Facebook Pixel Sportdog.gr | «Ούτε ο Κόκκαλης ούτε ο Μαρινάκης τα... εξωγήινα λεφτά του Σαββίδη» - Αποκαλύψεις για τη νέα Τούμπα!
| 2017-10-15 13:45:00

«Ούτε ο Κόκκαλης ούτε ο Μαρινάκης τα... εξωγήινα λεφτά του Σαββίδη» - Αποκαλύψεις για τη νέα Τούμπα!

του Γιώργου Κτενά
«Ούτε ο Κόκκαλης ούτε ο Μαρινάκης τα... εξωγήινα λεφτά του Σαββίδη» - Αποκαλύψεις για τη νέα Τούμπα!

Ο Νίκος Πετρουλάκης εξηγεί στο sportdog.gr πώς ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από 140 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, ποσό που δεν έχει βάλει ούτε ο Σωκράτης Κόκκαλης ούτε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Ολυμπιακό, σύμφωνα με όσα τόνισε στο sportdog.gr ο Νίκος Πετρουλάκης.

Ο γνωστός δημοσιογράφος σχολίασε ακόμα ότι ο ισχυρός άνδρας του Δικέφαλου θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του στη Θεσσαλονίκη, ανέλυσε το πλάνο για τη δημιουργία της νέας Τούμπας, ενώ αποκάλυψε τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να πάρει πρωταθλήματα.

Κύριε Πετρουλάκη, τι γίνεται με τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη για τη νέα Τούμπα;

«Ο Σαββίδης θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στη Θεσσαλονίκη. Και επειδή η μεγαλύτερη σφραγίδα που μπορεί να βάλει είναι κάτι που θα μείνει για χρόνια στην πόλη, μας έχει αναγκάσει να ψιλοξεχάσουμε ακόμα και τα 11 εκατ. ευρώ χρέη που είχε ο ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο και ήταν ο μεγάλος βραχνάς του συλλόγου. Αυτό που θυμόμαστε είναι το νέο γήπεδο, το οποίο είναι αποφασισμένος να το κάνει για να υπάρχει η δική του σφραγίδα στην πόλη, το δικό του όνομα και να ξέρουν και τα παιδιά των παιδιών του ότι το νέο γήπεδο αποτελεί κατασκευή του Ιβάν Σαββίδη. Έτσι όπως είναι η Θεσσαλονίκη τώρα, αλλά και ολόκληρη η Β. Ελλάδα, ο Σαββίδης αποτελεί τον μοναδικό επενδυτή. Υπάρχουν 100άδες εργαζόμενοι που περιμένουν στη σειρά για να προσληφθούν στις επόμενες δραστηριότητές του, που θα είναι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με Γάλλους και Γερμανούς), στο πρότζεκτ στο Παλιούρι (με ξενοδοχεία και εμπορικές χρήσεις), συν το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ».

«Θα γκρεμιστεί η Τούμπα»

Για να γίνει σαφές: Το νέο γήπεδο θα χτιστεί ακριβώς στο σημείο που είναι τώρα η Τούμπα, αλλά θα είναι εξολοκλήρου καινούργιο.

«Ακριβώς. Οι πληροφορίες που έχουμε και δημοσιεύσαμε πρώτοι στην Arena Press, αναφέρουν ότι το νυν γήπεδο θα γκρεμιστεί άπαξ. Αλλά πριν γκρεμιστεί, για να μην την πατήσουν όπως η ΑΕΚ που έγινε τσιγγάνα, θα βγάλουν τις άδειες αφού πρώτα το θέμα περάσει από τη Βουλή. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή, σύμφωνα με την οποία ο χώρος θα χαρακτηρίζεται για αθλητικές και εμπορικές χρήσεις. Αν το γήπεδο χτιζόταν κερκίδα - κερκίδα, σταδιακά δηλαδή, θα έπρεπε να παραμείνει ένα μέρος του παλιού μπετόν. Κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να μειωθούν κατά 6.000 τετραγωνικά μέτρα οι χώροι που θα δοθούν για εμπορική χρήση. Τώρα, με το γκρέμισμα όλης της Τούμπας και την κατασκευή από το μηδέν, 6.000 μέτρα εμπορικοί χώροι θα δοθούν προς χρήση στην εταιρεία που θα κατασκευάσει το γήπεδο, δηλαδή σε εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη. Το νέο γήπεδο δεν θα ανέβει σε ύψος σε σχέση με το νυν γήπεδο, λόγω του ότι βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής. Αλλά μπορεί να κατέβει ακόμα 5 μέτρα κάτω, που υπάρχει βέβαια το ερωτηματικό τι μπορεί να βρεθεί εκεί πέρα. Τη δεκαετία του 1950 υπήρχε στρατόπεδο στο ίδιο σημείο και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να υπάρχει από κάτω. Μπορεί κάποιο νεκροταφείο στρατιωτών, μπορεί κάποιος μικρός οικισμός, μπορεί και τίποτα. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα απασχολήσουν στην ώρα τους».

«600.000 το χρόνο για Καυταντζόγλειο»

Το χρονοδιάγραμμα όλης αυτή της ιστορίας, όπως και το κόστος για τη μετακόμιση στο Καυταντζόγλειο, ποιο είναι;

«Το χροδιάγραμμα για την παράδοση του έργου αφορά εγκαίνια του νέου γηπέδο το 2022. Χρειάζονται, περίπου, 1 χρόνο για να κάνουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις άδειες, με καλές συνθήκες. Να γίνει κατανοητό, όμως: Αν δεν βγούνε οι άδειες, δεν θα γκρεμιστεί το γήπεδο. Πιστεύουν στον ΠΑΟΚ, όμως, ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα τα έχουν καταφέρει, καθώς η σχέση Σαββίδη - ΣΥΡΙΖΑ είναι καλή. Σε αυτό το διάστημα των 3 χρόνων ο Δικέφαλος θα έχει ως έδρα το Καυταντζόγλειο και θα πληρώνει 600.000 ευρώ τον χρόνο ως ενοίκιο, περά από τα χρήματα που θα "πέσουν" για εργασίες βελτίωσης στο γήπεδο. Με αυτά τα λεφτά, μάλιστα, θα σωθεί και η λειτουργία του γηπέδου. Ερωτηματικό είναι, βέβαια, τι θα γίνει αν ανέβει κατηγορία ο Ηρακλής».

«Γήπεδο για τελικό Γιουρόπα Λιγκ»

Υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για μεθόδευση από την πλευρά του ΠΑΟΚ, προκειμένου να αποχωρήσει από το Καυταντζόγλειο ο Ηρακλής και να υπάρχει διαθέσιμο το γήπεδο για τον Δικέφαλο.

«Στη Β. Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο γήπεδο για να αγωνιστεί. Πού να πάει, στο Χαριλάου; Αποκλείεται. Στην Καλαμαριά; Έχει μόλις 4.500 θέσεις. Ή στο Καυταντζόγλειο θα έπρεπε να πάει ή στο ΟΑΚΑ. Γιατί στο Καραϊσκάκη δεν θα τον φιλοξενούσαν. Στη συζήτηση που έκανε με τον Κατσαρή και τους συνεργάτες του ο Ιβάν Σαββίδης, τους είπε ότι θέλει να φτιάξει ένα γήπεδο που να μπορεί να φιλοξενήσει έναν τελικό επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν τον ενημέρωσαν ότι αυτό για να γίνει χρειάζεται γήπεδο με μίνιμουμ 50.000 θέσεις, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα στην Τούμπα, τους είπε ότι θέλει να φτιάξει γήπεδο για τελικό επιπέδου Γιουρόπα Λιγκ! Που οι θέσεις που χρειάζονται είναι 35.000 και αν φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, θα ανεβάσει το επίπεδο της πόλης. Αλλά θα αναβαθμίσει και τις διεθνείς σχέσεις του ΠΑΟΚ, συμπληρώνω εγώ».

«Εξωγήινα λεφτά ο Σαββίδης»

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Σαββίδης έχει βάλει 96 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις του Μ.Κ. της ΠΑΕ και χρειάζονται άλλα 60-80 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο. Τα χρήματα που δίνει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είναι πάρα πολλά.

«Έχει βάλει 80 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις του Μ.Κ. και ετοιμάζεται να δώσει άλλα 60 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο. Στο σύνολο δηλαδή 140 εκατ. ευρώ. Ούτε ο Κόκκαλης ή ο Μαρινάκης δεν έχουν βάλει τόσα στον Ολυμπιακό. Ίσως ο Βαρδινογιάννης να είχε βάλει τόσα στις παλιές εποχές του Παναθηναϊκού, αλλά και πάλι είναι αμφίβολο. Τα λεφτά που "ρίχνει" ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ είναι εξωγήινα. Και για την ομάδα και για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για τη Θεσσαλονίκη».

Είναι σε θέση ο ΠΑΟΚ, με τον τρόπο λειτουργίας του ήδη σε ευρωπαϊκά πρότυπα και το νέο, σύγχρονο γήπεδο που ετοιμάζει, να χτυπήσει στα ίσια τον κυρίαρχο τα τελευταία 20 χρόνια Ολυμπιακό;

«Ο ΠΑΟΚ οργανωτικά βρίσκεται ήδη στα επίπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Αγωνιστικά δεν είναι όμως. Αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει κάποιο πρωτάθλημα, θα εκτοξευθεί. Ένα κλικ χρειάζεται. Να παίξει, για παράδειγμα, μια φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όχι τόσο για το οικονομικό, αλλά για την ψυχολογία. Τότε θα πάρει πολλά πρωταθλήματα».

«Έτσι θα πάρει το πρωτάθλημα»

Φέτος μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα;

«Μπορεί να κοντράρει στα ίσια τον Ολυμπιακό και να πάρει το πρωτάθλημα και φέτος. Πριν από λίγο καιρό πάλι εδώ, στο sportdog.gr, είχα αναφέρει σε συνέντευξή μου ότι ο Χάσι θα φύγει νύχτα από τον Ολυμπιακό. Και ήταν νύχτα που έφυγε, έπεσα μέσα. Τώρα λέω ότι ο Ολυμπιακός ναι μεν πήρε φέτος καλύτερους παίκτες από πέρσι, αλλά ομάδα δεν έκανε. Αν ο ΠΑΟΚ δεν χάσει χαζούς βαθμούς, μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το μοναδικό ερωτηματικό είναι ο Λουτσέσκου, αν θα καταφέρει να μοντάρει τους παιχταράδες που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες τους Αυγούστου. Γιατί τόσο ο Ελ Καντουρί και ο Σαμπράνο όσο και ο Μαουρίτσιο με τον Βιεϊρίνια δεν είναι έτοιμοι. Αν τους μοντάρει καλά παίξουν λίγο με τον Πρίγιοβιτς, μπορεί να κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ».

Τι είναι εκείνο, πιστεύετε, που λείπει από τον ΠΑΟΚ σήμερα;

«Το ενδιαφέρον για την ομάδα είναι αν θα καταφέρει να περάσει Έλληνες ποδοσφαιριστές στην 11άδα. Το μοναδικό άσχημο είναι ότι παίζει ο Πέλκας και μετά υπάρχει το χάος. Πρέπει να εκμεταλλευτεί την ακαδημία του ΠΑΟΚ, καθώς μαζί με εκείνες του Ολυμπιακού είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα. Αλλά παίκτες δεν έχει βγάλει ακόμα, παρότι τα χρήματα που δίνει ο Σαββίδης κάθε χρόνο για τη λειτουργία της φτάνουν στα 2,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σαν τρεις μεγάλες μεταγραφές κάθε χρόνο. Τώρα έφερε έναν νέο συνεργάτη, από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, στον οποίο στηρίζουν πολλά για να αναδείξει ταλέντα. Θέλω τον ΠΑΟΚ στο μέλλον να παίζει με 5 Έλληνες στην 11άδα του και 6 ξένους. Κι αν αυτοί οι Έλληνες να προέρχονται από την ακαδημία του συλλόγου».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags