Facebook Pixel Sportdog.gr | ΤΟP-10 ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
| 2017-09-24 12:26:00

ΤΟP-10 ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

του Δημήτρη Χατζή
ΤΟP-10 ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων με γηπεδούχο την Ένωση έχουν χαρίσει στιγμές που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη των φιλάθλων.

Στα ματς τόσο για το πρωτάθλημα, όσο και για το Κύπελλο, τα έχουμε δει... όλα. Θρίαμβο του Ολυμπιακού με 5 γκολ, νίκη της ΑΕΚ και νταμπλ, καταγγελίες για στημένα, πυροβολισμούς, διακοπές αγώνων και άλλα πολλά.

Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το Top-10 των ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός...

1972-1973

Η πρώτη σεζόν της υπερομάδας του Νίκου Γουλανδρή, που σάρωσε ως το 1975, σημαδεύτηκε μεταξύ άλλων και από το ιστορικό 1-5 των Ερυθρολεύκων στη Ν.Φιλαδέλφεια. Στο ματς που έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1972 συντελέστηκε η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της Ένωσης. Για την ιστορία, τα γκολ του Ολυμπιακού είχαν πετύχει οι Τριαντάφυλλος, Αργυρούδης, Δεληκάρης, Γιούτσος και Συνετόπουλος, ενώ για την ΑΕΚ είχε μειώσε σε 1-4 με πέναλτι ο Νικολαΐδης.

1977-78

Μια αλησμόνητη σεζόν για τους οπαδούς της ΑΕΚ, καθώς η τρομερή εκείνη ομάδα έκανε νταμπλ, σκορπίζοντας παράλληλα τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο με 6-1. Ούσα λοιπόν φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, η Ένωση υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο Ν.Γκούμας στις 17 Μαΐου σε αγώνα νοκ-άουτ για το Κύπελλο. Οι Ερυθρόλευκοι πάγωσαν το γήπεδο, προηγούμενοι 0-1 με τον Σπενς στο 13`, αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε γρήγορα με τον Μπάγεβιτς στο 15`. Αυτό που ακολούθησε ήταν επικό. Στο 19' ο Μαύρος έδωσε το προβάδισμα στην ΑΕΚ και πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν πετύχει ακόμη ένα τέρμα με τον Τάσο. Στο β` μέρος, η ΑΕΚ πέτυχε άλλα τρία γκολ. Ο Νικολούδης από φάουλ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-1, ενώ δύο τέρματα του κορυφαίου στο ματς, Μαύρου, έγραψαν το τελικό 6-1.  Στη συνέχεια οι Κιτρινόμαυροι κατέκτησαν το Κύπελλο επικρατώντας στον τελικό του ΠΑΟΚ με 2-0, πετυχαίνοντας το νταμπλ.


1987-88 

Σε μια ταραχώδη εποχή, λίγους μήνες προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά, η σεζόν ποδοσφαιρικά βρήκε ως γνωστόν πρωταθλήτρια την ΑΕΛ, στο Κύπελλο όμως το ΑΕΚ-Ολυμπιακός στις 10 Φεβρουαρίου του 1988 έμελλε να προκαλέσει τριγμούς... 

Στο πρώτο ματς της φάσης των «16», η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με φάουλ του Βασιλάκου στο 24’ και ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει στο 72’ με κοντινή προβολή του Σάκη Μουστακίδη, οπότε η ρεβάνς στη Ν.Φιλαδέλφεια αναμενόταν με αγωνία... 

Μία ημέρα πριν από το ντέρμπι αποκαλύπτεται ότι ο παλιός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Ντίνος Μπαλής επισκέφθηκε με λουλούδια τον ­βασικό τότε ­ τερματοφύλακα της ομάδας Θεολόγη Παπαδόπουλο με σκοπό να τον δωροδοκήσει. Η ιστορία κυκλοφορεί και πριν από τον αγώνα ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Ανδρέας Ζαφειρόπουλος επισκέφθηκε τους παίκτες σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις για να συζητήσει μαζί τους για όσα ακούγονταν περί μειωμένης απόδοσής τους στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό...

Το τελικό 1-3, με τον γκολκίπερ της Ένωσης, Θεολόγη Παπαδόπουλο, να φέρει μεγάλη ευθύνη στο δεύτερο και τρίτο γκολ, έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Εκατοντάδες οπαδοί έδωσαν το «παρών» στην προπόνηση της επόμενης ημέρας, προπηλάκισαν τον τεχνικό της ΑΕΚ, Τόζα Βεσελίνοβιτς και τα «έχωσαν» στους παίκτες. Ο Θεολόγης Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι ο πρώην συμπαίκτης του Ντίνος Μπαλής τον προσέγγισε και του προσέφερε επιταγή 10 εκατ.δραχμών.

Ο Έλληνας γκολκίπερ αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους συμπαίκτες του και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την ΑΕΚ, όπως και ο Βασιλάκος, ενώ ο Ντίνος Μπαλής κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία από την ΕΦΙ, αλλά δεν κατονόμασε ούτε τους ποδοσφαιριστές που προσέγγισε ούτε ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτήν την υπόθεση...


1990-91

Ένα από τα ντέρμπι που δύσκολα θα ξεχαστεί... Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 η ΑΕΚ υποδέχτηκε τους Ερυθρόλευκους στη Φιλαδέλφεια, με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι από νωρίς. Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η χώρα τότε ήταν σε αναβρασμό, καθώς είχε προηγηθεί η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στις 08/01... Εκείνο το απόγευμα όλα άρχισαν άσχημα. Μια πομπή οπαδών του Ολυμπιακού πήγαινε στο γήπεδο. Λίγο πριν το γήπεδο στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης σχεδόν εξ επαφής με πιστόλι φωτοβολίδας δολοφονείται ο 17χρονος οπαδός του Ολυμπιακού Γιώργος Παναγιώτου...

Στο γήπεδο επικρατεί επίσης μεγάλη ένταση. Στο 82ο λεπτό κι ενώ ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-1 κι η ΑΕΚ παίζει με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Μανωλά ένα δακρυγόνο εκτοξεύεται προς τη σκεπαστή. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική. Ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης διακόπτει τον αγώνα. Κόσμος εισβάλει στο γήπεδο. Επικρατεί χάος. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ Στράτος Γιδόπουλος κατηγορεί την αστυνομία και τα βάζει με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης Δάβαλο. Ο Αργύρης Σαλιαρέλης, πρόεδρος του Ολυμπιακού μιλά για προβοκάτσια.

Τελικά το παιχνίδι διεξήχθη από την αρχή (11 εναντίον 11) στη Ρόδο στις 6 Φεβρουαρίου 1991 και η ΑΕΚ κέρδισε με 1-0 χάρη σε γκολ του Μπατίστα στο 90'.


1993-94

Η ΑΕΚ με τεράστια δυναμική έχοντας ήδη δύο σερί πρωταθλήματα παίζει με τον Ολυμπιακό στις 24 Οκτωβρίου 1993 στη Νεα Φιλαδέλφεια. Η Ένωση δέχτηκε γκολ νωρίς από τον Τσαλουχίδη, αποβλήθηκε ο Μπατίστα που τότε έπαιζε στους Πειραιώτες, αλλά οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν στο 61` με τον Μητρόπουλο, ώσπου ξαφνικά τα φώτα πέφτουν.

Ο Ολυμπιακός θα κατηγορήσει την τότε διοίκηση της ΑΕΚ για το γεγονός, ισχυρισμό που επιχείρησε να καταρρίψει ο τότε διευθυντής του γηπέδου, Σπύρος Μαργέτης. Την ίδια ημέρα υπήρξαν κι άλλες διακοπές στο Λεκανοπέδιο. Πάντως ο κερδισμένος εκείνης της διακοπής ήταν τελικά ο Ολυμπιακός αφού όταν ο αγώνας επαναλήφθηκε νίκησε με 2-1 και γκολ του Ολεγκ Προτάσοφ. Λίγα χρόνια μετά, ο Στέλιος Μανωλάς αποκάλυψε ότι «το 1993 ο Μελισσανίδης έσβησε τα φώτα στο γήπεδο για να μη χάσουμε». Η κατηγορία δεν αποδείχτηκε ποτέ πάντως...

1996-97

Η πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Ν.Φιλαδέλφεια, έγινε στις 12 Ιανουαρίου. Ο 49χρονος τότε τεχνικός ήταν στο στόχαστρο των οπαδών της ΑΕΚ, λόγω βεβαίως των γνωστών γεγονότων με την αποχώρηση του για τον Ολυμπιακό το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ένα πανό με πολύ σκληρές φράσεις είχε αναρτηθεί στις κερκίδες, ενώ δεν δίστασαν να κρεμάσουν και ψεύτικα πεντοχίλιαρα, ως απάντηση στην κίνησή του να αφήσει την ομάδα τους για τους Ερυθρόλευκους. Σε άλλα σημεία του γηπέδου, αναρτημένα πιο ήπια πανό: «Κατάρα σε αυτόν που πρόδωσε το λαό που τον έκανε μάγκα», «Σκέφτομαι μόνο την ΑΕΚ. Αν πάρουμε το κύπελλο θα μείνω. Έδωσα από το Φλεβάρη το λόγο μου στον Κόκκαλη. – ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ», «Ντούσαν Ιούδα» και άλλα...

Μια ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη του ματς, ο διαιτητής Χατζησταυρίδης συνοδευόμενος από τους δύο αρχηγούς και τον παρατηρητή της ΕΠΑΕ, αναβάλλει οριστικά το παιχνίδι για τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, καθώς ο αγωνιστικός χώρος ήταν βούρκος από τη βροχή, με τον Μπάγεβιτς να περνά για δεύτερη φορά το μαρτύριο μέσα σε δυο μέρες... 

Όσον αφορά πάντως στο αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ νίκησε με 2-0 χάρη σε γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη στο 43ο λεπτό και του Χρήστου Κωστή στο 67'. Το παιχνίδι πάντως όπως ήταν φυσιολογικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με τη φάση του Ανδρέα Νινιάδη και του Στέλιου Μανωλά στο 35` να μένει αλησμόνητη.


1999-00

Άλλο ένα ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακός όπου το αγωνιστικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα... Στις 15 Νοεμβρίου 1999 στην άδεια λόγω τιμωρίας Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ολυμπιακός (στο ντεμπούτο του Αλμπέρτο Μπιγκόν) πήρε τη νίκη με 2-0 χάρη σε γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (74') και του Τζιοβάνι (πεν.) στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, όμως κάποιες αποφάσεις του διαιτητή κ. Δημητρόπουλου, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από τους παίκτες της ΑΕΚ...

Στη διάρκεια του ματς, αλλά και μετά τη λήξη του, οι κιτρινόμαυροι είχαν φρικτά παράπονα από το διαιτητή Βαγγέλη Δημητρόπουλο, κυρίως για ένα πέναλτι που δεν τους δόθηκε στο 0-0 (σε τράβηγμα του Μαλαδένη από τον Ελευθερόπουλο), αλλά και για το πέναλτι του Ολυμπιακού, καθώς και την κόκκινη κάρτα στον Καλιτζάκη.

Ο Μιχάλης Κασάπης κλώτσησε (!) τον Πατρινό διαιτητή, με συνέπεια να τιμωρηθεί αργότερα με 24 αγωνιστικές και να χάσει ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Επίσης, οι τότε διεθνείς Έλληνες της Ένωσης, με μπροστάρη τον Ντέμη Νικολαΐδη, ανακοίνωσαν πως δεν θα αγωνιστούν ξανά με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, το οποίο για κάποιο χρονικό διάστημα έγινε πράξη.

Τα χειρότερα έγιναν αργότερα και όχι εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά στο Members Club του γηπέδου, όπου σε διένεξη που είχαν ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλο, ο σωματοφύλακας του δεύτερου έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, ενώ βγήκαν και μαχαίρια.

Συγκεκριμένα, έριξε δύο πυροβολισμούς στον αέρα, σκορπίζοντας τον πανικό στους παρευρισκόμενους και προσθέτοντας μία ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς από την ένταση υπέστη καρδιακό επεισόδιο ο Ευάγγελος Θωμαΐδης, ο οποίος και απεβίωσε.


2000-01

Στις 10 Ιανουαρίου του 2001, πραγματοποιήθηκε το πρώτο ματς για τη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 46΄με τον Νικολαΐδη, ώσπου σε μια φάση που ο Ζήκος έκοψε τον αντίπαλο του κι έδωσε πάσα στον Ντέμη Νικολαϊδη για το 2-0, ο διαιτητής Ποντίκης τινάζει το ματς στον αέρα.

Ο διαιτητής έδειξε την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Ζήκο και ο μέσος της ΑΕΚ τρελάθηκε. Ο Νικολαΐδης διαμαρτύρηθηκε στον ρέφερι έντονα και αποβλήθηκε και αυτός. Δύο κόκκινες στην ΑΕΚ σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης ζήτησε από τους παίκτες της ομάδας του να πέσουν κάτω για να διακοπεί ο αγώνας και το παιχνίδι κατακυρώθηκε με σκορ 0-2 για τον Ολυμπιακό.
 

2007-08

Η σεζόν που στιγματίστηκε από την υπόθεση Βάλνερ θα μείνει αξέχαστη στους οπαδούς της ΑΕΚ και στον... Ριβάλντο για το 4-0 στο ΟΑΚΑ.

Η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου (είχε πάρει τη θέση του Σέρα Φερέρ) έβαλε φωτιά στο γήπεδο με το πρώτο γκολ στο 9’ (σέντρα Εντίνιο, κεφαλιά Μπλάνκο) και πριν καλά-καλά καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός πέτυχε και δεύτερο τέρμα στο 13 όταν ο Εντίνιο εκμεταλλεύτηκε την πάσα ακριβείας του Ριβάλντο.

Στο 32' ο Λυμπερόπουλος με ένα ασύλληπτης ομορφιάς τέρμα έγραψε το 3-0. Αφού ζύγισε το πόδι του, εξαπέλυσε έναν κεραυνό έξω από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Νικοπολίδη. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Ριβάλντο έδωσε κάθετη πάσα "πάρε-βάλε" στον Καφέ ο οποίος τελείωσε όμορφα με πλασέ τη φάση για το 4-0 και έβαλε "φωτιά" στο πρωτάθλημα.

Η εικόνα του Ριβάλντο με τα 4 δάχτυλα μετά τη λήξη του αγώνα έχει μείνει ως σήμα κατατεθέν εκείνης της βραδιάς, με τον ίδιο να δίνει τις απαντήσεις που ήθελε προσωπικά προς τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, με τον τίτλο πάντως να καταλήγει πάλι σε ερυθρόλευκα χέρια.


2013-14

Στις 11 Μαρτίου του 2014, ΑΕΚ της Football League και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν στον επαναληπτικό της φάσης των 8 του Κυπέλλου Ελλάδας σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ από χιλιάδες Ενωσίτες. Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκης η ΑΕΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία (1-1), οπότε η πρόκριση παίχτηκε στα ίσια. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θύμιζε γιορτή, καθώς η δίψα του κόσμου ήταν τεράστια. Ήταν άλλωστε το πρώτο ντέρμπι της νέας εποχής για την ομάδα μετά τον υποβιβασμό στη Γ` Εθνική.

Το 0-0, που έδινε πρόκριση στην ΑΕΚ παρέμενε για 89 λεπτά, ώσπου ήρθε με ένα γκολ από τον Χάρα. Ο Αφελάι έκανε το γέμισμα από τα δεξιά, ο Φορτούνης με κεφαλιά πάσα βρήκε τον Χάρα στη μικρή περιοχή κι αυτός με... αμφιλεγόμενο μέχρι σήμερα τρόπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ανέστη και την ομάδα του στα ημιτελικά!

Το γκολ προκάλεσε εισβολή των οπαδών και την άμεση καταφυγή των παικτών στ΄ αποδυτήρια, όπως και οριστική διακοπή του αγώνα σύμφωνα με απόφαση του διαιτητή Καλογερόπουλου, που σφράγισε την πρόκριση των Πειραιωτών στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags