Facebook Pixel Sportdog.gr | «Έχει δώσει δικαιώματα ο Ολυμπιακός, θέλει κορυφή ο ΠΑΟΚ - Να τι βλέπω στο ντέρμπι»
| 2017-10-22 16:47:00

«Έχει δώσει δικαιώματα ο Ολυμπιακός, θέλει κορυφή ο ΠΑΟΚ - Να τι βλέπω στο ντέρμπι»

Sportdog Team
«Έχει δώσει δικαιώματα ο Ολυμπιακός, θέλει κορυφή ο ΠΑΟΚ - Να τι βλέπω στο ντέρμπι»

Ο Γιάννης Οκκάς αναλύει τις δύο ομάδες και εξηγεί ποιος και γιατί έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Ο Γιαννάκης Οκκάς με θητεία σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό μίλησε για ντέρμπι του "Γ. Καραϊσκάκης" και στάθηκε στην παρουσία του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Βασικό στέλεχος του Δικεφάλου την τριετία 2000-2003, έπαιξε για άλλα τρία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχοντας μεσολαβήσει ένα …διάλειμμα μιας σεζόν στην ομάδα της ΑΕΚ. Ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής της Κύπρου (από το καλοκαίρι του 2016 έχει την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας της Κ-17) μιλά στη FORZA για το κυριακάτικο ντέρμπι του Καραϊσκάκη.

-Ποια εικόνα σου έχουν αφήσει μέχρι τώρα οι δύο μονομάχοι της Κυριακής;

 

«Ο ΠΑΟΚ θέλει φέτος να παίξει απολύτως πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Κι αυτό είναι το φυσιολογικό, βάσει και των μεταγραφικών κινήσεων της διοίκησης στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το πράγμα έχει… σοβαρέψει κι όλοι στον ΠΑΟΚ έχουν πάρει πολύ ζεστά το στόχο κατάκτησης της κορυφής. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός μπήκε στη σεζόν με στόχο να συνεχίσει το σερί κατάκτησης των τίτλων του πρωταθλητή, όμως με την αγωνιστική του συμπεριφορά έχει δώσει το δικαίωμα στους άλλους μνηστήρες του πρωταθλήματος να ελπίζουν ότι φέτος μπορεί να είναι η χρονιά τους».

-Πόσο σημαντικό είναι από βαθμολογικής άποψης το ντέρμπι της Κυριακής;

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθοριστικό. Άλλωστε, το πρωτάθλημα διανύει ουσιαστικά ακόμη τις πρώτες του αγωνιστικές. Βέβαια, ο νικητής –σε περίπτωση που αυτός υπάρξει- θα κερδίσει πολλά, ενόψει της συνέχειας, σε θέμα ψυχολογίας. Και, αντίστοιχα, το ηθικό των παικτών της ηττημένης ομάδας θα υποστεί πλήγμα».

-Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμη να νικήσει μακριά από την Τούμπα. Αυτή η αδυναμία μπορεί να του στοιχίσει και στο ματς του Καραϊσκάκη;

«Ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι ένα ματς ιδιαίτερων συνθηκών. Και δεν πρόκειται οι παίκτες του ΠΑΟΚ να επηρεαστούν από το γεγονός ότι προέρχονται από ανεπιτυχή αποτελέσματα στα εκτός έδρας παιχνίδια τους. Το ίδιο θα έλεγα και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή δεν θα είχε πλεονέκτημα αν προέρχονταν από νίκες μακριά από την Τούμπα. Προσωπική μου άποψη είναι ακόμη ότι σε τέτοια ματς δεν παίζει ρόλο η προϊστορία. Απλά θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στα προγνωστικά εξαιτίας του γεγονότος ότι αγωνίζεται στην έδρα του».

-Ο Πρίγιοβιτς είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Ποια είναι η δική σου εντύπωση για τον Σέρβο φορ;

«Έχοντας αγωνιστεί σ’ αυτή τη θέση, έχω να σας πω ότι οι επιθετικοί δεν κρίνονται τόσο βάσει της συνολικής τους παρουσίας στο γήπεδο, όσο από τους… αριθμούς, δηλαδή από τα γκολ που πετυχαίνουν. Και από αυτήν την άποψη, ο Πρίγιοβιτς βρίσκεται ομολογουμένως σε πολύ καλή κατάσταση και θα είναι από τα ατού του ΠΑΟΚ στο ματς  του Καραϊσκάκη. Πέρα από όλα τα άλλα, έχει και καλή ψυχολογία -κι αυτό φαίνεται στις κινήσεις του- απόρροια και της πρόκρισης της Σερβίας στην τελική φάση του Μουντιάλ χάρη σε δικό του γκολ».

-Τι έχει να αντιπαρατάξει ο Ολυμπιακός;

«Δεν είναι μόνο οι βαθμοί, είναι και η ανάγκη που έχει ο Ολυμπιακός να κάνει μια πειστική εμφάνιση και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου του. Θέλω να σταθώ και σε κάτι άλλο. Οι παίκτες των δύο αντιπάλων της Κυριακής θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί, που έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται σ’ αυτές τις μεγάλες ομάδες και να μετέχουν σε ματς, όπως είναι αυτό που περιμένουμε. Αυτό είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο. Έτσι ένιωθα εγώ. Για μένα αυτά τα ντέρμπι αποτελούσαν κι ένα είδους τεστ, για να συνειδητοποιήσω και το επίπεδο μου ως ποδοσφαιριστής. Το κατά πόσο κατάφερα να διακριθώ, ας το κρίνει ο φίλαθλος κόσμος».

-Τι έχεις να θυμάσαι περισσότερο, ως παίκτης του ΠΑΟΚ, από τα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό;

«Περίμενα με ανυπομονησία το πρώτο μου ντέρμπι στην Τούμπα, τον Νοέμβριο του 2000. Έβρεχε, όμως, καταρρακτωδώς, το γήπεδο είχε λίγο κόσμο, ήρθε και η ήττα… Η κατάκτηση του κυπέλλου το 2001 έχει μείνει ως προίκα για μένα και τους συμπαίκτες μου. Ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το πρώτο του τρόπαιο μετά από 16 χρόνια και τα όσα ακολούθησαν του τελικού στη Ν. Φιλαδέλφεια έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ και τον πρώτο προημιτελικό κυπέλλου στην Τούμπα, στο δρόμο προς την κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου το 2003. Κερδίζαμε με 2-1 και στα τελευταία λεπτά πέτυχα το τρίτο γκολ. Έτρεξα προς τα δίχτυα, άρπαξα την μπάλα και την έβαλα κάτω από τη φανέλα μου. Ήμουν διπλά χαρούμενος, αφού πριν το ματς είχα πληροφορηθεί το ευχάριστο νέο της εγκυμοσύνης της συζύγου μου στο πρώτο μας παιδί, τον Γιώργο (σ. σ. ακολουθεί ήδη τα βήματα του πατέρα του, αγωνιζόμενος στην ακαδημία της Ανόρθωσης).

-Γνωρίζεις πολύ καλά τον Νικόλα Ματθαίου, που αγωνίζεται δανεικός από τον ΠΑΟΚ στην Ανόρθωση. Μπορεί να σταδιοδρομήσει στον Δικέφαλο;

«Τον είχα μαζί μου πέρσι στην εθνική Κ-17 της Κύπρου. Είναι ένας εξτρέμ με καλό χειρισμό της μπάλας, που μπορεί να  κάνει το απρόβλεπτο στη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν έχει πάρει πολλές ευκαιρίες στην Ανόρθωση, αλλά όσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί, άφησε καλές εντυπώσεις. Από αυτόν εξαρτάται πόσο θα εξελίξει το ταλέντο του».

-Εδώ και δύο χρόνια ακολουθείς καριέρα προπονητή. Τίνος δουλειά είναι πιο δύσκολη, του παίκτη ή του προπονητή;

«Ούτε να το συζητάμε. Ο προπονητής έχει απείρως πιο δύσκολο έργο σε σχέση με τις υποχρεώσεις ενός παίκτη. Πριν από τρία χρόνια απέκτησα το δίπλωμα προπονητή και φιλοδοξώ, προχωρώντας με αργά αλλά σταθερά βήματα, να πετύχω πράγματα και στην προπονητική. Προς το παρόν, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία μου με την ομοσπονδία και την παρουσία μου στην Κ-17 της χώρας μου. Στο μέλλον θα ήθελα, φυσικά, να εργαστώ και σε κάποιο σύλλογο, γιατί όχι να κάτσω και στον πάγκο μιας ομάδας του ελληνικού πρωταθλήματος. Αλλά δεν έχω λόγο να βιάζομαι».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags