Facebook Pixel Sportdog.gr | Μόνο δύο παίκτες μπορούν να γίνουν «Μάνταλος» - Αυτοί βγαίνουν μπροστά, οι νέοι ηγέτες της ΑΕΚ
| 2017-11-01 10:30:00

Μόνο δύο παίκτες μπορούν να γίνουν «Μάνταλος» - Αυτοί βγαίνουν μπροστά, οι νέοι ηγέτες της ΑΕΚ

Sportdog Team
Μόνο δύο παίκτες μπορούν να γίνουν «Μάνταλος» - Αυτοί βγαίνουν μπροστά, οι νέοι ηγέτες της ΑΕΚ

To άρθρο του Σταύρου Καζαντζόγλου. 

Οφείλω να ομολογήσω, πως από το βράδυ της Κυριακής χρειάστηκαν πολλές ώρες για να φύγει η στεναχώρια. Διότι η απώλεια του Μάνταλου είναι κομβική για την ΑΕΚ. Τη γνώμη μου θαρρώ πως την ξέρετε. Εκτιμώ πως ο Μάνταλος είναι ο μοναδικός παίκτης της σημερινής εποχής, που χωρούσε διαχρονικά σε οποιαδήποτε ΑΕΚ. Ο Μάνταλος δεν αντικαθίσταται. Κανείς εξ όσων υπάρχουν στο ρόστερ, δεν έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του. Και γι’ αυτό, ουδείς μπορεί να καλύψει το κενό του.

Ο δρόμος για την ΑΕΚ είναι εκείνος που έδειξε ο ίδιος ο Μάνταλος. Βλέπετε, πέρα από τεράστιος παίκτης, είναι και μεγάλος χαρακτήρας. Ηγέτης, αρχηγός. Οταν οι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να του δώσουν κουράγιο αυτές τις ώρες, εκείνος τους παρότρυνε να ασχοληθούν με την ομάδα και μόνο. Εκείνος έχει να διαβεί τον δικό του γολγοθά, αλλά όπως τους έλεγε, η ΑΕΚ πρέπει να προχωρήσει και να φτάσει στους στόχους της.

Στο enwsi.gr φιλοξενήσαμε ρεπορτάζ που ανέλυαν πλήρως τον τρόπο που μπορεί να καλύψει αγωνιστικά ο Χιμένεθ το κενό. Κατά τη γνώμη μου, σε διάταξη 3-5-2, μόνο δύο παίκτες μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο: ο Αϊντάρεβιτς, που έχει τεχνική, σουτ, καλή πάσα, αλλά υστερεί σε τρεξίματα και ο Κονέ, που είναι θέμα χρόνου να μπει, αλλά έχει να παίξει ποδόσφαιρο οκτώ μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν είναι εύκολο. Ο Χιμένεθ πρέπει να βρει λύσεις και να οδηγήσει την ομάδα. Για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο να γεννηθούν ηγέτες. Οπως στον στρατό. Οταν φτάνει η στιγμή που ένας στρατηγός αποστρατεύεται, υπάρχουν κρίσεις και πρέπει να βγουν οι επόμενοι που θα ηγηθούν. Ετσι και στην ΑΕΚ. Τώρα που λαβώθηκε ο αρχηγός, η ΑΕΚ πρέπει να βρει παίκτες που θα βγουν μπροστά και θα οδηγήσουν στη συνέχεια.

Στη δική μου συνείδηση, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο. Πρώτος και καλύτερος ο Λάζαρος. Εμπειρος, με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, ώριμος, με δέσιμο με τον κόσμο, με κλάση που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η ΑΕΚ χρειάζεται τώρα από τον Χριστοδουλόπουλο να βγάλει μέσα στο γήπεδο και την ηγετική φυσιογνωμία που διαθέτει. Να ενώσει και να εμπνεύσει τα αποδυτήρια, να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις αγωνιστικές του επιδόσεις.

Επίσης, είναι κομβικό να επιστρέψει σύντομα στην ομάδα και να είναι υγιής ο Τσιγκρίνσκι. Διότι παίκτης με την προσωπικότητα και την ποιότητα του Ουκρανού δεν υπάρχει άλλος. Που έχει μπει στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα, που έφτασε να κοστίζει 20 εκατ. ευρώ. Εδώ και καιρό σας έχουμε μεταφέρει πως ο Τσιγκρίνσκι είναι τακτικός συνομιλητής του Χιμένεθ. Τώρα, παρά το ντεζαβαντάζ της γλώσσας, πρέπει να αναλάβει πιο ηγετικό ρόλο συνολικά μέσα στα αποδυτήρια.

Θα μπορούσα να βάλω στην ίδια κατηγορία τον Γιόχανσον. Που είναι πολλά χρόνια στην ομάδα, που χρίστηκε αρχηγός. Αλλά με δεδομένο πως είναι φευγάτος και χαρακτήρας χαμηλών τόνων, δεν μπορεί να υπάρχουν προσδοκίες. Αντίθετα, είναι πολύ πιο αναγκαίο να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Σιμόες. Μπορεί να είναι κλειστό παιδί που κοιτάζει τη δουλειά και το σπίτι του, αλλά η ΑΕΚ έχει ανάγκη να βγει τώρα μπροστά.

Ξέρετε, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά ηγέτης δεν γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι. Χρειάζεται να έχεις τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να ξεχωρίζεις και να βρίσκεις λύση. Πολλές φορές, αντιλαμβάνομαι πως παιδιά που βρίσκονταν σε νέο περιβάλλον όπου υπήρχε συγκεκριμένο στάτους, δεν είχαν λόγο να προσπαθήσουν περισσότερο. Τώρα όμως, είναι αναγκαίο. Πρώτα απ’ όλα, επειδή το ζητά η ΑΕΚ.

Υ.Γ.: Να χαρεί όλος ο κόσμος το ματς με τη Μίλαν, αλλά για την ΑΕΚ το καθοριστικό είναι εκείνο με τον ΠΑΟΚ. Μπορεί η Ευρώπη να ενθουσιάζει, αλλά ο πραγματικά πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ πρέπει να δείξει αντανακλαστικά, να βγάλει χαρακτήρα και να πείσει πως μπορεί να προχωρήσει. Το έκανε στη Νέα Σμύρνη όπου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, τώρα καλείται να το πράξει και δίχως τον φυσικό ηγέτη της. Γι’ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να βγουν μπροστά εκείνοι που μπορούν.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags