Facebook Pixel Sportdog.gr | Ούτε με 9 και έδωσε στον ΠΑΟΚ την πρωτιά
| 2017-10-15 22:22:00

Ούτε με 9 και έδωσε στον ΠΑΟΚ την πρωτιά

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ούτε με 9 και έδωσε στον ΠΑΟΚ την πρωτιά

"Πνίγηκε" η  ΑΕΚ στα Πηγάδια όπου αν και έπαιξε με αριθμητικό πλεονέκτημα ήρθε ισόπαλη 1-1. Μπρίτο και Βράνιες τα γκολ. Αποβλήθηκαν Φλίσκας, Σβάρνας.

Δεν ήταν καλή η ΑΕΚ στην Ξάνθη, απ' όπου έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας. Η Ένωση τα βρήκε σκούρα απέναντι στην αξιόμαχη ομάδα της Θράκης, η οποία έπαιξε με 9 παίκτες στο δεύτερο μέρος, λόγω αποβολών. Έτσι ο Δικέφαλος δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας, όπου ανελίχθη ο ΠΑΟΚ.

 

Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι άργησε πολύ να πάρει ρυθμό. Κυρίαρχο συστατικό της αναμέτρησης ήταν οι δυνατές μονομαχίες και τα σκληρά μαρκαρίσματα, ιδιαίτερα των παικτών της Ξάνθης, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από την εστία του Ζίβκοβιτς τους παίκτες της ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» για αρκετή ώρα ήταν μπλοκαρισμένοι, Λιβάγια και Αραούχο δεν είχαν στηρίγματα και με εξαίρεση την κεφαλιά του Σιμόες στο 2', η Ένωση για πολλά λεπτά δεν μπορούσε να απειλήσει με οργανωμένες ενέργειες.

 

Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να πατούν περισσότερο περιοχή και να γίνονται απειλητικότεροι, μετά τη συμπλήρωση του ημίωρου. Στο 34' μάλιστα έχασαν απίστευτη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ, με τον Ζίβκοβιτς να πραγματοποιεί φοβερή απόκρουση στην κεφαλιά του Λάζαρου. Η Ένωση δημιούργησε καλές προϋποθέσεις σε δύο ακόμα στιγμές και πλήρωσε τις κακές επιλογές της στις τελικές, στο 40' όταν η Ξάνθη προηγήθηκε με τον μοναδικό τρόπο που μπορούσε να γίνει επικίνδυνη, δηλαδή από στατική φαση. Μόνο που ο Ανέστης δεν μπορούσε με τίποτα να αποτρέψει την καταπληκτική, απευθείας, εκτέλεση φάουλ του Μπρίτο, ο οποίος σημάδεψε με φάλτσα το δεξί παραθυράκι και άφησε τον τερματοφύλακα του Δικεφάλου άγαλμα.

 

Όπως ήταν φυσικό η ΑΕΚ μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος και με διάθεση να παίξει γρήγορα τη μπάλα. Στο 50', ύστερα από αντεπίθεση, βρέθηκε κοντά στην ισοφάριση με τον Αραούχο, σε μία φάση που φώναξε για πέναλτι στον Μάνταλο. Τα δεδομένα άλλαξαν υπέρ της πέντε λεπτά αργότερα με την αποβολή του Φλίσκα, αλλά και στο 74' με την απευθείας κόκκινη στον Σβάρνα. Οι φιλοξενούμενοι παρά το αριθμητικό τους πλεονέκτημα τα βρήκαν και πάλι σκούρα. Αντί να βάλουν τη μπάλα κάτω επιχειρούσαν να τη βάλουν στην περιοχή με γεμίσματα, μία τακτική που δεν ήταν επιτυχημένη.

Στο 88' όμως, την πρώτη φορά που ο Μάνταλος πήρε πάνω του την ομάδα, μοίρασε στον Βράνιες, ο οποίος και έφερε το ματς στα ίσια.

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ: Σε ένα ακόμα παιχνίδι ο Σέρχιο Αραούχο ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ο Αργεντινός, παρότι προσπάθησε, δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του. Χαρακτηριστική ήταν η φάση του 50' όταν σε γρήγορη αντεπίθεση, αντί να πλασάρει τον Ζίβκοβιτς, όντας ολομόναχος, πήγε να παίξει το 1-2 με το Μάνταλο που είχε πέσει στο έδαφος έπειτα από σύγκρουση με τον Λισγάρα.

 

ΓΙΝΑΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: O Μίλαν Ράσταβατς παρέταξε την ομάδα του σε διάταξη 4-3-3. Ο Ζίβκοβιτς υπερασπίστηκε την εστία και την αμυντική τετράδα αποτέλεσαν από δεξιά προς τα αριστερά οι Μπαξεβανίδης, Φλίσκας, Λισγάρας και Κασάδο. Στη μεσαία γραμμή ο Μεχία είχε ρόλο κόφτη με τον Λουσέρο και τον Ντε Λούκας να τοποθετούνται μπροστά του. Στις πτέρυγες ο Ρότσε έπαιξε αριστερά, ο Μπρίτο δεξιά και στην κορυφή της επίθεσης ο Κίκε.

Στο δεύτερο μέρος, ο Σέρβος προπονητής έπρεπε να διαχειριστεί αποβολές δύο κεντρικών αμυντικών. Πέρασε τον Σβάρνα για να καλύψει το κενό του Φλίσκα και στη συνέχεια ο πρώτος πήρε απευθείας κόκκινη με αποτέλεμα να περάσει ο Σιλά. 

Ο Μανόλο Χιμένεθ πήρε μεν το μήνυμα μετά την ήττα της ΑΕΚ στην Τρίπολη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα έδειξε, ότι η ομάδα έχει κάνει κοιλιά. Ο Ισπανός τεχνικός επανέφερε στο αρχικό σχήμα τους πιο φορμαρισμένους παίκτες της ομάδας, όπως ο Χριστοδουλόπουλος και ο Λιβάγια, με τον πρώτο να παίζει στην αριστερή πτέρυγα, το Κροάτη επιθετικό να αγωνίζεται ως περιφερειακός πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Αραούχο και τον Μάνταλο στα δεξιά. Στη μεσαία γραμμή δίπλα στον Γαλανόπουλο επέστρεψε ο Σιμόες, ενώ στην άμυνα ο Λαμπρόπουλος αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς, μετά τον σοβαρό τραυματισμό, μαζί με τον Βράνιες. Ο Γκάλο επανήλθε στα δεξιά με τον Μπακάκη να μετατοπίζεται αριστερά και τον Ανέστη να επαναφέρεται στην υπεράσπιστη της «κιτρινόμαυρης» εστίας.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής της ΑΕΚ έριξε τον Λόπες στο παιχνίδι για να ενισχύσει τα άκρα του, με τον Μπακάκη να μετατοπίζεται στα δεξιά. Στο 70' πέρασε τον Κλωναρίδη για να φρεσκάρει την επίθεσή του και για τον ίδιο λόγο έβαλε τον Μπακασέτα στο 76', αλλάζοντας σε 4-4-2, όταν η Ξάνθη έμεινε με 9. Οι αλλαγές δεν βοήθησαν αισθητά την Ένωση. Το γκολ της ισοφάρισης βγήκε με ατομική ενέργεια του Μάνταλου, ο οποίος και έδωσε την ασίστ.

Ξάνθη: Σίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Λουσέρο, Φλίσκας, Μεχία, Λισγάρας, Κασάδο, Μπρίτο (75' Σιλά), Ρότσε (59' Σβάρνας), Κίκε (63' Γέντρισεκ).

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο (65' Λόπες), Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (76' Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (69' Κλωναρίδης), Μάνταλος, Λιβάγια, Αραούχο

 

Η ΦΑΣΗ: Η εκτέλεση φάουλ του Μπρίτο με την οποία προηγήθηκε η Ξάνθη ήταν ένα ποίημα. Η μπάλα πέρασε από το τείχος και καρφώθηκε στο «γάμα». Ο Ανέστης δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

 

ΣΟΥ ΣΦΥΡΙΖΩ... Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν πολύ ανεκτικός στο σκληρό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών της Ξάνθης, γεγονός που επηρέασε το ματς. Ο διαιτητής του Συνδέσμου Μακεδονίας χάρισε το σημάδεμα με κάρτες αρκετές φορές σε παίκτες των γηπεδούχων, ιδιαίτερα στον Λισγάρα. Στο ημίχρονο μάλιστα δέχτηκε παράπονα από Δημητριάδη και Λυμπερόπουλο για το επικίνδυνο χτύπημα που δέχτηκε ο Μάνταλος, στο 19', από τον αμυντικό των γηπεδούχων. Η δεύτερη κίτρινη στον Φλίσκα ήταν δίκαιη, όπως και η αποβολή του Σβάρνα, την οποία ο Παπαδόπουλος έδωσε αφού συμβουλεύτηκε τον πρώτο βοηθό, Σίπκα.

 

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ Η Ξάνθη έπαιξε όπως γνωρίζει. Φύλαξε καλά τα μετόπισθεν, έπαιξε με αντεπιθέσεις και ευτύχησε να σκοράρει από στατική φάση. Η ΑΕΚ έπαιξε φουλ επιθετικά, με Μάνταλο, Λάζαρο, Λιβάγια και Αραούχο, αλλά σε ένα ακόμα παιχνίδι, έδειξε τη δυσκολία της στη διάσπαση των δύσκολων αμυνών. Στο τέλος όμως κατάφερε να βρει δίχτυα, αν και ευνοήθηκε από το γεγονός, ότι έπαιζε με περισσότερους παίκτες.

 

ΞΕΚΑΘΑΡΑ: Είθισται να λέγεται, ότι στο ποδόσφαιρο, η επαρχία πάντα κρίνει τον τίτλο. Η ΑΕΚ μακριά από το ΟΑΚΑ δείχνει, ότι έχει πρόβλημα. Ισοπαλία στα Γιάννινα με μέτρια εμφάνιση, ήττα στην Τρίπολη με κάκκιστη εικόνα και νέα ισοπαλία στην Ξάνθη, όπου έπαιξε με 11 εναντίον 9. Αν δεν μπορεί να νικήσει ούτε έτσι, τότε θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια που κάνει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 23 χρόνια.

 

ΠΑΤΑ ΤΟ

Δείτε τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης ΕΔΩ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags