Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο Θρύλος των μεγάλων διπλών – Γι’ αυτό μπορεί στο Τορίνο (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2017-09-27 17:50:00

Ο Θρύλος των μεγάλων διπλών – Γι’ αυτό μπορεί στο Τορίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Ο Θρύλος των μεγάλων διπλών – Γι’ αυτό μπορεί στο Τορίνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή το πρώτο μεγάλο διπλό στην Ευρώπη, το sportdog.gr σας παρουσιάζει τις εκτός έδρας νίκες που έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Σήμερα το βράδυ ο Ολυμπιακός παίζει ξανά στα αστέρια. Αυτή τη φορά απέναντι στο μεγαθήριο Γιουβέντους στο Τορίνο.

Το sportdog.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και σας θυμίζει τα μεγαλύτερα διπλά των «ερυθρόλευκων» στην Ευρώπη. Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι σαν σήμερα η ομάδα του Πειραιά πέτυχε το πρώτο σπουδαίο «διπλό» εκτός συνόρων. «Σατανική» σύμπτωση ότι έγινε στην Ιταλία με αντίπαλο όμως την Κάλιαρι (0-1). Από τότε έχουν περάσει 45 χρόνια και απόψε ο Ολυμπιακός έχει απέναντι του μία τεράστια πρόκληση για να γράψει ξανά ιστορία.

Φυσικά ο Ολυμπιακός είναι η ελληνική ομάδα με τα περισσότερα «διπλά» στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σημειώσει 33 εκτός έδρας νίκες σε 136 αγώνες που έχουν αγωνιστεί μακριά από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει 32 κερδισμένους αγώνες μακριά από την έδρα του σε 113 ματς.

Από αυτά τα 33 ευρωπαϊκά «διπλά» 7 έχουν σημειωθεί στο Champions League και 5 για τα προκριματικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωση, 13 για το Κύπελλο UEFA/Europa League και 8 στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ιστορικό «διπλό» απέναντι σε Μονακό και Βενγκέρ

Ήταν 21 Οκτωβρίου του 1992 και ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ με φόντο την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το γκολ του Βαΐτση στο 88' είναι πολύ «γλυκό» καθώς στέλνει τους Πειραιώτες στην επόμενη φάση αφού η ρεβάνς έληξε 0-0. Ο κόσμος των «ερυθρόλευκων» έζησε μία μαγική νύχτα και πανηγύρισε με την ψυχή του αυτή τη σπουδαία πρόκριση.

Το μαγικό βράδυ στο Παλέρμο

Ήταν 7 Δεκεμβρίου του 1999 και οι Πειραιώτες ταξίδευαν στο Παλέρμο για να αντιμετωπίσουν τη Γιουβέντους στη ρεβάνς του 3-1 (υπέρ των Ιταλών) στο ΟΑΚΑ για το Κύπελλο UEFA. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν να ανέβουν μπροστά τους ένα βουνό. Όμως αυτό δεν τους φόβισε και με μία μαγική εμφάνιση πήραν μία τεράστια νίκη που παραλίγο να συνοδευτεί με την πρόκριση. Η ομάδα του Πειραιά παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 2', έδειξε μεγάλη ψυχή και με δύο τέρματα του Τζόλε (38', 87') πήρε τη νίκη.

Η επική ανατροπή επί της Βέρντερ Βρέμης

Γυρνάμε πίσω στις 3 Οκτωβρίου του 2007 για να βρούμε το πρώτο «διπλό» του Ολυμπιακού για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Στον πάγκο όπως και σήμερα έτσι και τότε καθόταν ο Τάκης Λεμονής. Μπορεί ο αγώνας να στράβωσε για τους πρωταθλητές Ελλάδας εξαιτίας του γκολ που πέτυχε ο Αλμέιδα αλλά ακόμη δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ο Στολτίδης ισοφάρισε στο 72' και μετά ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός. Στο 82' ο κεραυνός του Πατσατζόγλου έστειλε στα ουράνια τους Πειραιώτες. Ο θρίαμβος δεν είχε τελειώσει καθώς ο Κοβάσεβιτς έβαλε το κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 1-3.

Χωρίς φρένα «διπλό» και με τη Λάτσιο

Ήταν 28 Νοεμβρίου του 2007, ο Ολυμπιακός είχε πάρει φόρα μετά το διπλό στη Βρέμη και τίποτα δεν θα μπορούσε να τον τρομάξει. Θύμα του αυτή τη φορά ήταν η Λάτσιο. Πάλι ξεκίνησε στραβά το παιχνίδι για τους Πειραιώτες, όμως και πάλι είχαν την απάντηση. Ο Πάντεφ σκόραρε αλλά προηγουμένως η μπάλα είχε περάσει άουτ ξεκάθαρα, ωστόσο το γκολ μέτρησε κανονικά. Άμεσα ισοφάρισε ο Γκαλέτι ενώ την νίκη στους «ερυθρόλευκους» έδωσε ο Κοβάσεβιτς στο 64' με πλασέ μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αποτέλεσμα που ουσιαστικά οδήγησε τον Ολυμπιακό στους «16» του Champions League εκείνης της σεζόν.

Η γκολάρα του Φετφατζίδη που πάγωσε τη Μασσαλία

Πάλι για το Champions League στις 23 Νοεμβρίου του 2011 ο Ολυμπιακός απέδρασε με ένα σπουδαίο διπλό από την έδρα της Μαρσέιγ χάρη στο απίστευτο τέρμα του Γιάννη Φετφατζίδη στο 82'. Μπορεί οι Γάλλοι να σπαταλούσαν ευκαιρίες αλλά τελικά την ουσία την είχε η ομάδα του Πειραιά.

«Διπλό» στην έδρα των πρωταθλητών

Τι και αν την προηγούμενη σεζόν η Μονπελιέ ήταν η καλύτερη ομάδα της Γαλλίας κατακτώντας το τρόπαιο, ο Ολυμπιακός δεν δίστασε να της «κλείσει» το σπίτι. Οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν στις 24 Οκτωβρίου του 2012 για το Champions League. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν στο 49' με τον Σαρμπονιέ και τότε όλα άλλαξαν. Οι Πειραιώτες ξύπνησαν και έτσι πήραν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα χάρη στα γκολ των Τοροσίδη 72' και Μήτρογλου 90+1'.

Οι 3 «μπαλοθιές» του Μήτρογλου

Ο Ολυμπιακός ενάντια στην Άντερλεχτ και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ευκαιρία για μία ακόμη μεγάλη εκτός έδρας νίκη αυτή τη φορά στο γήπεδο των Βέλγων. Το τελικό αποτέλεσμα (0-3) δεν δείχνει το πόσο δυσκολεύτηκε ο Ολυμπιακός. Η Άντερλεχτ έχανε τα άχαστα και μάλιστα δεν μπόρεσε να σκοράρει ούτε με πέναλτι. Το ματς φέρει την υπογραφή του Μήτρογλου που με τρία δικά του τέρματα, το ένα πιο όμορφο από το άλλο, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Το έπος του Λονδίνου

Ίσως ένα από τα ωραιότερα ματς του Ολυμπιακού στο Champions League και απέναντι σε ένα μεγαθήριο. Ήταν 29 Σεπτεμβρίου του 2015 και το «διπλό» αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες νίκες όχι μόνο για τους «ερυθρόλευκους» αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα γκολ για τον Ολυμπιακό πέτυχαν ο Πάρντο, ο Φορτούνης και ο Φινμπόγκασον, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν όλες τις αδυναμίες των «κανονιέρηδων» και τους τιμώρησαν.

Αναλυτικά τα μεγάλα διπλα του Ολυμπιακού:

Mονακό – Ολυμπιακός 0-1 1992-93
Γιουβέντους - Ολυμπιακός 1-2 1999-00
Βέρντερ - Βρέμης- Ολυμπιακός 1-3 2007-08
Λάτσιο - Ολυμπιακός 1-2 2007-08
Μαρσέιγ - Ολυμπιακός 0-1 2011-12
Μονπελιέ – Ολυμπιακός 1-2 2012-13
Άντερλεχτ - Ολυμπιακός 0-3 2013-14
Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3 2015-16

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags