Facebook Pixel Βγάζουν κίτρινη για πλάκα οι σφυρίχτρες του... άξονα! Ο «πεναλτάκιας» και το ντεμπούτο σε Ελλάδα-Τουρκία
Ποδόσφαιρο
| 2017-07-23 18:33:00

Βγάζουν κίτρινη για πλάκα οι σφυρίχτρες του... άξονα! Ο «πεναλτάκιας» και το ντεμπούτο σε Ελλάδα-Τουρκία

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Βγάζουν κίτρινη για πλάκα οι σφυρίχτρες του... άξονα! Ο «πεναλτάκιας» και το ντεμπούτο σε Ελλάδα-Τουρκία

Ποια είναι τα στοιχεία των διαιτητών που θα σφυρίξουν τις αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων στα προκριματικά του Champions League. Τί πρέπει να προσέξουν ΑΕΚ και Ολυμπιακός;

Η UEFA όπως σας ενημέρωσε το sportdog.gr γνωστοποίησε τους διαιτητές που θα διευθύνουν τις αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων στα προκριματικά του Champions League. Το παιχνίδι της Παρτιζάν με τον Ολυμπιακό ορίστηκε να σφυρίξει ο Νταβίντε Μάσα και αυτό της ΑΕΚ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Μάρκο Φριτζ.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους δύο διεθνείς referees; Το sportdog.gr έψαξε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στην καριέρα τους, προκειμένου να εξακριβώσουμε πως λειτουργούν μέσα στο παιχνίδι.

Ο μικρός είναι... αλλιώς

Ο άρχων της αναμέτρησης του Βελιγραδίου, παρότι νεώτερος σε ηλικία (36 χρονών) έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε ευρωπαϊκά ματς από τον συνάδελφό του, ο οποίος θα σφυρίξει την Τρίτη στο ΟΑΚΑ. Ο Μάσα έχει διευθύνει στην καριέρα του 3 παιχνίδια προκριματικών Champions League, 4 προκριματικών και 2 αγώνες ομίλων Europa League. Ο Φριτζ αντίθετα, αν και 39 ετών έχει διευθύνει μέχρι στιγμής στην καριέρα του, μόνο 7 αναμετρήσεις προκριματικών Europa League. Παρότι είναι διαιτητής FIFA, η UEFA κατατάσσει τον Γερμανό ως δευτέρας διαλογής δαιτητή.

Δείχνουν πολλές κάρτες

Αμφότεροι πάντως είναι αυστηροί διαιτητές. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ πρέπει να λειτουργήσουν προσεκτικά, αφού τόσο ο Ιταλός όσο και ο Γερμανός δεν χαρίζονται στον πειθαρχικό κώδικά. Ο Μάσα στα 9 ευρωπαϊκά ματς που έχει σφυρίξει, έχει μοιράσει 46 κίτρινες κάρτες. Οι «ερυθρόλευκοι» συν τοις άλλοις, πρέπει να έχουν στο νου τους, ότι ο 36χρονος referee από το Ιμπέρια έχει δείξει 5 φορές το σημείο του πέναλτι σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Όσον αφορά τον Φριτζ έχει συνεχώς το χέρι στο τσεπάκι του. Ο 39χρονος τραπεζίτης από το Κορμπ, έχει δείξει 41 φορές κίτρινη σε 7 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, μία απευθείας κόκκινη κάρτα και μία φορά έδωσε την εσχάτη των ποινών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η ευκολία με την οποία δίνουν κάρτες μπορεί και να λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών ομάδων. Εκτός από την αυστηρότητα που βγάζουν οι διαιτητές στα συγκεκριμένα παιχνίδια, δείχνουν και μία τάση, να προστατέψουν τους ποδοσφαιριστές από δυνατά χτυπήματα. Μην ξεχνάμε, ότι οι ομάδες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αυτές από το πρώην ανατολικό μπλοκ αρέσκονται στο σκληρό παιχνίδι.

Το κιτρινίσμα σε πρώην παίκτη του Άρη

Και οι δύο διαιτητές δεν έχουν διευθύνει ποτέ ξανά παιχνίδια ελληνικών ομάδων. Έχουν όμως επαφή με το ελληνικό στοιχείο, αφού στο παρελθόν έχουν σφυρίξει αγώνες κυπριακών συλλόγων. Ο Μάσα είχε οριστεί στο Βαρντάρ Σκοπίων-ΑΠΟΕΛ (1-3), για τα προκριματικά του Champions League το 2015 και το Ομόνοια-Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (3-2) για τα προκριματικά του Europa league το 2016. Ο Φριτζ διηύθυνε το Λεβάντια Ταλίν – Ανόρθωση (1-3) για τα προκριματικά του Europa League, το 2012. Τότε μοίρασε 3 κίτρινες σε παίκτες της κυπριακής ομάδας, μεταξύ των οποίων και στον γνωστό από τη θητεία του στον Άρη, Τόνι Κάλβο.

Ντεμπούτο σε Ελλάδα-Τουρκία

Στο βιογραφικό του Γερμανού υπάρχει συν τοις άλλοις, ένα ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο τον συνδέει με την Ελλάδα. Ο Φριτζ πήρε μέρος για πρώτη φορά σε διεθνές τουρνουά το 2012, στο ευρωπαϊκό Κ-19 της UEFA, το οποίο διεξήχθη στην Εσθονία. Ο 39χρονος είχε κάνει το επίσημο ντεπούτο του στις διεθνείς διοργανώσεις, στην αναμέτρηση Ελλάδα-Τουρκία, στις 23 Μαρτίου. Μάλιστα έφερε γούρι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο είχε επικρατήσει με 3-0.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags