Facebook Pixel Το φαινόμενο ντόμινο
| 2011-07-21 12:15:00

Το φαινόμενο ντόμινο

Το φαινόμενο ντόμινο

Διετής φυλάκιση. Αυτή ήταν η τιμωρία του Γουίλσον Πέρουμαλ που «έστηνε» παιχνίδια στο πρωτάθλημα Φινλανδίας με έδρα δράσης το Λονδίνο.

Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης...

Λίγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι η ποινή είναι τέτοια ώστε να στέλνει μήνυμα προς όλους όσοι επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο. Ναι, αποτελεί απόδειξη ότι οι προσπάθειες για την πάταξη των διαφθορέων συνεχίζονται, αλλά δεν αρκεί.

Το 2012 έχει ήδη χαρακτηριστεί απ' τη FIFA ως το έτος έναρξης της μεγάλης δικής της επίθεσης για την εξάρθρωση κυκλωμάτων που στήνουν ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Απαιτείται ωστόσο και νομοθετική βοήθεια. Τα κράτη πρέπει να καθιερώσουν πιο αυστηρές τιμωρίες για όσους πλήττουν την αξιοπιστία του παιχνιδιού. Δεν θα αρκούν τα περισσότερα «μάτια» της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στην Ασία, στη Νότια και στην Κεντρική Αμερική και στη Μέση Ανατολή. Η ομάδα του Κρις Ιτον, επικεφαλής ασφάλειας της FIFA, διευρύνεται και το φαινόμενο ντόμινο που θεωρεί ότι εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή με «διαφθορείς» να επιχειρούν να βγάλουν άμεσα κέρδη προτού ο κλοιός «σφίξει» πολύ κάνει τους ύποπτους πιο απρόσεκτους.

Τα γνωστά μέτωπα είναι πολλά. Στη Φινλανδία ο Γουίλσον Πέρουμαλ καταδικάστηκε. Στην Τουρκία πάνω από τριάντα ποδοσφαιριστές και παράγοντες ανακρίνονται. Στη χώρα μας η αντίστοιχη λίστα πάει για «κατοστάρα». Στην Ιταλία ερευνούνται δεκαοκτώ ύποπτα παιχνίδια και έγιναν δεκαέξι συλλήψεις. Στη Νότια Κορέα έχουν συλληφθεί σαράντα έξι ποδοσφαιριστές και έντεκα «διαφθορείς». Στη Ζιμπάμπουε η ομοσπονδία της χώρας παραδέχτηκε χρηματισμό ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της σε ασιατικό τουρνουά. Το Νιγηρία - Αργεντινή 4-1 έχει «κάτσει» στο λαιμό της ομάδας Ιτον.

Στην Ουγγαρία τρεις παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και τέσσερις διαιτητές έχουν συλληφθεί. Στη Γερμανία είχαμε προ εβδομάδων την καταδίκη της σπείρας των Κροατών. Στο Ελ Σαλβαδόρ γίνεται έρευνα σε συλλόγους για στήσιμο παιχνιδιών στο Τσάμπιονς Λιγκ της CONCACAF. Στο Μπαχρέιν - Τόγκο 3-0 είχαμε την «ψεύτικη» εθνική ομάδα του Τόγκο. Στο Ισραήλ συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο πρώην προπονητής της Χαποέλ Πετάχ Τικβά. Στην Κίνα τρεις διαιτητές και στη Μαλαισία δύο προπονητές, επίσης συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με την ομάδα Ιτον υπάρχουν κι άλλες έρευνες, σε άλλες χώρες, που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει, ενώ όσες εξελίσσονται βγάζουν διαρκώς κι άλλα στοιχεία. Η εποχή του πίστευε (την αξιοπιστία) και μη ερεύνα τελείωσε. Τώρα όλοι θεωρούνται ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags