Facebook Pixel “Είμαι πολύ καλός, να το πιστέψει και ο Βαλβέρδε”
| 2011-07-21 18:07:00

“Είμαι πολύ καλός, να το πιστέψει και ο Βαλβέρδε”

“Είμαι πολύ καλός, να το πιστέψει και ο Βαλβέρδε”

Την επιθυμία του να παραμείνει στον Ολυμπιακό εξέφρασε ο Ντένις Ρόμενταλ, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως πρέπει να πείσει τον Ερνέστο Βαλβέρδε ότι είναι ο καλύτερος στην θέση του και ότι πρέπει να παίζει βασικός.

Ο Δανός άσος παραχώρησε συνέντευξη στο novasports.gr όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο συμβόλαιό του, στους στόχους που έχει ο Ολυμπιακός για τη νέα περίοδο, στις μεταγραφές που έγιναν, αλλά και στον κόσμο της ομάδας.

Αναλυτικά:

Πως ήταν η πρώτη σου χρονιά στην ομάδα;
Ήταν μία θαυμάσια εμπειρία. Βεβαίως ήταν διαφορετικά. Η κουλτούρα είναι διαφορετική εδώ. Το ποδόσφαιρο είναι πιο ανοικτό σε σχέση με όσα είχα συνηθίσει στην Αγγλία και την Ολλανδία. Σε αυτές τις χώρες παίζει μεγαλύτερο ρόλο η τακτική. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι έξοχη. Όταν παίζουμε στο Καραϊσκάκη είναι φανταστικά. Έχω την ανάγκη να πω πως δεν έχω παίξει ποτέ για ένα τόσο καλό κοινό σε όλη τη διάρκεια μία περιόδου. Για έμενα προσωπικά υπήρχαν τα πάνω και τα κάτω. Αλλά για την ομάδα, που είναι και το πιο σημαντικό απ' όλα, ήταν μία καλή χρονιά. Γιατί πήραμε το πρωτάθλημα. Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό για εμάς.

Μήπως ήταν πρόβλημα για εσένα το γεγονός πως οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού δεν παίζουν ανοικτά και δεν αφήνουν χώρους για εσένα;
Δε νομίζω πως αυτό ήταν πρόβλημα για εμένα. Στην Ολλανδία παίζουν το ίδιο, όπως και στους αγώνες της Εθνικής Δανίας. Το ερώτημα είναι γιατί δεν έπαιζα συνέχεια. Είναι καθαρά απόφαση του προπονητή την οποία σέβομαι. Η απόδοσή μου δεν ήταν σταθερή. Χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσεις το στιλ παιχνιδιού μίας νέας ομάδας. Ίσως πήρε λίγο περισσότερο χρόνο απ' όσο ανέμενα.

Μπορείς να μου εξηγήσει γιατί δεν είχες σταθερή απόδοση;
Είναι φυσιολογικό αυτό. Επίσης είναι πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον προπονητή. Ο προπονητής επιλέγει κάποιους άλλους. Είναι δύσκολο. Προσωπικά, είμαι ένας θαυμάσιος επαγγελματίας. Προσπαθώ για το καλύτερο κάθε ημέρα στην προπόνηση. Νιώθω καλά για να παίξω ανά πάσα στιγμή. Όμως, ο προπονητής αποφασίζει για την αρχική ενδεκάδα. Δεν με διάλεγε πάντα. Ήταν δική του επιλογή. Ακόμα πιστεύω πως είμαι αρκετά καλός για να παίξω. Πιθανώς κάποιες στιγμές άλλοι ποδοσφαιριστές είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμένα για να παίξουν. Είναι καθαρά απόφαση του προπονητή. Εγώ έχω μάθει να τη σέβομαι. Αλλά εγώ θα εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή με τη δική σου εμπειρία να μένει στον πάγκο;
Το θέμα δεν είναι πως κάθεσαι στον πάγκο. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως είσαι κομμάτι μίας ομάδας. Μόνο ένδεκα παίκτες μπορούν να παίξουν. Ο προπονητής πρέπει να διαλέξει από 24 παίκτες. Πάντα θα υπάρχουν προπονητές που μπορεί να πιστεύουν περισσότερο σε άλλους ποδοσφαιριστές, παρά σε εμένα. Δεν υπάρχει πρόβλημα, για όσο πιστεύω εγώ στις δικές μου δυνατότητες. Νομίζω πως κάνω σωστά τη δουλειά μου για την ομάδα. Όχι μόνο όταν βρίσκομαι στην αρχική ενδεκάδα, αλλά και κάθε ημέρα στις προπονήσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα. Στο τέλος, ο προπονητής είναι εκείνος που πρέπει ν' αποφασίσει για την αρχική ενδεκάδα. Εάν δεν συμπεριλαμβάνομαι σε αυτήν, το αποδέχομαι και σέβομαι την απόφασή του. Είναι ευκολότερο όταν μεγαλώνεις να σέβεσαι και να μπαίνεις λίγο και στο μυαλό του προπονητή.

Έχεις μιλήσει με τον κύριο Βαλβέρδε; Σου έχει πει τι ακριβώς θέλει από εσένα στο γήπεδο;
Φυσικά, ορισμένες φορές μιλάμε. Ξέρω πως γνωρίζει πως μπορώ να κάνω το καλύτερο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως μερικές φορές χρειάζεται το δικό μου στιλ παιχνιδιού και σε άλλους αγώνες το στιλ άλλων παικτών. Και πρέπει να παραδεχθώ πως σε άλλο στιλ παιχνιδιού δεν είμαι τόσο καλός. Έτσι παίζει κάποιος άλλος. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τέτοιου είδους ζητήματα. Κάθε ημέρα στην προπόνηση προσπαθώ να μαθαίνω. Να γίνω πιο ολοκληρωμένος. Είμαι, όμως, της άποψης πως πρέπει στο παιχνίδι να χρησιμοποιείς εκείνα τα στοιχεία στα οποία είσαι καλός. Και αυτά τα στοιχεία που με έχουν κάνει τον ποδοσφαιριστή ο οποίος είμαι σήμερα.

Έχεις συζητήσει με τη διοίκηση σχετικά με το μέλλον σου στην ομάδα;
Όχι, Ξέρω, γράφτηκαν πολλές ιστορίες. Αλλά δε διαβάζω εφημερίδες. Είμαι εδώ. Προπονούμαι. Θέλω ν' αποδείξω πως είμαι ο καλύτερος για τη θέση μου. Η άποψή μου είναι πως είμαι αρκετά καλός για να παίξω. Εξαρτάται από εμένα ν' αλλάξω τη γνώμη του προπονητή και να τον πείσω πως είμαι αρκετά καλός. Να πιστέψει σε εμένα πως είμαι καλός.

Δηλαδή, θα παραμείνεις στην ομάδα στη νέα χρονιά;
Δεν ξέρω. Έχω συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο. Εγώ σου λέω τι θέλω απ' την πλευρά μου. Εγώ προπονούμαι κάθε ημέρα για να δείξω στον προπονητή μου πως είμαι αρκετά καλός.

Έχουμε διαβάσει για ενδιαφέρον της Κοπεγχάγης, αλλά και άλλων ομάδων. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Δεν διαβάζω εφημερίδες. Δεν εστιάζω σε τέτοιου είδους ζητήματα. Αν είναι να συμβεί κάτι, τότε υπάρχει ο μάνατζέρ μου ο οποίος θα μιλήσει με το κλαμπ. Εγώ είμαι συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο. Γύρισα απ' τις διακοπές και ξεκίνησα προπονήσεις για να βρεθώ σε καλή κατάσταση.

Σου αρέσει η ζωή σου στον Ολυμπιακό και γενικότερα στην Ελλάδα;
Πραγματικά μου αρέσει. Όταν μετακόμισα στην Ελλάδα, είχα προσδοκίες για το ποδόσφαιρο, όπως και για τη ζωή εκτός γηπέδων. Πρέπει να πω πως η οικογένειά μου και εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Αισθάνομαι σα να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Φυσικά, ως ποδοσφαιριστής θέλω να παίζω σε κάθε ματς. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Ο τρόπος με τον οποίο το κλαμπ μου φέρεται είναι πραγματικά πάρα πολύ καλός.

Θεωρείς πως ο Ολυμπιακός θα είναι πιο ισχυρός στη νέα χρονιά με τους παίκτες που απέκτησε;
Είναι δύσκολο να το πεις. Πιστεύω πως πέρυσι κάναμε καλή χρονιά. Πρέπει να κτίσουμε πάνω σε ότι δημιουργήσαμε πέρυσι. Έχουμε ορισμένους καινούργιους παίκτες. Αλλά ακόμη δεν τους έχουμε δει να παίζουν. Δεν ξέρω πολλά για όλους τους νέους παίκτες. Υποθέτω πως θα βοηθήσουν την ομάδα να ισχυροποιηθεί. Αυτό είναι και το νόημα των μεταγραφών. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος για να κάνεις μεταγραφές. Φέρνεις νέους παίκτες για να κάνεις την ομάδα σου πιο ισχυρή. Ειδικά φέτος που δε θα έχουμε μόνο το πρωτάθλημα, αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ. Νομίζω πως χρειάζονται περισσότερες επιλογές. Και αυτό προσπαθεί να πετύχει το κλαμπ.

Ποιός είναι ο στόχος της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ;
Η άποψη είναι πως πρώτος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεύτερον, να περάσουμε απ' τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Νομίζω πως θα είναι μεγάλο επίτευγμα να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο και να μην τελειώσουμε την πορεία μας στους ομίλους. Βεβαίως, στην Ελλάδα εκτός απ' το πρωτάθλημα, θέλουμε και το κύπελλο. Θέλουμε να τα κατακτήσουμε και τα δύο. Πρέπει να τα καταφέρουμε. Είμαστε ο μεγαλύτερος σύλλογος. Έχουμε την καλύτερη ομάδα. Είναι καλό να βάλουμε πίεση στους εαυτούς μας για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα.

Υπάρχει η άποψη πως για μία ελληνική ομάδα ο ρεαλιστικός στόχος είναι η διάκριση στο Γιουρόπα Λιγκ και όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συμφωνείς;
Εξαρτάται από τον όμιλο στον οποίο θα κληρωθείς. Αν παίξουμε στο Γιουρόπα Λιγκ, έχουμε καλές πιθανότητες να προχωρήσουμε μακριά. Αν καταφέρεις και επιβιώσεις στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι ένα πολύ καλό επίτευγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για μία ελληνική ομάδα Αν δούμε τις ομάδες που παίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ και έχουν φθάσει έως τον ημιτελικό, πιστεύω πως έχουμε τις δυνατότητες να προχωρήσουμε έως τον προημιτελικό ή τον ημιτελικό γύρο. Αρκεί να τα κάνουμε όλα σωστά. Έχουμε την ποιότητα για κάτι τέτοιο.

Μπορείς να μου πεις δύο λόγια για το κοινό του Ολυμπιακού;
Όπως ανέφερε, είναι το καλύτερο κοινό σε οποιοδήποτε γήπεδο κι αν έχω παίξει. Ακόμη και απ' την Αγγλία.

Γιατί το λες αυτό;
Γιατί η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, η στήριξη στην ομάδα παραμένει η ίδια ακόμη και όταν δεν παίζουμε καλά. Δημιουργούν μία ατμόσφαιρα για να σε βοηθήσουν να νικήσεις. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό όταν παίζεις ποδόσφαιρο. Έχω παίξει πολλά χρόνια στον Άγιαξ και στην Αϊντχόφεν. Όταν δεν ήμασταν σε καλή ημέρα, το κοινό στεφόταν εναντίον μας. Γιατί περίμεναν περισσότερα. Εδώ, είναι πάντα δίπλα μας. Κι αυτό είναι πολύ θετικό. Δεν το έχω δει πουθενά αλλού.

Το γήπεδο Καραϊσκάκη είναι το μεγάλο όπλο για την ομάδα σου;
Νομίζω πως ναι. Είναι σαν να παίζεις με έναν επιπλέον παίκτη. Όταν βρίσκεσαι στον αγωνιστικό χώρο, μπορείς να αισθανθείς τη βοήθεια του κόσμου. Σου δίνει ενέργεια να τρέξεις περισσότερο. Να κάνεις περισσότερα, ακόμη κι όταν το σκορ δεν είναι καλό. Ακόμη κι όταν πιστεύεις πως δεν βρίσκεσαι στην καλύτερή σου ημέρα. Σε βοηθούν να τα ξεπεράσεις όλα αυτά. Σε καμία άλλη ομάδα δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει στο Καραϊσκάκη.

Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερή σου στιγμή στην πρώτη σου χρονιά στον Ολυμπιακό;
Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να βρω τη χειρότερη στιγμή. Σύμφωνοι, δεν είναι ωραίο όταν δεν παίζεις. Η καλύτερη στιγμή ήταν φυσικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η ημέρα που ανεπίσημα κατακτήσαμε τον τίτλο, στη νίκη επί της ΑΕΚ. Ήταν θαυμάσια, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλη την ομάδα. Ήταν μεγάλη ημέρα, διότι πήραμε το πρωτάθλημα τρεις αγωνιστικές πριν απ' το τέλος. Εγώ δεν έπαιξα. Έμεινα στον πάγκο. Μεγάλη μέρα και μεγάλη εμπειρία ήταν το ματς με τον Παναθηναϊκό. Είναι απίστευτη η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες.  Είναι κάτι που δε μπορείς να το δεις πουθενά αλλού. Στην Ολλανδία, το ντέρμπι είναι ανάμεσα στη Φέγενορντ με τον Αγιαξ. Έπαιξα μερικές φορές. Αλλά δεν έχουν αυτό το πάθος.

Η αίσθησή μου είναι πως πέρυσι έπαιξες πολύ καλά με την Εθνική Δανίας. Πως το εξηγείς;
Ναι, είχα μία θαυμάσια χρονιά με την Εθνική. Αυτό είναι το παράδοξο. Παίζεις καλά εκεί. Επίσης, είναι και το θέμα του ρυθμού. Εδώ έπαιζα ένα ματς και μετά όχι. Νομίζω πως αν παίζεις συνέχεια, αποκτάς ρυθμό και ανεβαίνει η απόδοσή σου, Στη δική νου περίπτωση με τον Ολυμπιακό θα πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου και να πω: κάθε φορά που είχα την ευκαιρία, δεν τα πήγα αρκετά καλά. Θα πρέπει, λοιπόν, να δουλέψω και να βελτιωθώ. Ίσως πρέπει ν' αλλάξω το στιλ παιχνιδιού μου. Και θα πρέπει ν' αναρωτηθώ γιατί ενώ όποτε παίζω με τη Δανία τα πηγαίνω πολύ καλά, δεν μπορώ να κάνω το ίδιο και εδώ; Με την Εθνική είμαι τόσα πολλά χρόνια. Έχω συνηθίσει. Τα ξέρω όλα. Εδώ όλα είναι καινούργια. Ίσως χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστώ.

Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου μετά το ποδόσφαιρο;
Ναι, ευτυχισμένος. Την ημέρα κατά την οποία δε θα μπορώ να παίζω σε υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Δεν ξέρω. Ελπίζω κάτι με το ποδόσφαιρο. Να ασχοληθώ με νέα παιδιά. Όχι σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στη Δανία;
Νομίζω στην Ολλανδία. Ναι. Θέλω να μεταφέρω τις εμπειρίες μου σε νέα παιδιά. Θέλω να τα διδάξω, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τη ζωή στο ποδόσφαιρο. Ξέρεις, εκτός γηπέδου είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι, με φυσιολογική ζωή. Όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο, θα έχω τη δυνατότητα  να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Τώρα, ταξιδεύουμε πολύ. Είμαι πολύ χρόνο μακριά απ' το σπίτι. Χάνεις ιδιαίτερα πράγματα, όπως είναι τα γενέθλια. Θέλω να είμαι δίπλα στα παιδιά μου, στα γενέθλιά τους. Τώρα κάνω αυτό που αγαπάω.

Πότε σκοπεύεις να σταματήσεις;
Δεν το ξέρω. Ακόμη είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν πιστέψω τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω μαζί, τότε έχω ακόμη αρκετά χρόνια ποδοσφαίρου.

Θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο του Ολυμπιακού για τη νέα χρονιά;
Δε θέλω να μιλήσω για εμένα, γιατί στο ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρεις πάντα πως είσαι κομμάτι μίας ομάδας. Η ομάδα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αν οι οπαδοί μας συνεχίζουν να μας στηρίζουν με τον ίδιο τρόπο, είμαι βέβαιος πως θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Και ελπίζω πως θα έχουμε πολύ καλή εικόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εύχομαι τα καλύτερα για όλους.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags