Facebook Pixel Κλέβει τη συνταγή Πογιέτ ο Μανόλο! Το στήσιμο με τη Μπριζ και ο κίνδυνος για Τσιγκρίνσκι
| 2017-08-10 22:35:00

Κλέβει τη συνταγή Πογιέτ ο Μανόλο! Το στήσιμο με τη Μπριζ και ο κίνδυνος για Τσιγκρίνσκι

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Κλέβει τη συνταγή Πογιέτ ο Μανόλο! Το στήσιμο με τη Μπριζ και ο κίνδυνος για Τσιγκρίνσκι

Σύστημα καρμπόν με αυτό του πρώην τεχνικού της ΑΕΚ ετοιμάζει ο Χιμένεθ. Ποια συμπεράσματα βγήκαν με Πλατανιά, ποιοι ξεχώρισαν και ποιοι απογοήτευσαν. To sportdog.gr αναλύει.

Χρήσιμα συμπεράσματα έβγαλε ο Μανόλο Χιμένεθ από τη φιλική αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Πλατανιά, ένα παιχνίδι, το οποίο λειτούργησε ως τεστ, πριν την πρώτη αναμέτρηση της Ένωσης με τη Μπριζ, για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Τί έδειξαν όμως οι «κιτρινόμαυροι» στον αγωνιστικό χώρο, στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ; Το sportdog.gr με τη συμβολή του Κώστα Μιαούλη που περιέγραψε το παιχνίδι ραδιοφωνικά για τον ΣΠΟΡ FM, καθώς δεν υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση αναλύει αυτά που είδε στο ματς της Ένωσης με του Κρητικούς.

Δεν πέτυχε ο Αϊντάρεβιτς ως κόφτης

Ας αρχίσουμε από τα αρνητικά, στα οποία πρέπει να δοθούν προσοχή, ούτως ώστε να μη βρεθεί ξανά η ομάδα προ εκπλήξεων. Καταρχάς, δεν πέτυχε το πείραμα του Χιμένεθ στην αρχική σύνθεση της ΑΕΚ. Ο Ισπανός τοποθέτησε τον Αϊντάρεβιτς ως κόφτη, με τον Γιόχανσον και τον Μάνταλο ως εσωτερικούς μέσους. Αυτό λειτούργησε άσχημα αμυντικά για τους «κιτρινόμαυρους» και έδειξε, ότι ο Σουηδός δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ούτε σε ματς της Σούπερ Λιγκ σε αυτήν τη θέση, γιατί ακόμα και ο πιο αδύναμος αντίπαλος μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις και να απειλήσει.

Ο κίνδυνος για Τσιγκρίνσκι

Η ΑΕΚ έδειξε προβλήματα στη μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα. Στο αμυντικό τρανζίσιον δηλαδή. Ειδικά στα μετόπισθεν, η παρουσία του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι ήταν για μία ακόμα φορά απογοητευτική, όπως στα δύο ματς με την ΤΣΣΚΑ, όπου ο Ουκρανός ήταν στην σκιά του καλού εαυτού του. Δείχνει, δε, ότι κινδυνευει να χάσει τη θέση του από τον Ούρος Τσόσιτς, στα ματς με τη Μπριζ (αν πάνε όλα καλά με Βράνιες), ο οποίος ήταν εκ των διακριθέντων της αναμέτρησης. Ο Σέρβος ήταν άψογος αμυντικά, γλίτωσε την ομάδα του από πολλούς κινδύνους και τη βοήθησε επιθετικά με τις μακρινές μπαλιές ακριβείας που επιχειρούσε.

Πουλάει τη μπάλα - δεν τραβάει ο Λιβάγια

Η Ένωση συν τοις άλλοις, κάνει πολλά φτηνά λάθη στο χώρο του κέντρου. Το 1-0 έγινε από εσφαλμένο γύρισμα του Χριστοδουλόπουλου, ενώ στην καλύτερη ευκαιρία του Πλατανιά στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μπακάκης «πούλησε» τη μπάλα και βγήκαν οι Κρητικοί τετ α τετ. Είναι δεδομένο, ότι αν συμβούν παρόμοια λάθη με τη Μπριζ, οι Βέλγοι δεν θα χαριστούν στην ΑΕΚ...

Αρνητικό επίσης για την ΑΕΚ είναι το γεγονός, ότι Μάνταλος και Λιβάγια κινήθηκαν και πάλι σε χαμηλές πτήσεις. Ο αρχηγός της Ενωσης με εξαίρεση μία-δύο ενέργειες δεν είχε πολλές πρωτοβουλίες, ενώ ο Κροάτης επιθετικός ήταν ξανά κρυμμένος. Δεν... τραβούσε με τίποτα. Μία φορά του δόθηκε η ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, για να σκοράρει (στο 24') και την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.

Το ορθολογικό στήσιμο

Γενικά, ό,τι καλό έκανε η ΑΕΚ στην αναμέτρηση με τον Πλατανιά, βγήκε στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου και λίγο στο πρώτο τέταρτο του δευτέρου μέρους. Σε εκείνο το σημείο είδαμε μία πιο ορθολογική ομάδα, αφού πέρασαν στο παιχνίδι Σιμόες και Γαλανόπουλος. Με τον Πορτογάλο κόφτη και τον νεαρό μέσο ως εσωτερικό χαφ ο Δικέφαλος έδειξε εμφανώς καλύτερα δείγματα στο κέντρο. Μάλιστα οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν συμμετοχή και στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τη νίκη στους γηπεδούχους έδωσε ο Σιμόες.

Αντέγραψε τη συνταγή Πογιέτ

Σε αντίθεση με το 4-3-3 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, η διάταξη που δοκίμασε ο Μανόλο ενόψει Μπριζ θυμίζει περισσότερο... Πογιέτ. Ο Ισπανός έδειξε, ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τον Μάνταλο ως εσωτερικό μέσο, κάτι που εφάρμοζε κατά κόρον ο Ουρουγουανός πρώην προπονητής της Ένωσης.

Ό,τι ποιοτικότερο διαθέτει στα εξτρέμ, ο Τρίστασον

Το θετικότερο που πρέπει να κρατήσει ο Χιμένεθ είναι η παρουσία του Τρίστασον. Η ΑΕΚ πήρε μπροστά μετά το 20' με τον Ισλανδό και τον Λόπες να βγάζουν κάποιες καλές συνεργασίες με αποκορύφωμα την εναλλαγή με τον Πορτογάλο, τον οποίο έβγαλε σε θέση για γκολ στο 32'. Όποιοι καλοί συνδυασμοί βγήκαν ήταν από αυτούς τους δύο και λίγο με τον Μάνταλο. Αυτήν την στιγμή ο Τρίτασον δείχνει μεγαλύτερη ποιότητα απ' όλους τους ακραίους που διαθέτει η ΑΕΚ. Εξάλλου η ομάδα δείχνει, ότι χρειάζεται νέα προσθήκη εξτρέμ, καθώς η παρουσία του Πατίτο δεν συγκίνησε κανέναν.

Η ΑΕΚ λοιπόν πρέπει να κρατήσει την παρουσία τριών ποδοσφαιριστών, του Τσόσιτς, του Λόπες και του Τρίστασον. Πρεπει να προβληματιστεί όμως για μία ακόμα φορά με την παρουσία του Λιβάγια, ο οποίος ήταν λιγότερο κινητικός και από τον... τελειωμένο Αλμέιδα, που έβγαλε τουλάχιστον μία φάση (την κεφαλιά πριν το γκολ). Ο Δικέφαλος θέλει άμεσα προσθήκη επιθετικού και ίσως για αυτό ο Χιμένεθ στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Marca, μίλησε ανοικτά για την προσπάθεια επιστροφής του Αραουχο. Ανεξάρτητα πως θα κυλήσουν τα μεταγραφικά, οι «κιτρινόμαυροι» πρέπει να δουλέψουν αρκετά τις αδυναμίες τους, μέχρι το πρώτο ματς στο Βέλγιο.


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags