Facebook Pixel Sportdog.gr | «Παιχνίδι-ορόσημο για την ΑΕΚ - Μόνο εμείς κάναμε το ΟΑΚΑ καυτή έδρα»
Ποδόσφαιρο
| 2017-10-19 13:10:00

«Παιχνίδι-ορόσημο για την ΑΕΚ - Μόνο εμείς κάναμε το ΟΑΚΑ καυτή έδρα»

του Γιώργου Κτενά
«Παιχνίδι-ορόσημο για την ΑΕΚ - Μόνο εμείς κάναμε το ΟΑΚΑ καυτή έδρα»

Ο Ηλίας Κυριακίδης θυμάται το ιστορικό παιχνίδι με τη Μίλαν.

Την ΑΕΚ που ανέτρεψε το 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού σε νίκη με 3-2 επί των Ερυθρόλευκων θέλει να δει απόψε εναντίον της Μίλαν ο Ηλίας Κυριακίδης.

Νυν βοηθός προπονητή (και όχι μόνο) στην Παναχαϊκή, ο Κυριακίδης είχε παίξει εναντίον της ιταλικής ομάδας το 2006, στη νίκη της ΑΕΚ με 1-0 στο ΟΑΚΑ, και αναφέρθηκε στην τεράστια επιτυχία εκείνης της βραδιάς, αλλά και στην παρουσία των οπαδών της Ένωσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον μικρό αριθμό ευκαιριών που μπορεί να δημιουργήσει η ΑΕΚ εναντίον της Μίλαν αλλά και στις ριζικές αλλαγές που έχουν συμβεί στους Ροσονέρι και μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Κιτρινόμαυροι. 

«Ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές οι ποδοσφαιριστές της Μίλαν που είχαν καταγωγή από την Ιταλία, καθώς είχαν κατακτήσει λίγο καιρό πριν το Μουντιάλ. Όσοι δεν ήταν Ιταλοί, ήταν αναμφίβολα όλοι παίκτες μεγάλης κλάσης, παγκόσμιας εμβέλειας και όχι μόνο εκείνη τη δεδομένη στιγμή στην καριέρα τους. Είχαν ήδη διαγράψει όλοι τους τρομερή ιστορία και μέχρι τώρα μνημονεύονται ακόμα ως ποδοσφαιριστές. Πρόσφατη είναι η περίπτωση του Πίρλο, που είδαμε πώς αντιμετώπισε η ποδοσφαιρική κοινότητα  την αποχώρησή του από τον χώρο», σχολίασε αρχικά ο Ηλίας Κυριακίδης σε συνέντευξή του στο sportdog.gr και στη συνέχεια συμπλήρωσε για το πώς θυμάται εκείνη τη βραδιά:

«Ήταν μαγική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ξεπερνούσε τα όρια ακόμα και ενός συλλόγου όπως είναι η ΑΕΚ, με όσα πρεσβεύει ως ομάδα. Ήταν παιχνίδι - ορόσημο για την ΑΕΚ, γιατί τοποθετήθηκε πλάι στις μεγάλες ομάδες. Αλλά και σε ένα πολύ μικρό γκρουπ ομάδων που κατάφεραν να νικήσουν τότε τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το παιχνίδι θυμάμαι ότι μας γέμιζε συναισθήματα. Αλλά το συγκλονιστικότερο ήταν ότι το στάδιο μετατράπηκε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Και μάλιστα πολύ θερμό.

Το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας μετατράπηκε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τη θερμή παρουσία 70 χιλιάδων οπαδών. Κρατούσαν όλοι έναν σημαιάκι με κίτρινο και μαύρο χρώμα. Έβγαζε υγεία εκείνη η ομάδα. Γιατί υπήρχαν έσοδα πέρα από τα εισιτήρια διαρκείας, μέσω της UEFA, η ομάδα είχε γίνει σημείο αναφορά στην UEFA έναν μήνα πριν για ένα παιχνίδι εναντίον της Άντερλεχτ και είχαμε 11άδα με μέσο όρο ηλικίας 22-23 έτη. Αυτά είναι στοιχεία που βοηθάνε κάποια ομάδα να αλλάξει διάσταση».

Τι ήταν αυτό που είχες ξεχωρίσει από εκείνο το παιχνίδι και ποιον παίκτη από την 11άδα της Μίλαν θυμάσαι από τον αγώνα;

«Θυμάμαι τον παλμό και την ατμόσφαιρα, την ένταση και την αναμονή που επικρατούσε στις κερκίδες. Με εξαίρεση τη στιγμή του γκολ και των ευκαιριών που είχαμε χάσει, όλο το υπόλοιπο διάστημα η ένταση και το πάθος ήταν ίδια στην κερκίδα. Δεν υπήρχαν επίσημοι με τη στένη έννοια του όρου, όλοι είχαν απίστευτη αναμονή και χαρά για το παιχνίδι. Όταν μπήκα στο παιχνίδι, παίξαμε με τρία αμυντικά χαφ: Τον Έμερσον, τον Ζήκο και εμένα, σε κλιμακωτή διαγώνια σχέση, κρατώντας ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Από τη δική μου πλευρά υπήρχε ο Μαλντίνι ως αριστερός στόπερ, ο Γιανκουλόφσκι ως αμυντικός μέσος, ο Κακά ως χαφ και εναλλασσόνταν ακόμα ο Ζέεντορφ με τον Πίρλο. Όσοι θυμούνται καλά το παιχνίδι έχουν εικόνα ότι στα τελευταία 30 λεπτά, με εξαίρεση μια χαρακτηριστική ευκαιρία του Ιντζάγκι, η άμυνά μας ήταν πολύ καλή τακτικά και όλοι δίναμε το κάτι παραπάνω στα τάκλιν, τις κεφαλιές κ.λπ. Διεκδικούσαμε με ψυχή όποια φάση ήταν στο 50-50».

Πώς περιμένεις το αποψινό παιχνίδι της ΑΕΚ εναντίον της Μίλαν;

«Η αντίληψη που υπάρχει σε μια ομάδα όπως η Μίλαν, αφορά το πώς θα κερδίσουν όλα τα παιχνίδια. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται ακόμα και στις διακοπές τους, είναι η προετοιμασία που κάνουν από πολύ νωρίς μέσα στο καλοκαίρι, για να κερδίζουν όλα τα παιχνίδια. Όλα. Η Μίλαν είναι από τις πρώτες ομάδες με μεγάλο επιτελείο προπονητών, προκειμένου να αντιστοιχεί ένας άνθρωπος σε ένα μικρό γκρουπ ποδοσφαιριστών. Κι αυτό αφορά την προετοιμασία για νίκη σε ένα φιλικό, μέχρι την προετοιμασία για νίκη σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Αυτού του μεγέθους οι ομάδες σέβονται μόνο όταν νικήσουν. Η ΑΕΚ ίσως μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ριζικές αλλαγές που έχουν γίνει στη Μίλαν τελευταία. Αλλά αναφέρομαι στην ΑΕΚ που ανέτρεψε το 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού σε δική της νίκη με 3-2, όπως και στην ΑΕΚ που σε σχέση με την περσινή χρονιά έχει καλή συνοχή στις γραμμές της. Μοιάζει σαν οι παίκτες να κινούνται όλοι μαζί σε λίγα μέτρα. Η συμπαγής ΑΕΚ, η ΑΕΚ που θα έχει ομοιογένεια και μια καλή συγκυρία, μπορεί να δημιουργήσει έναν μικρό αριθμό ευκαιριών. Σε αυτή την περίπτωση όμως, πρέπει να σκοράρει, να εκμεταλλευτεί κάποια από αυτές τις ευκαιρίες».

Τέλος, πες μας τα δικά σου νέα στην Παναχαϊκή;

«Ήταν να έρθω ως ποδοσφαιριστής στην Παναχαϊκή, αλλά μετά από μια καλή συζήτηση που είχα με τον Κώστα Κατσουράνη και τον προπονητή Σωκράτη Οφρυδόπουλο, είδα ότι υπάρχει ένα ελκυστικό πλάνο που θα μπορούσα να υπηρετήσω με άλλον τρόπο. Αυτό το ελκυστικό πλάνο περιλαμβάνει ρόστερ 29 ποδοσφαιριστών, όλων Ελλήνων, με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη. Εκτός από τη νίκη σε κάθε ματς, θέλουμε να "ξεκλειδώσουμε" τη νοοτροπία του κάθε παίκτη. Παραδεχόμαστε όλοι ότι υπάρχει ταλέντο σε όλους τους χώρους στην Ελλάδα, πρέπει να ξεκλειδώσουμε το μυαλό τους για να κατασκευάσουμε παίκτες. Για αυτό ηρθα σε ρόλο συνεργάτη του προπονητή, ενώ μαζί με τον αναλυτή αγώνων έχουμε αναλάβει και το σκάουτινγκ. Παράλληλα, παρακολουθώ καθημερινά τις προπονήσεις της Κ20 της Παναχαϊκής, προκειμένου να γίνει άμεση προώθηση νέων ποδοσφαιριστών στη μεγάλη ομάδα. Για να δείξουμε και έμπρακτα ότι θέλουμε παιδιά από την Κ20 στην πρώτη ομάδα».
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags