Facebook Pixel «Πώς να μην νιώθω αδικημένος; Όλοι θυμάστε το Καραϊσκάκη…»
| 2011-07-15 02:07:00

«Πώς να μην νιώθω αδικημένος; Όλοι θυμάστε το Καραϊσκάκη…»

«Πώς να μην νιώθω αδικημένος; Όλοι θυμάστε το Καραϊσκάκη…»

Ο Αλέξανδρος Τζόρβας σε συνέντευξή του στο Κιτσμπούελ αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων και στο αν και πόσο αδικήθηκε πέρυσι ο Παναθηναϊκός, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την κατάκτηση του φετινού τίτλου, ενώ τόνισε πως οι αποχωρήσεις Σισέ και Ζιλμπέρτο Σίλβα ήταν «υποχρεωτικές», αφού η ομάδα δεν άντεχε τα συμβόλαια τους.

Αναλυτικά:

Ποιες είναι οι διαφορές που βλέπεις και πόσο πιστεύεις ότι η ομάδα μπορεί να ανταπεξέλθει τη φετινή χρονιά στους στόχους που έχει θέσει;
«Όταν είσαι Παναθηναϊκός νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λες ότι ο στόχος είναι πάντα ένας και πιο σημαντικός, δηλαδή το πρωτάθλημα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν. Από εκεί και πέρα όμως επειδή το πρωτάθλημα ενδέχεται να αργήσει να ξεκινήσει, το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι η πρόκριση αρχικά στο EuropaLeagueσε πρώτη φάση και στη συνέχεια να τα δώσουμε όλα για να προκριθούμε στους ομίλους του ChampionsLeague».

Οι πιο πολύ συμπαίκτες σου εντοπίζουν τη διαφορά από άλλες προετοιμασίες στο γεγονός ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο μπάλα στις προπονήσεις. Βλέπεις διαφορά και στη φιλοσοφία της ομάδας;
«Είναι πράγματι ένας πολύ διαφορετικός τρόπος δουλειάς, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτός ο τρόπος θα μας οδηγήσει στο να είμαστε πιο φρέσκοι στο παιχνίδι που θα έρθει μέσα στον Ιούλιο. Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση που φορτώνονταν η ομάδα υπερβολικά δε θα έκανε καλό σε κανέναν. Οπότε ο μόνος τρόπος ήταν να έρθουμε, όπως και ήρθαμε, πολύ γρήγορα σε επαφή με το αντικείμενό μας που είναι η μπάλα. Έτσι θα βγάλουμε τα τρεξίματα μέσα από την προπόνηση και μέσα από τις ασκήσεις που έχει επινοήσει ο προπονητής μας».

Έχει γίνει αρκετή κουβέντα για τις αποχωρήσεις παικτών, κυρίως για αυτές του Σισέ και του Ζιλμπέρτο, υπάρχει μια απογοήτευση. Θα γίνουν κάποιες προσθήκες, ήδη ήρθε ο Βιτόλο, εσύ πως βλέπεις τα πράγματα;
«Ο Παναθηναϊκός έπραξε με τον πλέον σωστό τρόπο. Μην ξεχνάτε ότι τα συμβόλαια αυτά που είχαν «στις πλάτες τους» τα παιδιά, επιβαρύνανε πάρα πολύ το σύλλογο και νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα. Μακάρι να είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε πάντα συμπαίκτες αυτού του επιπέδου, μακάρι να είχαμε πάντα την πολυτέλεια να έχουμε ποδοσφαιριστές τέτοιας αξίας, νομίζω όμως ότι το καλύτερο για να βρεθεί μια ισορροπία είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ρόστερ από συμβόλαια τα οποία αντέχει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το σημαντικότερο τα αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ένα φτωχό πρωτάθλημα, με φτωχή συγκομιδή βαθμών κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά κύπελλα τα οποία και επιφέρουν τα περισσότερα χρήματα».

Αγωνιστικά, πως μπορούν να καλυφθούν αυτά τα κενά; Η απουσία του Σισέ για παράδειγμα…
«Αγωνιστικά θα καλυφθούν τα κενά, δεν υπάρχει περίπτωση. Υπάρχει ένας νόμος που λέει «ουδείς αναντικατάστατος». Θυμηθείτε την εποχή του Βαζέχα, όλοι έλεγαν ποιος θα τον διαδεχθεί κι όμως κάποια στιγμή ήρθε ο Σισέ και μπόρεσε η ομάδα και κάλυψε αυτό το κενό. Για εμάς το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι τα παιδιά που παίζουν σε αυτή τη θέση, έχουμε τον Αντώνη Πετρόπουλο και ενδέχεται ένα ακόμα παιδί να προστεθεί στην επίθεση, να δώσουμε όλο μας τον εαυτό να τα στηρίξουμε. Η πίεση που θα έχουν, για να μπορέσουν να συγκριθούν με τον Σισέ και τις σεζόν που έκανε, θα είναι αφόρητη. Αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε και στον υπάρχοντα επιθετικό και σε όποιον έρθει είναι να δώσουμε όσο περισσότερη στήριξη γίνεται».

Ο πήχης των προσδοκιών έχει πέσει λίγο, μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι μια ευχάριστη έκπληξη φέτος;
«Μην ξεχνάτε πως ξεκινήσαμε πέρσι, πόσο αισιόδοξα ήταν τα πράγματα για όλους, πόσο θετικά ήταν όλα τα τεστ που δώσαμε και εδώ και στην Αμερική και όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα είχαμε μια καθίζηση. Πραγματικά, εγώ δεν βλέπω ότι πρέπει να μην πάμε για πρωτάθλημα. Είναι επιτακτική ανάγκη για τον Παναθηναϊκό να πάρει το πρωτάθλημα. Δε θεωρώ τις δυο αποχωρήσεις καθοριστικές για να μην κατακτηθεί το πρωτάθλημα, μην ξεχνάτε ότι και πέρσι είχαμε αυτά τα παιδιά στο ρόστερ και ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να πιάσει κανέναν από τους στόχους του. Αυτό είναι το πιο στενάχωρο που μας προβλημάτισε όλους μας. Οπότε, καινούριο ξεκίνημα, έχουμε και μια νέα προσθήκη σήμερα με τον Βιτόλο ο οποίος είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης που θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Θεωρείς ότι η αποχώρηση παικτών όπως ο Ζιλμπέρτο και ο Σισέ, απελευθερώνει άλλες δυνάμεις μέσα στην ομάδα;
«Το στιλ παιχνιδιού γενικότερα, το βλέπατε όλοι σας πως προϋπήρχε. Από εκεί και πέρα είναι δουλειά του προπονητή να ζητήσει ένα καινούριο επιθετικό πλάνο, αν το θέσουμε έτσι από τη στιγμή που αποχώρησε ένας επιθετικός και ένας παίκτης που ήταν σημαντικός για την ομάδα, είναι στο χέρι του να δημιουργήσει μια απόλυτη ισορροπία στην ομάδα και να βρίσκουμε πιο εύκολα δίοδο για τα δίχτυα».

Υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα για σένα, για ομάδες του Campionato. Τι ακριβώς συνέβη;
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα πλέον και έτσι όπως είναι η οικονομία παγκοσμίως έχει επηρεάσει τρομερά και το ποδόσφαιρο. Τα δημοσιεύματα με τις επίσημες προτάσεις, έχουν απόσταση χιλιομέτρων. Όποια πρόταση ήρθε δεν ικανοποίησε καθόλου τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες μου οπότε από αυτή τη στιγμή και μετά, δε σκέφτομαι τίποτα άλλο».

Ήρθαν επίσημες προτάσεις;
«Όχι. Καμία επίσημη πρόταση».

Όλα αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα, πως ηχούν στα αυτιά σου, έπαιξαν ρόλο στο να αρχίσει να ψάχνεις κάτι άλλο εκτός Ελλάδας και τι περιμένεις να γίνει τελικά;
«Πέρσι φωνάζαμε όλη τη σεζόν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι πρέπει επιτέλους η πολιτεία να επέμβει. Πράγματι το έκανε. Νομίζω ότι σε κανέναν δεν προκάλεσαν έκπληξη αυτά τα φαινόμενα. Βλέπαμε καθαρά ότι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν με πάρα πολύ άσχημους τρόπους να διοικήσουν το ποδόσφαιρο και δυστυχώς δημιουργήσανε ένα τεράστιο κακό στο όλο θέαμα, γιατί και ο κόσμος δεν ερχόταν στο θέαμα και φυσικά δεν ενδιέφερε κανέναν να βλέπει έναν πρόεδρο να παίρνει όλη τη δημοσιότητα. Όποιος πρόεδρος και να είναι αυτός, οποιασδήποτε ομάδας. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια λύση. Αν θέλουν να φτιάξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες στους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα την τελευταία πενταετία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα που όχι μόνο το έκαναν φτωχότερο, αλλά το έκαναν και τρομερά μίζερο».

Σε φοβίζει το ενδεχόμενο να μην γίνει τίποτα τελικά επί της ουσίας;
«Αν δεν γίνει τίποτα επί της ουσίας νομίζω ότι θα έχει γίνει ένας πάρα πολύ μεγάλος ντόρος για το τίποτα και θα αφήσει εκτεθειμένη την πολιτεία σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Νιώθεις αδικημένος, μαθαίνοντας όλα αυτά που έχουν γίνει;
«Πώς να μη νιώθεις αδικημένος; Όλοι ήσασταν παρόντες στο Καραϊσκάκη, όλοι είχατε δει τι έγινε πέρσι, τώρα μιλάμε για περσινές καταστάσεις, μιλάμε για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά είναι πραγματικότητα. Βλέπουμε και το συγκεκριμένο παιχνίδι ακόμα και στα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί, υπάρχει μέσα στις συνομιλίες. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι όταν ξεκινάς ένα πρωτάθλημα το πιο σημαντικό είναι, και για τον Παναθηναϊκό και για την ΑΕΚ και για όλες τις ομάδες, να σκέφτεται ότι θα το διεκδικήσει επί ίσοις όροις μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Όταν δε συμβαίνει αυτό, πραγματικά είναι λυπηρό».

Στο σκάνδαλο αυτό φέρονται να μετέχουν και ποδοσφαιριστές. Θέλεις να κάνεις κάποιο σχόλιο;
«Πραγματικά δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Τα παιδιά αυτά έχουν πράξει με τον τρόπο που πράξανε και αν είναι να υποστούν τις συνέπειες θα τις υποστούν οι ίδιοι. Δεν μπορώ εγώ να μιλήσω για κάποιον από αυτούς, πραγματικά».

Έχεις ένα ακόμα χρόνο συμβολαίου, λογικά το επόμενο διάστημα η ΠΑΕ θα σε καλέσει να συζητήσετε, οι δικές σου προθέσεις ποιες είναι;
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Το βλέπω αρκετά μακριά αυτό το ενδεχόμενο γιατί έχω ένα χρόνο ακόμα συμβόλαιο. Όταν έρθει η ώρα να συζητήσω με την ΠΑΕ νομίζω τότε θα αρχίσω να σκέφτομαι όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό γιατί πρέπει οπωσδήποτε, για πάρα πολλούς λόγους να βγάλουμε την ομάδα τουλάχιστον στο EuropaLeague».

Αύριο (15/7) είναι η κλήρωση για τα προκριματικά του ChampionsLeague, ξέρετε τους υποψήφιους αντιπάλους. Έχετε κάποια προτίμηση;
«Δε νομίζω ότι υπάρχει προτίμηση. Έχει αποδειχθεί ότι όλες οι ομάδες είναι δύσκολες τελικά στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία εύκολη. Θέλω να πιστεύω ότι θα έρθει ένας αντίπαλος που στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα μας ευνοήσει να κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν κοιτάμε μακροπρόθεσμα, κοιτάζουμε το πρώτο ζευγάρι παιχνιδιών και μετά βλέπουμε τη συνέχεια».

Υπάρχουν ομάδες, όπως η Ρούμπιν Καζάν, που έχουν ήδη ξεκινήσει τη σεζόν στα πρωταθλήματά τους, προτιμάτε έναν τέτοιο αντίπαλο ή έναν που να είναι στο στάδιο του Παναθηναϊκού;
«Φυσικά προτιμάμε μια ομάδα όπως είπα, να είναι στα μέτρα της δικής μας ομάδας».

Είσαι πλέον μέσα στους αρχηγούς της ομάδας, ένα σχόλιο και για τη δική σου θέση και για την ανάδειξη του Σαριέγκι ως πρώτου αρχηγού; Παρότι ξένος, φαίνεται να τον εκτιμάτε όλοι στην ομάδα…
«Φυσικά και τον εκτιμάμε, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Σε συνεννόηση με τον προπονητή, αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε την οδό που ακολουθούσε η ομάδα τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή να ορίζει η διοίκηση τους αρχηγούς. Αποφασίσαμε ότι ποιο σωστό από όλα είναι να αποφασίσουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές για τον άνθρωπο που θα τους εκπροσωπεί, όχι μόνο φορώντας το περιβραχιόνιο μέσα στο γήπεδο γιατί αυτό είναι το τελευταίο. Υπάρχουν πάρα πολλά οργανωτικά κομμάτια μέσα στην ομάδα τα οποία πρέπει οι αρχηγοί να τα βάζουν σε μια σειρά. Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό, δεν έχει καμία σημασία ότι ο Γιοσού είναι ξένος, δεν κάνουμε κανένα διαχωρισμό, μην ξεχνάτε ότι και πέρσι ξένο αρχηγό είχαμε. Για εμάς το σημαντικότερο ήταν ότι επιτέλους όλα τα παιδιά αποφασίσαμε να βγάλουμε μόνοι μας αρχηγό και αυτό πράξαμε».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags