είναι ξεχωριστή. Δεν έχει πίεση, η ζωή στην πόλη κυλά σε αργούς ρυθμούς, υπάρχει θάλασσα ήλιος ομορφιές. Πρέπει να είσαι πολύ συνειδητοποιημένος, χρειάζεται επαγγελματισμός και συγκέτρωση. Εκεί φαίνεται και η δουλειά του επιτελείου, τόσο του προπονητή όσο και όσων ψάχνουν για παίκτες».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags