Facebook Pixel Στη σέντρα το μικρό... Μουντιάλ
| 2017-06-17 11:24:00

Στη σέντρα το μικρό... Μουντιάλ

Στη σέντρα το μικρό... Μουντιάλ

Αρχίζει σήμερα στη Ρωσία η... "πρόβα τζενεράλε" για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών!

Είκοσι εκατομμύρια δολάρια (17,78 εκτ. ευρώ), ένα τρόπαιο 40 εκατοστών και 8,6 κιλών αλλά και γνωριμία με τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις της Ρωσίας, προσφέρει δελεάζοντας, το Confederations Cup 2017 (Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2017), που ξεκινάει σήμερα, παρουσία Βλαντιμίρ Πούτιν και θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουλίου. Σε ιδανικές καιρικές συνθήκες, αφού η μέση θερμοκρασία στη Μόσχα τον Ιούνιο είναι 22 βαθμοί Κελσίου.

Διανύοντας μία χρονιά αγωνιστικής αποφόρτισης, όπως συμβαίνει με κάθε έτος που ακολουθεί Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και Euro, αλλά και προηγείται του Μουντιάλ, η Ρωσία φιλοξενεί την κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου στον κόσμο γι αυτή την σεζόν, σε μία γενική πρόβα, για να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητάς της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018.

Ρωσία και Νέα Ζηλανδία (18:00 ώρα Ελλάδας) θα ανοίξουν το τουρνουά στην Αγία Πετρούπολη. Δύο ώρες πριν, είναι προγραμματισμένη η τελετή έναρξης. Το «The Firebird» του Ιγκόρ Στραβίνσκι θα ακουστεί σε όλο το γήπεδο, σηματοδοτώντας την αρχή της προσπάθειας για την νίκη. Σε μία «πολύχρωμη» παρουσίαση, η Ρωσία θα δείξει στους θεατές τις παραδόσεις, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φύση της, καθώς και τις τέσσερις πόλεις φιλοξενίας του τουρνουά. Περισσότεροι από 1.500 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο σόου , με στοιχεία παραπομπής στο Μουντιάλ 2018 και σημείο αναφοράς την επίσημη μασκότ, τον γοητευτικό λύκο «Zabivaka».

Η Οργανωτική Επιτροπή, επιβεβαίωσε ότι οι οκτώ ομάδες θα μοιραστούν 20 εκατ. δολάρια (17,78 εκατ. ευρώ). Ο νικητής του τελικού, στην Αγία Πετρούπολη, θα λάβει 4,1 εκατ. δολάρια, ο φιναλίστ 3,6, 3 αναμένουν την τρίτη θέση 2,5 την τέταρτη, ενώ καθεμιά μία από τις τέσσερις ομάδες που θα αποκλειστούν στους ομίλους θα λάβει από 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Το νικητή εκτός από τα χρήματα, περιμένει το επιχρυσωμένο τρόπαιο, που σχεδιάστηκε το 1997, ύψους 40 εκατοστά, με βάρος 8,6 κιλά, 2,5 βαρύτερο από εκείνο του Μουντιάλ, όταν το τουρνουά πέρασε στην αιγίδα της FIFA.

Η τωρινή μορφή του τουρνουά καθιερώθηκε από το 1997. Τα δύο πρώτα το 1992 και το 1995, γνωστά ως Fahd Cup, παρουσίασαν μόνο τέσσερις και έξι ομάδες αντίστοιχα. Το 1997, και τα ματς έγιναν σε ένα στάδιο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Είκοσι χρόνια αργότερα στη Ρωσία, τέσσερα γήπεδα σε τέσσερις πόλεις (Καζάν, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Σότσι) θα φιλοξενήσουν τέσσερα παιχνίδια το καθένα. Σε αυτές τις πόλεις, θα εργαστούν οι 5.844 εθελοντές: 1.733 στην Αγία Πετρούπολη, 1.590 στη Μόσχα, 1.261 στο Σότσι και 1.260 στο Καζάν.
Στην 10η διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, συμμετέχουν:

1ος όμιλος: Ρωσία (οικοδέσποινα του Μουντιάλ 2018), Νέα Ζηλανδία (πρωταθλήτρια Ωκεανίας), Πορτογαλία (πρωταθλήτρια Ευρώπης), Μεξικό (πρωταθλήτρια Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής)

2ος όμιλος: Καμερούν ως( πρωταθλήτρια Αφρικής), Χιλή (πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής), Αυστραλία (πρωταθλήτρια Ασίας), Γερμανία (παγκόσμια πρωταθλήτρια).

Ανάμεσα στις οκτώ ομάδες μόνο το Μεξικό έχει κατακτήσει το τρόπαιο στο παρελθόν.

Στα εννέα τουρνουά που εχουν γίνει μέχρι τώρα υπάρχουν 5 νικήτριες

Βραζιλία 7 συμμετοχές 4 νίκες

Γαλλία 2 συμμετοχές 2 νίκες

Αργεντινή 3 συμμετοχές 1 νίκη

Μεξικό 6 συμμετοχές 1 νίκη

Δανία 1 συμμετοχή 1 νίκη

Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες, οι οποίες θα παίξουν χιαστί στα ημιτελικά (νικητής 1ου ομίλου ? δεύτερος 2ου ομίλου, δεύτερος 1ου ομίλου ? νικητής 2ου ομίλου). Το Καζάν θα φιλοξενήσει τον πρώτο ημιτελικό στις 28 Ιουνίου και το Σότσι τον άλλον, την επόμενη μέρα . Ο αγώνας για τρίτη θέση θα γίνει στη Μόσχα στις 2 Ιουλίου (15:00) και την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί ο τελικός στην Αγία Πετρούπολη (21:00). 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags